Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lipomy - nádory z tukové tkáně
Sdílet:

Lipomy - nádory z tukové tkáně

Okrasné ptactvo
Nemoci

Témata, se kterými se můžeme setkat na stránkách zahraničních chovatelských časopisů, jsou velice široká. Všiml jsem si pojednání o výskytu lipomů, nezhoubných tukových novotvarů. Jsou vyplněny tukovými buňkami a objevují se u některých druhů papoušků, nejčastěji u andulek vlnkovaných (až 30 %), kakadu růžových a některých amazoňanů. Nalezneme je nejvíce v oblasti prsou nebo břicha ale také např. v týle, na nohou, na křídlech, na zádech a dokonce i uvnitř břišní dutiny. 

Co je lipom?

Lipomy dosahují velikosti i několika centimetrů, ale normálně ptáka nedráždí. Problémy se však mohou vyskytnout v případech, kdy jsou nádory nevhodně umístěny, v tom případě je nutno lipom odstranit operativně. Lipomy mezi nohami ztěžují pohyb, vyměšování i kopulaci, jsou-li na křídlech ztěžují létání, má-li andulka lipom na prsou, znemožňuje ji vzpřímený posed. Přesáhnou-li lipomy určitou velikost, dojde k nedostatečnému prokrvování tukové tkáně s následným odumřením tkáně (jedná se o tzv. nekrózu).

Tři teorie vzniku

1. Tvorba lipomů je geneticky zakotvena, což je známo zvláště u určitých linií andulek vlnkovaných.

2. Komponenty podmíněné výživou: stálým překromováním jedinců krmivy s vysokým obsahem tuků může způsobit ukládání nadbytečných tuků ve formě lipomů. Je to zvláště patrné u amazoňanů, kteří mají vysokou hmotnost. Také u andulek a kakadu růžových pocházejících z málo úrodných australských regionů, může vznik lipomů zapříčinit sám chovatel, který těmto ptákům trvale předkládá příliš tučnou potravu.

3. Nedostatečná funkce štítné žlázy s následným narušením odbourávání tuků a jejich ukládáním ve formě lipomů. Diagnózu je u ptačího pacienta mimořádně obtížné stanovit. Je třeba si pamatovat, že andulky vlnkované, kakaduové růžoví a amazoňani jeví sklon k tučnění a tím k vzniku lipomů. Pro předcházení zdravotních poruch, např. ztučnění jater a srdce, je třeba u zmíněných druhů především dodržovat racionální výživu. Krmit amazoňany krajíci s máslem, andulkám a kakadu růžovým nabízet denně vrchovaté misky se semeny, by mělo patřit minulosti.

Strava

Odpovědný chovatel počítá na jednu andulku jednu čajovou lžičku, pro kakady růžové maximálně jednu polévkovou lžíci drobných semen denně. Krmení ořechy, granulemi a jinými druhy krmiv s vysokým obsahem tuků je třeba se vystříhat. Amazoňanům budeme dávat co nejvíce ovoce a zeleniny, ořechy a oblíbená „lidská“ jídla, budeme nabízet v extrémně malém množství.

Je samozřejmě také třeba pamatovat na to, aby měli ptáci co nejvíce prostoru k létání nebo ke šplhání. Za tuto správnou péči se ptáci odvděčí svému ošetřovateli zdravím a jistě i delším životem!

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru