Vápenka u hedvábniček

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2015 13:03
kozich

XXX.XXX.31.61

Dobrý den zdravím všechny chovatele... Už přes rok jsem malo chovatelem hedvábniček které jsem dostal od známého, pět slepiček a tři kohoutky, za tu dobu už se holčinám povedlo vysedět dvacet kuřátek, ale poslední půlrok stále řeším vápenku, prosím o radu jak slepičkám ulevit. Arpalit zřejmě není nejůčinější prevence..prosím o radu zkušené jak vy zápasíte s vápenkou jak na ní? kurník čistím třikrát do měsíce, podestýlám hobliny. Výběh není bahnitý slepice mají k dispozici celou zahradu 1300 m2 s anglickým trávníkem, a i přesto u některých jedinců se vápenka vrací...prosím poraďte.

1.2.2015 21:01
dita73

XXX.XXX.238.133

Mně pomohla tato kombinace: vykoupat ve vlažné vodě (jen běháky), utřít, nastříkat arpalit
a pak ještě namazat mastným krémem, případně ob den opakovat do vymizení potíží. Já používám sádlo s konopím. Známí používají k mazání např. I naftu, ale to se mi nezdá, nezkoušela jsem. Tímto jsem vápenku vyléčila a nevrátila se, to sádlo občas mažu i preventivne.

10.4.2015 22:13
vlasta.

XXX.XXX.29.89

Myslím, že tady se musí mít trpělivost. Namáčím jim to do oleje. Dokonce jsem jim to mazala propolisovou mastí. Je v ní i vosk, tak snad ty mršky parazitní pojdou. Jedna slepička dokonce přestala chodit a byla apatická. Zjistila jsem, že má krvavé praskliny. Mazala jsem ji to betadinem a to 3x denně. Paráda! Začala být čiperná. Ta musela trpět!

10.4.2015 22:15
vlasta.

XXX.XXX.29.89

dita73 napsal(a):
Mně pomohla tato kombinace: vykoupat ve vlažné vodě (jen běháky), utřít, nastříkat arpalit
a pak ještě namazat mastným krémem, případně ob den opakovat do vymizení potíží. Já používám sádlo s konopím. Známí používají k mazání např. I naftu, ale to se mi nezdá, nezkoušela jsem. Tímto jsem vápenku vyléčila a nevrátila se, to sádlo občas mažu i preventivne.

No a preventivně mazat. Velice dobrý nápad. To asi začnu taky, jen, co vymizí příznaky a budou běháky k světu. Nezapomenu jim to občas máznou preventivně.

10.4.2015 22:48
horal

XXX.XXX.58.226

kozich napsal(a):
Dobrý den zdravím všechny chovatele... Už přes rok jsem malo chovatelem hedvábniček které jsem dostal od známého, pět slepiček a tři kohoutky, za tu dobu už se holčinám povedlo vysedět dvacet kuřátek, ale poslední půlrok stále řeším vápenku, prosím o radu jak slepičkám ulevit. Arpalit zřejmě není nejůčinější prevence..prosím o radu zkušené jak vy zápasíte s vápenkou jak na ní? kurník čistím třikrát do měsíce, podestýlám hobliny. Výběh není bahnitý slepice mají k dispozici celou zahradu 1300 m2 s anglickým trávníkem, a i přesto u některých jedinců se vápenka vrací...prosím poraďte.

Vytvořte jim popeliště z dřevěného popela nebo jemného písku, a ten arparit nezatracujte, pořád a pořád stříkat avěřte že se toho zbavíte. Hlavně aby měly v čem hrabat, třeba i v mulčovací kůře když nic jiného neseženete. Vápenka nezmizí hned a léčba arparitem trvá delší dobu ale je opravdu účinná. Vosky, olejíčky dokonce nafta možná vápenku časem odstraní, ale drůbeži strašně ublíží. Většinou vápenka vzniká ze špatné zoohyginy anebo se přenese od jinud.

10.4.2015 23:05
horal

XXX.XXX.58.226

vlasta. napsal(a):
No a preventivně mazat. Velice dobrý nápad. To asi začnu taky, jen, co vymizí příznaky a budou běháky k světu. Nezapomenu jim to občas máznou preventivně.

Slepice potřebuje hlavně popeliště a nemusíte mastit běháky. Je jedno co do toho dáte ale hlavně ať má v čem hrabat.

11.4.2015 07:12
vlasta.

XXX.XXX.29.89

horal napsal(a):
Slepice potřebuje hlavně popeliště a nemusíte mastit běháky. Je jedno co do toho dáte ale hlavně ať má v čem hrabat.

Moje slepice mají možnost popelení a hrabání po celý den, nevím jestli toto by mělo pomoct. Včelí vosk v propolisové masti, která je pro lidi si myslím, že slípkám určitě neublíží. O naftě přesvědčená tedy nejsem, ale propolisovou mast užívá celá moje rodina. Na arpalitu je napsáno: Neužívat pro potravinové zvířata. Asi vajíčka po jeho užití vyhazovat Kurník jim stříkám arpalitem, nebo něčím proti čmelíkům, ale slípky ne.

11.4.2015 14:09
fo3k

XXX.XXX.23.105

Vyriešite jednoducho bravčovou masťou(sádlo). Poriadne natrieť, každý druhý deň zopakovať a za paru dní to zmizne. Nie je nič lepšie. Niekto to už v staršej diskusii radil. Vyskúšal som a super.

J.v.r

28.11.2015 12:37
J.v.r

XXX.XXX.109.21

?mozna hloupy dotaz.. ale muze to chytit clovek? Ošetřuji jim nohy bez rukavic smajlík

28.11.2015 14:06
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Lze použít již zmíněná nafta, nebo terpentýn, i třeba ředidlo S6006, ale nejcitlivější je obyčejný stolní olej, mírně nahřátý cca 40 stupnů c, a štětcem natírat běháky alespoň jedou týdně.nahřátý je řidší, a lépe zateče, a pak jako prevenci již zmíněné sádlo nebo bílou vazelínu.vejce i maso lze bez obav konzumovat.

28.11.2015 14:07
vlasta.

XXX.XXX.29.89

J.v.r napsal(a):
?mozna hloupy dotaz.. ale muze to chytit clovek? Ošetřuji jim nohy bez rukavic smajlík

Hloupý dotaz? Člověk taky neví všecko. To je svrab. Veterinářka mi říkala, že ten má pouze svého hostitele. Takže od kočky se údajně třeba chytit nedá. Ale... A to říkám ale, co se stalo mě. Měla jsem potíže s čmelíky. Marný boj, stříkala jsem i slepice, dokonce mi veterinář dal takovou zkumavečku, v ní trošička nějakého jedu. Vyvalila jsem oči, když mi řekl: Toto zředit v 10l vody. Nasříkala jsem to na kurník a vylezly žížaly a pošly. Na slepice jsem to raděj ani nesříkala. Ovšem, co já jich nachytala do vlasů! A můj pes to chytil taky. Ale slepicím jsem ošetřovala vápenku holýma rukama a nic jsem nechytla

28.11.2015 21:25
linguamundi

XXX.XXX.209.134

Zdar!oleje, sadlo, nafta...udusi, zmirni, ale svrab nezabije.
Mam skvelou zkusenost se sirnou masti(lekarenska vazelina+sira).Namicha Vam to pani lekarnice a neni to drahe pul kila(cca na 40 slepic)za 180kc.
Po osetreni se odloupne krusta a pod ni naleznete zdravou, jiz svrabu prostou kuzi, neposkozene rousy a pod...zvetsit vetrani kurniku a je vyhrano.chovu zdar.

29.11.2015 09:21
vlasta.

XXX.XXX.29.89

linguamundi napsal(a):
Mam skvelou zkusenost se sirnou masti(lekarenska vazelina+sira).Namicha Vam to pani lekarnice a neni to drahe pul kila(cca na 40 slepic)za 180kc.
Po osetreni se odloupne krusta a pod ni naleznete zdravou, jiz svrabu prostou kuzi, neposkozene rousy a pod...zvetsit vetrani kurniku a je vyhrano.chovu zdar.

No, ano! Svrab se léčí sírou odjakživa. linguamundi Velké velké díky. Sakwa, dyť mi to kdysi někdo říkal. Lidem se svrab léčil, nevím jestli to ještě existuje Skabicid nebo Skabitol, samo, že jsou to přípravky ze síry. Ještě jednou dík a jdu potom jak slipka po zrní!

18.1.2016 22:34
vlasta.

XXX.XXX.29.89

linguamundi napsal(a):

Zdravím a mám dotaz: Kolika procentní tu mast se sírou Vám v lékárně udělali?
Děkuji Vlasta.

18.1.2016 22:37
linguamundi

XXX.XXX.209.105

Zdravím!
Paní lékárnice má recept s 50% podílem síry, a u nás to funguje výborně, ale možná bz stačilo i méně. Půl kila takové masti stojí kolem 300 Kč, a vydrží na pár let. Tak hodně zdaru!

27.1.2016 06:35
nomad72

XXX.XXX.234.158

Dobrý deň, nechcem sa hrať na veterinára ale dnes som objavil tento článok, tak ho okopírujem a pridávam sem, možno niekomu pomôže... : Prevencia a
liečba ektoparazitóz
spočíva hla
vne v
zoohygienických opatreniach, udržiavaní
čistého prostredia chovných priestorov a
výbehov. Prikúpené zvieratá a
zvieratá pri návrate
z
výstav je vhodné aspoň 3 týždne držať v
karanténe. Pozorovať ich zdravotný stav, podporiť
celkovú odolnosť prírodným
i prípravkami (PROPOUL, NEFROVET, SILIVET,
AMINOVIT) a
prípadne vyliečiť zistené zdravotné problémy. Pri zistení ektoparazitov
v
chove je potrebné dôkladne vyčistiť priestory, dezinfikovať
-
vystriekať použiť napr. BIO
KILL. Zvieratá ošetriť prípravkom EK
OSIP, ktorý je možné použiť aj u
zvierat, ktorých
produkty sú určené na ľudský konzum. Po dobu 3

5 dní možno tiež podávať vitamín B1

tiamin, resp. B
-
komplex a
upraviť metabolizmus zvierat kvalitnou potravou a
probiotikami.
V
lete je dobré do vyčiste
ných priestorov nastlať čerstvé orechové listy. Zriedený orechový
extrakt (celé zelené orechy naložené v
liehu) je možné použiť na vonkajšie aj vnútorné
ošetrenie hydiny. Veľmi potrebné je hydine umožniť popolenie v
plochej nádobe so zmesou
piesku a
pop
ola alebo prípravku EKOSIP. Obsah nádoby treba pravidelne vymieňať a
čistiť.
Pri svrabe sa odporúča silne postihnuté jedince radšej utratiť. Zvieratá s
menej rozsiahlym
poškodením a
vzácne jedince je potrebné ošetriť viackrát lokálne (zmäkčenie chrást po
užitím
prípravkov na báze kyseliny salicylovej, glycerín, olej) a
následne urobiť hĺbkovú
dezinfekciu (jódové preparáty). Po odstránení chrást je možné použiť prípravok EKOSIP,
ktorý sa nanesie na poškodené miesta.

Přidejte reakci

Přidat smajlík