Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vážená redakce...
Sdílet:

Vážená redakce...

koupil jsem si v zooprodejně mládě leguána zeleného (Iguana iguana). Asi za 5 měsíců nám zemřel. Po rozboru při pitvě bylo zjištěno, že měl dnu! Př...

koupil jsem si v zooprodejně mládě Leguána zeleného (Iguana iguana). Asi za 5 měsíců nám zemřel. Po rozboru při pitvě bylo zjištěno, že měl dnu!

Při koupi nového leguána si chci hned nechat udělat rentgen, zda není zvíře nemocné. Chci vědět, zda mám nárok na proplacení účtu za rentgen od prodejce při zjištění nemoci.

Procházka Václav

S podobnými dotazy se setkávám poměrně často. Obecně by se všechny případy měly řídit občanským zákoníkem. V praxi však bohužel vždycky záleží na dohodě. Pokud bude prodávající ochoten Vám nějakou kompenzaci za uhynulé nebo nemocné zvíře nabídnout, ať už část ceny nebo nového jedince, nebo jiný i levnější druh náhradou, je to stále lepší než drahý soudní spor s nutností prokazovat, že důvod úhynu nastal ještě před prodejem.

Co se týká diagnostických a léčebných výloh, je jejich odůvodnitelnost ještě více sporná, protože prodejce může tvrdit, že by Vám zvíře vyměnil i bez rentgenu. Nakonec byl byste vy ochoten připlatit si při koupi za rentgen, který by byl negativní? Navíc, pokud to není jedinec podléhající povinné registraci, může nesolidní prodavač zajít až tak daleko, že bude tvrdit, že tohle zvíře není totožné s tím, které Vám před týdnem prodal. Jak říkám, vždycky záleží spíš na lidech a dohodě.

V tomto konkrétním případě bych však stál na straně prodejce, protože je jen velmi malá pravděpodobnost, že by mládě leguána trpělo dnou. Ta vzniká v důsledku nesprávného krmení a je tedy spíše nemocí z rozmazlování. Při koupi nového jedince je tedy na místě spíše než rentgen navrhnout bakteriologické a parazitologické vyšetření trusu, jako prevenci jiných onemocnění. Mládě leguána pak doporučuji krmit více hmyzem než masem a obratlovci. Hmyz je totiž i v přírodě přirozenou živočišnou složkou jejich stravy a v prvních měsících života v jejich jídelníčku převládá. S dospělostí je pak nahrazován stále více a více rostlinami. Myši, vejce nebo dokonce kočičí a psí laskominky tedy spíše předkládat jako pamlsek, než jako hlavní zdroj potravy.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru