Uživatel s deaktivovaným účtem

Aron97
napsal(a):
Zdravim vsetkych. Existuje este nejake plemeno, ktore nesie bez pridavania zmesky do krmiva? Kedysi boli sliepky pustene na dvore, obcas dostali nejake zvysky, trocha psenice a niesli.
Zkoumal jste taky, kolik nesli?
pokud chcete po slepici celoroční snášku bez větších pauz, tak to nedá na troše pšenice. Pokud vám stačí 100,120 vajec hlavně na jaře a na zbytek roku vejce nakonzervovaná, pak dobrý, ale musíte si pořídit nějaké lehké selské plemeno.
V dobe, keď sme začínali s chovom sliepok, sme kŕmili iby pšenicou a zbytkami. Mali sme 1,10 plymutky biele a pre 4-člennú rodinu sme mali vajíčok dostatok i sme rozdali. Určite sme ale nemali také množstvo vajíčok, ako udáva vzorník! Sliepky fungovali a boli zdravé. Takže ide to, ale na úkor objemu znášky.
Čo mi ale príde dôležité je každoročné doplňovanie hejna mladými kusmi, tie pokryjú zimnú znášku a tak sú vajíčka stále.

tevi
napsal(a):
V dobe, keď sme začínali s chovom sliepok, sme kŕmili iby pšenicou a zbytkami. Mali sme 1,10 plymutky biele a pre 4-člennú rodinu sme mali vajíčok dostatok i sme rozdali. Určite sme ale nemali také množstvo vajíčok, ako udáva vzorník! Sliepky fungovali a boli zdravé. Takže ide to, ale na úkor objemu znášky.
Čo mi ale príde dôležité je každoročné doplňovanie hejna mladými kusmi, tie pokryjú zimnú znášku a tak sú vajíčka stále.
No při deseti slepicích musí být dost vajec pro čtyři lidi vždycky, pokud to nejsou sultánky nebo tak něco. Ale prostě tímhle krmením nevyužijete genetické možnosti drůbeže. Do podmínek "nechci krmit, ať si najdou" by vám deset lehkých selských slepiček udělalo větší užitkovost než ty plymutky, protože mají menší spotřebu krmiva na záchovu a jsou schánčlivé, takže si fakt spoustu žrádla najdou samy.
Já to takzvané „dříve“ našla v deníku z pozůstalosti. Dvacet slepic puštěných na dvoře, ráno a během dne zbytky, večer se jim rozhodilo pár hrstí pšenice, mimo dvůr se pouštěly pod dozorem do sadu. Počet vajec? Cca 4 denně v zimním období, v letním až 10. V brzkém předjaří se jim přilepšovalo kozím mlíkem a protříděnou skladovanou zeleninou, když chtěl děda násadu, to jich nesla taky tak půlka. Nejméně vajec bylo na jaře, všechno kvokalo a dost slepic odkvokat nešlo, nebo šlo, ale ty pak kvokaly na podzim znova.
Dědova poučka byla, že počet potřebných vajec se násobí čtyřmi a tolik je třeba slepic, aby byla jistota (tím je myšlena jistota mít průměrně 2 vejce denně, nikoli že každý den budou 2 vejce). A taky je měnil po dvou, nejpozději třech letech, akorát ty, které si oblíbily děti, zůstaly déle - mohly být z toho hejna tak dvě, víc určitě ne. Měl smíšené hejno, aby si nemusel pamatovat, jak jsou které staré - jeden soused choval bílé, jeden hnědé, další kropenaté, někdo měl směsku, tak děda měnil jeden rok násadu s jedním sousedem, druhý rok s jiným a věděl, že třeba bílé jsou nejstarší a je třeba je vybít. Hnědé byly dvojího typu, „vlašky“ (ale jestli to byly vlašky, nikdo neví, každopádně se jim tak říkalo) a „hnědé“, které byly podle slov táty podobné na dnešní hnědé hybridy a snášely nejtmavší vajíčka; ostatním říkali dle barvy. Barva vajíček byla až na výjimky bílá nebo krémová. Podobnou směsku měl na zahradě každý druhý a každý druhý se věnoval čistokrevnému chovu (tedy bílé s bílými, hnědé s hnědými, černé s černými atd., ač je pravda, že slepice se lišily nejen barvou, ale i výškou, hřebínkem a hmotností; na druhou stranu všechny vypadaly tak nějak stejně, žádné rousy, zdrobnělé formy nebo holá místa, žádné výstřelky, takže se všechny daly celkem dobře křížit). Zajímavé bylo, že když děda líhnul, vždy vybil všechny kohoutky, kteří byli míšení, kohouta vždycky nechával jen čistokrevného, na to dbal.
Tak abych to shrnula, komu stačí dvě vejce denně, pro chov po staru počítá 2 x 4 = 8, potřebuje 8 slepic. :) Ale zas je pravda, že krom trochy slámy a trochy pšenky to nic nestojí.

Přesně:) v paměti lidí je, že děda měl slepice, dával jen pšenici a snášely, ale už vůbec nevidí kolik. a pak čekají, že jim na hrsti pšenice ponese hisex hnědý 400 vajec za rok, protože to psali na netu, když objednávali kuřice, a co na tom, že těch 400 vajec není za rok, ale za snáškové období, a tu užitkovost ty slepice mají při konstantní teplotě, když se jim svítí a na kompletní krmné směsi.
Pokud člověk chce chovat jak dědové, pak je zbytečné kupovat hybridky. slepice česká, rýnská, všelijací ti rackové a vousáči, to jsou všechno potomci takhle chovaných slepic v našem podnebí a v extenzivním chovu dají lepší výsledky než hybridka, co nějakou dobu ponese z vlastních zásob, co si udělala ze směsi v odchovně, a pak konec šmitec.

Aron97
napsal(a):
Dakujem za dobre rady a nazory. Ja chovam vacsinou hybridy a par wyandotiek. Pokial im nepridam trocha zmesky, vajec sa nedockam. Ktore plemena patria u nas k tym najstarsim a asi, povodnym" plemenam?
Česká zlatá kropenka, Šumavanka... ale i tato plamena Vám neponesou pokud budou zavřená na betoně nebo v zabahněném výběhu a krmeny pouze pšenicí. Jsou to původní plemena která si nasbírají hodně krmiv sama tak jako většina lehkých plemen pokud mají kde. Takže pokud máte velký až neomezený travnatý výběh tak tam jím přes vegetační období bude stačit malá krmná dávka z obilí. Ovšem i ta snáška podle toho bude vypadat tak jak již psala paní Bodlinka. A když by byl ten neomezený výběh tak pak asi ani většinu vajec nenajdete
Plemeno neporadím, ale myslím si, že je to tím, že jsou slepice puštěné. Mám slepice na zahradě cca 1600 m2 a směsku jsem nikdy nekupovala. Letos jsem měla 13 slepic - araukany, vyandotky, hybridky alá leghornka. Tři vodily kuřata, měla jsem od dubna do září průměrně osm vajec denně. Teď už jsou staré poražené a mladé ještě nenesou takže 2-3 den, ale i přes zimu nesou.
Krmím pšenicí. Přes zimu přidávám šrot (kukuřice, ječmen, někdy hrách), vitamíny pro nosnice, nastrouhaná řepa. Mají přístup do kompostu.
To jsem fakt takový exot, když nekupuju směsku?

dasah
napsal(a):
Plemeno neporadím, ale myslím si, že je to tím, že jsou slepice puštěné. Mám slepice na zahradě cca 1600 m2 a směsku jsem nikdy nekupovala. Letos jsem měla 13 slepic - araukany, vyandotky, hybridky alá leghornka. Tři vodily kuřata, měla jsem od dubna do září průměrně osm vajec denně. Teď už jsou staré poražené a mladé ještě nenesou takže 2-3 den, ale i přes zimu nesou.
Krmím pšenicí. Přes zimu přidávám šrot (kukuřice, ječmen, někdy hrách), vitamíny pro nosnice, nastrouhaná řepa. Mají přístup do kompostu.
Nejste! Ale máte poěrně velký výběh a k té pšenici mají ještě jak píšete : kukuřici, ječmen, hrách a vitamíny pro nosnice. Což je zase o něčem jiném než hodit "jen" pšenici..
dasah
napsal(a):
Směsku sice nekupujete, ale si ji sama děláte, tudíž slepice ji mají. Zadaval ovšem chce krmit jenom pšenicí.