Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pokus o vyšlechtění mutace zvonohlíka zahradního
Sdílet:

Pokus o vyšlechtění mutace zvonohlíka zahradního

Od roku 2000 se kolektiv chovatelů, soustředěných v ZO – – čSCH K1 Brno (klub barevných postavových kanárů, Kříženců a evropského ptactva) pokouší vyšlechtit barevnou mutaci zvonohlíka zahradního. Byly použity dva směry a to pomocí kanárů lipochromových a melaninových.

Původ a chov

Zvonohlík zahradní pochází z krajin kolem středozemního moře a na kanárských ostrovech má svého blízkého příbuzného divokého kanára. Je označován jako bratranec kanára, výborně se spolu snáší a bez problémů se vzájemně kříží. Tento chov kříženců se daří nejlépe a mladí samci, vzniklí z tohoto křížení jsou ze 75 % dále plodní, ale samičky nikoliv. Pro vyšlechtění barevných mutací však postačuje plodnost samečků, kteří od svého kanářího otce nebo matky zdědili štěpitelnost na různé barevné mutace. Z tohoto důvodu se dá proto vyšlechtit mnoho barevných mutací čistokrevných zvonohlíků zahradních.
V prvním případě bylo použito křížení sameček zvonohlíka zahradního×samička kanára dominantně bílého. Z tohoto křížení F1 generace, byli k dalšímu chovu použiti dva samečci v barvě tmavě modré s bílými znaky. Sameček byl pářen se samičkou kanára dominantně bílou strakou. Z tohoto zpětného křížení na kanára byl ponechán v chovu sameček v barvě dominantně bílý lipochrom. Tento sameček je o něco větší než zvonohlík zahradní, ale vykazuje všechny jeho znaky v chování i vzhledové. Je čistě bílý bez jakéhokoliv melaninu v opeření. Má pouze znaky dominantně bílého kanára v křídlech.
Byl dán do páru se samičkou zvonohlíka zahradního, přezimovali spolu v kleci o délce 50 cm a v měsíci dubnu byli přemístěni do klece o délce 1 metr. Samička zahnízdila v kanářím hnízdě z umělé hmoty, snesla čtyři vajíčka, ze kterých se vylíhla čtyři mláiata. Všichni čtyři jsou samečci, dva v barvě tmavě modré a dva v barvě zelené. Všichni však mají různě bílá pírka.

Snaha ustálit čistě modré zbarvení

V roce 2004 byli uvedení samečci pářeni zpět na samičky zvonohlíka zahradního, ale zahnízdil pouze jeden pár, ale vajíčka byla neoplozena. Tímto křížením je snaha ustálit zvonohlíka zahradního v barvě čistě modré, bílé a strakaté. Všechny samičky z uvedeného křížení jsou neplodné. Uvedené křížení však má jednu chybu, která spočívá v tom, že kříženec F1 generace byl pářen zpět na kanáří samičku a jejich potomek pak opět na samičku zvonohlíka zahradního.
Pravý kříženec je až do F3 generace. Pak už se takový pták považuje za čistokrevného podle toho, ke kterému z výchozích partnerů byl dále prošlechtěn. V tomto případě však k takovému čistému zpětnému křížení nedošlo.
Druhý směr spočíval v tom, že byl sameček zvonohlíka zahradního pářen se samičkou kanára žlutoisabelový satén CII. Uvedený kříženec byl prvním rokem neplodný a měl neoplozená vajíčka s kanáří samičkou. Druhým rokem byl pářen se samičkou kanára červenoisabelový satén CI. Z tohoto páření vznikl sameček v barvě červenohnědý mozaikový CII, dvě samičky červenohnědé mozaikové CI a jedna samička červenočerná mozaiková CI. V letošním roce 2005 bude uvedený sameček pářen se samičkou zvonohlíka zahradního a samičky se samečkem zvonohlíka zahradního. Podle výsledků tohoto páření pak bude stanoven další postup.

Z uvedeného příspěvku vyplývá, že chov kříženců může být velmi zajímavý a chovatelé si mohou sami vyzkoušet genetiku v praxi.

Autor textu: JUDr. Rudolf Kocián
Autor fotografií zdroj: JUDr. Rudolf Kocián
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru