Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme 5 mláďat retek, bude jim 5 měsíců. Rostou dost rychle, vím, je to velký druh. Ale jedna z nich se s růstem úplně zbláznila, již teď má ulitu na délku přes 10,5cm a je i mnohem mohutnější, než ostatní. Je to ještě normální, nebo nám z ní roste obřík?
Vkládám foto, je to ta nalevo. Ostatní mají ulity cca 9-9,5cm na délku a jsou o něco užší.
Do jakého věku reticulaty rostou?
Je to jen dobře, že takhle rychle roste, pokud se nějak rychle nezastaví, tak to může svědčit o dobré genetice :))
Každopádně reticulaty rostou vážně nejrychleji z běžně chovaných Lissachatin, mají kvůli tomu tu křehčí a lehčí ulitu. Většinou naprostou většinu růstu zvládnou do roku věku, ale třeba ještě půl roku po tom o pár milimetrů za měsíc mohou přirůst :) pak už většinou zastaví, ale pohlavně dospějí nejčastěji v 10-12 měsících, možná ta, co Vám roste takhle rychle, to zvládne i rychleji...

Butterfly
napsal(a):
Je to jen dobře, že takhle rychle roste, pokud se nějak rychle nezastaví, tak to může svědčit o dobré genetice :))
Každopádně reticulaty rostou vážně nejrychleji z běžně chovaných Lissachatin, mají kvůli tomu tu křehčí a lehčí ulitu. Většinou naprostou většinu růstu zvládnou do roku věku, ale třeba ještě půl roku po tom o pár milimetrů za měsíc mohou přirůst :) pak už většinou zastaví, ale pohlavně dospějí nejčastěji v 10-12 měsících, možná ta, co Vám roste takhle rychle, to zvládne i rychleji...
Moc díky za odpověď.
Ještě teď řeším nový box, chci je přesunout do většího. Myslíte, že by jim v dospělosti stačil box o výšce 17cm? Plochou je velký, ale mají ho jen takto nízký. Současný má výšku 21cm.

Je možné, že za posledních 5 dní ty reticulaty vyrostly zase o 1,5cm? Ty menší už mají skoro 11cm, velkou jsem neměřila, spala přilepená v rohu.
Je jim teď přesně 5 měsíců.
Pardon, nevšiml jsem si předchozí odpovědi, tak píšu trochu opožděně.
Ad. Výška boxu: 17 cm je tak na hraně, ale mělo by jim to stačit, alespoň na nějakou dobu. Vlastně pokud je velká plocha, tak stačí, když se na výšku otočí.
Co se týče růstu, tak někdy mají tzv. "growth spurt", což by se dalo označit jako překotný růst během krátké doby, když si dají třeba hodně vápníku. Takže ano, je to možné, ale je to úžasné :D

Butterfly
napsal(a):
Pardon, nevšiml jsem si předchozí odpovědi, tak píšu trochu opožděně.
Ad. Výška boxu: 17 cm je tak na hraně, ale mělo by jim to stačit, alespoň na nějakou dobu. Vlastně pokud je velká plocha, tak stačí, když se na výšku otočí.
Co se týče růstu, tak někdy mají tzv. "growth spurt", což by se dalo označit jako překotný růst během krátké doby, když si dají třeba hodně vápníku. Takže ano, je to možné, ale je to úžasné :D
Díky, box už jsem koupila, plochou je 40x60cm a výhledově tam budou jen 2 nebo 3 šneci, ostatní jsme slíbili darovat učiteli přírodopisu do školního terária. Asi jsme natrefili na geneticky velké jedince, protože péči mají normální, ani jim nepřitápíme.
Růstový spurt mě napadl, od června žerou jako puberťáci 😇 a spotřeba sépiovek taky narůstá. Občas jim nasypu do misky i krmný vápenec, to taky hned vymetou....
Změřila jsem tu největší, má na délku 12,3cm. Takže podobný přírůstek, jako u ostatních, +1,8cm za 5 dní 😁
Asi nás za chvíli sežerou i s boxem😂😂

Doplňuji informace, které jsem získala od chovatelky, od které mám mláďata.
Jejich velikost bude podmíněná geneticky, oba rodiče jsou velcí a taky dlouhověcí, v době nakladení vajíček jim bylo 9 let!