Úhyn 4-letého kohouta

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

JirkaGeorg

Dnes 07:11
JirkaGeorg

XXX.XXX.46.17

Ahoj, náš ca. 4-letý kohout uhynul. Šlo o plemeno české stříbrné kropenky. Překvapilo mě to tím spíše, že předtím nebyl nikdy nemocný a spíše až příliš aktivní. Slepicím se věnoval někdy až přehnaně moc, tzn. často se pojímal a udržoval s nimi dobrý vztah, nebyl k nim nikdy agresivní. Slepic máme asi 8, vesměs jde o nosné hybridy. Výběh měly celou zahradu i dvůr, takže na nedostatek místa netrpěli. Krmení: základ byly mačkané brambory se šrotem s příměsí vitaplastinu a dalších, syrová pšenice, to měli stále. Dále občas namočené pečivo (chléb, rohlíky), samozřejmě neplesnivé a také máčenou pšenici (u té bych si už nebyl tak jistý o její nezávadnosti obzvláště v teplých letních dnech, no budiž). Jako pamlsek si zvykly když jim někdo nasypal trochu syrové rýže.
Stalo se, že jednoho dne po ránu jsem našel kohouta sedět na bidýlku v kurníku, ačkoliv předtím byl vždy venku se slepicemi. Bylo mi to divné a vzpomněl jsem si, jak se tak chovají některé starší slepice když už mají nějaké zdravotní problémy (zapomněl jsem ještě říci, že naše slepice nezabíjíme, ale necháváme je dožít). No všiml jsem si, že i potom venku to není ono, sice se slepic nestranil, ale byl spíše takový apatický, často postával a byl více krotký.Takto jsem ho pozoroval asi následující 2 dny a nevěděl jsem co si o to mám myslet. Další 3 dny jsem musel odjet, takže nevím přesně jak se choval, ale prý to bylo tak nějak stejné. Navíc nechodil spát do kurníku, ale do jiné budky venku, což předtím také nikdy nedělal. Po mém návratu (tady po ca. 5 dnech apatie kohouta) se mi zdál kohout zase normální, jako předtím, po ránu proháněl slepice, byl aktivní, zase chodil na noc do kurníku. Myslel jsem si, že už je vše v pořádku. Tento stav trval asi 4 dny než jsem zpozoroval, že kohout zase upadá do apatie, navíc bylo ještě venku větší horko, takže často polehával ve stínu a také hodně pil (což je asi normální).Trvalo to asi 3 dny. Poslední třetí den jsem si navečer všiml, že kohout postává a protože bylo dost horko měl otevřený zobák (takto se chladí někdy i ostatní slepice když je jim teplo). Nepřikládal jsem tomu takový důraz. Zjistil jsem ale, že okolo něj po něm zůstávají tu a tam takové bíložluté skvrny na zemi, které okamžitě zasychali. Jakoby mu z kloaky nekontrolovaně odkapávala řídká stolice. To už jsem zpozorněl s tím, že to budu řešit následující den. Na noc šel spát opět do oddělené budky. Ráno jsem ho našel k mému nemilému překvapení mrtvého. Peří měl ve výborné kvalitě a ani se mi nezdál pohublý. Nevíte někdo prosím co se mohlo stát, nemáte někdo podobnou zkušenost? Je normální že kohouti v tomhle věku uhynou na zdravotní problémy spojené se stářím? Trápím se, že jsem i já udělal asi mnohé chyby (např. nedal jsem mu na noc do budky vodu kvůli hydrataci) a jsem z toho zdrcený. Děkuji za Vaše komentáře. P.S.budu asi hledat nového nechovného kohouta stejného plemene, tak kdyby někdo věděl...

Přidejte reakci

Přidat smajlík