Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Špaček černohlavý (Sturnus pagodarum)
Sdílet:

Špaček černohlavý (Sturnus pagodarum)

Z fotografií je jistě zřejmé, proč je nazýván špačkem černohlavým. Má černou hlavu, týl a přilehlou chocholku, kterou umí v případě vzrušení načechrat. Další popis druhu záměrně vynechám, protože by měl být viditelný na přiložených fotografiích. Velikost tohoto špačka je v dospělosti 21 cm a pohlavní rozdíly jsou málo patrné. Uvádí se, že jeden z rozdílů pro určení pohlaví je delší chocholka a větší velikost samečka.

Výskyt

Obývá Afghánistán, Nepál, Indii, Srí Lanku. Tito ptáci hnízdí v dutých kmenech stromů a některé zdroje uvádí i nalezení hnízda pod okapem nebo i pod střešní taškou.

Chov

V chovech se špačkům černohlavým předkládají budky a jeho výstavba a tvar hnízda je možné přirovnat k umění našeho špačka obecného – strunus vulgaris a to včetně použitého materiálu. Snůška obsahuje 3 až 5 vajec, která jsou bledě modro zelená.

Strava

Jídelníček špačka se skládá z ovoce a různého hmyzu, podáváme také různé sypké směsi pro hmyzožravé ptáky. V době odchovů mláďat předkládáme hmyz a to například muší larvy (mražené), voskové zavíječe, svlečené moučné červy. Velmi žádaný je obsah zásobníku lapače hmyzu.

Tipy pro budoucí chovatele špačka

Za velice účelné považuji počínání jednoho chovatele, který dno voliéry pokryje vrstvou listí a různých větviček, do kterých vypouští hmyz, jako cvrčky, smýkaný hmyz apod. Tím ptáky zaměstná a současně jim zajistí průběžný přístup ke krmení na několik hodin, aniž by došlo k přebuzení chovného páru.
Chovatel varuje před podáváním většího množství hmyzu v častých dávkách, což může vést k následnému vyhození mladých a opětovnému počátku hnízdění.
Kroužkování mláďat by nemělo být provedeno malým průměrem kroužku, protože noha špačka má v dospělosti jiný tvar a průměr – narostením tzv. hřebínku. Na druhé straně, pokud se zvolí kroužek příliš volný, tak hrozí riziko zachycení a následné možné poranění ptáka. Vhodná velikost je 4,5 až 5 mm.
Odstavení mláďat se provádí celkem brzy, a to z toho důvodu, že následně dochází k dalšímu hnízdění a samec často odhání a napadá své mladé a může tak dojít i ke ztrátám na odchovu. Doporučuje se proto v tomto případě krátké odstavení samečka, aby mohlo dojít k dokrmení mladých špačků samičkou. Každopádně chovatel doporučuje agresivní projevy samečka hlídat a nepodceňovat jeho případné důsledky.

Autor textu: Zdeněk Gajdoš
Autor fotografií zdroj: Zdeněk Gajdoš
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru