Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, slepice chce sedět na vajíčkách, přes den zasedne na vejce co snesou ostatní, večer jí i s vajíčky uklidím do pro ni vyhrazeného kotce, na vejcích sedí třeba 3 dny v kuse, pak se zvedne a chce ven, už o ně nemá zájem. Má klid, nikdo ji tam neruší, žrádlo a pití také, další den opět venku zasedne a vše se opakuje, Zatím vydržela na vejcích sedět nejdéle týden, pak na to kašle. Totéž mi dělá hedvábnička. Vydrží dva dny a konec. Pokud je to normální, nebudu se tím zabývat, ale nevím jestli nedělám chybu já. Jiná hedvábnička mi vloni vyseděla kuřata úplně v pohodě, letos se nějak nedaří. Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

cerysek
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, slepice chce sedět na vajíčkách, přes den zasedne na vejce co snesou ostatní, večer jí i s vajíčky uklidím do pro ni vyhrazeného kotce, na vejcích sedí třeba 3 dny v kuse, pak se zvedne a chce ven, už o ně nemá zájem. Má klid, nikdo ji tam neruší, žrádlo a pití také, další den opět venku zasedne a vše se opakuje, Zatím vydržela na vejcích sedět nejdéle týden, pak na to kašle. Totéž mi dělá hedvábnička. Vydrží dva dny a konec. Pokud je to normální, nebudu se tím zabývat, ale nevím jestli nedělám chybu já. Jiná hedvábnička mi vloni vyseděla kuřata úplně v pohodě, letos se nějak nedaří. Díky.
Letos je to nějaké divné , mě osvědčená kvočna hedvábka taky týden kvokala, neustále v hnízdě a když se šlo "na ostro", tak se nějak nemohla rozhodnout. Jinak nejlepší je zkusit takovou kvočnu rozsedět jen na podkladcích, přiklopit ji bedýnkou, aby nemohla libovolně odcházet. Pokud však sleze z vajec po týdnu, tak bych si takovou označil a již ji více jako kvočnu nepoužíval.
Může to být i nevhodným místem - teplem, světlem či parazity. Nejčastěji čmelík. Ortavuje a vysává slepice. Také se slepice během sezení na vejcích ráda jde popelit. Musíte slepici pozorovat a přijdete na to, co ji ruší. Případně, když ji vypustíte a ona se po chvíli vrátí do kurníku, tak ji přenést do bedny.
Ale čmelíky nepodceňujte. Je to potvora! Já slepice před nasazením na hnízdo označím kroužkem a ošetřím Ivomecem. Nedávno v diskuzi o čmelíkovi :
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2914822/chovatele-pozor-zacina-jaro
mysak
... Pro kvočny používám k sezení vždy čisté krabice, které je lepší aspoň 3x za inkubaci vyměnit za novou a s novou podestýlkou.
Nejlepší a ted je nemůžu sehnat by byly plastové kanistry přiměřené velikosti. Tam se nemají kde schovat.
Jinak asi rychlejší likviadce by byla letlampou. Zničí i zárodky chorob. Ale bacha na možný požár.
Juraj Kafka.
Děláte chybu, že kvočnu nenecháte sedět na místě, ktaré si sama vybrala! vůbec se nedivím, že vám z vajec utíká..dejte jí do její oblíbené kukaně vajíčka na vylíhnutí, vchod do kukaně zahradte nějakou mřížkou, stačí kousek pletiva a pouštějte ji ve stejnou denní hodinu ven k vyvenčení a nažrání..pohlídejte její návrat a zase zavřete, jinak vám tam ostatní slepice budou přinášet vejce, jak byly zvyklé a měla byste v tom zmatek...slepicím nabídnete kukan jinou, vedle..
ančovička
napsal(a):
Děláte chybu, že kvočnu nenecháte sedět na místě, ktaré si sama vybrala! vůbec se nedivím, že vám z vajec utíká..dejte jí do její oblíbené kukaně vajíčka na vylíhnutí, vchod do kukaně zahradte nějakou mřížkou, stačí kousek pletiva a pouštějte ji ve stejnou denní hodinu ven k vyvenčení a nažrání..pohlídejte její návrat a zase zavřete, jinak vám tam ostatní slepice budou přinášet vejce, jak byly zvyklé a měla byste v tom zmatek...slepicím nabídnete kukan jinou, vedle..
Také řešení. Ale pokud má někdo těch slepic více a má i dost kvočen, tak zkrátka kvočny musí oddělit. Máte-li kvokavé plemeno cca 10 slepiček. Tak nepotřebujete mít 10 kukaní. A třeba kočinka zakrslá kvoká téměř každá. Takže je běžnou věcí, že se kvočny nasazují jinde a ne v kurníku. Po vylíhnutí kuřat je stejně musíte odděli, aby se kvočny nepraly. Tak v přesazování nevidím problém. Pokud sedí týden na novém místě bez problémů, a po té se jí tam nelíbí, chyba bude jinde.