Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Veverka obecná
Sdílet:

Veverka obecná

Třída: savci Řád: hlodavci Čeleď: veverkovití Zbarvení veverky obecné je rezavé, šedé, černé. Hmotnost je 230–420 g. Samice veverky obecné bý...

Třída: savci
Řád: hlodavci
Čeleď: veverkovití

Zbarvení veverky obecné je rezavé, šedé, černé. Hmotnost je 230–420 g. Samice veverky obecné bývají březí 38 dnů a mívají 2–3× do roka 2–4 mláďata. Veverka obecná se dožívá 8–10 let. Obývá lesy mírného pásu Euroasie a celou Evropu. V přírodě má veverka teritorium o velikosti až 50 ha. Ve svém teritoriu má několik hnízd v dutinách stromů nebo v kulovitých hnízdech z větví se dvěma vchody. Největším nepřítelem veverek ve volné přírodě jsou kuny.
Pokud chcete chovat veverku obecnou, musíte si nejdříve vyřídit na Krajském úřadě na Odboru životního prostředí a zemědělství vyjímku ze zákona č. 114/1992 sb. o ochraně přírody a krajiny, protože veverka obecná je dle vyhlášky č. 395/1992 sb. vedena v kategorii ohrožený druh. Krajský úřad může stanovit povinnost označení veverky například čipem. Pokud si veverky zakoupíte z chovu, který je již povolen a vy ještě toto povolení chovu nemáte, porušíte tímto zákon, za což vám hrozí pokuta.

Samotný chov veverky obecné není nic složitého. Je třeba mít k dispozici dostatečně velkou klec, vybavenou větvemi a minimálně dvěma budkami, do kterých dáme seno. Veverka si ráda schovává ořechy a to i v případě, že jich denně dostává dostatečné množství. Je to zřejmě důsledek chování z volné přírody, kde si veverky dělají zásoby na zimní období. Krmivo pro veverky se skládá hlavně z vlašských ořechů, ale přidávám i lískové ořechy a jedlé kaštany. Dále krmím pšenicí, kukuřicí, slunečnicí, ovocem a zeleninou. Jablka, hrušky, meruňky, broskve, kiwi, mrkev, vejce vařená na tvrdo, piškoty. Veverkám je třeba podávat co nejpestřejší krmení. V přírodě se veverka obecná živí pupeny stromů, ořechy, šiškami jehličnatých stromů a nepohrdne ani houbami nebo hmyzem. Často také vybírá z hnízd ptáků vejce nebo mláďata. Je dobré podávat veverkám nějaké vitamíny určené pro savce, například Roboran.
Povahově jsou veverky, i když na to vůbec nevypadají, dost agresivní a nesnášenlivá zvířata. Zkoušel jsem chovat veverky s jinými zvířaty (např. korely, andulky …) nějakou dobu to šlo bez problémů a pak najednou během jednoho dne veverky všechny ptáky vyhubily. Jediné co se mi osvědčilo, byl chov veverek s bažantem zlatým, na kterého si veverka netroufne. Veverky obecné je ideální chovat v páru, při chovu více veverek pohromadě dochází často k šarvátkám. Veverky se dají i ochočit. Pro tento účel je třeba si pořídit mládě, aby si na nás dobře zvyklo. Starší veverky jsou většinou k člověku dost nedůvěřivé a ochočit je většinou nelze.
Autor textu: Stanislav Rek
Autor fotografií zdroj: Stanislav Rek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru