Masné plemeno, které kvoká

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2016 10:44
PetulkaPetulka

XXX.XXX.82.249

Poraďte prosím, které masné plemeno kvoká a postará se o své mladé?

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2016 11:39

Např. brahmánka velká nebo orpingtonka.

22.2.2016 12:51

PetulkaPetulka napsal(a):
Poraďte prosím, které masné plemeno kvoká a postará se o své mladé?

Waandotky OK jak radí rybka ale velká forma, výborné kvočny a masa taky dost, Míra.

23.2.2016 08:12
PetulkaPetulka

XXX.XXX.82.249

Díky moc.

23.2.2016 09:49
ovecka

XXX.XXX.171.70

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Waandotky OK jak radí rybka ale velká forma, výborné kvočny a masa taky dost, Míra.

Jeden problém, který jsem měla, byl pomalý růst. V porovnání s hempšírkami dosahovali kohouti jatečné hmotnosti o 8-10 týdnů déle. Výkrm se prodraží. Dana.

23.2.2016 13:02
PetulkaPetulka

XXX.XXX.82.249

Aha, díky za info.

23.2.2016 16:52
frikmon

XXX.XXX.160.19

Jediné masné plemeno které rychle roste je Orpingtonka. Obři, brahmy, kočinky rostou ve srovnání opravdu pomalu. Navíc je to plemeno které i slušně nese a některé slepice kvokají a skvěle odchovávají.

Neregistrovaný uživatel

23.2.2016 21:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.182.35

Kdo zná velké dorkinky-jak ty kvokají?

28.2.2016 07:11
hollywood

XXX.XXX.246.68

Nemam skusenost či Bresse biele kvokaju ale kohuti vyliahnuty 27.12 maju po dvoch mesiacoch 27.2 priemernu vahu 1,50 kg v troch nesiacov budu mat 2,5 kg živej vahy celkom rychlo rastu aj Maransky.

28.2.2016 10:51
dadu

XXX.XXX.250.70

Tak s maranskama teda moc dobré zkušenosti nemám V porovnání s faverolkama rostli stejně, přičemž měli téměř trojnásobnou spotřebu krmiva a maso řídké, nic moc.

28.2.2016 18:21
ildika

XXX.XXX.120.116

Z vlastní zkušenosti nedoporučuji začátečníkům si pořizovat vzácnější/ méně častá plemena a pokud už to musí být, tak raději v zahraničí (teď mám na mysli třeba zmíněné orpingtonky). Čr je malá země a bohužel je zde vše příliš příbuzné. U rozšířených plemen ale tento problém není nijak citelný, protože mají i u nás širokou základnu. Sama jsem takto jednou splakala nad faverolkami - z 10 kusů postupně všechny uhynuly, a to zdánlivě bezdůvodně (žraly dobře, žádný průjem apod.) ve věku cca 1-2 měsíců, zatímco kuřata mých domácích slepic (leghorny) všechna ve zdraví přežila ve stejných, velmi dobrých, podmínkách. Podotýkám, že obě plemena byla ve stejném výběhu a spala ve stejném kurníčku.

Neregistrovaný uživatel

28.2.2016 20:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

ildika napsal(a):
Z vlastní zkušenosti nedoporučuji začátečníkům si pořizovat vzácnější/ méně častá plemena a pokud už to musí být, tak raději v zahraničí (teď mám na mysli třeba zmíněné orpingtonky). Čr je malá země a bohužel je zde vše příliš příbuzné. U rozšířených plemen ale tento problém není nijak citelný, protože mají i u nás širokou základnu. Sama jsem takto jednou splakala nad faverolkami - z 10 kusů postupně všechny uhynuly, a to zdánlivě bezdůvodně (žraly dobře, žádný průjem apod.) ve věku cca 1-2 měsíců, zatímco kuřata mých domácích slepic (leghorny) všechna ve zdraví přežila ve stejných, velmi dobrých, podmínkách. Podotýkám, že obě plemena byla ve stejném výběhu a spala ve stejném kurníčku.

V jedné diskusi jsem se ptala na dorkinky, bohužel snad je v ČR jen jeden chovatel, takže závislost na dovozu je přímo žádoucí.Co se týká orpingtonek, domnívala jsem se, že je zde přeci jen více chovatelů. Co se týká mě chtěla bych je opravdu jen jako kvočny, protože líheň se mě nevyplatí a navíc když zde čtu, že s líhněmi různých typů jsou problémy, tak potom jsou takové investice -doslova vyhozené peníze.Faktem je, že líhně Bios jsou dob ré, ale nechápu výrobce, proč již dávno nevěnoval výzkum na jejich automatizaci, navíc i bez té automatiky jsou poměrně drahé.Faktem je, že diskuse o pořízení plemene slepic jako kvočny a pořízení nějaké líhně vlastně vychází skoro nastejno.Jenže dokáže někdo skutečně určit spolehlivou líheň plně automatizovanou na cca 50-60 slepičích vajec? Návody k líhním jsou většinou špatné překlady a pak většina líhní je vyrobena v Číně ikdyž je prodává např. německá či anglická firma.Další problém - různé knihy, které napsali čeští autoři-vycházeli většinou od líhní Bios-usuzuji tak podle data vydání, takže tehdy nepracovali s automatickou-digitální líhní-dosti velký rozdíl potom pro radu kolem umělého líhnutí.
Jinak co se týká plemene faverolka-ty opravdu nekvokají a když je to vyjímka, tak při samotném klubání se musí kvočna hlídat.Loni jsem pod jednou líhla, jsou jinak výborné matky.U faverolek je problém s celkovým dýchacím ústrojím.To, co výše popisujete se stalo mě, sice mě kuřata faverolek neuhynula, ale překvaspilo mě to, když jiné plemeno-konkrétně orlovky neonemocněly.Mám dojem, že faverolky jsou velice oslabené v imunitě a získat skutečně dobrá zvířata je nutné nalíhnout více kuřat a hned v začátku selektovat.Myslím, že to není problém jen u faverolek, ale u více plemen.

28.2.2016 21:57
ildika

XXX.XXX.120.116

Co se týče orpingtonek - známý si u nás nedávno nasadil cca 20 vajec různých rázů orpingtonek (mimochodem, byla dosti drahá - kus 35 kč - a pracně je sháněl) a z toho polovina neoplozených. :( A to ještě není jisté, kolik kuřat se vyklube z těch oplozených. Máme je v líhni společně s našimi vejci a u nich žádné problémy nejsou. Podle mě bude nízká oplozenost způsobena mj. celkově nižší aktivitou těžkých kohoutů. Chovatelů orpingtonek asi bude více, než těch, co chovají dorkinky, ale stejně si myslím, že pro správnou obměnu krve je místní základna nedostačující...
Nám se nejlépe osvědčila líheň podomácku vyrobená z menšího mrazáku.

S těmi faverolkami je to opravdu zajímavé, protože pořád byly pěkné a krásně prospívaly - a najednou začaly doslova "kapat". Snad každý den jsem nacházela nějaký uhynulý kus.

28.2.2016 22:17
začátek

XXX.XXX.4.22

ildika napsal(a):
Co se týče orpingtonek - známý si u nás nedávno nasadil cca 20 vajec různých rázů orpingtonek (mimochodem, byla dosti drahá - kus 35 kč - a pracně je sháněl) a z toho polovina neoplozených. :( A to ještě není jisté, kolik kuřat se vyklube z těch oplozených. Máme je v líhni společně s našimi vejci a u nich žádné problémy nejsou. Podle mě bude nízká oplozenost způsobena mj. celkově nižší aktivitou těžkých kohoutů. Chovatelů orpingtonek asi bude více, než těch, co chovají dorkinky, ale stejně si myslím, že pro správnou obměnu krve je místní základna nedostačující...
Nám se nejlépe osvědčila líheň podomácku vyrobená z menšího mrazáku.

S těmi faverolkami je to opravdu zajímavé, protože pořád byly pěkné a krásně prospívaly - a najednou začaly doslova "kapat". Snad každý den jsem nacházela nějaký uhynulý kus.

U orpingtonek je problém s opeřenim kolem koaloky, musí se ostřihat a to i kohout, jinak muže být neoplozeno vše.Co se tíče Biosky, tak ta dělá vše ruční výrobou a nemá ani 10 zaměstnanců tedy i s vedenim, tak asi nic nového neukáže.

28.2.2016 22:29
ildika

XXX.XXX.120.116

Díky za informaci, to jsem nevěděla (s orpingtonkami nemám žádné osobní zkušenosti, kromě té momentální s jejich vejci). Takové věci je určitě lepší mít vždy na paměti.

Neregistrovaný uživatel

29.2.2016 02:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185

Díky za informace, nejsem začátečník-už jsem v důchodu, drůbež jsem vždy chovala, měla jsem mimo orlovek kočinky, vlašky žluté a koroptví, i kachny, ale časem jsem vše pomalu omezovala.Nyní mám sice 10 ks faverolek a 10 ks orlovek, ale i tak to musím omezi, protože jsem po dvou operacích kloubů.Faverolky mám 6 let, vždy jsem koupila roční až dvouleté slípky a orlovky mám vždy od kuřat.Dávala jsem si je líhnout, ale kvůli omezení chovu by mě právě stačila jen kvočna.Váhám na úplným zrušení faverolek, přeci jen manžel "není vášnivý" chovatel a tak hodně i fyzické práce zbývá jen na mě a po operacích toho už moc nenadělám.Mohu říci, že chovům drůbeže rozumím a co se týká i zdravotního stavu, mě osobně také faverolky překvapily, protože dříve to byly slepice pěkné velké a vitální.Kdybych byla já osobně v současné době v lepší kondici, tak se ještě jednou do chovu faveroilek pustím a selekcí bych snad přišla na problém, ale chce to mít alespoň 50 kuřat.
Díky všem za dobrou diskusi.Jitka.

29.2.2016 09:19
PetulkaPetulka

XXX.XXX.82.249

Mě by zajímaly ty orpingtonky. Čím krmíte? A jaké množství? Chtěla bych je chovat, tak mám pár info zjištěno, ale to jídlo pořád nemůžu nikde najít.

29.2.2016 15:28
ildika

XXX.XXX.120.116

Asi bych vycházela z obecného postupu krmení těžkých plemen - tj. zvýšená dávka bílkovin a snížená dávka sacharidů. Tedy během roku krmit hlavně pšenici + hrách+ zelené krmivo (tráva) + nějaký zdroj vápníku, např. skořápky. Kukuřici nebo brambory přidávat pouze ve větších mrazech, kdy drůbež potřebuje více energie (jinak ztuční a budou hůře snášet). Je třeba počítat s tím, že těžká plemena spotřebují více krmiva, ale pokud jim poskytnete celodenní přístup k vhodnému žrádlu, nemusíte řešit konkrétní krmnou dávku. Podrobnosti ohledně krmení orpingtonek neznám (pokud nějaké jsou), ale toto obecně platí na těžší plemena.

Jinak já osobně krmím (přibližně) 70-80% pšenice,10-20% hrachu,10 % ovsa: na jaře dávám ovsa více, v zimě nahrazují část pšenice kukuřicí (dávám asi 30% kukuřice). Slepice mají volný výběh. Mám spíš lehčí plemena, ale podle mě je to obecně použitelný způsob. Zase to nelze brát tak rigorózně :).

29.2.2016 17:38
PetulkaPetulka

XXX.XXX.82.249

Moc děkuju, doufala jsem v podobnou odpověď :) Takže je vhodné, aby měly krmení celodenně k dispozici.. Děkuji také za vaše konkrétní krmení, za ta %.

Přidejte reakci

Přidat smajlík