Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ragdoll
Sdílet:

Ragdoll

Kočky
Druhy a plemena

Ragdoll je velmi atraktivní kočka, v současné době velmi oblíbená. V ČSCH, sdružení chovatelů koček (FIFe), je toto plemeno na druhém místě v počtu vydaných průkazů původu (2018). Má polodlouhou srst, zajímavé vybarvení a výrazně modré oči. Traduje se, že když ji vezmeme do náručí, uvolní všechno svalstvo, spíše visí jako kotě a je měkká jako hadrová panenka. Měla jsem v náručí nespočet koček tohoto plemene, ale nemohu to potvrdit. Všechny měly stejný tonus svalstva a chovaly se stejně jako jiná plemena. Totéž mi potvrdila většina chovatelů.

Historie

Toto plemeno vzniklo v šedesátých letech minulého století v městě Reverside v Kalifornii. V chovu Ann Bakerové kocour plemene birma (polodlouhosrstá modrooká kočka s bílou barvou a odznaky) nakryl bílou modrookou perskou kočku. Jestli toto krytí bylo záměrné, nebo omylem, se nikde neuvádí. Z tohoto spojení se narodila koťata s polodlouhou srstí s barevnými odznaky. Matka Josephina v době gravidity utrpěla autoúraz, jehož následkem byl oslabený tonus svalstva. Narozená koťata údajně měla stejný problém (?) a vzájemným křížením prvních generací vzniklo nové plemeno nazvané ragdoll – hadrová (rag) panenka (doll). Později byla připařována i jiná plemena, upevňoval se vzhled a preferovala se údajná slabost svalstva.

V Americe bylo toto plemeno uznáno v roce 1965, do Evropy bylo dovezeno v roce 1982, ve FIFe bylo uznáno v roce 1991.

Povaha

Má mírnou bezkonfliktní přátelskou povahu, miluje rodinný život a výborně vychází s dětmi. Nevyžaduje velké množství pohybu a nejeví ani zájem o lov. Má spíše jemný, méně výrazný hlas. Neprotestuje při zvedání a přenášení, dokáže se čile pohybovat při hrách s hračkami, druhými kočkami nebo s lidmi. Povahou je to plemeno milé, vlídné až něžné, komunikativní, spíše opatrné, neprojevuje agresivitu. Je proto vhodné pro seniory i handicapované a je často využíváno pro felinoterapii. Jsou to kočky vyšlechtěné pouze pro chov v bytě, ale nepohrdnou voliérou. Nelze je chovat volně nebo polovolně vzhledem k srsti a neagresivní povaze, protože by se nedokázaly ubránit nepřátelům.

Srst

Toto velmi líbivé plemeno má polodlouhou jemnou a hedvábnou srst, méně náchylnou k zacuchání a zaplstění než srst jiných polodlouhosrstých a dlouhosrstých koček.

Srst ragdollů nevyžaduje zvláštní péči. Stačí jedenkrát týdně vyčesávat hřebenem nebo kartáčem na dlouhou srst. Koupání je vhodné před výstavou, reakce srsti je individuální, je nutno zavčas vyzkoušet prostředky pro úpravu i odstup koupele od výstavy. V součastné době mají ragdollové srst více jako perské kočky – pak je úprava poněkud složitější.

Vzhled

Ragdoll patří mezi větší kočky a dožívá se 13–15 let. Koťata ragdollů se rodí téměř bílá, po dvou až pěti dnech se začnou vybarvovat odznaky. Kotěcí modré oči zůstávají. Plně dospělí jsou ve věku tří let.

Standard FIFe

Ragdoll existuje ve třech modelech – colorpoint, mitted a bikolor, s kresbou nebo bez kresby, ve 20 barvách, celkově v 60 rozličných varietách.

Celkově je to masivní velká kočka se střední až silnou stavbou kostí a svalnatým tělem, pevná v celkovém vzhledu.

Velikost – velká.

Hlava středně velká, široký modifikovaný klín. Čelo lehce zaoblené (ne klenuté), s jemným přechodem do plochého místa mezi ušima. Dobrá výška profilu. Nos je přímý a vykazuje lehké prohnutí v horní třetině.

Brada, tváře, čenich – dobře vyvinuté tváře přecházejí v zaoblený, dobře vyvinutý široký čenich střední délky (ne úzký) a dobře vyvinutou bradu. Uši středně velkés širokou základnou, špičky zaoblené. Široce posazené na lebce, lehce nakloněné dopředu.

Oči velké, oválné. Vnější okraj oka tvoří přímou linii s odstupem ucha. Intenzivně modré v souladu s barvou těla.

Krk krátký a silný.

Tělo dlouhé, střední až silná stavba kostí, svalnaté. Hrudník široký a dobře vyvinutý. Svalnaté a těžší v zadních končetinách. Dospělá kočka je v ramenech stejně široká jako v zadní části.

Končetiny středně dlouhé se střední až silnou stavbou kostí. Pánevní končetiny trošku vyšší než hrudní, tím je linie zad lehce nakloněná dopředu. Tlapky velké, kulaté a kompaktní. Mezi prsty štětičky srsti.

Ocas dlouhý, přednostně po lopatky, středně silný u kořene, zužující se ke konci, dobře osrstěný, huňatý.

Srst středně dlouhá, hustá, měkká a hedvábná textura. Na dotyk je jako chladné hedvábí. Srst je nejdelší kolem krku a rámování vnějšího okraje obličeje vytváří vzhled bryndáčku. Na obličeji je srst krátká, od konce hlavy se prodlužuje přes hrudník k zádi. Na bocích, břiše a zádi je středně dlouhá až dlouhá. Na hrudních končetinách je krátká až středně dlouhá.

Barva s odznakycolorpoint – uši, obličejová maska, končetiny a ocas dobře probarvené a korespondující s barvou těla, bez jakékoliv bílé stopy. Bikolor –uši, maska a ocas dobře ohraničeny. Maska musí mít bílý obrácený trojúhelník. Barva těla trošku světlejší než odznaků, s nebo bez bílých skvrn na zádech. Břicho bílé, bez skvrn. Bílé končetiny jsou předností. Nosní zrcátko růžové. Chybou je bílá na uších. Mitted – odznaky dobře ohraničené, harmonizující s barvou těla jako u bikolorů. Bílá brada, s nebo bez bílého proužku na hřbetě nosu probíhajícího k čelu. Malý bílý proužek na čenichu je povolen tak dlouhý, že pokračuje ve střední linii dolů do brady. Bílý proužek začíná na bryndáčku, probíhá mezi hrudními končetinami až k odstupu ocasu.Na hrudních končetinách bílé rukavičky. Pánevní končetiny by měly mít minimálně po patu, maximálně do poloviny stehna bílou barvu. Nosní zrcátko odpovídá barvě odznaků nebo růžové. Prstní polštářky růžové. Chybou je chybějící bílá brada, jakékoliv tmavé stopy v bílých rukavičkách, jakákoliv tmavá skvrna na břiše, chybění bílých proužků.

Barvy odznaků mohou být tulení (černé), modré, čokoládové, lilové krémové, červené, černě, modře, čokoládově, lilově želvovinové, případně s kresbou.

Zdraví

Doporučené zdravotní testy pro ragdolly jsou: určení krevní skupiny, zbytnění srdečního svalu (HCM) a jiná onemocnění srdce a jako u všech plemen před krytím povinné potvrzení absence pupeční kýly a sestup obou varlat u kocourů.

Na závěr

Ragdollové jako módní plemeno patří mezi dražší, záleží na tom, je-li kotě určeno na mazlíka, nebo k chovu. Doporučuji kupovat kotě s průkazem původu od organizovaného chovatele a předejít tak zklamání, že z drahého kotěte vyroste špatně socializovaný kříženec nějaké kočky s ragdollem z množírny.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru