Dobrý den mam prosbu o radu, chcipani mi morčata, většinou buď třeba měsíční a nebo odrostlejsi, prostě najednou z ničeho nic začnou být hubený, začnou špatně chodit pak ochrnou úplně a chcipnou. Ale je to rychlý, většinou jeden den začnou a max do dvou dnů jsou tuhý. Konzultovala jsem to s veterinarem ten mi dal prášek do vody proti kokcidioze a nic. Tak jestli s tím nemá někdo zkušenosti. Dekuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

siposka
napsal(a):
Dobrý den mam prosbu o radu, chcipani mi morčata, většinou buď třeba měsíční a nebo odrostlejsi, prostě najednou z ničeho nic začnou být hubený, začnou špatně chodit pak ochrnou úplně a chcipnou. Ale je to rychlý, většinou jeden den začnou a max do dvou dnů jsou tuhý. Konzultovala jsem to s veterinarem ten mi dal prášek do vody proti kokcidioze a nic. Tak jestli s tím nemá někdo zkušenosti. Dekuji.
Pitva. Pitva. Pitva.
Pokud nemoc u morčete trvá dva dny, není to rychlý, to je prostě normální. Morče fakt nebývá nemocný 14 dní. Když je to něco dostatečně vážnýho, tak dva dny jsou skoro hodně.

Plus jestli se nemoc projevuje špatnou chůzí na pánevní končetiny, hodně bych přemýšlela o tom, jestli vám nechcípají kvůli avitaminóze C.
Při pitvě je ale samozřejmě poznat i tohle.
Gocz

XXX.XXX.157.2
Taky bych to viděl na avitaminózu. Dejte jim do pití "Céčko" a pokud to je jeho nedostatek, tak se to projeví hned.

siposka
napsal(a):
Muzu se jeste zeptat jak dlouho mam cecko podavat? Dekuji.
Pořád, přece. Jestli vám nedostatek céčka způsobil hromadné úhyny, tak očividně v běžném krmení máte vitamínu C málo.
Vitamín C podávejte prosím pořád jinak se stane to co se Vám stává, obrna a následný úhyn morčat. Já to též vidím na nedostatek vitaminu C. Takže hezky dávejte zeleninu, která vitamin C obsahuje (třeba papriky ho mají hodně) a kupte si ještě uměle vytvořený vitamin C a přidávejte ho s rozumem do vody nebo na žrádlo. Morče si stejně jako člověk vitamin C vytvořit neumí a tak ho musí získat z potravy. Nebudu Vám tu psát jak mě naštvalo, že jste si nenastudoval/a chov morčat a kvůli Vašemu zavinění musela zvířata umírat né zrovna pěknou smrtí. Takže příště si to řádně nastudujte, promyslete a pak něco dělejte.
Konzultovala jdem vše i s veterinarem a ten o žádném vitamínu C nevěděl. Ptala jsem se ho na to a řekl mi že si myslí že to tím být nemůže, a zde spíše kokcidioza. Takže jsem je léčila na to, chvíli to přešlo a pak se to vrátilo, hledala jsem na internetu ale nic pořádaného jsem nenašla, proto jsem pak napsala jsem, i když nerada, ptz se přesně objeví lidé jako vy, kteří jsou chytří a budou poučovat co mám a nemám dělat! Jestli si myslite že jsem měla z umírání morčat radost tak fakt neměla! Takže děkuji za radu morčata už jsou v pořádku, ale chytrá si buďte doma na manžela nebo na děti!
Ne všichni vetové umějí všechna zvířata. u morčat je céčko spolu se senem a vodou základ.
zkuste si vyžádat třeba vit.c v prášku u veta, přidávejte do vody. je to levné a celé balení, když se drží v suchu, vydrží opravdu dlouho.
nejlepší je samozřejmě dodat v čerstvém (tráva, zelenina, ždibec ovoce...), ale třeba v zimě s vícečetným chovem je to poněkud těžší a finančně náročný úkol