Uživatel s deaktivovaným účtem

Nedávala bych to, protože imho to drůbeži vůbec nic nedá po výživové stránce, je to akorát výplň, nic víc. A po drůbeži obvykle chci nějakou produkci, tzn. krmná dávka by měla být spíš koncentrovaná. Snad jen při odchovu kuřic, u kterých není ještě žádoucí, aby šly do snášky, by mělo něco takového smysl, nebo k vyvolání pelichání.
jozef1953
napsal(a):
Vážení chovatelia. Máte niekto skúsenosti s pridávaním pošrotovaných škrupín z vlaských orechv do doma robenej zmesky pre hydinu? Niekto tvrdí že áno, niekto že nie. Ďakujem za odpovede.
Mě by zajímalo co jsou to za lidi, kteří by krmili dřevem. Ještě k tomu sklerenchymatickým. To snad ani nemohou myslet vážně, ti co "tvrdí, že áno".
Prozkoumejte si složení ořechové skořápky.
Juraj Kafka.
Zajímavý dotaz.možná by to při kvalitní krmný dávce mohlo napomáhat v žaludku spolu s pískem rozmělnovat potravu, po napojení a následném louhování uvolnovat třísloviny a hořčiny, což nesnášejí viry a bakterie a paraziti obdoba dubové kůry.ovšem ne na ůkor plnohodnotné potravy.možná spíše nechat vylouhovat, a přidávat do napáječky.
mysak
napsal(a):
Mě by zajímalo co jsou to za lidi, kteří by krmili dřevem. Ještě k tomu sklerenchymatickým. To snad ani nemohou myslet vážně, ti co "tvrdí, že áno".
Prozkoumejte si složení ořechové skořápky.
Juraj Kafka.
Tomu nerozumím. Naše drůbež likviduje ořechy z 25 ořešáků na zahradě bez viditelných problémů. Naopak zlomky ořechových skořápek využívají k pomletí potravy v žaludku. Když porážíme krůty nebo pižmovky na podzim mívají žaludky plné podrcených skořápek, místo písku a kamínků (gritu). Polykají je i celé, když je nemohou rozbít. Písek atd. mají samozřejmě na zahradě dle libosti, přesto si vyberou skořápky.
Myslím, že v malém množství by ve směsi mohly nahradit grit.
-
Sklerenchym je rostlinné pletivo, někdy se mu říká kamenné buňky. Vyskytuje se v plodech (je dobře pozorovatelné mikroskopem v hrušce) a svazcích cévních. Neobsahuje mezibuněčné prostory, tzn. interceluláry. Je tvořen buňkami s rovnoměrně ztloustlými buněčnými stěnami, jejichž součástí je i sekundární buněčná stěna (obvykle s výrazným podílem ligninu). Aby tyto buňky spolu mohly komunikovat, mají v buněčné stěně kanálky cytoplazmy, plazmodezmy. Někdy buňky odumřou a pletivu zůstane funkce zpevňovací a ochranná.
Zadavatel, se ptá jestli pošrotované skořápky může přidat do směsi vyrobené doma. To znamená, že by skořápky byly pouze určitou částí krmné směsi. Předpokládám, že zbytek směsi budou obilniny, minerály atd.
Pochopila jsem otázku zadavatele tak, že chce skořápky ve směsi využít jako grit, nikoli jako hlavní a největší složku krmné směsi.
lydie
napsal(a):
Tomu nerozumím. Naše drůbež likviduje ořechy z 25 ořešáků na zahradě bez viditelných problémů. Naopak zlomky ořechových skořápek využívají k pomletí potravy v žaludku. Když porážíme krůty nebo pižmovky na podzim mívají žaludky plné podrcených skořápek, místo písku a kamínků (gritu). Polykají je i celé, když je nemohou rozbít. Písek atd. mají samozřejmě na zahradě dle libosti, přesto si vyberou skořápky.
Myslím, že v malém množství by ve směsi mohly nahradit grit.
-
Sklerenchym je rostlinné pletivo, někdy se mu říká kamenné buňky. Vyskytuje se v plodech (je dobře pozorovatelné mikroskopem v hrušce) a svazcích cévních. Neobsahuje mezibuněčné prostory, tzn. interceluláry. Je tvořen buňkami s rovnoměrně ztloustlými buněčnými stěnami, jejichž součástí je i sekundární buněčná stěna (obvykle s výrazným podílem ligninu). Aby tyto buňky spolu mohly komunikovat, mají v buněčné stěně kanálky cytoplazmy, plazmodezmy. Někdy buňky odumřou a pletivu zůstane funkce zpevňovací a ochranná.
Dobrý den,
Podle mne to krmit drůbeži anebo jakémukoli zvířeti je krajně nevhodné. Co se týče kachen, sežerou lecos, sklo, drát, hřebíky, napínáčky, ...
Ps: sklerenchym; děkuji za poučení, nicméně studoval jsem to.
Juraj Kafka.
lydie
napsal(a):
Zadavatel, se ptá jestli pošrotované skořápky může přidat do směsi vyrobené doma. To znamená, že by skořápky byly pouze určitou částí krmné směsi. Předpokládám, že zbytek směsi budou obilniny, minerály atd.
Pochopila jsem otázku zadavatele tak, že chce skořápky ve směsi využít jako grit, nikoli jako hlavní a největší složku krmné směsi.
Pochopili ste to správne.
Domácí topič amatér

XXX.XXX.57.5
Ale bacha velmi rychle zplynovávají. Já když do svých kamen hodil více než to chtělo (více než jednu mírně vrchovatou lopatku na smetí) tak mi šly plyny i spodními dvířky. A i plyny odcházející správně vrchem prostě v určité fázi bouchnou, v mých kamnech ještě vždy před deflektorem, který je dostatečně žhavý.
Ale například při otevřených spodních dvířkách, například když chci rychle dostat plameny nad nasypané skořápky, může klidně u mých kamen dojít i k výbuchu který vyrazí spodní vnitřní dvířka a může tedy i rozmetat žhavé po místnosti.
Takže opatrně, ale hoří opravdu dobře. Je trochu více popela. Vydávají velký žár, ať vám to neroztrhá kamna.
mysak
napsal(a):
Dobrý den,
Podle mne to krmit drůbeži anebo jakémukoli zvířeti je krajně nevhodné. Co se týče kachen, sežerou lecos, sklo, drát, hřebíky, napínáčky, ...
Ps: sklerenchym; děkuji za poučení, nicméně studoval jsem to.
Juraj Kafka.
Pokud napíšu, že je něco krajně nevhodné, bylo by dobré napsat taky proč.
Právě tak by se dalo nesmyslně argumentovat, že písek a drobné kamínky jsou výborné do betonu nebo na opalování u moře a ne jako doplněk přispívající dobrému trávení drůbeže.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lydie
napsal(a):
Pokud napíšu, že je něco krajně nevhodné, bylo by dobré napsat taky proč.
Právě tak by se dalo nesmyslně argumentovat, že písek a drobné kamínky jsou výborné do betonu nebo na opalování u moře a ne jako doplněk přispívající dobrému trávení drůbeže.
Právě jste si odpověděla. Pokuste si to obrátit a dát do betonu místo písku ořechové skořápky. Jak dlouho takový beton vydrží? A to na něj nepůsobí agresivní prostředí žaludku. Jaký praktický význam bude mít "grit", který u drůbeže vydrží sotva pár dnů? Žádný. Proto příroda "zařídila" v ptačích žaludcích písek. Jednak je prakticky všude a pak pro jeho tvrdost jej není nutné tak často doplňovat.
Navíc přidáváním něčeho do krmné dávky, co drůbeži prakticky nic nedá, vede k omezení potřebných živin, které stejně bude nutné přidat jinak. Takže i z pohledu šetření, je tento "doplněk " bez významu.
Mám také ve výběhu ořech, ale nikdy jsem nepozoroval, že by ořechové skořápky drůdež preferovala. Leda z nedostatku jiného, vhodnějšího materiálu.
MH.