Keďže s chovom moriek mám malinké skúsenosti len z detstva keď 2 roky morky chovali moji rodičia, rozhodla som sa požiadať Vás o radu.
Minulý rok sme chovali na mäso 2x po 50 sliepok Kalimero.
Tento rok keďže čakám bábätko nechováme nič.
Na ďalšie leto by sme niečo chovať chceli...ale niečo čo je nenáročné na chov a je vhodné na mäso. Napadli mi morky. Keď som bola malá, chovali sme ich a pamätám si, že boli veľmi náchylné na prechladnutie napríklad na dážď, vietor. O niektoré sme prišli a ostatným sme museli dávať antibiotiká aby vôbec prežili.
Pri malom bábätku nebudem mať toľko času venovať sa im, preto by som potrebovala poradiť, aký druh moriek alebo voľačoho iného by Ste mi odporúčali chovať.
Ďakujem krásne za každú radu :).
Já bych začátečnici neovlivňoval pojmy ´husokachna´ nebo ´čínka´.
Ještě se to uchytí a bude se to šířit jako mor.
Tumáš měl na mysli kachnu pižmovou (špatně čínka), případně
její o něco málo zmasilejší hybrid barbarie (husokachna v nabídce Kavapa aj.).
Jinak - ´nenáročná krůta´ je nádherný protimluv.
Pižmovky jsou opravdu fajn. Zmasilejší německou verzi (ne barbarii)
můžete za deset týdnů od vylíhnutí už pěkně opékat v troubě.
Zase ale zobákem dělá po dešti díry na zahradě, také zjara v tajícím sněhu,
může žrát dřevěné ploty a věci, žere polystyrenové obložení domů, dnes
bohužel tak moderní, a samozřejmě potřebuje vodu, ale páří se i na suchu
bez problémů. Sedí 5 týdnů, nejdéle z domácí drůbeže.
Pokud ale tu drůbež chcete vyloženě na maso, je to asi nejvíc fajn varianta.
Perlička je v podstatě také nenáročná, zdravá, jako bonus nese delší část
roku, než pižmovka, neničí dřevo a polystyren, nedělá díry a vody jí stačí troška.
Jen ovšem nesedí, takže líheň + odchovna nutná.
My potrebujeme vyslovene niečo na mäso na pár týždňov.
Na vajíčka máme sliepočky Maransky, Araukany, Isa Browny a jednu sliepočku Kalimero /tú si obľúbila dcérka, tak sme si ju nechali na vajíčka/.
My máme pre to čo budeme chovať oplotenú pletivom 200 metrov štvorcových volieru rastúcej čerstvej trávičky. Pokiaľ by neobžierali vinohrad, tak by sme ich vedeli púšťať aj do vinohradu.
...a taká kačka alebo husokačka nepotrebuje aj nejaký potôčik ? Alebo len stačí väčšia nádoba s vodou ?...a ešte jedna dôležitá otázka: Nie sú príliš hlučné ? Máme suseda, ktorému príliš veľký hluk zvierat vadí...hlavne ten ranný ako keď ráno kikiríkajú kohúti.
honzapm
napsal(a):
roku, než pižmovka, neničí dřevo a polystyren, nedělá díry a vody jí stačí troška.
Díky za upřesnění. Je to přesně jak píšete. Za mě nejvíc masa za nejmíň starostí. Jen škubat je byla otrava ale když se to dělá ve správný čas tak to jde. Vodu potřebují ale potok ani rybník není potřeba stačí lavor s vodou.
cukinka
napsal(a):
Na vajíčka máme sliepočky Maransky, Araukany, Isa Browny a jednu sliepočku Kalimero /tú si obľúbila dcérka, tak sme si ju nechali na vajíčka/.
My máme pre to čo budeme chovať oplotenú pletivom 200 metrov štvorcových volieru rastúcej čerstvej trávičky. Pokiaľ by neobžierali vinohrad, tak by sme ich vedeli púšťať aj do vinohradu.
...a taká kačka alebo husokačka nepotrebuje aj nejaký potôčik ? Alebo len stačí väčšia nádoba s vodou ?...a ešte jedna dôležitá otázka: Nie sú príliš hlučné ? Máme suseda, ktorému príliš veľký hluk zvierat vadí...hlavne ten ranný ako keď ráno kikiríkajú kohúti.
O pižmové kachně na dvorku ani nebudete vědět na rozdíl od krůt. A jak píše Tumash, stačí lavor s vodou. Doba výkrmu taky není moc dlouhá jak už výše psal HonzaPM.
cukinka
napsal(a):
Už je to dýl co je nemám ale myslím že o proti Indiánům byli celkem potichu. Myslím že to nebude jako s kohoutem. Super je že vysedí odvodí sami.
.tumash1983.
napsal(a):
Díky za upřesnění. Je to přesně jak píšete. Za mě nejvíc masa za nejmíň starostí. Jen škubat je byla otrava ale když se to dělá ve správný čas tak to jde. Vodu potřebují ale potok ani rybník není potřeba stačí lavor s vodou.
My máme bubnovú škubačku, takže škubania sa nebojíme.).
.tumash1983.
napsal(a):
Už je to dýl co je nemám ale myslím že o proti Indiánům byli celkem potichu. Myslím že to nebude jako s kohoutem. Super je že vysedí odvodí sami.
A čo žerú ? Je to podobné ako sliepky...kŕmili sme zošrotovanou kukuricou, pšenicou a pomyjami z kuchyne. Im by sme mohli tiež miešať pomyje s pšenicou a kukuricou ?...a majú radi aj trávu ? Nahradia nám vo vinohrade kosačku ?
honzapm
napsal(a):
Jdu se omluvit za šíření nepřesností.
Jak jsem byl briskně upozorněn v soukromé zprávě,
dopouštím se šíření omylů.
Takže:
1. zmasilejší německá verze pižmovek neexistuje
2. není to kachna pižmová, ale pižmovka domácí
(patří do rodu pižmovek, ne kachen)
Snad je to vše, snad jsem na nic nezapomněl.
A s tím morem bych v současných dnech také žertovati neměl.
M.ú.
honzapm
napsal(a):
Pochopila som to správne a odporúčali by Ste nám teda :
- Kačicu čínsku /pižmovka/
a tá husokačka by bola Kavapa ? Alebo hybrid Barbarie ? Som zmätená
...a dakujem za rady...
honzapm
napsal(a):
Jdu se omluvit za šíření nepřesností.
Jak jsem byl briskně upozorněn v soukromé zprávě,
dopouštím se šíření omylů.
Takže:
1. zmasilejší německá verze pižmovek neexistuje
2. není to kachna pižmová, ale pižmovka domácí
(patří do rodu pižmovek, ne kachen)
Snad je to vše, snad jsem na nic nezapomněl.
A s tím morem bych v současných dnech také žertovati neměl.
M.ú.
Iniciatívny blbec horší ako triedny nepriateľ chcel by som pan honzapm vediet ktory to bol
cukinka
napsal(a):
Pochopila som to správne a odporúčali by Ste nám teda :
- Kačicu čínsku /pižmovka/
a tá husokačka by bola Kavapa ? Alebo hybrid Barbarie ? Som zmätená
...a dakujem za rady...
Pižmovka je samostatný rod (taxonomicky čeľaď, podč., druh, podhruh). Na Slovenslu ju ľudia nazývajú čínska kačka. Nanesie vajcia, vysedí a odvodí mlláďatá. Vzorník uvádza veľa farebných rázov. Predáva sa väčšinou nedefinovateľný mix farieb, čo na mäse samozrejme nepoznať.
Barbaria=názov komerčného charakteru=línia pižmovky prešlachtená na rýchlejší rast s menším rozdielom v jatočnej hmotnosti medzi pohlavím. Znáša viac vajec nad 20 v jednom cykle. Pud sedenia je potlačený (mal by byť). Farba biela s čiernym znakom na hlave.
Husokačka=kríženec pižmovky s kačkou(pekingskou, ruánskou). Rýchly rast, kvalita mäsa niečo medzi(viac tuku). Neplodná. Farba vačšinou biela pri mixe pižmovky x pekingská.
A ako to už v obchode chodí, niekto ani sám nevie čo predáva, a použije názov ktorý je práve "trendy".
Za mňa pižmovka . (Modrá ).
honzapm
napsal(a):
To nikdy nikomu neřeknu, Bery.
Jsem diskrétní.
Cukinko, jste zmatená? Ajta krajta. Tak to už mlčím a nepíšu nic.
Hodně štěstí při výběru.
Veď Ste mi chceli pomôcť vybrať si ten správny druh...a ja som bola rada. Len mám v tom trochu chaos, tak preto sa pýtam....Kto sa nepýta, nevie...
...a Vy Ste zrazu akoby urazený a ja netuším prečo
cukinka
napsal(a):
Veď Ste mi chceli pomôcť vybrať si ten správny druh...a ja som bola rada. Len mám v tom trochu chaos, tak preto sa pýtam....Kto sa nepýta, nevie...
...a Vy Ste zrazu akoby urazený a ja netuším prečo
Ne ne cukinko, náš Honzík se neuráží. To je jeho způsob humoru. Kdybyste ho znala déle, tak se neleknete. Dana.
agathon
napsal(a):
Pižmovka je samostatný rod (taxonomicky čeľaď, podč., druh, podhruh). Na Slovenslu ju ľudia nazývajú čínska kačka. Nanesie vajcia, vysedí a odvodí mlláďatá. Vzorník uvádza veľa farebných rázov. Predáva sa väčšinou nedefinovateľný mix farieb, čo na mäse samozrejme nepoznať.
Barbaria=názov komerčného charakteru=línia pižmovky prešlachtená na rýchlejší rast s menším rozdielom v jatočnej hmotnosti medzi pohlavím. Znáša viac vajec nad 20 v jednom cykle. Pud sedenia je potlačený (mal by byť). Farba biela s čiernym znakom na hlave.
Husokačka=kríženec pižmovky s kačkou(pekingskou, ruánskou). Rýchly rast, kvalita mäsa niečo medzi(viac tuku). Neplodná. Farba vačšinou biela pri mixe pižmovky x pekingská.
A ako to už v obchode chodí, niekto ani sám nevie čo predáva, a použije názov ktorý je práve "trendy".
Za mňa pižmovka . (Modrá ).
Jéééj super ďakujem...takže by Ste mi poradili Pižmovku modrú ?
Práve som si o nej niečo stručné prečítala...ale mala by som na Vás ešte predsa len 3 otázky :
- Nie je veľmi hlučná ? Máme suseda, ktorému by príliš veľký hluk od zvierat vadil
- ČO žerie ? To čo sliepky...zošrotovanú kukuricu, pšenicu a môže aj pomyje z kuchyne alebo niečo úplne iné ?
- Máme vinohrad...mohli by sme ju tam púšťať, alebo nám ho zožerie keďže sa rada pasie ?
Ďakujeeeem.
Jinak pro vás shrnutí informací: nejlepší na chov ma maso je kachna pižmová (buď v čisté verzi, nebo komerčně prodávaná barbarie). Dovede využít pastvu jako husa a při dobrém startu - v prvních 3-4 týdnech intenzivní výkrm směsí - se dá opravdu zabíjet v 10-12 týdnech s dobrou výtěžností. Pokud ale chcete krmit pšenicí, kukuřicí a zbytky z kuchyně, tak bude výkrm delší - 16-18 týdnů. kachničky dorůstají asi poloviční velikosti než kačeři.
Jinak se piřmovce také říká, němá kachna", jediné hlasové projevy jsou sípání a šepot. Hlasitěji se projevují pouze v akutním ohrožení.
Podobné nároky mají i kříženci pižmovek s kachnou domácí - husokachny. U nich není takový velikostní rozdíl mezi kachnou a kačerem. Dana.
ovecka
napsal(a):
Jinak pro vás shrnutí informací: nejlepší na chov ma maso je kachna pižmová (buď v čisté verzi, nebo komerčně prodávaná barbarie). Dovede využít pastvu jako husa a při dobrém startu - v prvních 3-4 týdnech intenzivní výkrm směsí - se dá opravdu zabíjet v 10-12 týdnech s dobrou výtěžností. Pokud ale chcete krmit pšenicí, kukuřicí a zbytky z kuchyně, tak bude výkrm delší - 16-18 týdnů. kachničky dorůstají asi poloviční velikosti než kačeři.
Jinak se piřmovce také říká, němá kachna", jediné hlasové projevy jsou sípání a šepot. Hlasitěji se projevují pouze v akutním ohrožení.
Podobné nároky mají i kříženci pižmovek s kachnou domácí - husokachny. U nich není takový velikostní rozdíl mezi kachnou a kačerem. Dana.
Jáááj ďakujem.
Neuveriteľné. Konečne som dostala odpoveď na všetko na čo som sa pýtala
My chováme čiste BIO. Žiadne lieky, žiadne kupované zmesky...len domáca kukurica, pšenica, pomyje a veľa čerstvej trávičky.
Naše vajíčkové sliepočky sa pasú celý rok v ovocnom sade a ďalšie konfliktnejšie Isa Browny vo vinohrade. Do vinohradu by sme chceli neskôr púšťať aj tieto pižmovčatá ... myslíte, že to bude o.k. ? Budú sa znášať ? Vinohrad nie je veľký. Má dĺžku má cca 50 metrov a na šírku 12 metrov. Pižmovčatá budú mať okrem vinohradu k dispozícii aj ich oplotenú voliéru 200 m2.
...čo sa výkrmu týka, radšej dlhšie, ale kvalitne. Veď čo si vychováme, to budeme jesť.)
...a nie sú náročné napr. na vietor ? Bývame na kopci a sú obdobia keď dosť fúka :(
Ja by som sa pýtala aj ďalej, ale je mi to už trápne...možno ešte jedna vec : Aký je rozdiel medzi chovom kurčiat a kečiek okrem toho, že kačka sa musí asi v niečom kúpať ...asi trápna otázka, ale s chovom kačiek nemám vôbec žiadne skúsenosti.)
Ďakujem za trpezlivosť
Káčata jsou méně náročná na teplotu, jak kuřata. První týden 28-30, druhý týden 24-26, třetí týden 22-24, čtvrtý týden 20-22°C. Problém je s vodou a podestýlkou, od 5-7 dne jsou schopna včachnu vodu během krátké chvilky vycintat a zmokřit podestýlku. Osvědčilo se mi, dávat vodu do kloboukové napáječky a tu postavit do velké plastové misky pod květináč ( průměr 35-40cm).
Kachňata nechávám ty 3 týdny zavřená s vytápěním a potom je pomalu vypouštém ven.
S tím koupáním to není tak horké, já jim dávám vodu na koupání od 5 týdne do dětskoho pískovistě - mušle. Dvě cihly zvenku a jednu dovnitř, aby vyskočily snáze ven.
Jak moc budou demolovat vinohrad je otázka, to bude chtít vyzkoušet.
Jinak tedy ty domácí zbytka (pomyje) nejsou ve výkrmu žádný zázrak (obsahují sůl a škroby a vedou k zatučnění), je to jen takový mýtus po babičkách.
Pro výkrm je potřeba bílkovina - maso, mléko, tvaroh, vejce, soja, hrách, peluška a dotace vitamínů a minerálů. Vytvořit domácí kvalitní krmivo je trochu složitější a je potřeba mít patřiční znalosti. Pokud zavrhujete komerčně vyráběné směsi, měla byste se zajímat o výživové hodnoty jednotlivých složek krmné dávka jejich energetickou hodnotu. Dana.
http://eagri.cz/public/web/pub/33/28/38/26948_16237_obsah_zivin_drubez.pdf
http://www.vuzv.cz/sites/File/vybor/%C3%9Avod%20do%20problematiky%20vztahu%20v%C3%BD%C5%BEivy.pdf.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Pižmovky jsou super. Kdyby nebyly tak lítavé a nehřadovaly na stromě, byly by nepřekonatelné. Ale naučí se do kurníku, jsou chytré. Jen je prvních pár dní budete shánět ze zahrady a sundávat ze stromů. To je asi jediná nevýhoda. Pak se naučí a jestli je budete chovat pod mámou pižmovkou, pižmovčata hodně odkoukají od mámy.
Počasí bych se nebála, pokud nežijete vyloženě v horských oblastech (což asi ne, když máte vinohrad), bude se jim při troše péče dařit výborně.
Já nechával všechno líhnout přírodně holky měli přístřešek (závětří) byli podestlané slámou, a když se jim chtělo ven i s mladými mohli kdykoli. Nikdy jsem jim nepřitápěl a za pět let co sme je doma, držel sem nepřišel o jediné kachně. Směs jsem dával, jak píše Dana cca první tři týdny pak brambory, syrovátku, šrotovanou pšenici, kukuřici, lupinu a krmné kvasinky. Měl jsem dvě kachny a kačer (kačer byl mix nevím čeho ale byl to obr). Každá kachna mi zasedla třikrát do roka, s tím že poslední snůšku už jsem si nenechával a dával je známým (do zimy už tolik nenarostli a oni je měli v chlívku na směsi celou dobu výkrmu). Od dvou kachen bylo za léto 60 až 70 kachňat + poslední snůška cca 30...
Poněvadž se zcela zapomnělo na výraz mulard, trochu to shrnu.
Kachna domácí – pochází z kachny divoké, existuje mnoho plemen. Na maso (pekinská, ruánská, ….), vejce (indický běžec), a okrasných. Rychle roste, je poměrně hlučná
Pižmovka domácí (lidově čínka, čínská kachna) pochází z pižmovky velké (Střední a Jižní Amerika), její zmasilejší verze je barbarie (= tlustá pižmovka, není to plemeno). Roste pomaleji než plemena kachny domácí, samice jsou o dost menší než samci ale více se pase a není hlučná.
Mulard – neplodný kříženec kachny domácí (i divoké) s pižmovkou. Velmi rychle roste.
Jako husokachnu pak můžete koupit cokoliv - mularda, barbarii i pižmovku, lidé v tom mají hokej.
Hneď vedľa našej dediny kde žijeme je farma Tŕnie. Brali sme od nich pred rokom Isa Browny sliepočky. Majú naozaj kvalitnú zdravú hydinu. Bolo by pre mňa veľmi pohodlné na ďalšie leto brať od nich nové kúsky. Odporúčali by Ste niektoré z druhov, ktoré ponúkajú ? :
http://www.farmatrnie.sk/ponuka-hydiny
Ponúkajú napríklad Husokačky Mulard
Pekinská kačica... tá je vraj hlučná, tak tú nie
alebo Landeská hus ?
ovecka
napsal(a):
Káčata jsou méně náročná na teplotu, jak kuřata. První týden 28-30, druhý týden 24-26, třetí týden 22-24, čtvrtý týden 20-22°C. Problém je s vodou a podestýlkou, od 5-7 dne jsou schopna včachnu vodu během krátké chvilky vycintat a zmokřit podestýlku. Osvědčilo se mi, dávat vodu do kloboukové napáječky a tu postavit do velké plastové misky pod květináč ( průměr 35-40cm).
Kachňata nechávám ty 3 týdny zavřená s vytápěním a potom je pomalu vypouštém ven.
S tím koupáním to není tak horké, já jim dávám vodu na koupání od 5 týdne do dětskoho pískovistě - mušle. Dvě cihly zvenku a jednu dovnitř, aby vyskočily snáze ven.
Jak moc budou demolovat vinohrad je otázka, to bude chtít vyzkoušet.
Jinak tedy ty domácí zbytka (pomyje) nejsou ve výkrmu žádný zázrak (obsahují sůl a škroby a vedou k zatučnění), je to jen takový mýtus po babičkách.
Pro výkrm je potřeba bílkovina - maso, mléko, tvaroh, vejce, soja, hrách, peluška a dotace vitamínů a minerálů. Vytvořit domácí kvalitní krmivo je trochu složitější a je potřeba mít patřiční znalosti. Pokud zavrhujete komerčně vyráběné směsi, měla byste se zajímat o výživové hodnoty jednotlivých složek krmné dávka jejich energetickou hodnotu. Dana.
http://eagri.cz/public/web/pub/33/28/38/26948_16237_obsah_zivin_drubez.pdf
http://www.vuzv.cz/sites/File/vybor/%C3%9Avod%20do%20problematiky%20vztahu%20v%C3%BD%C5%BEivy.pdf.
Jéééj ďakujem veľmi pekne. Ste perfektná.
Všetko si to naštudujem. Som Vám veľmi vďačná za Váš čas a všetky informácie
Kachna domácí – pochází z kachny divoké, existuje mnoho plemen. Na maso (pekinská, ruánská, ….), vejce (indický běžec), a okrasných. Rychle roste, je poměrně hlučná
Pižmovka domácí (lidově čínka, čínská kachna) pochází z pižmovky velké (Střední a Jižní Amerika), její zmasilejší verze je barbarie (= tlustá pižmovka, není to plemeno). Roste pomaleji než plemena kachny domácí, samice jsou o dost menší než samci ale více se pase a není hlučná.
Mulard – neplodný kříženec kachny domácí (i divoké) s pižmovkou. Velmi rychle roste.
Jako husokachnu pak můžete koupit cokoliv - mularda, barbarii i pižmovku, lidé v tom mají hokej.
-
Pekne zrnuté
Dovolím si nesúhlasiť iba s tým, ze barbaria nie je plemeno. Je to zasa iba pižmovka selektovaná čiste na mäso a rýchlejší rast bez primiešania iného plemena, pri snahe potlačiť pud sedenia (viac násadových vajec).
Tak isto ako shawer starcross 288 alebo dekalb white je čistá lenghornka či sa to niekomu páči alebo nie. Vznikli iba vhodným spojením línií pri selekcii na čo najväčšiu produkciu vajec pri najnižšej spotrebe krmiva vo veľkovýrobných podmienkach bez ohľadu na exteriér.
agathon
napsal(a):
-
Pekne zrnuté
Dovolím si nesúhlasiť iba s tým, ze barbaria nie je plemeno. Je to zasa iba pižmovka selektovaná čiste na mäso a rýchlejší rast bez primiešania iného plemena, pri snahe potlačiť pud sedenia (viac násadových vajec).
Tak isto ako shawer starcross 288 alebo dekalb white je čistá lenghornka či sa to niekomu páči alebo nie. Vznikli iba vhodným spojením línií pri selekcii na čo najväčšiu produkciu vajec pri najnižšej spotrebe krmiva vo veľkovýrobných podmienkach bez ohľadu na exteriér.
Barbarie není jiné plemeno než pižmovky domácí - tak to bylo myšleno.
cukinka
napsal(a):
Hneď vedľa našej dediny kde žijeme je farma Tŕnie. Brali sme od nich pred rokom Isa Browny sliepočky. Majú naozaj kvalitnú zdravú hydinu. Bolo by pre mňa veľmi pohodlné na ďalšie leto brať od nich nové kúsky. Odporúčali by Ste niektoré z druhov, ktoré ponúkajú ? :
http://www.farmatrnie.sk/ponuka-hydiny
Ponúkajú napríklad Husokačky Mulard
Pekinská kačica... tá je vraj hlučná, tak tú nie
alebo Landeská hus ?
Husa je moc hlasitá.
Accuracy
napsal(a):
Pižmovky jsou super. Kdyby nebyly tak lítavé a nehřadovaly na stromě, byly by nepřekonatelné. Ale naučí se do kurníku, jsou chytré. Jen je prvních pár dní budete shánět ze zahrady a sundávat ze stromů. To je asi jediná nevýhoda. Pak se naučí a jestli je budete chovat pod mámou pižmovkou, pižmovčata hodně odkoukají od mámy.
Počasí bych se nebála, pokud nežijete vyloženě v horských oblastech (což asi ne, když máte vinohrad), bude se jim při troše péče dařit výborně.
My tam stromy nemáme a tá 200m2 voliéra je sieťou zavretá aj z hora kvoli dravcom keďže je tá voliéra na kraji lesa kde niektorí dravci hniezdia. Dookola okolo oplotenia z vonkajšej strany mame natiahnutý aj elektrický ohradník kvoli možných nevítaným navštevníkom...líšky, kuny, lasice...
Vodu tam máme natiahnutú z našej 80 m.studne /vhodnej aj na pitie/, tak im ju viem na kúpanie vymieňať aj každý deň. V tom priestore máme aj vyvýšený kurín, tam by sa im asi liesť nechcelo...máme tam ale aj murovaný priestor, kde sme chceli povodne uskladNovať pšenicu...tam by mohli bývať.
A bývame pri Nitre, žiadne horské Tatranské oblasti :)...bývame akurát na kopci pod lesom, kde je ticho, žiadne autá, koniec slepej ulice, pokoj a kľud :)...zažili by síce krátky ale pekný život.
Potrebujeme ich vyslovene na pár mesiacov na mäso.
...a ďakujem za info :).
Vakcina

XXX.XXX.7.223
Mulardy su tiche. Velkost medzi pohlaviami je minimalna. Ale toho vinohradu by som sa bal. Mne obzrali vsetku koru na mladych stromkoch (jablone a slivky, hrusky a ceresne nechali tak) a vsetko listie co dociahli. Spasu vela zeleneho. Ako bolo spomenute pri pizmovkach, pozemok bude sama diera. Ale za to maso to stoji .
m i s i c k a
napsal(a):
Soused má 15 kusů cca měsíc a nevím o nich, hlasově si jen mezi sebou tiše povídají.
Neviete náhodou či nie sú náhodou náchylné na choroby, alebo či celkovo nie sú náročné na podmienky na podmienky v ktorých žijú ? Potrebujem najmenej rizikový druh, ktorý nepotrebuje príliš veľkú starostlivosť...
Ďakujem.
cukinka
napsal(a):
Neviete náhodou či nie sú náhodou náchylné na choroby, alebo či celkovo nie sú náročné na podmienky na podmienky v ktorých žijú ? Potrebujem najmenej rizikový druh, ktorý nepotrebuje príliš veľkú starostlivosť...
Ďakujem.
Nechcem sa vas dotknut, ale pre vas bude najlepsie ak si masko kupite, najprv nesmu byt hlucne, potom nenarocne na prostredie, starostlivost, ziadne choroby a aby rychlo mali aspon 5kil, a bude toho este viacej.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
cukinka
napsal(a):
Ďakujem.
Nijak zvlášť náchylné nejsou.
Jinak bery25, paní píše, že loni vykrmila 100 kuřat kalimero, tak bude snad mít reálný odhad na to, co je možné. Chce ten nejlepší poměr výnos/péče, a kdo ne? Co je špatného, že se ptá?
Stejně to bude muset vyzkoušet. Sto lidí jí doporučí pižmovky nebo její křížence a po prvním roce zjistí, že jí jejich maso nechutná, a přejde na husy/kuřata/kachny/cokoli jiného. To se taky může stát. :).
bery25
napsal(a):
Nechcem sa vas dotknut, ale pre vas bude najlepsie ak si masko kupite, najprv nesmu byt hlucne, potom nenarocne na prostredie, starostlivost, ziadne choroby a aby rychlo mali aspon 5kil, a bude toho este viacej.
Prepáčte, ani ja sa Vás nechcem dotknúť...ale pokiaľ mi nechcete pomôcť alebo poradiť, tak sem nemusíte prispievať. Nemôže byť hlučná kvoli susedovi a zachovania dobrých susedských vzťahov, na ktorých nám záleží a kvoli náchylnostiam na choroby aby sme do nich nemuseli pchať antibiotiká ako to bolo pri morkách ktorým vadil dážď, vietor a všetko......nenáročné preto, lebo budem mať malé niekopár mesačné bábo a to bude pravdaže na 1.mieste. To s tou mojou poznámkou...nenáročné na prostredie som nedomyslela...lebo oplotený výbeh plnej čerstvej trávičky máme obrovský.
Jeden druh už zvažujem a to je Kačka pižmová ktorú mi odporúčala aj pani Ovečka a napísala mi o nej úplne všetko čo som potrebovala vedieť, Na tú Husokačku Mulard som sa pýtala len preto, lebo ju predávajú za rohom.
... a nikde som nenapísala, aby mali rýchlo aspoň 5 kg. ! Neobviňujte ma prosím z toho, čo som nikdy nenapísala ! Keď si prečítate vyššie tak sa skôr dozviete, že som skôr za dlhší ale BIO výkrm, ako za kratší rýchli výkrm na zmeskách !
Citujem samú seba, čo som napísala vyššie ohľadne výkrmu :
...čo sa výkrmu týka, radšej dlhšie, ale kvalitne. Veď čo si vychováme, to budeme jesť.)
Ďakujem za pochopenie a prajem pekný deň. Mier
Accuracy
napsal(a):
Nijak zvlášť náchylné nejsou.
Jinak bery25, paní píše, že loni vykrmila 100 kuřat kalimero, tak bude snad mít reálný odhad na to, co je možné. Chce ten nejlepší poměr výnos/péče, a kdo ne? Co je špatného, že se ptá?
Stejně to bude muset vyzkoušet. Sto lidí jí doporučí pižmovky nebo její křížence a po prvním roce zjistí, že jí jejich maso nechutná, a přejde na husy/kuřata/kachny/cokoli jiného. To se taky může stát. :).
Je to presne tak ako píšete. Ďakujem krásne.
Momentálne chováme 12 sliepočiek na vajíčka : Araucany, Maransky, Isa Browny aj Kalimero. Okrem toho skleník, vinohrad, ovocný sar, jedného nemeckého ovčiaka, dve čivavy, jednu mainsku myvaliu mačku, manžela často preč... tak preto si chcem dobre rozmyslieť a správne vybrať ten správny druh aby som to všetko popri bábatku stíhala.
Od mala som zvieratká milovala...ako dieťa som vypiplala dve straky ktoré vypadli z hniezda, vycvičila som ich tak, že mi jedna sedela na pleci a prechadzali sme sa po meste každý ju už poznal, mali sme korely, andulky, zebričky, morské prasiatko...stále dookola akési zvieratká, takže postarať sa viem a veľmi rada tak urobím...ale rodina je na prvom mieste a teraz popri rodine chcem vychovať niečo nenáročné aj na konzum. Sliepky o rok nechcem, lebo viem ako to bolo minulý rok...kým sa naučili chodiť samé do kurína sme museli všetkých 50 pracne pochytať a dať spať. Nato toľko času mať nebudem. Viem, že existuje veľmi veľa druhov hydiny, ale každá z nich je určená na niečo iné...niektoé na znášku, niektoré na mäso, niektoré sú náchylnejšie na to a iné na to... Napríklad mám pocit, že naše Isa Browny prežijú úplne všetko. Sú totálne nenáročné a nič im nevadí...je to jednoducho aj o plemene... preto mám radšej toľko otázok, lebo sme husy ani kačky nikdy nechovali.
...a som vďačná za každú opoveď a pomoc.
bery25
napsal(a):
Ved som vam poradil najlepsie pre vas bude si masko kupit, ale jasne, vy musite posudit ako a ci na to budete vsetko mat cas, je to dost narocne, keby my rodicia nepomahali tak neviem, neviem, a sused je sused
Aj mäso predávané ako BIO nemusí byť BIO to všetci vieme... a práve na tom BIO mi záleží.
Preto sa ešte poradím s Vašimi kolegami chovateľmi a určite niečo rozumné vymyslíme.
Ďakujem za Váš čas...a aj uštipačné pripomienky
lydie
napsal(a):
Takže budete krmit krmivem v bio kvalitě?
Pokiaľ nám budú nad hlavami lietať lietadlá, tak 100%-tné BIO už nebude nikdy...ale snažíme sa krmiť BIO produktami, ktoré sú čo najviac BIO....Domáca nestriekaná pšenica a domáca nestriekaná kukurica. Viac pre naše domácie Bio nedokážem spraviť a pasenie sa na čerstvej ničím nestriekanej a nehnojenej /iba trusom hnojenej/ trávičke.
...ale ja som tým BIO skôr myslela, že nekŕmime zmeskami. Poznám kvantum chovateľov, ktorí síce chovajú doma a pritom sliepky napchávaju zmeskou napr. Energys čo je podľa mňa svinstvo...a mám to potvrdené odborníkmi. To má od BIO chovu ďaleko. Sliepočky napchávané zmeskami, ktoré čerstvú trávu nevideli ani z rýchlika....a to ja si dávam tú namahu /ako minulý rok/, že chodím každý deň na žihľavu a tú im sekám.
Takáto je moja predstava o BIO... a nie ako BIO v supermarketoch, kde je BIO len vyššia cena aj o 100%... a príde kontrola a rozborom preukážu podvod.
cukinka
napsal(a):
Pokiaľ nám budú nad hlavami lietať lietadlá, tak 100%-tné BIO už nebude nikdy...ale snažíme sa krmiť BIO produktami, ktoré sú čo najviac BIO....Domáca nestriekaná pšenica a domáca nestriekaná kukurica. Viac pre naše domácie Bio nedokážem spraviť a pasenie sa na čerstvej ničím nestriekanej a nehnojenej /iba trusom hnojenej/ trávičke.
...ale ja som tým BIO skôr myslela, že nekŕmime zmeskami. Poznám kvantum chovateľov, ktorí síce chovajú doma a pritom sliepky napchávaju zmeskou napr. Energys čo je podľa mňa svinstvo...a mám to potvrdené odborníkmi. To má od BIO chovu ďaleko. Sliepočky napchávané zmeskami, ktoré čerstvú trávu nevideli ani z rýchlika....a to ja si dávam tú namahu /ako minulý rok/, že chodím každý deň na žihľavu a tú im sekám.
Takáto je moja predstava o BIO... a nie ako BIO v supermarketoch, kde je BIO len vyššia cena aj o 100%... a príde kontrola a rozborom preukážu podvod.
Pestujete aj obilie?
Makame
napsal(a):
Inak kačky obžerú vinič pokiaľ dočiahnu hlavne mladé púčiky.
Dakujem za info. Nas vinic je sice este mladunky, mame ho vysadeny este len rok ale dobre vediet.
Sliepockam nechuti. Svokrovci vraveli, ze ma horke listy, ale kacicky maju mozno ine chute :)
Kazdopadne si na to budeme davat pozor.
Dakujem za info