Bresse Gauloise vs. ?

Bresse Gauloise
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.8.2025 23:18
Baron.Logy

XXX.XXX.241.153

Dobrý deň, už pár rokov chovám Bressy s tým, že je to úžasne produktívne plemeno, čo sa týka užitkovosti, hlavne mäsovej. Chcel som posunúť chovateľstvo na možno ďalší level a stal som sa členom SZCH a tam ma zarazili, že nejde o uznané plemeno, takže si na výstavách neškrtnem. Preto mám otázočku, možno sa nájde niekto, kto skúšal viac plemien a má s čím porovnávať. Rád by som sa poobzeral a našiel nejaké podobné plemeno, ktoré by teda bolo aj uznané a dokázalo sa im prirovnať? Ide mi hlavne o mäsovú užitkovosť, skúšal som zatiaľ porovnať len cream legbarky (viem že ide o ľahšie plemeno) a marans kvôli zamiešaní farby medzi vajíčka. Výsledok bol 3,5 mesiaca CL v priemere 0,7kg, marans 1,3kg a bresse 2,1kg. Váha len čistý trup, prikladám aj foto. Kohúty boli liahnuté v jeden deň, celý čas spolu, čiže aj krmivo aj podmienky boli rovnaké.

28.8.2025 19:22
j.n.

XXX.XXX.103.182

Dobrý den. Zkoušel jsem Plymutky, Rodajlenky, Maransky, Faverolky, Araukány, Indické bojovnice, zdrobnělá plemena, vzhledem k tomu, že jde o užitek neuvádím. Jednoznačně vedou Bressky. Snáška výborná, rychlý růst, maso vynikající, srovnatelné s faverolkami, plymutky u nás chuťově prpadly úplně, asi nejhorší chuť z uvedených. Chce to zkoušet, každý má jiné podmínky, jinak krmí a i chutě má každý jiné. Já po mých zkušenostech na bressky nedám dopustit. Co se výstav týče, tak pokud je začne vystavovat více chovatelů, tak se dříve či později do vzorníku dostanou. U nás myslím v ČR, jsou nejspíš prokříženy výstavní s užitkovými, hodně se vyskytuje světlé oko a zažloutlé peří u bílých. Jiné barvy se tu nejspíš nechovají. Bylo by dobré, pokud by více chovatelů napsalo své zkušenosti.
Chovu zdar.
J.N.

30.8.2025 09:57
Baron.Logy

XXX.XXX.243.154

Zdravím, som rád že sa našiel niekto čo skúša plemená tak ako ja. Ohľadom línie bressiek, pomaly sa mi darí získavať zvieratá s pekne tmavým okom aj keď zo začiatku to boli číre žlté oči u všetkých ako píšete. So žltým nádychom problém nemám, jedine kohúti starší ako rok mi ho chytajú, ale to som skôr pripisoval krmivu. Zaujímavé je, že mám u kohútov slabšie sfarbené nohy. Sliepky krásne modré a kohúty majú stále nohy svetlejšie. Zo začiatku som to bral ako normálne, že asi sa sfarbenie nejako viaže na pohlavie, no čo mám teraz zvieratá zas od iného chovateľa tam je to už 1:1 u oboch pohlaví. Tie by mali byť práve po kohútovy z ČR.
Vraj sa to nakoniec dá ak chovateľ dokáže nejak vystaviť celú kolekciu zvierat. Budem si o tom musieť zistiť viac a možno raz sa to podarí 😅. Bude na tom ešte dosť roboty.
Otázočka k tým faverolkám, ako sú na tom s mäsovou užitkovosťou? Rastom? Znáška tam bude asi biedna, či?

30.8.2025 14:26
j.n.

XXX.XXX.103.182

Také zdravím, v chovném hejnu mám téměř všechny slepice čistě bílé tmavooké, bohužel sehnat k ním tmavookého kohouta je problém. Letos mám sice bílého kohouta z vajíčka dovezeného z jihu Francie, bohužel se jednalo o užitkový chov, takže promíchané barvy a světlé oči. Po něm tu mám dva solidní tmavooké kohouty, takže budu muset jednoho držet a případně ho dát až na jeho vnučky, pokud do té doby neseženu jiného tmavookého. Barvu nohou už mám vyrovnanou. Má být v odstínu oblohy a to už se mi podařilo. To zažloutlé peří stejně jako světlé oko si vždy přinesu s novým kohoutem. Na užitek to nevadí, ale na výstavy to nejde. Faverolky jsem měl zároveň s Plymutkamy, rostou pomaleji, ale maso vynikající, snáška je nižší, odhaduji cca 150 - 160 vajec a v poměru k velikosti slepic malá, menší než u plymutek. Také jsem zkoušel křížit Plymutky s IB, čekal jsem vzhledem k heteróznímu efektu rychlejší růst a větší osvalenost. Bohužel nic z toho se nekonalo kuřata rostla rychleji než IB, ale pomaleji než čisté Plymutky. Čisté IB rosou velmi pomalu. Na užitek jsou Bressky perfektní, na výstavy se budu muset ještě doladit, hlavně aby to šlechtění pro krásu nebylo na úkor užitkovosti, jak se často stává.
Chovu zdar.
J.N.

30.8.2025 20:14
Baron.Logy

XXX.XXX.247.133

Tiež som chcel tohto roku doniesť niečo z Fr ale nepodarilo sa, kamarát tam bol na farme a vraj mu nemôžu predať vajíčka mimo Francúzska. Mne ide teraz hlavne o to vyzbierať čím viac nepríbuznej krvi. Moja predstava je vytvoriť 4-5 kmeňov nepríbuzných a potom medzi nimi rotovať genetiku a selektovať podľa štandardu. Nehovorím že zatiaľ nerobím výber ale sem tam prejde aj niečo menej štandardné, hlavne u sliepok keďže naháňam počty.
Inak možno taká blbosť, ale nejako mi prídu bressy viac náchylné na požieranie vajec. Od kedy mám toto plemeno mám oveľa častejší výskyt takýchto sliepok + aj sliepky čo som rozdal po rodine u každého sa to vyskytlo. Pri tom šli preč ako kuričky pred znáškou, čiže nemohli mať naučené zlé návyky z domova keďže ešte vajíčko nevideli.

31.8.2025 12:14
j.n.

XXX.XXX.103.182

Požírání vajec je problém u hodně snášejících slepic, vejce se tvoří rychle a skořápka bývá slabší. Pak stačí když ho některá rozšlápne a brzy se je naučí požírat, zvláště, když mají nedostatek bílkovin. Chce to upravit složení krmiva, přidat minerály a bílkoviny. Co se tmavého oka týče, heterozygoti mají oko tmavé (je výstavně přípustné) homozgoti mají černé. Homozygotní mám jenom asi tři loňské slepice. Stále je to jen o výběru a sehnání nepříbuzných zvířat. Letos mám z 30 kuřat dvě heterozygotní (na barvu oka) slepičky a dva kohouty, zbytek je světlooký. U pečeného kuřátka se to stejně nepozná.🙂 Bohužel nemám takové prostorové možnosti abych držel více kmenů. U bressek je také dobrá klidná povaha. Jsou bystré a lekavé ale žerou i z ruky a kohouti se téměř neperou, proto je možný delší výkrm a při volném výběhu registrují dravce a dokáží se schovat. Pokud se to povede vložím pár fotek letošních.

31.8.2025 12:38
j.n.

XXX.XXX.103.182

Bylo by dobré, kdyby se ozvalo více chovatelů Bressek ať už těch co je chovají jen pro užitek nebo se snaží vytvořit výstavní. Myslím, že mnoho chovatelů ještě neví, že se ifauna vrátila ke svému původnímu poslání sdružovat všechny chovatele. 👍👍👍
J.N.

31.8.2025 20:05
Baron.Logy

XXX.XXX.236.128

S tou genetikou očí ste mi trošku rozšíril povedomie. Netušil som o tom, tak aspoň viem na čo sa zamerať. Tohtoročný odchov som ešte nekontroloval, aj keď mám tiež len pár asi 20ks mladých, keďže som kvôli mačke o značnú časť prišiel.
Určite by bolo fajn ak by sa pripojilo viac chovateľov tohto plemena 😁👍.

Přidejte reakci

Přidat smajlík