Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Hnízdění holoubků diamantových
Sdílet:

Hnízdění holoubků diamantových

V časopise AZN 10/98 popisuje své zkušenosti s těmito australskými holoubky T. Rosga. Vyskytují se pravidelně i v našich chovech a v článku snad najde nějaké praktické údaje některý z našich čtenářů. Uvádíme jen stručné údaje.

Nákup na burze

Na podzim 1996 si R. koupil na burze pár holoubků diamantových a po dobu uvykání je umístil do menší proletovačky. Na přezimování je dal do velké voliéry (3 x 1,5 m x 2 m - dxšxv), která byla spojena s krytou vnitřní ubikací 2 x 1,2 x 2,3 m. Teplota v této ubikaci byla 8-19 st. Celsia a ptáci se zde cítili dobře. Za pěkného počasí, i při teplotách pod bodem mrazu, vyletovali holoubci do výletové části.

V dubnu 1997 byl pár přemístěn do bednové klece 100 x 40 x 50 cm. Na klec byla zvenku zavěšena hnízdní klícka (její provedení lze srovnat s typem používaným pro kanáry). Jako stavivo byla nabídnuta kokosová vlákna o délce 5 cm a bavlněná cupanina. Samec pilně tokal a netrvalo dlouho a v hnízdě se objevila dvě vajíčka. Po 12 dnech vysezování se vylíhla dvě mláďata. Ke krmení dostával chovný pár směs semen pro andulky a kanáry, dále hotovou vaječnou směs obohacenou sušeným hmyzem, trochou strouhané mrkve, sekaným zeleným, vitamíny a mineráliemi. Vodu dostávali holoubci v automatických napáječkách.

Úhyn

Při tomto krmení mláďata výborně prospívala a ve stáří 13 dnů opustila hnízdo. Rodiče je dokrmovali ještě asi 7 dnů a poté byli mladí již samostatní.

Samička začala s přípravami na druhé hnízdění, a proto chtěl chovatel mladé odstavit. Při tom zjistil, že s nimi není něco v pořádku. Byla hubená a lehká, apatická. Předpokládal, že by se mohlo jednat o napadení střevními parazity, a proto jim začal dávat přímo do volete přípravek Rotol. Stav se ale nelepšil a holoubci uhynuli. Totéž se opakovalo při druhém i třetím hnízdění. Další hnízdění chovatel ptákům neumožnil. Příčinu úhynu objevil až později.

Rozhodla maličkost

V hnízdním období 1998 ponechal chovatel Rosga pár holoubků v popsané velké voliéře s výletem. Hnízdo jim zavěsil ve vnitřní prostoře, kde také podával krmení a vodu k pití na mělké míse. Z prvního hnízdění byla úspěšně vyvedena dvě mláďata a bez problémů odchována k samostatnosti. Nyní teprve mohl určit příčinu úhynů z roku 1997. Muselo to být zaviněno vodou, kterou mláďata v automatických napáječkách nenašla a uhynula žízní! Zdánlivá maličkost, ale jak důležitá!!!

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru