Rady začátečníkovi – pohromadě na volno?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.2.2015 12:03
kittym

XXX.XXX.49.90

Ahoj,
poté co jsme se přestěhovali do domečku s pořádnou zahradou máme konečně možnost zdárně rozšířit náš zvěřinec a ráda bych se na pár věcí zeptala zkušenějších. Rádi bychom pořídili 5 slepiček jen na vajíčka, budou mít větší dřevěný kurník a volný výběh po veliké zahradě (1000m2 + dalších 3500m2 pokud by nestačlo).. Rádi bychom jen slepičky, bez kohouta, nechceme vlastní kuřátka (v žádném případě nebudeme zabíjet na maso), spíše něco co se snadno ochočí a zajímavé barvy..
Narazila jsem na tento inzerát http://zvirata.hyperinzerce.cz/slepice-kurata-kohouti/inzerat/10319641-kurice-5-druhu-dovoz-po-cele-cr-zdarma-nabidka-pisek/#.VOolJC5aYy0 myslíte že jsou to opravdu mladé slepičky? Nevíte zda se jedná o seriozní chovatele? Mám strach abychom nekoupili za ne úplně nízkou cenu stará plachá zvířata.. Jsme 600mnm, když budem v zimě pouštět na kratší dobu zvádne to tento druh?
Dále bychom časem rádi pořídili chovný pár kachniček mandarinských a kajug (budou mít rybníček z rohové vany), ale kvůli dravcům bych ráda ještě housera..
Je možné takovouto všehochuť mít pohromadě na volno? Aniž by to někdo z nich psychicky či fyzicky odnášel. Mám možnost vše ještě rozhodit do voliér, ale přijde mi to škoda, raději bych co nejvolnější chov, vše si ochočit a jen na noc zavírat..
Moc děkuji za každý názor!

Názor málo zkušeného

23.2.2015 13:36
Názor málo zkušeného

XXX.XXX.57.5

U nás prodávala loni pojízdná prodejna Prace druhy ISA Brown, ISA Sussex, a myslím i Bowans Sperwer ve stáří 21 týdnů (podzimní kusy byly podle mne mladší i když tvrdili že ne, nebo kuřice pomaleji rostly) za 170 Kč (v letáku měli uvedeno 160 Kč) a věřte že i tyhle ceny jsou mírně vyšší než by měly být. Co se zdraví týká (to si o vašem dodavateli zkuste ověřit u těch kdo u něj nakupují, je to důležitější než drobný rozdíl v cenách), všechny kusy (i jiné drůbeže) co jsem měl možnost u těch co nakoupili pozorovat bylo dobré a šlo celkem asi 40 ks drůbeže.

Tím chci říci, že proč vám příjde cena nízká na mladé kusy a máte obavu aby vám neprodali něco starého? Když si přinesete 21 týdenní kuřici, počítejte že i když se hned aklimatizuje (není důvod aby tomu tak nebylo) a začne pěkně žrát a bude se jí u vás líbit tak začnou snášet nejdříve za měsíc (24-25 týden a ještě nepravidelně), pokud vydrží teplota mezi 0-5°C, pokud se ochladí tak ještě později.
Mezitím vám kuřice přepeří, což vás bude stát spoustu kvalitního žrádla pro ně, a také aby se dobře připravily na snůšku, je to zásadní doba v jejich životě pro budoucí kvalitní snůšku.
Proto se jich možná váš inzerent zbavují již teď a za vyšší cenu. Později budou všude a budou levnější. Koupit je mladší, již teď je dobré jen tehdy pokud máte pochybnost, že i v případě že by vám je prodal již starší, nekrmil by je tak jak to kuřice potřebují. Vy byste pak koupila sice slepice které by začali dříve (od přinesení domů) nést vajíčka, ale špatná výživa by se na nich podepsala. Je to vše jak o ekonomice, tak o sžívání se zvířaty a o tom co od toho chcete.

U pěti slepic bych obecně rozdíl desetikoruny neřešil, ale již z principu je patrné, že když si to říká hodně lidí tak se prodejci nestydí každý rok prodávat mladší a mladší kusy a za vyší ceny.

Co se slípek a zimi týká. Prostě jim otevřete, dáte žrádlo (ven) a uvidíte že jim nevadí ani sníh ani mráz. když tak se schoulí někde v závětří, či zalezou i do kurníka.

Pohromadě lze chovat téměř vše, akorát pokud kupujete zvířata různého stáří, počítejte s péčí než na sebe přivyknou, případně než je odvodíte a vypipláte (tedy i dočasnými ohrádkami, řešte až to bude aktuální a podle potřeby) a ujasní si vztahy. U kačen může být problém s bahništěm které vytvoří. To byste u slepic asi nechtěla, a oni se podle mne postupně takto od sebe oddělí. Slepice budou pobíhat všude, kachny (ten druh neznám, píši obecně) se budou držet u vody. Už na podzim bude vše tak nějak ustáleno, změna příjde až na jaře s mladými kdy jedni budou zvědaví na chování druhých a i bez kohouta se ve slepicích (ano i hybridkách) spustí trvalé či dočasné mateřské pudy, když uvidí že kachny staví hnízdo...

Jedině snad ještě. Pokud pořídíte kachňátka, či jinou vodní drůbež, je asi lepší nenechat je odvodit slepicí (kvočnou, pokud nějakou příjmou za mamu). Učila by je žrát žížaly a brouky a oni by je opravdu žrali i když to přirozeně nedělají (to platí přinejmenším u hus, snad vám tu někdo zkušenější řekne k vašim kačenkám) a navíc budou prakticky vegetariáni. Špatně by jim tedy jednak fungovalo zažívání, jednak jsou náchylní k takto kolujícím parazitům, kterým se jejich těla nedokáží účině bránit.

23.2.2015 16:09
Alča29

XXX.XXX.96.221

Dobrý den, odpovím jen na druhou část dotazu. Všehochuť určitě můžete pohromadě mít. Já osobně mám 15 slepic,4 kachny a 4 husy na zahradě 1200 m2 a všichni se tolerují.

Zareaguji na pisatele výše: S housaty pod kvočnou zkušenost nemám, ale kačata mi rok co rok vysedí a odvodí kvočna a jsem s tím zcela spokojená. Mám ruánské kachny a musím říct, že nevím jestli to tak mají od přírody nebo jestli to odkoukaly od slepic, ale od rána až do setmění jen chodí po zahradě a zkoumají kdejakou skulinku, aby našly slimáka nebo brouka nebo žížalu. Musím přiznat, že tímto stylem prokrmím velice malé množství krmiva. A to je super vzhledem k tomu, že ruánky jsou nefalšovaní otesánci mezi kachnami.

Názor málo zkušeného

23.2.2015 17:00
Názor málo zkušeného

XXX.XXX.99.206

No to je právě to na co upozorňuji. Neznám to ze své zkušenosti, vyčetl jsem to od chytřejších.

Slepice jsou schopny naučit své svěřence svým způsobům. A husy i kachny si vždy nějakou mamu najdou. Ale je to i naopak, mě například brojlery odchovávaly o něco starší husy, co se žrádla týká nezvyklali je k ničemu (trávu žrali jen symbolicky ať jsem se snažil sebevíc).

Zpět k vodní drůbeži. Pokud je ta kachna přirozeně bíložravec (co vím tak například indický běžec je masožravec - žere slimáky, divoká kachna žere kačinec, tím moje vědomosti končí), bude mu jednak příliš masa ve stravě škodit, jednak snadno podlehne případným parazitům navázaným na tento potravinový řetězec (jeho imunitní systém si s parazity od žížal a brouků neporadí, nebo velmi špatně, narozdíl od slepic).

24.2.2015 10:04
kittym

XXX.XXX.49.90

Moc děkuju že jste si na mne udělali čas a za rozsáhlé odpovědi :)
Doporučoval byste mi tedy raději počkat až se bude kuřic prodávat více a ve vyšším věku? Raději bych si ohlídala správné krmení a hlavně si je trochu ochočila, nemusí hned nést, spíš nám jde o to, aby se pak dožili vyššího věku bez nějakých zdravotních rizik (budou u nás normálně dožívat)..
Pokud nám nejde o příliš intenzivní produkci, spíše o dlouhodobou kondici zvířat - jaký způsob krmení byste doporučil?
A ještě poslední dotaz, stačí jedna husa / houser, nebo je lepší mít pár (nechceme vyvádět mladé, spíš zase kvůli pohodě zvířat).
Ještě jednou moc všem děkuju :).

24.2.2015 12:21
ewelýna

XXX.XXX.253.61

Mám několik poznámek ke kachnám - nejsou bíložravci, takže slimáky a jinou havěť žerou zcela přirozeně. Naopak husy jsou skoro výhradně bíložravci, takže to nežerou.

K chovu husy - husa jako jednotlivec nebude úplně spokojená. Pokud to bude houser, počítejte, že až pohlavně dospěje, bude chtít pojímat kachny i slepice, pokud nebude mít družku. Když bude, bude pojímat ji a husa bude snášet vejce. Můžete si pořídit třeba 2 husy bez housera, bude jim veselejc a taky docela řvou .

Jinak já chovám husy opdděleně, protože zejména v době páření je houser vcelku agresivní, ostatní mám spolu (slepice, kachny) a je to bez problémů. Slepicím musíte zajistit čistou vodu, kachny jsou prasátka a rychle ji znečistí.

24.2.2015 12:22
ančovička

XXX.XXX.222.190

Je hezké, že jste nadšeni do chovu, ale i ta slepice se musí krmit, nejen že ji pustíte na velkou zahradu! základem pro slepice je pšenice, budou potřebovat i směsi určené pro nosnice, které obsahují vitaminy a vápník, my směs zvlhčenou kyselým kozím mlékem přidáváme v zimě a ještě ted k jaru, začíná snáškové bum a venku toho ještě moc nenajdou..milují občas míchanici z vařených brambor se směsemi šrotovaného obilí-pšenice, trochu ječmen, kukuřice..občas kuchynské zbytky, ale pozor na sůl..chovame vlašky koroptví, krásné slepice, ale mají velké hřebeny, tek pozor na mráz..a maransky, klidné milé slepičky s tmavohnědými vajíčky..a co se týká hus-sama jedna husa bude smutná, to bych jí neudělala, asám houser také a navíc vám bude obtěžovat pojímáním kačenky, to se jim líbit nebude a může jim ublížit..takže párek..já mám 1-2 landéské a 1-2 bílé, a s krmením kačen a hus je to stejné, jen husy jsou zásadně býložravé..tak at se daří a máte z nich radost!

24.2.2015 14:15
horal

XXX.XXX.58.226

kittym napsal(a):
Ahoj,
poté co jsme se přestěhovali do domečku s pořádnou zahradou máme konečně možnost zdárně rozšířit náš zvěřinec a ráda bych se na pár věcí zeptala zkušenějších. Rádi bychom pořídili 5 slepiček jen na vajíčka, budou mít větší dřevěný kurník a volný výběh po veliké zahradě (1000m2 + dalších 3500m2 pokud by nestačlo).. Rádi bychom jen slepičky, bez kohouta, nechceme vlastní kuřátka (v žádném případě nebudeme zabíjet na maso), spíše něco co se snadno ochočí a zajímavé barvy..
Narazila jsem na tento inzerát http://zvirata.hyperinzerce.cz/slepice-kurata-kohouti/inzerat/10319641-kurice-5-druhu-dovoz-po-cele-cr-zdarma-nabidka-pisek/#.VOolJC5aYy0 myslíte že jsou to opravdu mladé slepičky? Nevíte zda se jedná o seriozní chovatele? Mám strach abychom nekoupili za ne úplně nízkou cenu stará plachá zvířata.. Jsme 600mnm, když budem v zimě pouštět na kratší dobu zvádne to tento druh?
Dále bychom časem rádi pořídili chovný pár kachniček mandarinských a kajug (budou mít rybníček z rohové vany), ale kvůli dravcům bych ráda ještě housera..
Je možné takovouto všehochuť mít pohromadě na volno? Aniž by to někdo z nich psychicky či fyzicky odnášel. Mám možnost vše ještě rozhodit do voliér, ale přijde mi to škoda, raději bych co nejvolnější chov, vše si ochočit a jen na noc zavírat..
Moc děkuji za každý názor!

Jestli si chcete ochočit slepičky kupte si radši třídenní kuřátka. Zvyknou si na Vás jako na mámu. Určitě ve svém okolí najdete vhodného prodejce anebo takové kteří Vám přivezou kuřata až domů. Já bych doporučil Šumavanky, Zlatohlávky nebo Zlatou českou kropenku.
Je mnoho plemen které by se na ochočení hodily ale tyto jsou schánčlivé, tzn. že si potravu v létě najdou, majíli dostatečný výběh. Vajíčka nesou i v zimě a jsou hezké.

24.2.2015 14:17
chov-příroda

XXX.XXX.159.151

horal napsal(a):
Jestli si chcete ochočit slepičky kupte si radši třídenní kuřátka. Zvyknou si na Vás jako na mámu. Určitě ve svém okolí najdete vhodného prodejce anebo takové kteří Vám přivezou kuřata až domů. Já bych doporučil Šumavanky, Zlatohlávky nebo Zlatou českou kropenku.
Je mnoho plemen které by se na ochočení hodily ale tyto jsou schánčlivé, tzn. že si potravu v létě najdou, majíli dostatečný výběh. Vajíčka nesou i v zimě a jsou hezké.

Stímto pleně souhlasím ale já naučil i slepice s pojízdníé prodejn Prace na zvuk a přivolám si celé hejno 22týdení i Kohouta.

Názor málo zkušeného

24.2.2015 14:41
Názor málo zkušeného

XXX.XXX.221.211

Já sám za sebe (podle mého gusta a způsobu života co vedu a co si myslím že je správné), bych dnes raději koupil ty 16-17 týdenní kuřice, než 21 týdení. U nás je neseženu (pokud se mi nepokusí prodat mladší vydávané za starší, což se občas evidentně děje). Kdybych měl bezpečnou kvočnu tak si radši pořídím vajíčka a podložím jí je - vše má svůj čas, Bůh chce abych napřed pochopil to co mám před sebou teď.

Jednak se mi vůbec nezdá složení komerčních krmných směsí (a ve větších chovech je ničím jiným krmit nebudou), jednak nevěřím že oni je opravdu krmí ideálně (že se nesnaží ušetřit).

Na mojich slepicích (koupenýc až ve 21 týdnu života) žádné následky špatné stravy před snůškou nevidím. Ale já jim dávám žrádlo o kterých si jiné slepice, i většina lidí a jiných tvorů (hovořím o pestrosti, nutriční hodnotě, mikronutrientech, bílkovinách), mohou nechat zdát (mám jen pár slepic a hus a neleze to do peněz - za chvíli bude tráva a bude to ještě levnější).
Prostě kuřice před snáškou jsou na kvalitu žrádla extrémně náročné. Pokud bude teplota do °5C mohou sežrat i dvojnásobek toho co by sežrali při teplotě 10°C a více.
Jak přepeří, což vyžaduje další zvýšený přísun kvalitního žrádla, začne se jejich potřeba snižovat, pak začnou snášet a jak bude jejich snůška pravidelnější (tím nemyslím že nebudou jednou začas odpočívat) významně klesne i jejich spotřeba žrádla. U vás ale budou mít volný výběh, takže prostě jak bude dost vegetace uvidíte jak vám začne v kastrólu či krmítku zůstávat žrádlo o které nejeví zájem. Já za této situace používal pravidlo, kvalita je základ, žrádla jen tolik kolik sežerou do hodiny, na noc přidej celé zrno, vole musí mít nacpané (žrát jim dejte včas, protože uvidíte že když se příliš opozdíte oni si to vole prostě nacpo sami tím co venku najdou). Jinak krmím ráno a večer.

Pokud chcete aby slepice netrpěly a vy měla snůšku, musíte jim na léto zajistit dostaek stínu a vodu na ochlazování. Jak nebude stín a začnou se přehřívat (budou nadzvedávat křídla a vypadat jako Brežněv s kabátem přes ramena) nebudou vajíčka.
Pod keři žije spousta brouků, jsou tam houby,... To vše je žrádlo, popeliště a ráj pro slepice. proto nedoporučuji žádné fólie jen s dírou pro strom či keř.

Řeknu vám ještě jak to dělám s tím žrádlem já i když co člověk to odlišný přístup.
Postupem času jsem dospěl do stavu kdy mám na zastřešeném místě kde není moc vlhko a může zůstávat binec permanentně ruční mlýnek na mák, obilniny a podobné věci. Je jedno jak to výrobce nazve, ale je to opravdu klasický mlynek (ne na maso s noži a dírami), ale mlýnek s drážkami a šnekem co pracuje jako kameny na mletí obilí, akorát je vše v horizontální poloze. Drážka v podavači musí být schopná podat zrna jaká potřebuje semlýt. Já třeba nemohu mlýt kukuřici, cizrno, celý hrách a fazoli, vše drobnější ano (včetně čočky, půleného hrachu,...) A také jim vše melu, jak cítím že to jde k sobě a jak si myslím že je to vyvážené. Někdy jim to dělám tak aby měli změnu, někdy vše dohromady. V každém šrotu (šrot mi šetří oproti celému zrnu, které také dávám, náklady na 1/3) je vždy nejméně 5 druhů zrn, obilovin,...

U nás se jí a žere (můj jídelníček se od jejich zase až tak neliší): žito, ječmen (pro jeho trávení nemá drůbež správné enzymy ale nikdy jí nedáte tolik) žito, pšenice, oves, pohanka, len (namletý je po oxidaci spíše škodlivý takže s rozvahou, také lepí mlýnek takže něco vhodného po něm), čočka, hrách, fazole, cizrno, mák, sezam, dýňové semeno,...
Nemám klasické zbytky. Z toho co je dražší (a nakupuji to) jim dávám převážně to co již začíná být staré. Na záruční lhůty z vysoka, prostě mám letošní ječmen, dýňové semeno, tak staré zkrmuji. Začínají být škaredé brambory, začnou jich dostávat více. Našel jsem ve spížce rýži, kterou považuji za nutričně hroznou potravinu, po kouskách (abych ani jim neuškodil) jim ji zkrmím; oni mají rýži i chleba rádi (ten jim také běžně nedávám, žádné pečivo) ale jsou to prázdné kalorie (pok vůbec) a nic jim to nedá (stejně jako lidem, mně navíc už to co dnes pekárny vydávají za chleba nechutná o předraženém rohlíku nemluvě), ale je to pro ně změna. Husám občas hodím kůrku do vody, trocha vody s bezovým vínem,...

Jinak i přes volný výběh uvidíte, že alespoň z času na čas jim nabídnout nádobu s hrubým pískem (husám i s drobnějšími oblázky) je vhodné, a nadšeně to přivítají a možná i hned sežerou. U hus je normální že po ránu slyšíte jak se jim kamínky převalují v břiše, nicméně to nutně neznamená že se hladové vrhnou na žrádlo (pro mne dodnes trochu záhada). Pokud byste měla i kuřata, či slepice na zabití (já měl brojlery které jsem nechal pomaleji a dlouho růst a vyzrávat jejich maso, ale ani jeden nebyl úplně v pořádky - hovořím o vadách z přešlechtění: slabé nohy, nepřítomnost žlučníku, slabé srdce) uvidíte že budou mít vole plné žrádla (uvidíte převážně celé zrno) promíchané se zrnky písku.

V době před začátkem snůšky a i z kraje snůsky, určitě i správné minerály (Plastin a podobně) také hodně skořápek (jak začnou problémy s nedokonalou skořápkou tak jim hned nabýdněte nadrcené skořápky - žerou-li divoce nechte žrát jen minutu, druhý také jednu dvě a třetí by si měli snad již jen tak trochu zobnout, hlavně by se měli spravit skořápky, vy zvažte množství podávaných minerálů a nadrcené skořápky a písek jako grit jim dejte někam pod střechu, časem lze skořápky odstarnit a dávat opět jen do žrádla. Tohle je dodatečná vsuvka do textu, tak se nedivte tomu jak text zní dále, jako by tu ta vsuvka nebyla). Melu je do žrádla, ale velmi dobré je jen rozmačkat v ruce na hrubou drť a přidat právě do míchanice či krájenice (více se žrádlem budou zabývat a každý si vybere co potřebuje - je-li to u již dospělých nosnic vhodné, jinak obecně krmím husy spolu se slepicemi z jednoho kastrolu či kastrolů). Když je trávy málo a nemají možnost si jít sami utrhnout (vámi přinesenou pošlapou a budete ji navíc muset sekat aby jste slepici nemusela tahat dlouhá stébla ze zobáku, husy mají u klasické trávy problém si vybrat) tak jim najemno stříhám i do míchanice, někdy jen jemné bylyny které vidím že z nějakého důvodu vynechávají (řebříček, jitrocel, sedmikrásku) a v míchanici to sežerou a ještě si chrochtají.

Co se hus týká. I kdyby měli být na maso (prakticky si vystačí jen s trávou a pasou se sami) a měli se kupovat každý rok znovu, tak doporučuji pár. Budou si navzájem dělat společnost a nebude jim smutno. Já jeden takový pár nezabil a jsem zvědavý zda letos budou mít mladé. Tady ze mne ale dělají v diskusích úplného vola (že mám dvě husy, prakticky vše co vypozoruji je prý blbost) takže mne raději berte s velkou rezervou ve všem. není ani v mých silách vám popsat jak přesně a co dělám. Ale co se stravy (všeho živého) týká stále se učím a ten proces neskončí až dé mé smrti v těle. Vím proč sobě i zvířatům dávám v určitou dobu jaké žrádlo a jaké doplňky stravy, ale je to mimo rámec této diskuse, jde o optimální metabolismus a děje na buněčné úrovni (například ten len jsem začal dávat husám protože jejich schopnost uchovat tuk obsahující nenasysené mastné kyseliny je známá a já je původně chtěl zabít, ono to dostanu zpět i ze slepičích vajec, i když v jiné míře, a i slepicím to dělá dobře jako všemu živému).

Zrovna tak jsem tu doporučoval nemocným kuřatům vitamín C.
I vám ho doporučuji nasadit hned jak kuřice přinesete. Musí beztak hned dostat pít, a voda s vitamínem C (nesmýchaným s cukrem, čistým z lékárny, řekněme 4g/l ale lépe okoštovat tak aby byla mírně kyselá) působí proti stresu a je beztak vhodné udělat nějaké opatření pro případ kokcidiózy. Dávejte jim to klidně i čtrnáct dní,3-4 ročně. Je ale zbytečné mrhat vitamínem C až a pokud se jim začnou dospělejší husy chtít ve vodě na pití koupat nebo si s ní hrát. Občas doporučuji přidat do pití i vitamíny B, dělá se to obecně tak že se to dá do vydy kterou rychle vypijí, například v létě. V zimě jim občas namelu do míchanice pangamin (pivovarské kvasnice), také jsem jim zkrmil část kalu který zbyl z výroby domácího vína.
Pozor některé potraviny se s vitamínem C neslučují, to je poznámka pro případ že byste vitamín C chtěla použít intenzívněji například namísto antibiotik, antivirotik (ano jde to i u drůbeže, mnohdy navíc zdegenerované šlechtěním, takže si přirozeně vitamín C nevytváří nebo nedostatečně - http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf)

Bílkovinu slepicím dávám jen čas od času. Když vidím že se zmenšují vejce, nebo by i jedna slepice chtěla klovat druhou, hned jim hodím ze pár hrstí granulí pro kočky (dávám jim i dlouho otevřené konzervy vůne nelibé, co kočka nechá v misce...) a koupím u řezníka maso pro psy a tím jim začnu pěkně bílkovinu doplňovat.
Občas jim hodím i kus syrového masa, jater. To se snažím aby každá dostala svůj kousek, ale uvidíte že slepice která nepotřebuje klidně pohrdne, nebude se snažit (oni poznají při letmém kontaktu žrádla v zobáku zda to chtějí sežrat nebo vyplivnout) a slepice která potřebuje bude o to divočeji krást těm ostatním.
Když mluvím o té syrovosti, já (ale jsem spíše vyjímka) slepicím vůbec nic a nikdy nevařím. Sám jím mnoho věcí syrových. U svých slepic se salmonelózy bát nemusíte a jen vám doporučuji zařadit do jídelníčku i syrová vejce. když někdo nechce bílek, ať okočtuje alespoň žloutek slepice živené trávou. Vy přes to vajíčko i poznáte, zda třeba slepice nedostávají zbytečně mnoho komerčních minerálů (to je právě ten Plastin a podobně) a není vhodnější jim dávat více skořápek. Nevím jak u vás, ale já měl úplně první vajíčka slaná hodně, akorát nevím zda díky tomu čím je krmili ve velkochovu, mému dodávání minerálů před snůškou, nebo prostě tomu že to bylo první vejce. jak začaly snášet, začal jsem jim opět zásadně měnit stravu a asi po pátem pajíčku co každá slepice snesla začala být vajíčka doslova lahodná, po slané chuti nic nezůstalo a taková mám dodnes. Čím víc trávy tím lahodnější. Husí (žloutek) jsou ještě několikanásobně lahodnější a to doba kdy snáší je období kdy je trávy málo.

Je to dlouhé, začínám se ztrácet a nic mne již nenapadá. Pokud máte konkrétní dotaz, odpovím pokud budu vědět. Ale hlavně pamatujte, každý ke své drůbeži přistupuje odlišně i se jeho přístup mění. Snažil jsem se popsat k čemu jsem dospěl, mezistádii jsem nechtěl unavovat, ale vy si z toho vyberte a aplikujte jen co se vám hodí, pokud vůbec něco.

Tady můžete nastudovat informace podané panem Zelenkou v jeho díle Výživa a krmení drůbeže (http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/) a vybrat si z toho opět informaci která se vám hodí.
Co se hus týká, základní informace od pana Kalaše najdete zde (http://www.chovzvirat.cz/autor/80-jaroslav-kalas/), pak doporučuji ještě tento článek o huse domácí (http://krutifarma.cz/husa-domaci/) a články pana Franko o chovu hus (http://www.chovzvirat.cz/clanek/356-o-chovu-hus/) - necítil jsem potřebu zastříhavat těm svým husám první rok letky (letu je chopná jen husa, i z místa bez rozběhu když potřebuje či chce), udělal jsem to u některých slepic a označil jsem to největší blbost roku - slepice vás tím tvrdým krátkým křídlem akorát tak poraní než jí naroste nové peří, inkubaci a odchovu housat (http://www.chovzvirat.cz/clanek/357-chov-hus-inkubace-a-odchov-housat/).
Základní informace o huse české (http://www.chovdedkovi.wz.cz/ceskehusy.html) a huse slovenské (http://www.husaslovenska.cz/). Více toho doporučovat nebudu abych vás nezahltil.

Pokud byste přece jen uvažovala o pozdějším vlastním množení, myslím že tyto články jsou hodnotné a tyto informace se běžně mezi chovateli nevyskytují.

https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6511/prubeh-oplozeni-u-drubeze/
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/1600/prirozene-lihnuti-pod-kvocnou/
http://www.chicken-xl.cz/kurata/index.php?action=show_article&id=27

https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6064/od-vajicka-ke-kureti/
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6156/od-vajicka-ke-kureti-nedari-se-co-mohlo-byt-spatne/

Upozornňuji na ně proto, že (některé, nakonec jsem vám přidal jak odkazy na články pro líhnutí v líhni tak přirozeně) u mne evokovali myšlenku vrátit se úplně zpět k plně přírodní produkci, rozmnožování drůbeže, i za cenu že by nevhodné kusy příliš postižené šlechtěním měli odejít. Pokud byste na podobnou myšlenku přišla také doporučuji vám nezačínat s hybridy (vhodnými na vejce, maso,...) ale s nějakým druhem co má zachovanou schopnost vysedět a odvodit potomstvo. První rok klidně i bez kohouta jak uvádíte (slepice je prý dobrou kvočnou až druhým rokem, bohužel nevím jakou roli hraje předchozí zkušenost). Jinak u nás bylo potřeba kohoutovi ukázat, že hlavní kohout jsem já a občas (dvakrát ročně sačí) mu to připomenout. je hodný neagresivní (občas každou drůbež beru do náruče, povídám si s ní a hladím, když to budete dělat hned od začátku nebude to jen anonymní hejno které se žene akorát nažrat a budou vás i brát jinak než krmiče), přesto si stále udržuje navrch i nad mohutným houserem (možná kvůli vztahům z dětství, kohout byl již dospělý když husy rostly z housat), jen když roztáhne křídla a staví se tak kohout uhne a dá pokoj (ten kohout byl také dříve upozadňován staršími slepicemi, teď si vyloženě užívá že zjistil že má nadvládu nad vším živým na dvorku a lupe to hlava nehlava, slepice nebo husa), ale nějak na to že má navrch ještě systematicky nepřišel (jmožná to je i tím, že je pomalejší než kohout), to se houser raději postaví člověku než kohoutovi.

Hodně zdaru. Málo námahy (není to náročné) a hodně potěchy i užitku. Pán Bůh nám dal zvířata jak na obživu tak některá i k potěšení. Vůbec se nemusíte cítit špatně když ze starší slepice uděláte výborný vývar (vařit pomalu a dlouho, i s kostmi - je to velmi chutné i zdravé, nakopne to imunitní systém) či budete jíst zmasilé kohouty. Vůbec se nestyďte pokud na takovou změnu myšlení příjdete až následně s časem. nejhorší co vás může potkat je první škubání slepice (nesmíte ji nechat příliš dlouho spařovat, kůže by se jí při oškubávání začala rozpadat a trhat v cárech, radši si křídla dospařte dodatečně), někdo to řeší tak že ji prostě stáhne z kůže.

Názor málo zkušeného

24.2.2015 14:57
Názor málo zkušeného

XXX.XXX.57.5

Jak to tak po sobě čtu... Pochopitelně je nekrmím jen šrotem. psal jsem míchanici. Například teď přes zimu dávám brambory, cibuli, zelí, mrkev, dýni, červenou řepu.

Na podzim je nezapomeňte pustit dožrat zbytky ze zahrátky, já jim průbežně mením výběhy když to jde. Klidně jim i nasekejte do míchanice zbytky z kukuřice (mně - hlavně tedy husy) sežraly postupně i celé rostliny ) když není dostatek pastvy (třeba protože ji necháváte odpočinout a zregenerovat), potřebují hodně nestravitelného ve žrádle. Klidně jim už teď zasejte zelené hnojivo, husám je výborné konopí, všichni mají rádi výhonky nejrůznějšího obilí, pohanku jak vzrostlou tak výhonky (ale dokáží jí sežrat tolik až z toho mají sračku, podobně jako i z přemýry brambor či zelí - toto vše doporučuji omezovat).

Takhle bych mohl přidávat do nekonečna, takže nechme něco i na ostatní. Jen jsem nechtěl abyste nabyla dojmu, že krmím šrotem (hrubým šrotem mimochodem).
Kuřátka a housátka ano a ještěm jim do něj alespoň dvakrát denně přidám minerální směs že by jeden řekl že to přeháním. O vitamínech do vody radši nemluvě. Jak říkám, každý máme jiné způsoby.

Názor málo zkušeného

24.2.2015 15:19
Názor málo zkušeného

XXX.XXX.178.1

Pokud byste měla husy na maso, tak doporučuji dodávat ještě hodně jódu. Vrátí se vám to zpět. Husy prý údajně jód obsažený v potravě více kumulují a husí krev se snad měla dříve používat i na léčení strumy.

Já jim všem (husám i slepicím) přidávám asi 8 mg jódu každý týden na každých 10 kg hmotnosti (živé hmotnosti, včetně peří...), do žrádla a do vody - ne vše skončí v nich. Kromně toho obsahuje nějaké zanedbatelné množství i Plastin a podobné směsi (výrobci se začínají přibližovat k normám určeným pro lidi a ty jsou naprosto zoufalé, to je tak jen aby to nezdechlo a vydrželo do porážky, poměry jsou ale nevyvážené takže nemůžete zvířata krmit mletým vápencem nebo popílkem), extra jim z minerálů přidávám ve větším množství ještě selen. Půda u nás prakticky selen ani jód neobsahuje.

25.2.2015 07:47
Alča29

XXX.XXX.96.221

kittym napsal(a):
Moc děkuju že jste si na mne udělali čas a za rozsáhlé odpovědi :)
Doporučoval byste mi tedy raději počkat až se bude kuřic prodávat více a ve vyšším věku? Raději bych si ohlídala správné krmení a hlavně si je trochu ochočila, nemusí hned nést, spíš nám jde o to, aby se pak dožili vyššího věku bez nějakých zdravotních rizik (budou u nás normálně dožívat)..
Pokud nám nejde o příliš intenzivní produkci, spíše o dlouhodobou kondici zvířat - jaký způsob krmení byste doporučil?
A ještě poslední dotaz, stačí jedna husa / houser, nebo je lepší mít pár (nechceme vyvádět mladé, spíš zase kvůli pohodě zvířat).
Ještě jednou moc všem děkuju :).

Slepice se dožívá věku i deset let. Ale snese vám vejce jednou za měsíc. Opravdu je chcete nechat dožít co nejdéle? Slepice mají největší snášku první dva roky. Třetím rokem se u slepic začíná objevovat zánět vejcocodu: snáška se zastaví, slepice ztěžkne a začne mít peří kolem kloaky potřísněné žlutým výkalem. Není schopná ani vyskočit na hřad. Když ji zabijete a podíváte se do ní, zjistíte, že celé vnitřnosti má zalepené bílkem. Ačkoliv jsem někde četla že je to nebolí, nepřijde mi to tak úplně pravda. Třebaže mám nějakou slepici oblíbenou, takhle trápit bych ji nenechala. Takže ve výsledku se vám slepice stejně nějakého závratného věku nedožije. Já osobně nechávám dožít jen kvočny, protože pro mě mají velkou cenu a záněty se mi u nich zatím neobjevují. I zlomenou nohu jsme kvočně vyléčili. Ale běžnou slepici po dvou letech zabiju, protože je víc než jisté, že do třetího roku věku dostane zánět. Řekla bych, že je to daň za to, že slípky mají během prvních let takovou intenzivní snášku. U kvočen se mi to nevyskytuje. Myslím proto, že kvočna má při sezení dvouměsíční přestávku ve snášce a organismus má čas na regeneraci. Ale třeba jsem se svou tezí vedle.

21.3.2015 22:45
chov-příroda

XXX.XXX.159.151

Alča29 napsal(a):
Slepice se dožívá věku i deset let. Ale snese vám vejce jednou za měsíc. Opravdu je chcete nechat dožít co nejdéle? Slepice mají největší snášku první dva roky. Třetím rokem se u slepic začíná objevovat zánět vejcocodu: snáška se zastaví, slepice ztěžkne a začne mít peří kolem kloaky potřísněné žlutým výkalem. Není schopná ani vyskočit na hřad. Když ji zabijete a podíváte se do ní, zjistíte, že celé vnitřnosti má zalepené bílkem. Ačkoliv jsem někde četla že je to nebolí, nepřijde mi to tak úplně pravda. Třebaže mám nějakou slepici oblíbenou, takhle trápit bych ji nenechala. Takže ve výsledku se vám slepice stejně nějakého závratného věku nedožije. Já osobně nechávám dožít jen kvočny, protože pro mě mají velkou cenu a záněty se mi u nich zatím neobjevují. I zlomenou nohu jsme kvočně vyléčili. Ale běžnou slepici po dvou letech zabiju, protože je víc než jisté, že do třetího roku věku dostane zánět. Řekla bych, že je to daň za to, že slípky mají během prvních let takovou intenzivní snášku. U kvočen se mi to nevyskytuje. Myslím proto, že kvočna má při sezení dvouměsíční přestávku ve snášce a organismus má čas na regeneraci. Ale třeba jsem se svou tezí vedle.

3-4 roky max. na velice pestré stravě pak, polévka a koupit nové holky mám 2 rokem ze svéch vajíček pod kvočnou přírodně a 6 z pojízdné prodejny všechny naučené na zvuk i kohouta pískám a běží kemě nebudu mět srdce je picnout řeknu sousedovi ... ale májí čas. Něchávám je dokud sami létají na hřady (3-4 roky pak jsou na spodní hřaděě a ostatní jim berou krmení a klovou...dustojnosti si zašloží každé zvíře...

22.3.2015 07:25
maxichov

XXX.XXX.232.4

Názor málo zkušeného napsal(a):
No to je právě to na co upozorňuji. Neznám to ze své zkušenosti, vyčetl jsem to od chytřejších.

Slepice jsou schopny naučit své svěřence svým způsobům. A husy i kachny si vždy nějakou mamu najdou. Ale je to i naopak, mě například brojlery odchovávaly o něco starší husy, co se žrádla týká nezvyklali je k ničemu (trávu žrali jen symbolicky ať jsem se snažil sebevíc).

Zpět k vodní drůbeži. Pokud je ta kachna přirozeně bíložravec (co vím tak například indický běžec je masožravec - žere slimáky, divoká kachna žere kačinec, tím moje vědomosti končí), bude mu jednak příliš masa ve stravě škodit, jednak snadno podlehne případným parazitům navázaným na tento potravinový řetězec (jeho imunitní systém si s parazity od žížal a brouků neporadí, nebo velmi špatně, narozdíl od slepic).

studuj

Přidejte reakci

Přidat smajlík