Darsi

XXX.XXX.80.72
Ahoj, dostali jsme dva sourozence krecku - vymazlena mladatka. Meli jsme je asi dva mesice. Jeden se ztratil. Syn to tezce nesl, tak jsme dnes koupili mladatko ve zverimexu (chovatele v okoli jsem zkousela, ale beznadejne), takze krecik neni moc vymazleny, ale v ruce vydrzi a hladit se necha. Syn se s nim diva na pohadky, povida mu co se tam deje, je na nej moc hodny a ja jsem rada, ze ma syn radost. Krecek je rychly jak myska. Nasi puvodni tak rychle nezdrhali.. o co se mi ale jedna - kdyz dam nove mlade ke "staremu" kreckovi (ktery je taky mladoucky, ale urcite je asi uz o dva mesice starsi, mozna i pohlavne dospely?), Tak je na nej zly... Po chvilce mlady krecek lezi na zadech a piska a puvodni ho valcuje. Ja nevim jestli ho kouse, nebo ho jen tak ocichava...? No tak je mam radsi zvlast.. co myslite, zvyknou si na sebe? Mam je k sobe davat nejak postupne? Nebo rozdelit je treba nejakym pletivem, aby vedle sebe zili a citili se, ale aby si nemohli ublizovat...? Ti prvni dva se znali od narozeni, byli k sobe prituleni kdyz spali, bylo to takove mile. Co tahle situace? Mohou byt prateli dva cizi sameckove?
Aniž bych se někoho chtěla dotknout, tak je asi nutné si přiznat, jaké podmínky má většina křečků v průměrné rodině začátečníků... Klícku ze zverimexu, možná akvárko... Kolik to může mít rozměr? Najdelší stranu 50cm? A i to možná přeháním.
Rada číslo jedna pro každého začátečníka s jakýmkoli křečkem - zvířata chovám po jednom kusu.
Proč? Protože ačkoli, jak juhaj zmiňuje, u některých druhů křečíků pár nebo skupinu dlouhodobě lze, odvíjí se to od podmínek a znalostí v chovu. Dát dva džungaráky do zařízení, která se pro ně běžně používají (ač nevhodně - o vhodném zázemí je dobré si něco načíst), je odsouzení k problémům jak vyšité. O dvou zástupcích stejného pohlaví nemluvě... Toho druhého jste viděli utéct, přičemž se následně ztratil někde v bytě nebo prostě zmizel? Je taky možné, že padl druhému křečkovi za oběť a pro syna možná lepší, že nenašel nic než najít hlavu nebo zbytky kožíšku z nožičkama.
Máte-li dva džungaráky, pořiďte každému samostatné a dostatečně velké bydlení. Radši box než klec, kde je možnost vysoké vrstvy podestýlky a tunelů pod ní.