Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Koza
Sdílet:

Koza

Ovce, kozy
Všeobecné

Jistě se najde pár chovatelů, kteří chovají kozu a možná ani netuší, že kozu nemusí připouštět až ona začne mečet a vrtět oháňkou. Kozy s krátkou a kratší říjí můžeme často přehlédnout a pak se nám zdá, že koza je na vině, že nemáme kůzlata. Mě se osvědčil následující způsob. 

Tři kozy

Chovám tři kozy a vždy koncem velkých prázdnin (25.8-7.9) kupuji mladého 6-8 měs. kozlíka, kterého ustájím hned vedle koz na dva dny. Tak, aby se očuchali a viděli navzájem. Během třetího dne je vpustím dohromady propojenými výběhy ve stodole a přes den je vyženu na pastvu. Během měsíce se kozel aktivně činí, a poté jde tzv. "do klobás." Po této době kdy je s kozami, ho ale musíte 2-3 týdny nechat "vyčichnout," nejlépe vyvázaného u kolíku na trávě celý den, začít kvalitně krmit (oves, ječmen, kukuřice, oves), protože při říji koz nepřijímal mnoho krmiva. Za tuto dobu stačíte kozla připravit k porážce. Můžete si nechat vyčinit kožku.

Kůzlata

Koncem ledna se rodí kůzlata, tzv. po 5 měsících (140-162dnů) s odchylkou pár dnů po sobě. Kůzlata po porodu beru na nezbytnou dobu do tepla a vysuším je. Jakmile se postaví na nohy a jsou suchá, jdou zpět ke koze. Koza je pozná podle mečení a pachu. Přistavím je ke struku a počkám než sami vyhledají struk a pijí bez problémů.

Odstav

Už 2-3 týden je najednou odstavím od koz a dám do společné kóje. První den odmítají vše, jen mečí spolu s matkou, ale druhý den kozy podojím (ráno) a odnesu mléko (teplé) ihned kůzlatům. Odmítají pít, ale chvíle trpělivosti je na místě. V hlubším kbelíčku (5 litrů) s mlékem se po chvíli námahy a přemlouvání nakonec i hlava kůzlete skloní a poprvé napije, a když to okusí i ostatní je vyhráno a další den už kůzlata běží a perou se o kbelík. Dávejte ale pozor, abyste neponořili nos, pouze tlačte kůzle na krku a na lopatkách. Ono se lehce dotkne hladiny mléka a začne samo pít. Můžeme posunout svůj prst u mléka do tlamičky a pokud začne prst cucat, lehce se skloňte k mléku. Oba způsoby jsou vyzkoušené. Přikrmuji jádrem (drceným) a senem, mléko 2krát denně, tolik kolik vypijí, slabší krmím první. Přejít z mléka pouze na krmivo můžete už ve stáří 30dnů, ale je lepší počkat 60dnů. Kozy napájím 2krát denně a 3-5 týdnů po porodech ji opět vypustím s kozlem a on si je začne hlídat a postupně je nakryje , takže mohou být březí a porodit podruhé v témže roce. Takto mám zajištěný stálý přísun mléka a kozla vždy jatečně využiji. Sousedé si ani nemohou stěžovat na zápach kozla, protože je mladý a je cítit minimálně. Pouze při říji koz a to je pouze pár dnů, kdy se mírně "navoní."

Autor textu: Ptaková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru