Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.5.2023 23:04
Frage

XXX.XXX.11.65

zdravím vespolek, kdyby někdo věděl, co z říše hmyzu jsem potkala, ocením radu. díky

15.5.2023 08:16
Cvrk

XXX.XXX.132.58

Střevlík nejspíš měděný, kovařík asi rod Hemicrepidius nebo Ampedus.

15.5.2023 21:20
jarat

XXX.XXX.205.181

Frage napsal(a):
zdravím vespolek, kdyby někdo věděl, co z říše hmyzu jsem potkala, ocením radu. díky

Ten střevlík bude nejspíš Ulrichův, protože měděný má červené nohy. Můžete napsat lokalitu, kde jste ho fotila?

15.5.2023 22:07
Cvrk

XXX.XXX.132.58

jarat napsal(a):
Ten střevlík bude nejspíš Ulrichův, protože měděný má červené nohy. Můžete napsat lokalitu, kde jste ho fotila?

Cancellatus může mít nohy i celé černé. Ale je to opravdu ulrichii, má černý první článek tykadel.

20.5.2023 08:30
Frage

XXX.XXX.11.65

zdravím, u sebe na zahradě - Poříčany. Existuje nějaká brožura běžných brouků škůdců s larvami? Nikdy nevím, co zašlápnout a co ne. Střevlíka jsem nechala, to je jasný. Krásný brouk. děkuji za osvětu.

20.5.2023 09:25
Cvrk

XXX.XXX.132.58

Frage napsal(a):
zdravím, u sebe na zahradě - Poříčany. Existuje nějaká brožura běžných brouků škůdců s larvami? Nikdy nevím, co zašlápnout a co ne. Střevlíka jsem nechala, to je jasný. Krásný brouk. děkuji za osvětu.

To je jednoduché - nezašlapávejte nic. Broučích "škůdců" na zahradě moc mít nebudete. Sbírejte plzáky a housenky bělásků, pokud vám vadí.

20.5.2023 21:11
jarat

XXX.XXX.205.181

Cvrk napsal(a):
To je jednoduché - nezašlapávejte nic. Broučích "škůdců" na zahradě moc mít nebudete. Sbírejte plzáky a housenky bělásků, pokud vám vadí.

Těch bělásků už také moc není.

21.5.2023 09:09
Frage

XXX.XXX.11.65

Staci naservirovat kapustu nebo zeli a hned se jdou kamaradit. Myslim bělásky. Cekala jsem, ze odpoved bude znit: nezasahovat. To ale nejde, je to uzitkova zahrada. No neco uz jsem nastudovala i tady.. aspon ty kovariky, lalokonosce, zlatohlavky, chrousty snad poznam.

21.5.2023 09:16
Cvrk

XXX.XXX.132.58

Frage napsal(a):
Staci naservirovat kapustu nebo zeli a hned se jdou kamaradit. Myslim bělásky. Cekala jsem, ze odpoved bude znit: nezasahovat. To ale nejde, je to uzitkova zahrada. No neco uz jsem nastudovala i tady.. aspon ty kovariky, lalokonosce, zlatohlavky, chrousty snad poznam.

Kovaříků tam asi mít moc nebudete. Zlatohlávci ničemu nevadí, larvy žerou odumřelý rostlinný materiál. Chrousti - dneska?

21.5.2023 09:24
Frage

XXX.XXX.11.65

Proc ne? Larvy jsou dratovec a nachazim obcas. Chroust dneska, jak to myslite? Jeste neleta? Uz jsem jedince v pude odhalila. Neco mi okusuje mlade listecky stromku, zvlast jerabin. Tak to bude lalokonosec.

21.5.2023 09:45
Cvrk

XXX.XXX.132.58

Frage napsal(a):
Proc ne? Larvy jsou dratovec a nachazim obcas. Chroust dneska, jak to myslite? Jeste neleta? Uz jsem jedince v pude odhalila. Neco mi okusuje mlade listecky stromku, zvlast jerabin. Tak to bude lalokonosec.

No pochybuju, že drátovců tam budete mít tolik, že by to působilo závažné škody, ale možné to je. Chrousti už budou mít pomalu po sezóně, ale dnes jich je u nás už tak málo, že škody většinou nestojí za řeč. Možná jste spíš v zemi narazila na chroustka, ti začnou létat po půlce června. Nějaké listy ovocných stromů ožerou, moc to nevadí.

21.5.2023 10:50
Frage

XXX.XXX.11.65

Ano chroustek. Jste detektiv. Nebojte, zamestnava me i jina cinnost nez likvidovat brouky. Myslim, ze se u me maj dobre.

21.5.2023 21:28
jarat

XXX.XXX.205.181

Cvrk napsal(a):
No pochybuju, že drátovců tam budete mít tolik, že by to působilo závažné škody, ale možné to je. Chrousti už budou mít pomalu po sezóně, ale dnes jich je u nás už tak málo, že škody většinou nestojí za řeč. Možná jste spíš v zemi narazila na chroustka, ti začnou létat po půlce června. Nějaké listy ovocných stromů ožerou, moc to nevadí.

Chroustky jarní jsem viděl 7.5. v Praze

21.5.2023 21:31
Cvrk

XXX.XXX.132.58

jarat napsal(a):
Chroustky jarní jsem viděl 7.5. v Praze

Ano, ti už byli. Já měl na mysli hromadně se rojící chroustky letní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2023 19:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

jarat napsal(a):
Těch bělásků už také moc není.

Tak tak. pamatuji si, že jako dítě jsme pomáhali babičkám sbírat mandelinky a housenky běláska.

Teď jsou motýli, prakticky všichni, ohroženým druhem.

23.5.2023 17:03
Frage

XXX.XXX.11.65

prosím ještě o pojmenování tohoto stvoření, pokud lze z fota poznat. děkuji

23.5.2023 17:07
Cvrk

XXX.XXX.236.19

Frage napsal(a):
prosím ještě o pojmenování tohoto stvoření, pokud lze z fota poznat. děkuji

Drabčík, nejspíš rod Ocypus.

Přidejte reakci

Přidat smajlík