Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Francouzské pelichání
Sdílet:

Francouzské pelichání

Okrasné ptactvo
Nemoci

V chovech andulek se občas vyskytnou mláďata, která po vylétnutí z budky ztrácejí ruční letky a tudíž nejsou letuschopná. Jelikož jen pobíhají a poskakují v kleci, říká se jim skokani. Tato nemoc je známá už několik desítek let a není jistě bez zajímavosti, že takto postižení ptáci /kromě andulek i papoušci zpěvaví/ byli pozorováni i ve volné přírodě.

Příčiny onemocnění

Mnoho se již o francouzském pelichání napsalo, ale pravé příčiny se dosud nepodařilo zjistit. Snahu o objasňování projevilo nejen mnoho jednotlivých chovatelů, ale také vědecké týmy z různých částí světa.

Zřejmě se zde jedná o celý komplex otázek a snad nejvýznamnější roli zde může hrát výměna látková. Krmivo, kterým krmí rodiče mláďata v prvních dnech po vylíhnutí, má mít vysoký obsah bílkovin. Někdy i při respektování této zásady se stává, že v téže budce se vyskytují jak mláďata normálně opeřující, tak i mláďata, postižená francouzským pelicháním.

Jako příčiny se uvádějí také projevy degenerace, výskyt ektoparazitů /parazit, žijící na povrchu těla svého hostitele/, působení roztočů z krmiva, příbuzenská plemenitba, několikeré hnízdění v krátkém časovém úseku, nevhodné podmínky v chovatelském zařízení, nedostatek kyslíku, nedostatek světla, nevhodné klimatické podmínky /nesoulad mezi teplotou a relativní vlhkostí/, příliš vysoká teplota uvnitř hnízdní budky, nízký obsah hemoglobinu, narušení folikul per samotnými rodiči, nesprávný poměr plazmy a buněčných elementů v krvi, vliv infekce aj. Uvedené příklady je možno ovšem pokládat za pouhé hypotézy. Cesty k objasnění zůstávají stále otevřené.

Léčba

V Německu podávali postiženým andulkám v pitné vodě v alkoholu extrahovaný propolis. Bylo zjištěno, že propolis prokázal vysokou schopnost likvidovat různé kmeny baktérií, bacilů a virů. Snižoval cholesterol v krvi, podporoval látkovou výměnu, posiloval obrany schopnost organismu, osvědčil se při léčení chorob dutiny ústní, jater, žlučníku a sleziny.

Propolis je produkt včel. Obsahuje pryskyřice, balzámy, éterické oleje, různé kyseliny /felurovou, skořicovou/, vanilin, galangin,chrysin, tectochrysin, isalpinin, pinocembrin a mnoho jiných látek. Propolis lze získat od včelaře a podle jeho návodu si ho připravit k aplikaci ptákům. Jistě by to prospělo jejich zdraví.

Prevence

Jsem přesvědčen, že by nejvíce pomohlo předcházet výskytu francouzského pelichání stanovením optimálních krmných dávek, které by obsahovaly všechny životně důležité složky: glycidy, tuky, vlákninu, popeloviny, vitaminy, minerálie, stopové prvky, aminokyseliny. Dále zrniny suché, nabobtnalé a naklíčené, ovoce, zeleninu, zelené krmení ap.

Zjistíme-li u některého páru výskyt této nemoci, partnery více nenecháme spolu hnízdit a budeme hledat pro ně jiné párové kombinace. Pochybuji o tom, že by se dnes na našem trhu našel výrobek, který by splňoval všechny požadavky pro vyloučení výskytu francouzského pelichání.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru