Morče chytá zoubkama - prosím reakce, důležité

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.6.2017 21:53
nikii.piskot

XXX.XXX.135.144

Ahoj, mám menší problém...

Mám malého kluka, morčátko (pořízené 8.6.2017). Měla jsem už předtím 2 morčata a žádné po mně nechňapalo, jenže jsem si morčíka donesla se svrabem a léčím ho. Musím to každý den 2x denně natírat zředěnou Betadinou a pak natírat hojivou mastí - má to u očička, že je to svrab, to už je prověřené u veterináře, kterému 100% důvěřuji, nikdy nás nezklamal, zachránil nám i psa. No a v tom je právě ten problém...Je neochočený, bojí se a já mu hned třeba 5. den, co jsem ho měla, musela natírat bebí u očenka. Ještě nám navíc chybí 2 injekce skrz ten svrab...

Morčík je fakt plachej, jídlo si bere z ruky úplně v pohodě. Papá a povídá si, když jen sedím u klece a koukám na něj, ale jakmile ho chci vzít, zdrhá. Fakt se bojí a já ho musím prostě odchytit a pak to natřít, což mu opět nedělá dobře. Zkoušela jsem snad všechno, předtím to šlo aspon tak, že jsem si dala zeleninu na ruku a on z klece na tu ruku sám vystoupil, ale teď už ani to nefunguje. Dnes jsem ho položila do deky a je trochu klidnější, ale ten NEJVĚTŠÍ problém je, že chňape. Už se mu asi znechutil kontakt s rukama (ale dobroty furt papá, pohladit se v kleci jakž takž nechá, nechňape). Jenže jak ho vezmu, jemně chňape zoubkama, ale já se už bojím, že mě hryzne a tak ho beru rovnou do deky, což ho ještě víc děsí.

Moc prosím o radu, nechci si ho znepřátelit, takový problém jsem nikdy neměla. Co dělat, aby mi důvěřoval a nekousal? Myslíte, že to přijde samo, jakmile doléčím svrab? Kdyby měl někdo více zkušeností, poskytnu mail a ráda se přiučím.

Myššš

17.6.2017 23:17
Myššš

XXX.XXX.11.210

Přejde to, až se vyléčí. Svrab morčátko svrbí a je mu nepříjemný dotek. Navíc zatím není ochočené. Až se doléčí a bude mít kontakt s člověkem a chytání spojené s příjemnými věcmi (uplácení jídlem, pouštění z klece), tak ho to přejde.
Měla jsem odloženou dospělou morčici, která jako první věc u mě zažila léčení injekcemi kvůli nachlazení, a nezanevřela na mě. Mladé morče si zvyká ještě rychleji než dospělák.
Morčata z 90% nekousnou silně, ale jen naznačují, že se jim něco nelíbí. Jen extrémně bojové povahy ve velkém stresu hlodnou do krve.
Jinak svrab se dá léčit i bez injekcí kápnutím Strongholdu pro koťata, ale je o dost dražší než Ivomec (což je zřejmě to, co dostal). Když už se ale zahájila léčba injekcemi, tak bych dokončila ty injekce a nedávala různé léky přes sebe. Jen pro příště, kdyby se morče někde v budoucnu zasvrabilo, je i příjemnější varianta léčby.

Myššš

17.6.2017 23:23
Myššš

XXX.XXX.11.210

Jo a tu Betadinu a mast podle mě ani dávat nemusíš, pokud nemá nějakou brutální otevřenou ránu, ale jen maličký nenápadný stroupek sem tam. Nevím jak moc rozjetý svrab má, ale u počáteční nenápadné fáze jsem nikdy nepoužívala žádné dodatečné masti, jenom ten lék přímo na likvidaci svrabu a v pohodě.
Hlavní je pořád uklízet a čistit byt, aby někde svrab nezůstal a nedošlo znovu k nákaze, až se doléčí. Bez hostitele naštěstí svrabák umře za několik dní.

19.6.2017 08:53
nikii.piskot

XXX.XXX.135.144

No právě když mu očko nečistím, za dva dny se mu tam udělá nános strupů a zbělá to...

Myššš

19.6.2017 08:58
Myššš

XXX.XXX.11.210

Tak to potom maž vším, co ti dali na veterině.
Je vidět zlepšení? Drbe se míň?

19.6.2017 09:18
nikii.piskot

XXX.XXX.135.144

On se moc nedrbe, jen málo, ale nepřijde mi, že by se to zlepšovalo... Doufám, že to rychle zmizí, už mě to štve :-D Každý píše, jak mu injekce zabraly, snad zaberou i nám. Šla jsem hned, co se to projevilo na veterinu, tak snad jsem to zastihla brzo a bude snadný to vyléčit no.

Přidejte reakci

Přidat smajlík