Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kubánka velká (Tiaris olivacea)
Sdílet:

Kubánka velká (Tiaris olivacea)

Tyto 11 cm dlouhé strnadovité ptáčky chovám dva roky.

Pár dovezený z Německa

Nebudu zdržovat jejich popisem. Zmíním se pouze o tom, že samce od samičky snadno rozeznáme podle černé hrudi a výraznějších žlutých znaků nad očima a na bradě.

Pochází z Kuby, Antilských ostrovů a Střední Ameriky.

Pár dovezený z Německa jsem umístil do vitríny o rozměrech 1,2x0,8x0,5 m. Společnost jim tvořily páry Gould a amarantů tmavých, ke kterým se chovaly naprosto přátelsky. K dispozici měly houštinky z dubových větví a rákosu.

Po dobu jednoho roku stráveného ve vitríně kubánky velké neprojevily zájem o hnízdění.

Po roce jsem je přemístil do nového, celoročního zařízení, ve voliéře 2,2x2,2x2,5 m. Voliéra je vybavena dubovými houštinami, na zemi je písek a lesní hrabanka. Zde po třech týdnech začal sameček budovat hnízdo volně ve větvích ze sisálových vláken a jemné lesní trávy. (K vytvoření hnízdních příležitostí mají všichni ptáci u mne houštiny z dubových větví, budky různých tvarů a pro kubánky speciálně vyrábím jednoduché košíčky z dlouhých olistěných větví břízy).

Odchov

Snůšku činila tři vejce světle zelené barvy s hnědými skvrnkami. Na vejcích seděla pouze samička. Mladí se vylíhli po 12 dnech. Krmení mladých zajišťovala zpočátku pouze samička, s přibývajícím věkem mladých se však stále více zapojoval samec. Ke krmení používali moučné červy, mravenčí kukly a strouhané vejce s Quikem nebo „Arazimovou" buchtou (Quiku dávají přednost).

Ve věku 12 dní jsem okroužkoval mladé. Ta však při tomto vyrušení opustila hnízdo a i po mém pokusu vrátit je zpět v něm již nezůstala. Měl jsem velké obavy o jejich zdraví, neboť byla stále téměř holá, vyvinuté měla pouze letky. Teplota v noci v té době klesala na 16 st. C. Byl to velmi směšný pohled na létající holá mláďata. Opeřovat začala až kolem osmnáctého dne.

Ve stáří asi 25 dnů začali staří podruhé hnízdit. Po zasednutí na novou snůšku krmil mladé pouze samec.

Přestože měli k dispozici nový hnízdní materiál, rozebrali staří původní hnízdo a hnízdní materiál znovu použili. Hnízdo bylo postaveno v košíčku z březových větví.

Mláďata jsem se bál oddělit. Byla ještě málo opeřená. Po několika dnech sezení jsem však jednoho rána našel dvě mláďata s rozklovanými zády mrtvá. Třetí mládě jsem oddělil k ostatnímu dorostu.

Krmím směsí pro drobné exoty. Po celý rok tuto směs podávám klíčenou. Denně předkládám strouhanou mrkev, často plátky salátové okurky a přes léto ptačinec žabinec.

Další hnízdění probíhala bez komplikací. Po třetím hnízdění bylo nutné chovný pár rozdělit, neboť samec začal opět stavět nové hnízdo.

Nenároční a nekonfliktní ptáci

Spolu s kubánkami ve voliéře hnízdily amadiny diamantové a pásovníci krátkoocasí. Své spolubydlící nechávaly kubánky bez povšimnutí. Odhání je pouze z okolí svého hnízda.

V zimních měsících udržuji světelný den pomocí spínacích hodin na 14 hodinách.

Celkově mohu říci, že kubánky velké jsou nenároční a nekonfliktní ptáci. Vůbec se nesplnila varování před jejich agresivitou vůči svému okolí. Pouze při započetí nového hnízdění je nutné ptáky sledovat a mladé včas oddělit od rodičů.

Byl bych rád, kdyby se mi ozvali další chovatelé kubánek velkých se svými zkušenostmi. Uvítám i možnost výměny ptáků pro změnu krve.

Autor textu: Ing. Richard Svoboda
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru