Aká má byť znáška?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.2.2015 21:54
abraxis

XXX.XXX.59.26

Mám otázku, aká by mala byť správna znáška sliepok vo voľnom výbehu pri plemene Dominant. Už som niekedy z nich zúfalý. Slepice Dominant kupované v mesiaci máj, ako 16 týždňové, ale beriem rezervu, lebo znášať začali v 10/2014 (denne tak 6 vajec) od 11/2014 je znáška zapisovaná, ako aj denná teplota. Celkovo ich je 178 ks + 10 ks kohútov. Slepice sa neozobávajú, nemajú vytrhané perie. Stolica je prirodzená, bez prímesi, pokiaľ nezožerú červenú dusenú kapustu. Hrebene sú dostatočne vyvinuté, kohúti sa činia.

- Ustajnenie: Nosnice sú v postavenej búde z 15 cm sendvičových panelov (plech vyplnený minerálnou vlnou). V kurníku je podstielka z pylín, hrúbka 10 cm. Priebežne sa podstielka dosýpa o suché piliny, podľa potreby ( ak je vlhká), celá sa vymení. Polovica kurníka je vystlaná bydlami, druhá polovica na zábavu a naháňanie. Celková výmera 56 m2. Teraz mi došli piliny, tak som doplnil slamou. Teplota v ustajnení je vždy o cca 10 - 15 stupňov vyššia ako vonkajšia nočná teplota. Za sledované obdobie nikdy neklesla teplota pod 10 stupňov. Priestor je odvetraný, nie je ani prievan a ani som neobjavil parazitov. Na jeden m2 je potrebný max 6 slepíc, moje majú viac miesta ako sa odporúča na ustajnenie.

- Svietenie: Od decembra sliepkam prisvecujem, teda predlžujem deň, začínam svietiť o 03:30 hod a stmievanie nechávam prirodzené.

- Kŕmenie: Kŕmin kukurično-pšeničný šrot (2:1), celé zrno pšenice (20 %, hlavne večer), kŕmna repa. Počas dňa teplé zvyšky z reštaurácie (mäso, ryža, cestoviny, zemiaky, volské oká). Ráno im vždy nastrúham kapustné hlúby a listy čo zostali z kuchyne + kŕmna repa. To isté aj na večer a potom na noc, aby ráno toto všetko mali. Keď dostanú zvyšky z jedálne, je to davová psychóza, behajú ako splašené.
- raz za týždeň im doprajem 1 kg tvarohu. Pokiaľ bola ešte tráva neprikrytá snehom, denne dostali tak cca 30 kg vrece trávy, resp. buriny čo som natrhal.

- Voda: počas zimy im do vody pridávam Hydrovit AD3E každý týždeň (1x), Acidomid (2x), raz za mesiac Hypermangán (KMNO4, slabo zriedený roztok).

- Výbeh. Majú počas dňa dostatok výbehu, viac ako 3600 m2. Výbeh už udupali, teda tráva tam nejako nerastie, ale prehrabávajú sa v ňom. Výbeh je chránený v celom rozsahu sieťkou proti vtákom. Nerád by som aby som kŕmil vonkajšie vtáctvo.

Moja otázka znie, kedy sa znáška zlepší, lebo priemerná znáška je 25,11 % a priemerný počet vajec je 44 vajec denne. Toto plemeno ma znášku 250 - 280 ročne. Teda ak počítam, denne je to min.0,69 vajca (teda ak beriem min.250 ks ročne). Zatiaľ ako začali riadne znášať, tak by som mal mať podstatne viac vajec ako som mal :)
Priemerná hmotnosť vajec sa dostáva do kategórie M, teda ak spočítam hmotnosť všetkých vajec. Občas sa objavilo XL, ale zvyčajne M a L.

Teda kedy podľa vás, čo chováte dominanty sa znáška zlepší a nebude len na úrovni 25 %. Prikladám aj obrázky. Prvý je počet kusov verzus denná teplota, druhý je priemerná znáška a je niekedy veľké kolísanie.

21.2.2015 22:00
abraxis

XXX.XXX.59.26

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2015 22:43

Můj skromný názor je ten, že máte málo bílkovin v krmné dávce. Kor teď v zimě, to si ve výběhu nenasbírají nic. Vy sám krmíte jen glycidovými krmivy a podle vašeho popisu ty zbytky z restaurace maso moc nejsou, z těstovin a brambor vám neponesou. Taky bych se vykašlala na tu řepu. Slepice, která má v zimě snášet, potřebuje koncentrovanou krmnou dávku, a to řepa není.

21.2.2015 22:47
abraxis

XXX.XXX.59.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Můj skromný názor je ten, že máte málo bílkovin v krmné dávce. Kor teď v zimě, to si ve výběhu nenasbírají nic. Vy sám krmíte jen glycidovými krmivy a podle vašeho popisu ty zbytky z restaurace maso moc nejsou, z těstovin a brambor vám neponesou. Taky bych se vykašlala na tu řepu. Slepice, která má v zimě snášet, potřebuje koncentrovanou krmnou dávku, a to řepa není.

Obsah bielkovín sledujem a mäso mi odkladajú do osobitného vedra. Teda čisto mäsa je cca 5 kg (mäso z omáčkou). Uvažoval som aj normálne im kupovať psiu konzervu :).

21.2.2015 22:49

Jo, kdy se snáška zlepší, sama spíš ne, vzhledem k tomu, že svítíte, takže na krátký den se to nedá hodit. Něco děláte špatně. Pro ilustraci, takto vypadá snášková křivka slepic z velkochovu. Samozřejmě doma takové výsledky má málokdo, ale pro představu to stačí: slepice začínají snášet, pak je nějakou dobu snáška vysoká a postupně klesá, ve velkochovu ve chvíli, kdy poklesne pod určitou úroveň, turnus končí, na dvorku snáškové období přirozeně končí pelicháním. Váš graf ale vypadá zcela jinak, podle měřítek velkochovu vám prakticky nesnášejí.

22.2.2015 08:11
abraxis

XXX.XXX.59.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo, kdy se snáška zlepší, sama spíš ne, vzhledem k tomu, že svítíte, takže na krátký den se to nedá hodit. Něco děláte špatně. Pro ilustraci, takto vypadá snášková křivka slepic z velkochovu. Samozřejmě doma takové výsledky má málokdo, ale pro představu to stačí: slepice začínají snášet, pak je nějakou dobu snáška vysoká a postupně klesá, ve velkochovu ve chvíli, kdy poklesne pod určitou úroveň, turnus končí, na dvorku snáškové období přirozeně končí pelicháním. Váš graf ale vypadá zcela jinak, podle měřítek velkochovu vám prakticky nesnášejí.

Ešte som premýšlaľ že im do šrotu pridávať sušenú srvátku, ktorá má vysoký obsah bielkovín...

Teraz robím týždňový pokus, že im denne pridávam 1 kg tvarohu.. uvidím ako to bude kolisať a rásť....
Parazity nemám žiadne a veterinár, urobil už 3 krát kompletnú biochémiu a všetko je v poriadku. Ako aj hmotnosť je podľa tabuliek. Uvidíme.. možno na jar, keď budú mať čo vyhrabať tak sa to možno zlepší.

22.2.2015 09:49
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Nebude náhodou problém v tom, že sú pretučnelé?
Ak "Kŕmin kukurično-pšeničný šrot (2:1)", tak z tej kukurice musia byť riadne pretučnelé.
Kukurice netreba viac ako 10% a nie 66%.

22.2.2015 09:52

peter z bratislavy napsal(a):
Ak "Kŕmin kukurično-pšeničný šrot (2:1)", tak z tej kukurice musia byť riadne pretučnelé.

Jo, to může být taky.

22.2.2015 09:53
abraxis

XXX.XXX.149.54

Šrot majú hlavne ráno. teda kukurica tvorí celkovo asi 15 % podielu dennej stravy. Na večer majú iba pšenicu napríklad. Občas sa mi podarí zohnať slnečnicu, či mix šrotu.. Kedže jedia kukuricu, tak sa im pridáva kŕmne vápno, aby sa im neodvápňovali kosti.

Ak by boli pretučnené, tak by to vyzeralo na ich hmotnosti, hmotnosť majú podľa tabuliek ok. Jednu som zabil a vypitval a bola v poriadku. Videl som pretučnené sliepky a tie majú vajcovody totálne obalené tukom. Tie moje sú v poriadku.

22.2.2015 10:03
kastef

XXX.XXX.138.131

Slepice Dominant snášejí nejlépe po krmné směsi.Sama jí krmím celý rok, plus ještě odpady mléčného průmyslu, pšenice dávám jen tak pro zábavu.Mám slušnou snášku celý rok i v zimě, bez svícení a jiných podobných procedur, kurník mají obyčejný a od rána i ve velmi chladném počasí jsou venku.To krmení co máte-hlavně ta zelenina, řepa to nelze počítat do základu KD pro nosnici, ale jen tak navíc.Tyto věci-dýně, ovoce zelenina atd.dávám slepicím jen tak mimo pro zábavu a na chu´t.Spousta mých známých také vaří slepicím brambory, dávají řepu plus pšenici a jsou věčně bez vajec.

22.2.2015 10:24

kastef napsal(a):
Slepice Dominant snášejí nejlépe po krmné směsi.Sama jí krmím celý rok, plus ještě odpady mléčného průmyslu, pšenice dávám jen tak pro zábavu.Mám slušnou snášku celý rok i v zimě, bez svícení a jiných podobných procedur, kurník mají obyčejný a od rána i ve velmi chladném počasí jsou venku.To krmení co máte-hlavně ta zelenina, řepa to nelze počítat do základu KD pro nosnici, ale jen tak navíc.Tyto věci-dýně, ovoce zelenina atd.dávám slepicím jen tak mimo pro zábavu a na chu´t.Spousta mých známých také vaří slepicím brambory, dávají řepu plus pšenici a jsou věčně bez vajec.

Jo, to je přesně ono, řepa, brambory, to jen výplň žaludku a střev. Super pro odchov kuřic, na nic pro nosnice, po kterých chce člověk hodně vajec.

Drobnochovatel

22.2.2015 10:29
Drobnochovatel

XXX.XXX.141.138

Nemohou mít nedostatek minerálů pro tvorbu skořápek, a nedokonalá vejce pak nesežerou?

Já sám jsem jen drobnochovatel a v mém okolí jsou jen samí takoví, řekněme do patnácti, maximálně dvaceti slepic (to už je dnes spíše vyjímka). Statistiku si většinou neděláme, takže průměrnou snůšku neznáme. Ale řekl bych že i v zimě a horkém létě je lepší. Například v tuto dobu máme většinu dní plné počty vajec (od každé slepice) a to někteří nemáme ani nic co by šlo pořádně nazvat kurníkem.

Vaše obava že nechcete krmit ptáky a proto jsou slepice v Alcatrazu mi příjde divná, ale přece jen jich máte více než je běžné a je tedy i možné že by se ptáci naučili přepadat je v houfu. To byla jen poznámka nemající snad význam ke snůšce.

Zkuste vyčlenit 5-10 slepic a nechat o ně starat někoho kdo je na takový malý počet zvyknutý, včetně samostatné přípravy žrádla jak uzná za vhodné (vůbec mu to co dáváte vy neposkytujte) a možná vás pak napadne kde je chyba.

Drobnochovatel

22.2.2015 10:39
Drobnochovatel

XXX.XXX.141.138

A ještě světlo. Já mám třeba hybridy ISA Brown a mám dobrou snůšku i při dlouhé noci (jinak krmím a nevadí mi když si občas odpočnou a mají nižší snůšku - naopak mi to vyhovuje), ale soused vedle jim už musí dělat o dost delší den (chápejte - nepřisvěcujeme, prostě jim otevře ráno dříve i když mrzlo) aby měl snůšku jakou požadoval.

Takže pokud jim přisvěcujete. není problém například ve zdroji světla? Oklovávají se (známka nervizity, například z dlouhého dne)?

22.2.2015 10:44
abraxis

XXX.XXX.149.54

kastef napsal(a):

Dobrý deň, zeleninu (kapustu) a zemiaky dávam hlavne pre vitamíny. Zemiaky obmedzujem na max 5 % celkového denného objemu.
Krmivo dávam v dávkach, aby ho nemali veľa a teda striedam. Na rannú zábavu kým sú v kurníku majú celozrnné pečivo(z obchodu jeden deň staré). Teda je tam rôzne semená.

Zmeske sa vyhýbam, lebo keď som kŕmil zmeskou, tak som mal sotva 15 % produkcie. Známa čo kupovala slepice so mnou a má ich 8 ks, má denne tiež cca 2 - 3 vajcia. Raz mala 8 vajec. Iný čo chovajú a sledujú, tiež hovoria, že ich znáška je na úrovni cca 25 - 30 %. A to kŕmia zmeskami.

22.2.2015 10:47
abraxis

XXX.XXX.149.54

Drobnochovatel napsal(a):
Nemohou mít nedostatek minerálů pro tvorbu skořápek, a nedokonalá vejce pak nesežerou?

Já sám jsem jen drobnochovatel a v mém okolí jsou jen samí takoví, řekněme do patnácti, maximálně dvaceti slepic (to už je dnes spíše vyjímka). Statistiku si většinou neděláme, takže průměrnou snůšku neznáme. Ale řekl bych že i v zimě a horkém létě je lepší. Například v tuto dobu máme většinu dní plné počty vajec (od každé slepice) a to někteří nemáme ani nic co by šlo pořádně nazvat kurníkem.

Vaše obava že nechcete krmit ptáky a proto jsou slepice v Alcatrazu mi příjde divná, ale přece jen jich máte více než je běžné a je tedy i možné že by se ptáci naučili přepadat je v houfu. To byla jen poznámka nemající snad význam ke snůšce.

Zkuste vyčlenit 5-10 slepic a nechat o ně starat někoho kdo je na takový malý počet zvyknutý, včetně samostatné přípravy žrádla jak uzná za vhodné (vůbec mu to co dáváte vy neposkytujte) a možná vás pak napadne kde je chyba.

Dobrý deň, vajcia nepožierajú. Vajcia zbieram 5 krát za deň. Nie sú žiadne mokré, škrupina dosť tvrdá, raz za týždeň sa objaví mäkšia a teda sa mi pri "ťuknutí" o druhé vajce poškodí. Vajcia sú suché, čisté a nezanášajú nikde, idú priamo do hniezd. Majú 30 znáškových hniezd a nikdy sa netlačia viac ako 2 v jednom.

Čo sa týka "alcatrazu" majú obyčajnú sieť proti vtákom, ktorá sa používa na ochranu úrody. Teda neobmedzujem im svietenie. Ale nerád by som dostal nejaké choroby. Vtáky sa k nim nedostanú..

22.2.2015 10:54
abraxis

XXX.XXX.149.54

A ještě světlo. Já mám třeba hybridy ISA Brown a mám dobrou snůšku i při dlouhé noci (jinak krmím a nevadí mi když si občas odpočnou a mají nižší snůšku - naopak mi to vyhovuje), ale soused vedle jim už musí dělat o dost delší den (chápejte - nepřisvěcujeme, prostě jim otevře ráno dříve i když mrzlo) aby měl snůšku jakou požadoval.

Takže pokud jim přisvěcujete. není problém například ve zdroji světla? Oklovávají se (známka nervizity, například z dlouhého dne)?

Dobrý deň Isa Brown sú trošku iné plemeno ale dosť podobné.

Kedže im prisvecujem majú o zábavu postarané. Dávam im starý chleba a pečivo aby sa mohli venovať tomu.
Svetlo je teplá biela, svietenie je na 2/3 kurníka a pripomína im to deň. Je tam nainštalovaný stmievač a teda pomaly začína svietiť, rozjasnenie je do 20 min na plnú svietivosť. Následne ich o siedmej vypustím vonku do výbehu (automatické otvorenie kurníka).

Ozobávanie nevidím aj keď ich pozorujem tak sa neozobávajú. Nehovorím o kohútoch, tam je jeden, ktorý je neustále napádaný, preto aj tak vypadá trošku :)

Ozobávanie je vylúčené aj počas prisvietenia. Mám inštalované dve kamery a podľa kamery sa nenudia.
Počas dňa nie je nuda, naháňajú sa, prehrabávajú.

Je pravda, že počas napadnutia snehu ani z kurníka nevyšli a len sedeli a čušali a vtedy klesli na znášku na 15 %.

22.2.2015 11:03
majenko3

XXX.XXX.63.212

Tiež si myslím, že to bude tou kukuricou.

22.2.2015 11:22
abraxis

XXX.XXX.149.54

majenko3 napsal(a):
Tiež si myslím, že to bude tou kukuricou.

Pretučnené nemôžu byť. Lebo ak sa prekrmuje kukuricou, tak to vidno na vajcovodoch, ktoré sa obalia tukom a vajce sa nevie uvoľniť. Je to vidno na pitve, čo sa pri pitve neukázalo. Sliepky majú hmotnosť v rozmedzí 1,95 - 2,15 kg živej váhy. Pozeral som aj na internete znaky pretučnených sliepok.

Šrot je síce kukurično pšeničný 2:1, ale pri mletí je na 100 kg kukurice pridané 40 kg pšenice, lebo po šrotovaní čistej kukurice šrot stvrdne a musím ho drobiť. Teda ak zo rozoberiem na drobné, kukurica tvorí max 15 % všetkej kŕmnej dennej dávky. Pri miešaní krmiva ide nasledovné: 1 diel šrotu (kukurice),2 diely pšeničného šrotu,1 diel čistej pšenice,2 diely šrotu zo strukovín ( repka, slnečniča, hrach, sója, ovos).1 diel nutrimixu.
Vyhýbam sa jačmeňu, lebo ten je horký pre sliepky a spôsobí "kvokanie".

Je pravda, že pod snehom bol kompost, kde sú nasadené kaliformské dážďovky a teda veľmi ho neprehrabávajú.

Uvidím, teraz idem vyskúšať test, že každý deň 1 kg tvarohu.. čo to s nimi spraví. (mali v akcii v LIDL).

Drobnochovatel

22.2.2015 11:47
Drobnochovatel

XXX.XXX.160.241

Také ty vajíčka se mi zdají malá. Nevím kolik je to na váhu, ale z obchodu vím, že M-ka jsou opravdu docela malá.

Já mám u těch ISA Brown (slepice mladší jednoho roku) běžně vajíčka 75-85g, teď v zimě jsou častěji i menší. Papírově (dle podkladů pro velkochov) by měly být asi 63g a řekl bych že i snůšku mám větší než je papírový údaj. A to všichni říkají že druhým rokem sice snůšku sníží, ale naroste velikost vajec (už i při dnešním jejich věku jsem měl 90g vajíčka).

Takže evidentně nějakou chybu děláte. Já Dominant neznám, ale podle toho co tu čtu průběžně v diskusích tak by měla být snůška i velikost vajec "dominantní".

jde o to, že to sice popisujete docela odborně, ale reálnou představu toho jak to vypadá si nedokáži (a myslím ani ostatní) udělat. Kolik například těch vašich 178 nosnic dostane toho masa, a za jaké období? Já když vidím že je problém s nedostatkem bílkovin tak klidně dám během jednoho týdne jedné slepici i 3/4-4/4 kg masa. Ale nemusím to dělat často, letos je teplo a nějaké brouky si najdou. Zbytky prakticky nedávám, ale toho co tu ostatní považují za balast (zelí, kapustu, červenou řepu, mrkev, brambory, dýni, celou slunečnici, sem tam i šulek z kukuřice,...) dávám vrchovatě - prakticky mají neustále míchanici, hodím jim zrno abo se nenudili a něco v celku aby se nenudily. Stejným žrádlem krmím i husy, některé věci ovšem nežerou (maso, kůže,...).

Když jim dáte nažrat, za jak dlouho krmení zmizí? Pokud nezmizí, jsou zvyklé se nepřežírat? Mají během dne nacpaná volata k prasknutí, nebo se přirozeně nacpou až na noc?

Nemám rád kamery a nedůvěru v lidi, ale... O slepice se patrně nestaráte sám, ale pověřil jste tím nějakého zaměstnance. Opravdu souhlasí, že to co snesou je vám i nahlášeno a předáno jako snůška?

22.2.2015 12:05
abraxis

XXX.XXX.149.54

Také ty vajíčka se mi zdají malá. Nevím kolik je to na váhu, ale z obchodu vím, že M-ka jsou opravdu docela malá.

Já mám u těch ISA Brown (slepice mladší jednoho roku) běžně vajíčka 75-85g, teď v zimě jsou častěji i menší. Papírově (dle podkladů pro velkochov) by měly být asi 63g a řekl bych že i snůšku mám větší než je papírový údaj. A to všichni říkají že druhým rokem sice snůšku sníží, ale naroste velikost vajec (už i při dnešním jejich věku jsem měl 90g vajíčka).

Takže evidentně nějakou chybu děláte. Já Dominant neznám, ale podle toho co tu čtu průběžně v diskusích tak by měla být snůška i velikost vajec "dominantní".

jde o to, že to sice popisujete docela odborně, ale reálnou představu toho jak to vypadá si nedokáži (a myslím ani ostatní) udělat. Kolik například těch vašich 178 nosnic dostane toho masa, a za jaké období? Já když vidím že je problém s nedostatkem bílkovin tak klidně dám během jednoho týdne jedné slepici i 3/4-4/4 kg masa. Ale nemusím to dělat často, letos je teplo a nějaké brouky si najdou. Zbytky prakticky nedávám, ale toho co tu ostatní považují za balast (zelí, kapustu, červenou řepu, mrkev, brambory, dýni, celou slunečnici, sem tam i šulek z kukuřice,...) dávám vrchovatě - prakticky mají neustále míchanici, hodím jim zrno abo se nenudili a něco v celku aby se nenudily. Stejným žrádlem krmím i husy, některé věci ovšem nežerou (maso, kůže,...).

Když jim dáte nažrat, za jak dlouho krmení zmizí? Pokud nezmizí, jsou zvyklé se nepřežírat? Mají během dne nacpaná volata k prasknutí, nebo se přirozeně nacpou až na noc?

Nemám rád kamery a nedůvěru v lidi, ale... O slepice se patrně nestaráte sám, ale pověřil jste tím nějakého zaměstnance. Opravdu souhlasí, že to co snesou je vám i nahlášeno a předáno jako snůška?

Ak počítam, že cca 5 kg mäsa denne, rovná sa priemerne 28 g mäsa na jednu sliepku, obsah bielkovín si netrúfnem povedať.

Nie je problém sa o tie slepice postarať, je to veľmi jednoduché, také menšie hospodárstvo, ktoré si vyžaduje 2 hodiny kŕmenia dokopy.

Kŕmim cca každé 3 hodiny - 08:00,11:00,14:00 a 16:00 hod. Hrvole majú plné prakticky po každom kŕmení a je viac krmítok, tak aby sa dostali všetky.

Plné krmítko majú iba pšenicu, môžu si zobnúť vždy keď chcú.. Avšak rozhadzujú ju, ale to potom riešim tak, že pozbieram do veľkej misky a nechám klíčiť a potom im hodím pšeničné klíčky.

O slepice sa starám sám, tie kamery v kurníku preto, aby som videl či náhodou nepožierajú vajcia, alebo sa veľmi netlačia v kurníku a hlavne aby som videl ich správanie a prípadne urobil nápravu.

Cez deň sa nenudia, furt niečo hrabú niekde. Teraz im idem aj pretočiť kopu kompostu, tak sa tam môžu objaviť znova dážďovky.

Veľkosť vajec neriešim, je to priemer z váženia vajec po odbere. Možno je to až veľmi podrobne sledované, ale som štatistik, teda pre istotu si to zaznamenávam, aby som vedel čo a ako. Inak to mám ako srandu a vyplnenie času a hlavne pozemok zadarmo je využitý :).

22.2.2015 12:09
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Ešte je otazka, či sú to naozaj F1 nosné hybridy, alebo doma namnožené krížence z hybridov.
Tiež nie je zmeska ako zmeska.
Krmim len Energys, alebo Verse Laga. vyhýbam sa tým lacným zmeskám, ktoré aj tu na Ifaune, či na Bazoši občas ponúkajú

Takže tých príčin je veľa.

22.2.2015 12:15
abraxis

XXX.XXX.149.54

Ešte je otazka, či sú to naozaj F1 nosné hybridy, alebo doma namnožené krížence z hybridov.
Tiež nie je zmeska ako zmeska.
Krmim len Energys, alebo Verse Laga. vyhýbam sa tým lacným zmeskám, ktoré aj tu na Ifaune, či na Bazoši občas ponúkajú

Takže tých príčin je veľa.

Kupoval som zmesku Energys, potom som prešiel na Verse Laga.. mal som bližšie predajcu.

Hybridy kupované od Gyronu a farmy Topoľnica.

Uvidíme, zatiaľ to nechávam na nedostatok bielkovín. vyskúšam týždeň dávať zvýšený počet bielkovín ( 1 kg tvarohu denne). ak sa to prejaví na znáške, tak je to nedostatkom bielkovín.

Potom vyskúšam týždeň podávať iba čistú zmesku, aby som vedel porovnať.

Ale jeden pán chová obdobne a tiež je na to podobne a ide na zmesku.

22.2.2015 12:38
mysak

XXX.XXX.54.5

abraxis napsal(a):
Mám otázku, aká by mala byť správna znáška sliepok vo voľnom výbehu pri plemene Dominant. Už som niekedy z nich zúfalý. Slepice Dominant kupované v mesiaci máj, ako 16 týždňové, ale beriem rezervu, lebo znášať začali v 10/2014 (denne tak 6 vajec) od 11/2014 je znáška zapisovaná, ako aj denná teplota. Celkovo ich je 178 ks + 10 ks kohútov. Slepice sa neozobávajú, nemajú vytrhané perie. Stolica je prirodzená, bez prímesi, pokiaľ nezožerú červenú dusenú kapustu. Hrebene sú dostatočne vyvinuté, kohúti sa činia.

- Ustajnenie: Nosnice sú v postavenej búde z 15 cm sendvičových panelov (plech vyplnený minerálnou vlnou). V kurníku je podstielka z pylín, hrúbka 10 cm. Priebežne sa podstielka dosýpa o suché piliny, podľa potreby ( ak je vlhká), celá sa vymení. Polovica kurníka je vystlaná bydlami, druhá polovica na zábavu a naháňanie. Celková výmera 56 m2. Teraz mi došli piliny, tak som doplnil slamou. Teplota v ustajnení je vždy o cca 10 - 15 stupňov vyššia ako vonkajšia nočná teplota. Za sledované obdobie nikdy neklesla teplota pod 10 stupňov. Priestor je odvetraný, nie je ani prievan a ani som neobjavil parazitov. Na jeden m2 je potrebný max 6 slepíc, moje majú viac miesta ako sa odporúča na ustajnenie.

- Svietenie: Od decembra sliepkam prisvecujem, teda predlžujem deň, začínam svietiť o 03:30 hod a stmievanie nechávam prirodzené.

- Kŕmenie: Kŕmin kukurično-pšeničný šrot (2:1), celé zrno pšenice (20 %, hlavne večer), kŕmna repa. Počas dňa teplé zvyšky z reštaurácie (mäso, ryža, cestoviny, zemiaky, volské oká). Ráno im vždy nastrúham kapustné hlúby a listy čo zostali z kuchyne + kŕmna repa. To isté aj na večer a potom na noc, aby ráno toto všetko mali. Keď dostanú zvyšky z jedálne, je to davová psychóza, behajú ako splašené.
- raz za týždeň im doprajem 1 kg tvarohu. Pokiaľ bola ešte tráva neprikrytá snehom, denne dostali tak cca 30 kg vrece trávy, resp. buriny čo som natrhal.

- Voda: počas zimy im do vody pridávam Hydrovit AD3E každý týždeň (1x), Acidomid (2x), raz za mesiac Hypermangán (KMNO4, slabo zriedený roztok).

- Výbeh. Majú počas dňa dostatok výbehu, viac ako 3600 m2. Výbeh už udupali, teda tráva tam nejako nerastie, ale prehrabávajú sa v ňom. Výbeh je chránený v celom rozsahu sieťkou proti vtákom. Nerád by som aby som kŕmil vonkajšie vtáctvo.

Moja otázka znie, kedy sa znáška zlepší, lebo priemerná znáška je 25,11 % a priemerný počet vajec je 44 vajec denne. Toto plemeno ma znášku 250 - 280 ročne. Teda ak počítam, denne je to min.0,69 vajca (teda ak beriem min.250 ks ročne). Zatiaľ ako začali riadne znášať, tak by som mal mať podstatne viac vajec ako som mal :)
Priemerná hmotnosť vajec sa dostáva do kategórie M, teda ak spočítam hmotnosť všetkých vajec. Občas sa objavilo XL, ale zvyčajne M a L.

Teda kedy podľa vás, čo chováte dominanty sa znáška zlepší a nebude len na úrovni 25 %. Prikladám aj obrázky. Prvý je počet kusov verzus denná teplota, druhý je priemerná znáška a je niekedy veľké kolísanie.

Můžete nám sem vložit pár fotografií vašeho hejna?

Drobnochovatel

22.2.2015 13:07
Drobnochovatel

XXX.XXX.99.203

Zkuste jim dát žrát jen dvakrát denně, mix bohatý na vše od minerálů, přes balast, po bílkoviny. Dávat mimo zimu (v zimě, venku budou potřebovat více energie) přes den zrní by mohlo (neznám váš druh slepic) být více-méně zbytečné. Teprve na noc dejte zrní dostatek, případně i tu kukuřici (mně ji žerou jen sporadicky a to se pak o ni perou - je v ní něco co potřebují, ale jen čas od času). Věškeré žrádlo by mělo řekněme do hodiny zmizet. Z ranního krmení jim může něco zůstat, dožerou to v průběhu dne. Také nějaké žrádlo jako hračku, přístup ke trávě a broukům.

Takto krmí u nás většina a na vaši snůšku by jim stačilo tak 50-60 slepic. Každý má jistou zvláštnost. Soused dává zbytky z jídelny, když už je má byl by blázen kdyby je nedával. Já zase melu různé obilnini a dělám jim vždy čerstvý šrot, pokud jim zrovna nechci dát zrno v celku. A nosím trávu, když zrovna nezvládá výběh dorůstat.
Šrot je levnější než celé zrno, mám asi 1/3 spotřebu a oni ani tolik nemrhají jako zrnem (když jim ho rozhodím místo aby bylo v kastrólu - vidíte že mám slepic opravdu málo ani krmítko nepotřebuji). Navíc čerstvý šrot, od těch prodávaných krmných sraček, moje slepičky bezpečně poznají.

Jen snad ještě zajímavost, ale nepomůže vám (spíše informace pro ostatní). Normálně jsem jim v minulosti vše strouhal. Přišel jakýsi záhadný problém s peřím u slepice která byla zraněná od psa a kulíroval jsem ji. Buďto jí záviděli mojí pozornost, nebo následek stresu, nebo mne ještě napadla alergie na něco ve žrádle (nevěděl jsem prostě už co) tak jsem jim začal žrádlo jen krájet na kusy, případně nechal v celku. Ať již to bylo změnou stravy, jejich zaměstnání žrádlem, pomohlo to. Všiml jsem si že slepice si každá vybere ze žrádla jen to co chce a chutě se jim mění. Dnes jim strouhám a opravdu míchám jen to žrádlo ve kterém jim dávám extra minerály, vitamíny, nebo něco co vím že by některé slepice normálně nežraly (i tak si to přehrabou).

Také nemám úplně dobrou zkušenost například s NutriMixem. Domnívám se, že jeho složení je určitým způsobem nevyvážené a mým slepicím nepomáhá ke kvalitní skořápce (při mém způsobu krmení), ale naopak. Přestal jsem ho dávat a bylo po problémech. Dnes dávám jen skořápky, sem tam plastin (někdy na střídačku s roboranem D o kterém si myslím že také není nic extra), nějaké minerály a vitamíny sólo.

No jenže když je problém u minerálů a vitamínů, nemůže být i u krmné směsi...?

Já jsem krmné směsi opustil již dávno a vracet se k nim nehodlám. Kuřata i slepičky byly spokojenější na mé stravě, a já jim nechci ani dávat nic geneticky modifikovaného.

Drobnochovatel

22.2.2015 14:56
Drobnochovatel

XXX.XXX.193.77

Ještě jsem chtěl říci, že někteří u nás krmí jen jednou denně. Ti pak slepicím navalí po ránu žrádlo na celý den.

Myslím, že je velmi pravděpodobné, že překrmujete (celodenně nacpané vole není normální) i když podle vaší pitvy nejsou slepice zatučněné. Opravdu si pak ještě hrají, hrabou,...?

I toho masa asi dáváte více než je zdrávo, ještě navíc tvaroh. Otázka navíc je, zda dojde k jeho rovnoměrnému rozdělení mezi všechny slepice. Vám to vychází při 5 kg (tepelně upraveného) masa na více než 10 kg na slepici. Já dávám vše syrové (i to maso, ale nejde o čistou svalovinu, jsou tam i játra,...) a dám maximálně 6 kg (syrového masa) na slepici, spíše méně. V broucích a žížalách si najdou více, špatně se to hodnotí.

Pokud by žraly mnoho zbytků, něco podstatného jim určitě bude scházet (přinejmenším na kompenzaci této stravy), ale vy popisujete co vše jim ještě kromě zbytků dáváte a já si i jen podle vašeho popisu nedokáži představit jak to vše sežerou, a ještě i kukuřici. Té trávy je podle mne na 178 slepic málo, když je k dispozici moje mají mnohem víc (ale je tu otázka mrhání, slepice i ze sebe lépe podané trávy (když je málo tak jim ji přistřihávám do míchanice aby jí sežraly opravdu dostatek) minimálně 1/2 znehodnotí, volná pastva je proto nejlepší).

22.2.2015 15:19
abraxis

XXX.XXX.59.26

Ještě jsem chtěl říci, že někteří u nás krmí jen jednou denně. Ti pak slepicím navalí po ránu žrádlo na celý den.

Myslím, že je velmi pravděpodobné, že překrmujete (celodenně nacpané vole není normální) i když podle vaší pitvy nejsou slepice zatučněné. Opravdu si pak ještě hrají, hrabou,...?

I toho masa asi dáváte více než je zdrávo, ještě navíc tvaroh. Otázka navíc je, zda dojde k jeho rovnoměrnému rozdělení mezi všechny slepice. Vám to vychází při 5 kg (tepelně upraveného) masa na více než 10 kg na slepici. Já dávám vše syrové (i to maso, ale nejde o čistou svalovinu, jsou tam i játra,...) a dám maximálně 6 kg (syrového masa) na slepici, spíše méně. V broucích a žížalách si najdou více, špatně se to hodnotí.

Pokud by žraly mnoho zbytků, něco podstatného jim určitě bude scházet (přinejmenším na kompenzaci této stravy), ale vy popisujete co vše jim ještě kromě zbytků dáváte a já si i jen podle vašeho popisu nedokáži představit jak to vše sežerou, a ještě i kukuřici. Té trávy je podle mne na 178 slepic málo, když je k dispozici moje mají mnohem víc (ale je tu otázka mrhání, slepice i ze sebe lépe podané trávy (když je málo tak jim ji přistřihávám do míchanice aby jí sežraly opravdu dostatek) minimálně 1/2 znehodnotí, volná pastva je proto nejlepší).

Slepice hrabú ako divé. Furt sa v niečom hrabú a prehrabávajú. Nič nenechajú na pokoji. Aj v odchovnom priestore neustále prehrabávajú hlamu. Hodím im tam hrsť pšenice a sú schopné prehrabať sa až na dno úplne.

Aj o zábavu majú postarané. Cez ich výbeh má tranzit jedna mačka, ktorá keď tam vbehne má problém utiecť. Raz sa na ňu pustili a ledva stihla utiecť. Ak nájdu náhodou myš, tak je po nej, bijú sa ako divé.

Trávu teraz fakt nemám.. začína rašiť, tak uvidíme ako to bude.. Dal som naklíčiť do pareniska (50 m2) pšenicu a budem do trhať aby sa to dávalo postupne.

22.2.2015 15:41
asperulo

XXX.XXX.249.32

Přikláním se k tomu nedostatku bílkovin. Přeci jen na tu hromadu slepic, je potřeba bílkovin opravdu dost. Kvalita krmné směsy se dá dobře testovat na křepelkách. Stačí 10 křepelek a krmit poměrově menší dávkou. Jakmile se snáška zhorší, je s největší pravděpodobností směs špatná.

Další věc jsou krmítka, na tu hromadu slepic musíte mít dostatečný "krmný prostor" jinak vám pár dominantních slepic zabere to nejleší žrádlo pro sebe a na zbytek slepic zbyde už jen ten balast. Nebudou hladové, ale nemají z čeho snášet. Máteli 10 krmítek, tak vám stačí cca 20-30 dravějších slepic, které to různě obsadí, některé se ještě probojují, ale na ostatní toho moc nezbyde.

Jinak také se přimlouvám za fotky vašeho hejna, ať víme o čem je řeč.

Drobnochovatel

22.2.2015 16:26
Drobnochovatel

XXX.XXX.99.205

To co píšete zní normálně. Moje taky nahání kočku a zabijí a sežerou každou myš která se nechá. Trávy mám teď taky málo, já už ji nejsem schopný trhat, ale oni si naškubou. Musím je však omezovat aby kvůli pár hodinám žraní nezničili výběh na mnoho dnů i týdnů. Myslel jsem, že těch 30 kg platilo pro období vegetace, pokud to měli v zimě, myslím že se měli královsky.

Naklíčené obilí je určitě dobré, také to dělám. Zvlášť teď před snůškou jak hus tak slepicí na zasednutí. Aby měli kromě jiného i dostatek vitamínů. Já to obecně (jde-li to) dělám tak, že použiji potravinu ve které se potřebné živiny (vitamíny, minerály) přirozeně vyskytují a ještě dodávám externě. Teď potřebuji kvalitní vejce, takže přidávám do vody vitamín E a ještě jsem zařadil do žrádla slunečnici a naklíčené obilniny, navíc jim melu len (jen tolik kolik okamžitě sežerou aby neoxidoval protože pak je naopak ne-prospěšný a jedovatý).

Zdá se že spoustu věcí děláte správně (nejsem nijak extra zkušený chovatel, i když nasávám zkušenosti kolem sebe jako houba i sám zkouším, určité principy platí universálně u všeho živého), a byl byste blázen nezužitkovat zbytky. Přesto je někde zádrhel a mi to pořád příjde na překrmování. Ale opravdu se to velmi špatně odhaduje. Já když například přerývám zahrádku či kompost (podobně jako vy) tak slepice klidně během dopoledne sežerou kilo žížal, a druhý den si ve křoví nahrabou stejně brouků. A to se nedá tabulkově podchytit. Zkuste se vykašlat na statistiky a buďte s nimi například jeden víkend (já s tou svou drůbeží prakticky také žiji) a sledujte. Nebo si pozvěte někoho, kdo se vyzná a den s vámi pobude a najde kde je zádrhel. Říkám kašlete na statistiky, ale i z toho vašeho grafu je jasné že se něco děje (a přitom podle toho co říkáte to vypadá že chování slepic i vaše k nim je stále stejné).

Teď mne tak ještě napadlo, ale neznám odpověď. Co by udělalo mnoho soli ve žrádle? Moje drůbež, kromě směsí s minerály, dostanou sůl (většinou ve formě ochucení sójovou omáčkou) do žrádla tak maximálně 5x za rok. Vy v těch zbytcích musíte mít soli mraky.

22.2.2015 17:29
abraxis

XXX.XXX.59.26

asperulo napsal(a):
Přikláním se k tomu nedostatku bílkovin. Přeci jen na tu hromadu slepic, je potřeba bílkovin opravdu dost. Kvalita krmné směsy se dá dobře testovat na křepelkách. Stačí 10 křepelek a krmit poměrově menší dávkou. Jakmile se snáška zhorší, je s největší pravděpodobností směs špatná.

Další věc jsou krmítka, na tu hromadu slepic musíte mít dostatečný "krmný prostor" jinak vám pár dominantních slepic zabere to nejleší žrádlo pro sebe a na zbytek slepic zbyde už jen ten balast. Nebudou hladové, ale nemají z čeho snášet. Máteli 10 krmítek, tak vám stačí cca 20-30 dravějších slepic, které to různě obsadí, některé se ještě probojují, ale na ostatní toho moc nezbyde.

Jinak také se přimlouvám za fotky vašeho hejna, ať víme o čem je řeč.

Osobne možno nedostatok bielkovín, ale viem že je pár slepíc vyvolených, to je vidno aj na Brojleroch. Toto sme ako deti ovládali, keď sme chovali kurence, tak sme horšie žrádlo dali hneď do prvého krmítka (tzv. smeti, aby sme prilákali dominantné), prišli tie najdravejšie a potom kvalitnejšie krmivo sme sypali do iných krmítok. Takto sme to riešili x vekov na dedine :)

No zatiaľ to necháme na nedostatok bielkovín, uvidíme. Foto nie je problém, ale zajtra, teraz nie je kábel ako by som siahol fotky.

22.2.2015 17:37
abraxis

XXX.XXX.59.26

To co píšete zní normálně. Moje taky nahání kočku a zabijí a sežerou každou myš která se nechá. Trávy mám teď taky málo, já už ji nejsem schopný trhat, ale oni si naškubou. Musím je však omezovat aby kvůli pár hodinám žraní nezničili výběh na mnoho dnů i týdnů. Myslel jsem, že těch 30 kg platilo pro období vegetace, pokud to měli v zimě, myslím že se měli královsky.

Naklíčené obilí je určitě dobré, také to dělám. Zvlášť teď před snůškou jak hus tak slepicí na zasednutí. Aby měli kromě jiného i dostatek vitamínů. Já to obecně (jde-li to) dělám tak, že použiji potravinu ve které se potřebné živiny (vitamíny, minerály) přirozeně vyskytují a ještě dodávám externě. Teď potřebuji kvalitní vejce, takže přidávám do vody vitamín E a ještě jsem zařadil do žrádla slunečnici a naklíčené obilniny, navíc jim melu len (jen tolik kolik okamžitě sežerou aby neoxidoval protože pak je naopak ne-prospěšný a jedovatý).

Zdá se že spoustu věcí děláte správně (nejsem nijak extra zkušený chovatel, i když nasávám zkušenosti kolem sebe jako houba i sám zkouším, určité principy platí universálně u všeho živého), a byl byste blázen nezužitkovat zbytky. Přesto je někde zádrhel a mi to pořád příjde na překrmování. Ale opravdu se to velmi špatně odhaduje. Já když například přerývám zahrádku či kompost (podobně jako vy) tak slepice klidně během dopoledne sežerou kilo žížal, a druhý den si ve křoví nahrabou stejně brouků. A to se nedá tabulkově podchytit. Zkuste se vykašlat na statistiky a buďte s nimi například jeden víkend (já s tou svou drůbeží prakticky také žiji) a sledujte. Nebo si pozvěte někoho, kdo se vyzná a den s vámi pobude a najde kde je zádrhel. Říkám kašlete na statistiky, ale i z toho vašeho grafu je jasné že se něco děje (a přitom podle toho co říkáte to vypadá že chování slepic i vaše k nim je stále stejné).

Teď mne tak ještě napadlo, ale neznám odpověď. Co by udělalo mnoho soli ve žrádle? Moje drůbež, kromě směsí s minerály, dostanou sůl (většinou ve formě ochucení sójovou omáčkou) do žrádla tak maximálně 5x za rok. Vy v těch zbytcích musíte mít soli mraky.

Trávu počas roka majú habadej. Denne sa mi donesie cca 100 kg trávy, teda sa furt hrabú v tráve a teda keď boli mladé, tak sa prežrali z toho. Teraz v zime je to horšie. No zmizol sneh a dá sa niečo naškrabať.

Ešte som premýšlal, že do šrotu zamiešam čistý Sójový extrudovaný šrot, má vysoký obsah bielkovín, a nižší obsah tuku ako kukurica, budem podávať týždeň a uvidíme. Možno fakt tie bielkoviny.

Tie soli sú skôr na zamyslenie, zobrazilo by sa to v exkrementoch, ako aj na chuti vajec. Odpad je väčšinou tuhý z kuchyne, pre istotu mäso (rezne, či kúsky mäsa z omáčkou premyjem). Viem, že veľký obsah soli by im škodil.

Na dedine sme chovali 18 rokov slepice a brojlery ale tieto moje ma teraz tak "serú". Brojlery som mal minulý rok krásne, priemerne mali 3 kg čistej vypitvanej váhy za 60 dní výkrmu na odpadkoch, šrote, tráve. Zmesku som im podával len prvé 3 týždne.

22.2.2015 18:01
chov.majster

XXX.XXX.60.231

Sú predpísané kŕmne dávky na kus a deň, vek, teplota, svetlo popr.vlhkosť vzduchu.150-180 vajec kus/rok.

Drobnochovatel

22.2.2015 19:32
Drobnochovatel

XXX.XXX.250.143

A co chyba sbírání údajů a jejich zpracování? V pátek jdu do hospody, v sobotu nevidím, v neděli ještě nezvládám počítat...

;-)

Spíše bych se zeptal co způsobilo pozvolný nárůst snášivosti mezi listopadem a polovinou ledna? Pokud ty slepice začali na podzim teprve nést, možná by to mohlo být tím.

Například zmíněnému sousedovi (co vajíčka i prodává) a pořizoval na podzim nové slepice, nesou výborně - od 14 slepic (dvě staré) má mezi 7-14 vajíčky, většinou nejde pod 11-12 vajec.
Ale já třeba kupoval na začátku jara a měl jsem asi týden problémy než jsem zjistil jak je zabezpečit aby měli snůšku i když je v létě horko.
A než se mi díky mládí nosnic a těm horkům (a mým chybám) stabilizovala snůška trvalo to také asi tři měsíce.

23.2.2015 07:14
jenca

XXX.XXX.161.27

Taky se přidám, máte nedostatek bílkovin, množství zbytků z kuchyně na počet slepic je v pořádku. U ostatního krmení nahraďte minimálně třetinu šrotů krmnou směsí, já na vašem místě bych nešrotoval vůbec jen kosti. Kukuřici vyřaďte úplně smíchejte 1 díl kvalitní granulované směsi a dva díly pšenice a tuto směs nechte v krmítkách k dispozici ad libitum s větším podílem směsi by to bylo ještě lepší ale méně ekonomické(a méně šetrné ke slepicím) takhle jsem já na cca 85% snášky což je dostatečné. Druhá věc je, že i při stávajícím krmení máte malou snášku, žraní vajec jste vyloučil. Že vajíčka někdo krade se dá u vás(sběr vícekrát denně) taky vyloučit. Zbývá že jsou slepice mladé, což by odpovídalo tomu, že začaly nést na podzim a že je situace stejná i u vaší kamarádky tato přestávka může být zcela přirozená(v tom případě se při změně krmné dávky v nejbližších dnech při oteplení normálně roznesou). Zanášení se nejspíš u 180 slepic a dvou chovatelů dá vyloučit. Další možnost by byla, že proto, že jste byl špatně informován o stáří slepic, nasadil jste brzo směs pro nosnice, to ale lze na základě vám popsaného krmení vyloučit. Pokud jste krmil jak píšete a máte dominanty změňte krmnou dávku a vejce se budou jen sypat. Na statistiku okolních chovatelů neberte zřetel. Chyby ve výživě a snaha ušetřit na krmení je poměrně častá, srovnávejte jen se snůškou u chovatelů, kde znáte podmínky chovu. Nekrmte Xkrát denně, za prvé nejste otrok, z chovu máte mít radost a za druhé je to zbytečné, krmte normálně dvakrát denně jednou ráno a jednou, když dovezete zbytky z kuchyně. Naplnění volete na noc pšenicí si slepice zajistí samy(když máte krmení jak jsem psal), nejsou tak blbé jak vypadají. Poslední věc, když je hodně sněhu dávám směs pšenice a směsi a napáječku do kurníků, slepice radši trochu hladoví než by si chladily nožky. To vám taky ovlivnilo snášku.

23.2.2015 07:26
jenca

XXX.XXX.161.27

Ještě tu směs doporučuji Energys neskrmíte jí zase tolik aby mělo smysl riskovat s některým levnějším výrobkem. A berte to jen jako doporučení, já pro sebe samozřejmě věřím, že můj postup je správný ale mohu se v hodnocení vaší situace mýlit ať už svou chybou nebo kvůli zanedbání faktoru z vašeho chovu, který neznám. S některými názory výše nemůžu souhlasit, tak vám radši uvádím i svůj pohled na věc.

23.2.2015 22:08
abraxis

XXX.XXX.59.26

Tak urobil som nasledovné:

- kúpil som zmes pre nosnice (výrobca Afeed), teda kvalitné krmivo, myslím, že je porovnateľná aj z Energys krmivami.
- kúpil som sójový extrudovaný šrot (nie GMO sója) 48 % tný.

Zamiešal som 60 % zmeska,15 % sójový šrot a 22 % pšeničný šrot,3 % celá pšenica. Toto som im začal podávať. Do vody som im pridal vitamín B (Neo - Komplex B), pre to aby sa správne všetko zužitkovalo. Zbytky z kuchyne ostávajú, to mi je ľúto vyhadzovať a nech si zoberú čo chcú.

Kŕmna repa podľa ich uváženia koľko zožerú.

Uvidíme čo im tie bielkoviny narobí :).

24.2.2015 21:23
michal001

XXX.XXX.214.237

Osobně než mixovat takovéto alchimie z krmivem, doporučuji zásobník na granule, tam sypat, občas naklíčenou pšenici, v létě zelené a hnojník ve výběhu, dostatek vody, a slepice si žijí sami,.. Mám 25ks hybridek, nejlépe nesou černé moravia, dále hnědé a ty kropenaté jsou velké, koupené v 9/2014 a neviděl jsem jí na hnízdě,...
Příště jen černé,...
Nevím zda je to OK, občas mám výpadek financí-krmiva pak sypu kuchyn a nahrazky, nesvítím, nemám na pozemku elektriku, nezatepleno - OSB kurník a leden 308vajec od 25ks únor - cca 360vajec. Píši denně a už nikdy bych jim nesekal smesi, kopřivy a šlichty a modlil se za vejce, hybridy jsou od kuřete na směsi a po té nesou nejlépe,...Až budu v důchodu, třeba jim budu i podstrojovat, ted na to neni fakt cas,... Vejce mam nakladově za 2,50 prodavam za 4, - kupcu vic nez vajec,...

24.2.2015 21:30
michal001

XXX.XXX.214.237

Foto,...vejce rekord 94 gr.
Druha foto - Holky makaj,..14.2 - 15.2 sběr dnes ve 14:00 - 25 slepic = 40 vajec,...
Treti foto: kohout cistokrevny vlasak 3/2014 slipky 10x cerna 10x hneda 10x kropenata stari 3,3 a 8/2014.

16.3.2015 22:29
abraxis

XXX.XXX.179.143

Takže bolo to bielkovinam :)

Pridal som extrudovaný sójový šort a 30 % zmesky a išiel som na priemer 66 % znášky..

Uvidíme ako to bude na jar, resp. v lete.

17.3.2015 07:34
jenca

XXX.XXX.161.27

To je pořád při vašich slepicích a krmné dávce málo. Zkuste vysypat do výběhu kolečka štěrku nebo kupte krmný vápenec a vysypte jim tam pytel(ne kvůli vápníku ale kvůli kamínkům možná slepice nenahrabou dost štěrku a nerozmělňují tak dostatečně nalezenou potravu). Nebo je možné, že jste v obavě z přetučnění vyřadil z kuchyňských zbytků knedlíky, omáčky a veškeré tučné věci. Zatučnění je pro snášku špatné, ale zase se nic nesmí hnát do extrémů(žloutek ve vajíčku je z větší části z tuku, kukuřici bych vyřadil ale něco jim musíte nechat). Je celkem teplo určitě se dostanete na 80 %.

Přidejte reakci

Přidat smajlík