Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.6.2015 09:27
Lukas.k.

XXX.XXX.50.7

Dobrý den,
obracím se na s velkou prosbou o radu. Mám už asi měsíc dilema z realizací výběhu pro slepice. Zrekonstruoval jsem nevyužitý kus zahrady, kde dříve byl jen "bordel" ( rozpadlá kamenná zeď, křoví střepy atd ) dalo to rozlohu asi 120 m2. Já bych tam chtěl od příštího roku slípky. Pro plemeno jsem se rozhodl bud Zlatou Českou Kropenku nebo Šumavanky... ale nevím kolik slepiček na tento kus zahrady mohu dát abych je neutlačoval. Psal jsem email klubu chovatelů šumavanek ale do teď se mi neozvaly.
Ještě mám v plánu tento výběh osázet keři tak aby celí rok si slepice mohly něco přizobnout k běžné stravě. Dale ještě jedna taková maličkost, a to zateplení kurníku, budu stavět kurník z 10 mm Osb desek, a to tak že dam jednu desku polystyren 50 mm a zase 10 mm osb desku bude izolace dostačující ?
Na závěr bych ještě dodal že kdyby slepice vypásly svůj výběh, mám možnost jim nasekat čerstvou trávu od jara do podzimu z naší louky ale vypouštět je tam mohu až po senech.
Lukáš.

scipi

28.6.2015 10:32
scipi

XXX.XXX.137.96

Kludne 30 kusov

a kurnik im staci aj iba 2mm osb alebo polystyren 3cm..ako velke nejsu narocne na teplo
len sa nespoliehajte iba na to ze sa budu past a treba im aj zrno.

28.6.2015 10:43
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

scipi napsal(a):
Kludne 30 kusov

a kurnik im staci aj iba 2mm osb alebo polystyren 3cm..ako velke nejsu narocne na teplo
len sa nespoliehajte iba na to ze sa budu past a treba im aj zrno.

Dobrý den,
s tolika kusy jsem tedy nepočítal, měl jsem v úmyslu tak 10-15 kusů. Jde i právě o to že uváděný počet slepic na 1 m2 se všude lidí někde jsem četl že až 30 m2 na jednu slípku což mi přijde až moc, ale nemám s chovem slepic žádné zkušenosti proto se chci nejdříve informovat a zjistit co se dá od vás zkušených chovatelů. Jinak co se krmení týče, mam v plánu ráno zakrmovat směsí brambor kopřiv a pšeničného šrotu a večer zrnem + ještě grit ( to jsem zatím dohledal jako nejlepší krmení ) pokud je to špatně nechám si velmi rád poradit.

28.6.2015 11:19
Hitch

XXX.XXX.145.107

Dobrý den, zůstaňte raději u těch 15 kusů smajlík Pokud Vám já mohu poradit, tak kurník určitě nezateplujte, vybral jste si velmi odolná plemena, zvyklá na naše podmínky a v případě zateplení polystyrenem mezi osbčkama vám vznikne prostor do kterého se mohou dostat paraziti jako čmelíci a už je nikdy odtud nedostanete a kurník efektivně nevydezinfikujete. Čmelíky vám hravě přivlečou divocí ptáci, kteří zobou se slepicema. Já takovou invazi už zažil a bojoval jsem opravdu dlouho. Proto jsem byl rád, že jsem postavil kurník pouze z desek a šel mi všude vydezinfikovat. Toť má zkušenost smajlík

scipi

28.6.2015 11:36
scipi

XXX.XXX.137.96

Lukas.k. napsal(a):
Dobrý den,
s tolika kusy jsem tedy nepočítal, měl jsem v úmyslu tak 10-15 kusů. Jde i právě o to že uváděný počet slepic na 1 m2 se všude lidí někde jsem četl že až 30 m2 na jednu slípku což mi přijde až moc, ale nemám s chovem slepic žádné zkušenosti proto se chci nejdříve informovat a zjistit co se dá od vás zkušených chovatelů. Jinak co se krmení týče, mam v plánu ráno zakrmovat směsí brambor kopřiv a pšeničného šrotu a večer zrnem + ještě grit ( to jsem zatím dohledal jako nejlepší krmení ) pokud je to špatně nechám si velmi rád poradit.

Na 10-15ks je to dost velky vybeh..ono sa pise tolko vela preto aby sa pasli len ale to neni ono.sliepky to casom aj tak vydzobu a udupu
ako tu bolo pisane..kurnik nezateplujte a nemusi byt ani dvojita stena..ak date osb dosky 2-2,5cm je to bohate.ale ziadna dvojita stena.im staci ak im neprefukuje

a krmenie dospelym sliepkam sa dava cele zrno..ja davam len psenicu.len nech maju nasypane stale ak maju dostatok zeleneho tak ho nebudu rychle minat budu to mat ako doplnok.

28.6.2015 12:15
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Děkuji za vaše rady i když vím že jsou to houževnatá plemena tak mě vážně ani nenapadlo že by neměli zateplený kurník. Je to milé překvapení dozvědět se takovou věc, bude to snazší jak stavebně tak finančně.
A 15. slípek jsem počítal kuli užitkovosti. Nevím jestli to počítám správně ale očekávám od jedné slepice zhruba jedno vajíčko každý druhý nebo třetí den. S větším počtem bych měl značný nadbytek a nemám v plánu vajíčka prodávat, chci je čistě jen pro naší spotřebu.
Ještě jsem se chtěl zeptat na jednu věc. Máte někdo zkušenost s odchovem kuřat slepicí jiného plemene ? Dočetl jsem se že jak Šumavanky tak Zlaté České Kropenky mají potlačenou kvokavost. a protože do budoucna plánuji si odchovat vlastní kuřata napadlo mě si do hejna pořídit jednu slepici jiného plemene co nemají potlačenou kvokavost. Přemýšlel jsem nad Hedvábničkou.
Máte s tím někdo zkušenosti ?

28.6.2015 12:24
Hitch

XXX.XXX.145.107

Lukas.k. napsal(a):
Děkuji za vaše rady i když vím že jsou to houževnatá plemena tak mě vážně ani nenapadlo že by neměli zateplený kurník. Je to milé překvapení dozvědět se takovou věc, bude to snazší jak stavebně tak finančně.
A 15. slípek jsem počítal kuli užitkovosti. Nevím jestli to počítám správně ale očekávám od jedné slepice zhruba jedno vajíčko každý druhý nebo třetí den. S větším počtem bych měl značný nadbytek a nemám v plánu vajíčka prodávat, chci je čistě jen pro naší spotřebu.
Ještě jsem se chtěl zeptat na jednu věc. Máte někdo zkušenost s odchovem kuřat slepicí jiného plemene ? Dočetl jsem se že jak Šumavanky tak Zlaté České Kropenky mají potlačenou kvokavost. a protože do budoucna plánuji si odchovat vlastní kuřata napadlo mě si do hejna pořídit jednu slepici jiného plemene co nemají potlačenou kvokavost. Přemýšlel jsem nad Hedvábničkou.
Máte s tím někdo zkušenosti ?

Tak jsme rádi že jsme vás mile překvapili smajlík
Kvočku si později kupte tady na ifauně. Chovatelé se jich rádi zbavují, takže si tím hlavu ještě nelamte. Ale Hedvábničku určitě nedoporučuji, teda pokud neplánujete celých 120m2 zastřešit aby nezmokla :-D.

28.6.2015 12:47
javorka

XXX.XXX.98.207

Já mám deset slepic a každý týden rozdám možná 20 i 30 vajec. Každý den sbírám 7,8 vajec. Jsou různě staré a ty nejstarší už nesou hůř. Původně jsem měla 8 slepic na 220m2 a výběh dost brzo poničily. Nyní mají k dispozici velikánskou zahradu a není na ní znát, že tam slepice jsou. Někde jsem četla, že šťastná slepice má mít 10,12m2. Já bych zkusila pro začátek těch 10 a uvidíte.
Keře určitě, budou se pod nimi schovávat a popelit. U nás se jim nejvíc líbí pod smrčky. Mají tam vyhrabané důlky a tam si hoví. Je tam sucho i při dešti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.6.2015 16:19

Jestli máte 120 m2, tak to rozhodně není pro 10-15 vlašek. Je to plemeno velmi aktivni pri vyhledavani potravy, coz na 120 metrech mit nebude, tedy dostatke volneho prostoru. Na 120 m2 je to tak na 5 slepic mene aktivniho plemene, ne vsak vlasky, ktera je vhodna pro extenzivni chov. Spousta lidi zde napise, jak je to obrovsky prostor atd., ale ja razim heslo, ze pokud ma byt spokojena slepice a pak i chovatel, ma mit zivotni podminky odpovidajici svemu plemeni a charakteristice. Jiste nekdo napise, ze ma pstrosa na 10 m2 a zije, ale asi to nebude rozhodne idealni...

28.6.2015 16:22
Hitch

XXX.XXX.145.107

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli máte 120 m2, tak to rozhodně není pro 10-15 vlašek. Je to plemeno velmi aktivni pri vyhledavani potravy, coz na 120 metrech mit nebude, tedy dostatke volneho prostoru. Na 120 m2 je to tak na 5 slepic mene aktivniho plemene, ne vsak vlasky, ktera je vhodna pro extenzivni chov. Spousta lidi zde napise, jak je to obrovsky prostor atd., ale ja razim heslo, ze pokud ma byt spokojena slepice a pak i chovatel, ma mit zivotni podminky odpovidajici svemu plemeni a charakteristice. Jiste nekdo napise, ze ma pstrosa na 10 m2 a zije, ale asi to nebude rozhodne idealni...

Proč píšete o Vlaškách?

marcilona

28.6.2015 16:32
marcilona

XXX.XXX.238.149

Dobrý den milý chovatelé,

Nezlobte se, že píšu sem, už jednou jsem sice psala dotaz a přišla mi odpověd na nákup vynesených slepic ve Velkém Malahově, prosím Vás ještě jednou se chci zeptat, zda někdo víte o prodeji vynešených slepiček na Plzeňsku jihu tzn. přeštice, Spálené poříčí atd. prostě v tomto okruhu jestli někdo prodává a potom, kde nejlépe koupit nové slepičky, když nechci od Kavapa.

Děkuji Marcilona.

28.6.2015 19:45
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Dobrý den,
Nevím jestli je to jen překlep ale já o Vlašky zájem nemám, nevím jestli to říkám správně ale pokud vím Vlaška je jiný druh slípek než ten o který mam zájem. Mě se jednalo o plemena buď to Šumavanek nebo Zlatých Českých Kropenek.

29.6.2015 05:53

Lukas.k. napsal(a):
Dobrý den,
Nevím jestli je to jen překlep ale já o Vlašky zájem nemám, nevím jestli to říkám správně ale pokud vím Vlaška je jiný druh slípek než ten o který mam zájem. Mě se jednalo o plemena buď to Šumavanek nebo Zlatých Českých Kropenek.

Překlep, nicméně pro českou zlatou kropenku platí to samé, je to slepice vhodná pro extenzivní chov na velkých plochách, v tom je její charakteristika. Na Vaši plochu to podle mne nemá smysl.

29.6.2015 09:04
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Pokud je můj výběh opravdu malí tak je tu možnost chovu Šumavanek nebo jejich zdrobnělin. Nic méně do zdrobnělých plemen bych opravdu nerad to až jako poslední varianta. Možná se pletu ale Šumavanky nejsou tak náročné na prostor jako Vámi zmíněné slepice ? Ještě by tu bylo možnost ohlídnout se po jiném druhu slepic, pokud by někdo znal plemeno kterému by při 10 až 15. kusech vyhovovalo 120 m2 rád si nechám poradit.

Ne-chovatel

29.6.2015 10:06
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240

Ja jsem o ceske zlate uvazoval. Podle mne je to shanlivy druh a potrebuje docela velky volny vybeh. Take se mi nepodarilo zjistit jak je to s plachosti, ale lide jim odjakziva hazeli zbytky, takze asi to bude o pristupu hned pri sblizovani se s drubezi.

Ja bych na 120 m dal tak 5-6 slepic a jeste nenarocnych a prizpusobivych hybridek. Pri tomto mnoztvi by vybeh mohl vydrzet. Nedavejte nic extra hrabaveho, pocitejte ze pod keri a kolem trava neporoste a budou tam hrabat. Travu budete muset parkrat rocne posekat, bude-li dlouho sucho a bude-li ji chtit ve vybehu mit tak sem tam i zalevat.

29.6.2015 10:24
ladd

XXX.XXX.34.51

Těch 120 m2 není pro aktivní plemena nic moc,10 kusů + kohout + kvočna trávník nejspíš zničí, Do výběhu zasaďte bezinky, lísku, rybíz, křen, kopřivy, …. (možná jste ho měl vyčistit jen od střepů a kamenů a nálety tam nechat), to by mohlo vydržet. Nezapomeňte také na stříšku, kam se budou moci schovat před deštěm a kde budou moci mít suché popeliště, a na hřad i venku, - přes den si rády také vyskočí k odpočinku trochu výše. Nemyslím si ale, že by jste je nemohl pustit do louky dříve než po senech, maximálně bych je tam nepouštěl během sušení. Jako kvočnu bych volil sumatránku. Spolehlivě kvoká, temperamentem se k czk hodí a je lehce rozeznatelná – až budete v louce na dálku hledat kvočnu z kuřaty, uvidíte hned, která to je. Na Vašem místě si sežeňte letos dvě slepice (kuřice) kvokavého plemene (aby jedna nebyla sama, -jednu budete moci když tak příští rok jako kvočnu prodat) a příští rok pod ně dám násadová vejce nebo jim seženu na podložení přímo kuřátka. Výhodu to bude mít tu, že starší slepice, jsou na žebříčku hierarchie výše. -Další roky tak budou mít kuřata s takovouto kvočnou výhodu, že budou mít všude přednost.

Ne-chovatel

29.6.2015 11:51
Ne-chovatel

XXX.XXX.104.240

Slepice a hierarchie. No...

U kuřat v hejnu to jiste platit bude.
Já ale například přidal k hejnu mladé kuřice a kohout si nevšímá teď nikoho jiného, všude jim dělá přednost (kvoká, podává jim nejlepší kousky žrádla zobákem), ostatni začal odhánět aby se jeho miláčkům nic nemohlo stát anikdo jim nepřekážel. Musel jsem začít dávat více kastrolů a docela dost od sebe.

Napřed to vypadalo s kohoutem super, že slepice srovnal do latě, žádná šikana. Teď je kvůli své žárlivosti šikanuje všechny. Večer nechce nikdo do kurníku, protože při jeho zasedacím pořádku vystresuje všechny. Jeho oblíbené slepičky musí být vedle něho.

Dost pomáhá když ho ráno chytnu do ruk a nechám ho dívat se jak se bez něj slepičky v klidu a všechny pohromadě nažerou. On stejně ráno nemá hlad a hned jak ho pustím tak si jde vrznout, ví že mu žrádlo nikam neuteče.
Zdá se že se to pozvolna zklidňuje, i tím jeho oddělením při raním žrádle, ale občas už mi tekly nervy. Dvakrát jsem ho musel i srovnat do latě, vyjel totiž i po kuřeti a to docela brutálně.

29.6.2015 13:24
jenca

XXX.XXX.161.27

Mně to pro 10 - 15 slepic středního rámce připadá akorát. Temperamentní slepice, jako vlašky, leghornky a kropenky bych z výběru vynechal, vše ostatní tam bude v klidu pobíhat. Tráva tam vydrží max. dva roky, i když tam dáte jen 3 slepice, takže toto hledisko nemá vůbec smysl řešit. Lepší je pravidelně dosypávat posečenou trávu ve větším množství než slepice stíhají konzumovat, postupně se vytvoří vrstva suchého kompostu se senem, ve které si slepice mohou ke své spokojenosti neustále hrabat(málo hrabavé plemeno slepic neexistuje). Jak už bylo nahoře kurník nezateplujte, převážná většina plemen to nepotřebuje a sám píšete, že nepotřebujete max. snášku. Někde nahoře bylo, že můžete slepice přikrmovat jen zrnem, to je při omezeném výběhu samozřejmě nesmysl. Přečtěte si o výživě slepic, nemusíte kupovat žádné směsky, ale nějakým způsobem musíte zajistit vyvážený přísun bílkovin, sacharidů, tuků a minerálů(příklad: pšenice smíchaná s kukuřičným šrotem, zbytkem polévky od oběda, den dva prošlým jogurtem nebo zkyslým mlékem + tráva, jednou měsíčně lopata písku, jednou za týden sekané kosti a sem tam dosypat popel do popeliště splňuje vše, co je nutně potřeba). Je to jen můj názor, ale slepice chovám stejným způsobem, na zahradu je nepouštím(taky dělám seno a nehodlám zrušit záhony se zeleninou), sypu jim trávu, slepice vypadají slušně a vesele si hrabou. Snůška je od 15 slepic 10 až 15 vajec denně, podle toho jak krmím, když nepotřebujete zrovna vejce stačí ubrat bílkovin a klidně se dostanete na snášku třeba jen 3 vejce a nemusíte se tak často sekat s kostmi a shánět zbytky od oběda:).

29.6.2015 13:44
Hitch

XXX.XXX.16.246

jenca napsal(a):
Mně to pro 10 - 15 slepic středního rámce připadá akorát. Temperamentní slepice, jako vlašky, leghornky a kropenky bych z výběru vynechal, vše ostatní tam bude v klidu pobíhat. Tráva tam vydrží max. dva roky, i když tam dáte jen 3 slepice, takže toto hledisko nemá vůbec smysl řešit. Lepší je pravidelně dosypávat posečenou trávu ve větším množství než slepice stíhají konzumovat, postupně se vytvoří vrstva suchého kompostu se senem, ve které si slepice mohou ke své spokojenosti neustále hrabat(málo hrabavé plemeno slepic neexistuje). Jak už bylo nahoře kurník nezateplujte, převážná většina plemen to nepotřebuje a sám píšete, že nepotřebujete max. snášku. Někde nahoře bylo, že můžete slepice přikrmovat jen zrnem, to je při omezeném výběhu samozřejmě nesmysl. Přečtěte si o výživě slepic, nemusíte kupovat žádné směsky, ale nějakým způsobem musíte zajistit vyvážený přísun bílkovin, sacharidů, tuků a minerálů(příklad: pšenice smíchaná s kukuřičným šrotem, zbytkem polévky od oběda, den dva prošlým jogurtem nebo zkyslým mlékem + tráva, jednou měsíčně lopata písku, jednou za týden sekané kosti a sem tam dosypat popel do popeliště splňuje vše, co je nutně potřeba). Je to jen můj názor, ale slepice chovám stejným způsobem, na zahradu je nepouštím(taky dělám seno a nehodlám zrušit záhony se zeleninou), sypu jim trávu, slepice vypadají slušně a vesele si hrabou. Snůška je od 15 slepic 10 až 15 vajec denně, podle toho jak krmím, když nepotřebujete zrovna vejce stačí ubrat bílkovin a klidně se dostanete na snášku třeba jen 3 vejce a nemusíte se tak často sekat s kostmi a shánět zbytky od oběda:).

Naprosto souhlasím ;-).

29.6.2015 16:55
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

jenca napsal(a):

Dobrý den,
Já to nemyslel tak že mohu přikrmovat jen zrnem, abych to uvedl na pravou míru ráno když budu slepice vypouštět tak směsicí nasekaných kopřiv brambor a šrotu večer celé zrno. To jsem pochopil z článků o stravě pro slepice a na čem se chovatelé shodly že je pro ně nejlepší. Jinak na slepicích nehodlám nijak šetřit vše co potřebují mít, to jim koupím nebo jakým koly způsobem obstarám. Tady jsem zatím stravu nijak neřešil to mam v plánu probrat s chovatelem od kterého slepice pořídím.

Jinak moc všem děkuji za informace. :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík