Dobry den, prosim vas o radu. Mam kuriatka 3-4tyzdne, vcera mi prve uhynulo...
Bolo mensie od ostatnych, co som davala skor za to, ze je o 10dni mladsie...ale stalo a spalo.
Dnes dalsie spi, vpodstate sedi a spi, ked do neho postrcim, zobudi sa a potom zase spi...chore
Pri prvom som si vsimla riedku stolicu..skor ciru vodu. Kedze este nemaju perie, len na kridlach, ztalo sa mi byt nacechrane...strapate od ostatnych.
Prosim vas, neviete co im dat? Kocidioza si myslim ze je skor sprevadzana krvou, no pre istotu som dala sulfakox...a doxygal ak bakterialne-virusove...neviem, ...co s tym ?
Prosim vas o radu, vsetky su z vajec od nasich sliepok, chov mam zdravy.(aspon si myslim)
Dakujem za kazdy nazor a pomoc.
Erika.
erikajandova
napsal(a):
Dobry den, prosim vas o radu. Mam kuriatka 3-4tyzdne, vcera mi prve uhynulo...
Bolo mensie od ostatnych, co som davala skor za to, ze je o 10dni mladsie...ale stalo a spalo.
Dnes dalsie spi, vpodstate sedi a spi, ked do neho postrcim, zobudi sa a potom zase spi...chore
Pri prvom som si vsimla riedku stolicu..skor ciru vodu. Kedze este nemaju perie, len na kridlach, ztalo sa mi byt nacechrane...strapate od ostatnych.
Prosim vas, neviete co im dat? Kocidioza si myslim ze je skor sprevadzana krvou, no pre istotu som dala sulfakox...a doxygal ak bakterialne-virusove...neviem, ...co s tym ?
Prosim vas o radu, vsetky su z vajec od nasich sliepok, chov mam zdravy.(aspon si myslim)
Dakujem za kazdy nazor a pomoc.
Erika.
První 3 týdny dávám kuřátkům černý čaj a žádný problém se stolicí, vyzkoušejte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na hodnocení je málo informací, jestli jste začátečník jestli maj kuřata dostatek tepla, čím krmíte atd.Já dávám od druhého dne do vody Acidomid, jednou jsem ho nedávala a dvě kuřata mě uhynula, důvod nevím ale pak jsem začla dávat ten Acidomid a úhyn už žádný.Kokcidie se vždy nemusí projevovat krví, může to být i salmonela.
napsal(a):
Na hodnocení je málo informací, jestli jste začátečník jestli maj kuřata dostatek tepla, čím krmíte atd.Já dávám od druhého dne do vody Acidomid, jednou jsem ho nedávala a dvě kuřata mě uhynula, důvod nevím ale pak jsem začla dávat ten Acidomid a úhyn už žádný.Kokcidie se vždy nemusí projevovat krví, může to být i salmonela.
Dakujem, davam citroezimix, to je to iste ako acidomid a krmim najpr kukurica prvych cca 7dni pridala som psenicu a teraz maju K1a od prveho dna stale probiotika propoul...inak vodu a 2-3x mali AD3.
E.

erikajandova
napsal(a):
Dnes odislo aj to druhe
Vemte to cíplé kuře a pošlete si to na svú, nic jiného se fakt poradit nedá.
erikajandova
napsal(a):
Dakujem, davam citroezimix, to je to iste ako acidomid a krmim najpr kukurica prvych cca 7dni pridala som psenicu a teraz maju K1a od prveho dna stale probiotika propoul...inak vodu a 2-3x mali AD3.
E.
Acidomid a citroenzimix nie je to isté. Citroenzimix je na trávenie bielkovín, obsahuje enzímy na lepšie využitie krmiva, odporúča sa po vyliečení niektorých ochorení pri rekonvalescencii a acidomid je na prevenciu kokcidiozy, zabraňuje množeniu kokcídii.
poultry
napsal(a):
Okyslovanie nemá vplyv na kokcídie, vplýva na baktérie, ktoré spôsobujú úhyn... To je už dávno prežité, že okyslením riešite kokcidiózu. Kokcidióza podľa najnovších výskumov hydinu nedokáže usmrtiť, ale oslabiť a následne ju dostanú baktérie e-coli a podobné.
Dakujem velmi pekne... tak uz viem, kde bola chyba...ten acidomid som mala davat .
A aky mate nazor na prisypanie suseneho mlieka do zmesy kukurica psenica zelene, pri vykrme kurciat?
Erika.
katka83
napsal(a):
Ja pridávam tvaroh ako bielkovinu ale ani to mlieko nemusí byť zlý nápad. Podľa toho aké.
Susene mlieko...nazov neviem..no viem, ze to pouzivaju pre telata ked sa odstavia ako mlieko imto davaju..a ja im to sypem do kukurice...no veterinar mi vravel ze nie, lebo mliecne vyrobky nie su vhodne pre hydinu..no mne sa to moc nezda...ved na vykrm by to malo byt to najlepsie...
Procházející

XXX.XXX.57.5
Nejlepší antibiotikum, antivirotikum, i antiparazitikum je vitamín C.
Kupte si sypký a bez příměsí (drogeria market, nebo v lékárně). Kávová lžička (5ml) budou 3,5-4g. Dejte asi lžičku na litr vody. Opravdu malým kuřátkům i koncentrovanější roztok (chuťově bude již kyselý).
Účinek by se měl projevit okamžitě, po pár hodinách. Nepřestávejte po několik dnů. Při dlouhodobějším podávání dávejte dostatek minerálů, zejména hořčíku, selenu. Dobré je přidat vitamíny B6, B12, kyselinu listovou při nedostatku zeleného.
Další věc kterou bych okamžitě doporučil je vitamín A+D3 do vody (Hydrovit).
katka83
napsal(a):
Také môže byť aj ja dávam mliečne výrobky a nebol problém síce nie sušené. Dávam tvaroh kyslé mlieko 2-3krát za týždeň. Ešte som nepočula tento názor na mliečne výrobky. Niekto skrmuje aj mleté mäso drvené kosti. Ja zvyknem občas aj vyvariť mäso a dám im ten vývar.
Dakujem za pomoc. Zase som o cosi mudrejsia zabezpecim acidomid a sus.ml.budem davat, min.rok som skusala davat brojlerom a rastli paradne, no doktor vravel, ze to nie je vhodne, ale vidim ze je, aj iny davaju a pipam chuti
Este raz dik a vela stastia
Erika.
Procházející
napsal(a):
Nejlepší antibiotikum, antivirotikum, i antiparazitikum je vitamín C.
Kupte si sypký a bez příměsí (drogeria market, nebo v lékárně). Kávová lžička (5ml) budou 3,5-4g. Dejte asi lžičku na litr vody. Opravdu malým kuřátkům i koncentrovanější roztok (chuťově bude již kyselý).
Účinek by se měl projevit okamžitě, po pár hodinách. Nepřestávejte po několik dnů. Při dlouhodobějším podávání dávejte dostatek minerálů, zejména hořčíku, selenu. Dobré je přidat vitamíny B6, B12, kyselinu listovou při nedostatku zeleného.
Další věc kterou bych okamžitě doporučil je vitamín A+D3 do vody (Hydrovit).
Dakujem
hydrovit som dala, ale o vit, C som este nepocula.vyskusam...
Vsetko dobre
E.
Procházející

XXX.XXX.99.203
To co jsem uvedl by nemuselo stačit. Já to takhle dávkuji u zdravých brojlerů i ostatní drůbeže pro udržení perfektního zdraví. Když se mi zdá že moc mrzne, prší,...
Oni jsou postiženi šlechtěním a vitamín C se jim nemusí přirozeně vytvářet, nebo může být jeho tvorba nedostatečná a to i vlivem nákazy nejrůznějšími nemocemi či kvůli parazitům.
Uvažujme obecně, že kuřata mají s tvorbou problém. Aby vitamín C mohl řádně plnit svoji funkci v metabolismu nemocného tvora (jakéhokoli) potřebuje jeho tělo pro léčbu většinou (odzkoušeno u lidí) 1250-2500mg/kg/den (100-200g/70-80kg/24hodin), za naprosté minimum bývá považováno 350mg/kg/den (ale uvažte že ani jiná používaná antibiotika nedávaná pravidelně a ve správném množství nefungují, s vitamínem C je to stejné).
Nezapomeňte vzít v úvahu kolik z té vody skutečně vypijí a kolik skončí pod nimy, kolik zůstane v misce,...
Tady se můžete dozvědět více http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf
P.S.
Jinak vitamín C funguje i jako antitoxín, takže pomáhá i při různých otravách. Pokud jim dáváte špatné žrádlo (sušené mléko je opravdu divné), například špatné tuky které je dusí na buněčné úrovni, tak vitamín C jim může pomoci s buněčným dýcháním. Základní pravidlo ale je, převést kuře na osvědčené krmivo, ve vašem případě jím zřejmě bude nějaká komerčně prodávaná směs.
P.P.S.
Nadbytek vitamínu C způsobuje průjem, ten je u střevních problémů žádoucí. Tedy aby tělo vylučovalo nadbytečný vitamín C který projde střevy protože ho tělo nedokáže využít. Může to pomoci i úplně potlačit špatné bakterie ve střevech, inaktivovat plísňové toxiny, napomoci detoxikaci,... Ale nesmíte se dívat na to že průjem u kuřat přetrvává. Sledujte jejich aktivitu, chuť ke žrádlu - ale dejte jim opravdu něco kvalitního, ne sušené mléko.
Někdo tu zmínil maso při nedostatku bílkovin. Také ho dávám a nevidím na tom, narozdíl od mléka, nic špatného. Že se někdo podivuje nad drcením kostí pro drůbež je pro mne nepochopitelné.
Procházející

XXX.XXX.57.5
Tím nechci říci, že nakvašené mléko, kefír,... je špatný. Dříve jsem dával i tvaroh, ale "obchodníci" (předpokládám, že to není díky výrobcům ani distributorům) dnes neví co by si za něj řekli. Při problému s bílkovinami (bavím se o ne-malých kuřátkách) skočte k řezníkovi a zeptejte se ho co prodává pro psy.
Procházející

XXX.XXX.223.3
S vitamínemem C pro zvířata, jiný název a asi i jiný výrobce (už jsem vyhodil obaly - měl jsem to na zkoušku a sakroval jsem ještě půl roku) mám velmi špatnou zkušenost.
Respektive nemám žádnou dobrou zkušenost, prostě jsem ho koupil byla to chyba, zkrmil jsem ho a donastavil tak aby byl alespoň trochu prospěšný...
Jde o to, že vitamíny C co se prodávají pro drůbež je samý cukr + trocha vitamínu C.
Jednak je toho vitamínu C, podle jejich dávkování málo a jinak rozumně dávkovat (kvůli cukru) nejde. Jednak je vyloučeno aby se při takovém množství cukru vitamín C vůbec využil. Pro vstřebávání vitamínu C se používají stejné "pumpy" jako pro vstřebávání cukru a tělo dá vždy přednost cukru. Vitamín C a cukr to je velmi špatná kombinace.
Píši to schválně zjednodušeně, není třeba zacházet do odborných detailů. Navíc ten vitamín C s cukrem co se běžně prodává (bude asi jedno od jakého výrobce) je mnohem dražší než čistý vitamín C z DrogeriaMarketu nebo z lékárny, a i ty nejsou úplně ty nejlevnější jaké lze sehnat. Když jsem to přepočítal tu jejich nepoužitelnou sračku bych namíchal za polovinu ceny a ještě ze zaručeně kvalitního vitamínu C, což u nich nebylo jisté co vůbec použili (může obsahovat vysoký podíl ne L-kyseliny askorbové).
Jsou to prostě vyhozené peníze a navíc to nemůže už z principu fungovat. Věřte mi, mám mnohaleté osobní zkušenosti sám na sobě i na své drůbeži. Vlastně jediný živý tvor, v mém okolí, u kterého bych byl s vitamínem C opatrný je kočka, která je nezdegenrovaná a její vlastní tvorba vitamínu C probíhá jak má. Kočky jsou na něj citlivější a může jim i ublížit, za jistých okolností při určitém množství.
Dakujem za nazory, a prosim vas dnes som si vsimla...jedna pipa ma nohy do X, ciperna, ziva, zerie, len nohy... co tym ? Ci moc ich sledujem ? ale mne to pride ine...
E.
Procházející

XXX.XXX.246.23
Vitamín D jim dáváte, takže to stejně nemáte jak jinak ovlivnit. Já mám také jednu slepici s asi nalomeným, nebo překrouceným, drápem v mládí (možná jsem to i sám způsobil když jsem je například přehazoval přes plot). Nic s tím nenadělám, slepici to zatím nevadí (má za sebou asi 1-2-1/3 aktivního života) a zdá se s tím spokojeně žít aniž by jí to jakkoli překáželo.
S tím vitamínem C neváhejte. Nasazení a zjištění účinnosti je opravdu otázka hodin. Vysadit můžete kdykoli a bude vás to stát maximálně řekněme 60 Kč (nevím jak je to v těch mizerných eurech - já bych dnes eura nebral ani zadarmo, vždyť i u naší koruny je cítit jak byla kvůli zkurvené unii a zásahůmn naší vlády znehodnocená).

erikajandova
napsal(a):
Dakujem za nazory, a prosim vas dnes som si vsimla...jedna pipa ma nohy do X, ciperna, ziva, zerie, len nohy... co tym ? Ci moc ich sledujem ? ale mne to pride ine...
E.
Záleží na tom, co to vlastně chováte. pokud jsou to jen budoucí nosnice nebo brojleři, tak je to jedno. Pokud byste chtěla od těchto kusů odchovávat kuřata, pak kus s takto výrazně křivými nohami do chovu vhodný není, tedy vejce od něj nenasazovat.
Procházející

XXX.XXX.63.46
To jako že kuřatům nic není, jen co jste ten vitamín C koupila (potvory jedny simulantský), nebo jim nic není poté co ho dostali do vody?
Procházející

XXX.XXX.63.46
Můžete ho dávat klidně i do žrádla, voda není podmínkou. Ale drůbeží drobotina pije hodně, dobře se to dávkuje a sleduje spotřeba (navíc i špatně žeroucí budou pít) a já do vody dávám i jiné vitamíny rozpustné ve vodě, případně zmíněný A+D3 či E.
Procházející
napsal(a):
To jako že kuřatům nic není, jen co jste ten vitamín C koupila (potvory jedny simulantský), nebo jim nic není poté co ho dostali do vody?
Vcera vecer som im ho dalado vody..mozno aj 20kvapiek...ze sak s tym nic nepokazim...vsimla som si ze jedno je krive do X s este jedno len s jednou nohou...urobila som foto...ale uz vecer pili ten vitamin s vodou...boli smedne...a rano som ich kontrolovala akonkretne to X malo nohy o kusisko lepsie a zda sa mi ze aj perie nie je tak nacechrane .
Ked pridem domov skontrolujem to zase.
Erika.
Procházející
napsal(a):
A dnes som sa pytalaaj veterinara...na nazor...a povedal mi, ze C to lubi napravit...a ze to moze byt aj nedostatok selenu a horcika...tak skusim a pipi skontrolujem
E.
Procházející

XXX.XXX.99.202
Pokud mají nedostatek horčíku a selenu, tak počítejte s tím že při příjmu vitamínu C se jim rozběhne metabolismus a svoje (dnes tedy nedostatečné) zásoby těchto minerálů spotřebují ještě rychleji. Proto jsem extra uváděl doplňovat tyto dva minerály v případě že vitamín C budete podávat dlouhodobě. Zároveň se spotřebovává i vitamín B6.
Ono i díky tomu vitamínu D3 je potřeba dodat vitamín A (ten dodáváte) a hořčík.
Vitamíny B12 a kyselina listová, které jsem také zmiňoval, slouží pro další lepší metabolické procesy, omezení homocysteinu. A jsou i další prvky a vitamíny které jsou provázané, ale nemá cenu se v tom š´tourat příliš detailně. Prostě těm kuřatům zlepšujete, na buněčné úrovni, jejich schopnost správně fungovat, eliminovat vady metabolismu a rozběhnout metabolismus správným směrem. Platí to tak prakticky u všech živých tvorů. I proto jsem byl proti tomu sušenému mléku, které možná (opravdu nevím) může být zdrojem problémů (nevidím jak ho zkrmujete, třeba jim zalepí střeva a ta pak nepracují jak mají, říká se - u lidí - že může být i karcinogenní). Snažím se říci že není dobré na jedné straně metabolismus ničit a na druhé se ho snažit podpořit.
Představte si, že by například vitamín C začali dávat kuřatům která jsou doslova udušená špatnou stravou (a zejména trans-tuky) aby ve větší míře přežila dopravu na jatka. Bude to kuře zdravější? Nebude. Ty nejhorší kusy (ty slabší, ne nejhůře postižené - všichni jsou na tom ěpatně) by jim po cestě zdechly a i ten zbytek by stál za nic. Takhle se všechny dostanou ke spotřebiteli na stůl, kde ten z jejich nekvalitního masa (navíc i díky stressu) bude neprospívat i když si to neuvědomí. Než mít takové maso na talíři, to opravdu raději být vegetarián.
Pokud ale o kuřata dbáte a použijete ten vitamín C například jen pro eliminaci vad z přešlechtěnosti, jen si (předpokládám že pěstujete pro sebe) prospějete.
P.S.
Ten antiparazitický efekt vitamínu C je většinou v tom jak to tu bylo popsáno u kokcidiózy (na tu se také běžně používá). Drůbež má dobrou imunitu, jsou eliminovány nevhodné bakterie a ono si s problémem přirozeně poradí, nebo se alespoň neprojeví. Musíte (u všech živých tvorů) vypustit tu myšlenku válčení proti mikroorganismům. Je to nesmyl a akorát nás to stojí peníze a úsilí. Vše je to zbytečnost, jako celá lékařská pa-věda.
Hydina je moje novodobe hoby ...sliepky chovam 4roky... ale snazim sa v tom zdokonalit, a chcem si ju chovat pre seba a moju rodinu. Chcem mat zdrave meso...
Minuly rok som mala rozne nosnice a brojlery, a toho roku chcem zase doplnit nejake nosnice a na vykrm bressy...tak skusimeste vitaminy..ved za to nic nedam
A nabuduce budem mudrejsia
Dakujem
Erika.
Procházející

XXX.XXX.141.138
Jen ještě poznámka k tomu mléku.
Musíte si uvědomit, že jim v podstatě dáváte velmi mnoho mléčného cukru (laktózu). Oni jednak pravděpodobně nemají ve svojí výbavě jak správně s tímto cukrem pracovat (lidé mají také problémy a to jsou to savci), jednak tento cukr může být živnou půdou kdejaké škodlivé bakterie.
Pokud byste ovšem dávala normální nakvašené mléko je to naprosto odlišná situace. Cukr spotřebují bakteri pro mléčné kvašení a kyselost tohoto nápoje jejich zažívání a střevní rovnováze naopak prospěje. Tvaroh, kvalitní, má zase dostatek bílkovin a minerálů. Jednou za čas bude spíše prospěšný i když podle mne pokud opravdu slepicím chybí bílkovina či vápník je to zdroj značně nedostatečný.
Co se bílkoviny týká, to už máte lepší hodit jim nouzově pár hrstí granulí pro kočky (jsou-li jaké menší pro psy i ty). Na noc jim to pěkně nacpe vole, mají je rády, a zlepšení se projeví okamžitě. Vy můžete mezitím koupit u řezníka maso pro psy jak jsem říkal, či si udělat pořádný vývarek a jim nadrtit obrané kosti na kterých necháte trochu masa. Bavíme se již ale o kuřicích. Malým kuřatům by měla plně dostačovat bílkovina v zrnu.
Procházející
napsal(a):
Jen ještě poznámka k tomu mléku.
Musíte si uvědomit, že jim v podstatě dáváte velmi mnoho mléčného cukru (laktózu). Oni jednak pravděpodobně nemají ve svojí výbavě jak správně s tímto cukrem pracovat (lidé mají také problémy a to jsou to savci), jednak tento cukr může být živnou půdou kdejaké škodlivé bakterie.
Pokud byste ovšem dávala normální nakvašené mléko je to naprosto odlišná situace. Cukr spotřebují bakteri pro mléčné kvašení a kyselost tohoto nápoje jejich zažívání a střevní rovnováze naopak prospěje. Tvaroh, kvalitní, má zase dostatek bílkovin a minerálů. Jednou za čas bude spíše prospěšný i když podle mne pokud opravdu slepicím chybí bílkovina či vápník je to zdroj značně nedostatečný.
Co se bílkoviny týká, to už máte lepší hodit jim nouzově pár hrstí granulí pro kočky (jsou-li jaké menší pro psy i ty). Na noc jim to pěkně nacpe vole, mají je rády, a zlepšení se projeví okamžitě. Vy můžete mezitím koupit u řezníka maso pro psy jak jsem říkal, či si udělat pořádný vývarek a jim nadrtit obrané kosti na kterých necháte trochu masa. Bavíme se již ale o kuřicích. Malým kuřatům by měla plně dostačovat bílkovina v zrnu.
Tady bych si to dovolil trochu poupravit se vším souhlasím, jen na konci posledního odstavce by to někdo mohl pochopit, že myslíte výživu kuřátek. Nahradil bych slovo malým spíš mladým nebo vzrostlým nebo kuřatům do začátku snášky s volným výběhem. Prostě aby někdo nezkoušel, na základě vytrhnutí z konceptu krmit vylíhlá kuřátka než jim naroste kostra a osvalení směsí šrotu bez vařených vajec nebo K1.
Procházející

XXX.XXX.99.203
To co jsem řekl, jsem i zdůvodnil.
Nicméně, tady v článku na iFauně (https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/154/odchov-kurat) praví, že "Ve druhém týdnu je možno obohatit krmnou dávku o strouhanou mrkev, vařené vejce a sušené mléko."
Přitom pokud vím, většina dává vařejná vejce hned první týden.
Četl jsem dnes ještě jeden zajímavý článek a tam se praví, že u kuřat je stravitelnost škrobu obsaženého v krmivu:
2. den 95%
4. den 97%
8. den 99%
A že dobrá výživa nosnic, které poskytly vejce znamená pomoci kuřeti na prvních 7-10 dní života po nalíhnutí.