Hodně záleží i na plemeni psa. Pokud máš typickýho lovečáka nebo teriéra myšilova, dávala bych sakra pozor při seznamování. A nikdy bych je nenechala bez dozoru.
Kdyby chtěl pes zaútočit, potkan se pravděpodobně na nic nezmůže a pes ho zakousne.
Nebylo by lepší, pokud pes loví, je vůbec nepouštět spolu na volno? Přece můžeš psa při venčení potkanů někam zavřít. A když budou v kleci, pes jim neublíží.
Nemám sice zkušenost s potkánky, ale máme dva osmáčky a psa. Normálně osmáčky pouštím se proběhnou se po místnosti a pes na ně reaguje dobře. Chtěl by si s nimi hrát ale spíš osmáčci o něj moc zájem nemají ne že by se ho báli ale jsou rádi, že můžou šmejdit. Alespoň ten náš pes jim určitě ublížit nechce ale samozřejmě je hlídám, aby se něco omylem nestalo. Jen ze začátku zkusil přišlápnou ocásek aby mu myšička neutíkala ale to jsem mu honem rychle zatrhla (naštěští se osmáčci cítí v bezpečí tak nepustili ocásek). U nás to funguje a to máme dost aktivního blázna.
Jen mě ještě napadá, že by bylo vhodné při tom seznamování, aby měli potkánci hodně míst kam se popřípadě ukrýt a při nejhorším utéct. A určitě bych to seznamování neuspěchala, ať na sebe koukají nejdříve přes mříže. Jinak si myslím, že když se budeš s potkánkem mazlit a krmit ho pes by mohl pochopit, že je to další člen (pokud tedy není extra žárlivý).
Ahoj, mám 9 týdenní štěndo a včera jsme dělali seznamovačku s potkaníma holkama. Normálně jsme je všechny pustili po pohovce a hlídali. Vzájemně se oťukávali, čuchali k sobě, honili a všechno bylo ok :) Akorát je pejsek trošku lovec, takže když se otrkal začal s takovým tím šťěněcím okusováním, tak už jsme je stopli, protože holky rezignovaly a nechali se okusovat (ale nepískaly, takže jim neublížil) Asi vážně záleží na pejskovi :).