Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2019 13:22
Toony

XXX.XXX.95.242

Měl bych dotaz na zkušenější chovatele.
Dělám si svůj vlastní mix 3 díly pšenice, 3 díly kukuřice, 2 díly hrachu, 1 díl ovsa a 1 díl rybí moučky.
Tento recept mám ze zahraničí. mám 50 nových nosnic, Isa Browwn +Dekalb od Integry.
Po 3 týdnech od nákupu už nesou. Aktuálně sem na 40 vejcích na den.
Vše ok. Jen mě trápí cena za tu rybí moučku za zrno(450kg) zaplatím 2500,- za 50kg rybí moučky 1900,-
Hledal jsem ji všude možně a toto je asi nejnižší cena na trhu.
Ví někdo čím bych mohl rybí moučku nahradit?
Případně jak spočítat procentuelně obsah bílkovin v krmné dávce?
Pro nosnice by mělo být něco kolem 15% bílkovin. Je to tak?

Díky

4.4.2019 22:54
Toony

XXX.XXX.231.52

nikdo nic?

5.4.2019 08:23
laying hen

XXX.XXX.166.107

Aj mňa trápi cena Vaše rybej múčky, ktorá mi vychádza na 1.52eura za kg, resp.38CzK. To je výborná cena, kde ste to zohnali? Pšenica je zas trošku drahá...
Aké má parametre rybia múčka? -spočítam Vám proteín za chvíľku.
Chýba mi tam ešte vápno /grit, skořápky.../

5.4.2019 09:40
Toony

XXX.XXX.95.242

Objednával jsem v Krmiva Hulín.
https://www.krmivahulin.cz/krmiva-a-smesi-pro-rybolov/suroviny-pro-vyrobu/moucky-rybi/moucka-rybi-ze-sladkovodnich-ryb-45-kg.html
Bohužel už to nemají.
Volal jsem jim a domlouval to po telefonu. Zkuste se jich zeptat, jestli dají lepší cenu při větším množství.
Bohužel parametry nemají uvedené.

Grit, mořské škeble a mořskou řasu do toho nepočítám. Není to až zase taková spotřeba. Eviduju si to pro zajímavost, ale zatím to není vážně žádné drama :-)

5.4.2019 10:29
laying hen

XXX.XXX.166.107

Ide totiž o to, že pri Vašom kŕmení by mal tvoriť uhličitan vápenatý cca 10% zmesi.
Keďže ide o rybiu múčku z celých tiel, nie čistá svalovina, odhadom bude obsahovať
50% proteínu. Zdroj: http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmivo.php?krmivo=42

K vašej zmesi: obsahuje 16.8% proteín cca.
Ak by sme vyhodili povedzme ovos a počítali 1 diel (10%) CaCO3, výsledná zmes bude mať15.7% obsah bielkovín.

5.4.2019 10:34
Toony

XXX.XXX.95.242

Jak by bylo číslo kdybych vyřadil moučku a dal místo ni navíc hdíl hrachu prosím?. Obecně ideál by bylo 20% bílkovin, 15% je podle mě minimum

5.4.2019 10:37
laying hen

XXX.XXX.166.107

Musíte počítať s viacerými vecamI: rybia múčka obsahuje okrem bielkoviny naviac aj rôzne vitamíny, stopové prvky, ktoré v rastlinnej strave nemáte. Naviac hrach má limitovanú stráviteľnosť vo vačšom množstve u hydiny, ak nie je tepelne upravený (zaparený...), prípadne fermentovaný, navyše má málo metionínu, čo je 1.limitujúca aminokyselina pre nosnice.

5.4.2019 10:40
Toony

XXX.XXX.95.242

rybí moučku bych úplně nevřadil, ale třeba snížil o 50-70%. všechno zrno šrotuji a potom fermentuji 2-3 dny.

5.4.2019 10:40
laying hen

XXX.XXX.166.107

Ak nepoužijete akúkoľvek živočíšnu múčku, sušené mlieko, tvaroh a pod, nevyhnete sa použitiu sóji. U nás je dostupná nonGMO. Vtedy ale musíte pridať premixy vitamínov, ktoré dodajú tie zložky, ktoré v rastlinách nie sú v dostatočnej miere.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2019 10:42

tak tak, nemůžete nahradit rybí moučku hrachem, hrachová bílkovina není plnohodnotná, není jí tolik a není tak stravitelná.

pokud nechcete rybí moučku, tak by šel extrahovaný sojový šrot.

5.4.2019 10:50
Toony

XXX.XXX.95.242

no tak extrahovaný sojový šrot by byla cena oproti moučce poloviční + teda vitamíny k tomu.
Máte nějaký typ premix vitamínů?

5.4.2019 11:13
laying hen

XXX.XXX.166.107

Overené premixy mnou sú Nutrimix a Micros. Vyberajte radšej Nutrimix hydina ako nosnice, zjednodušene Nutrimix hydina oproti nosnice má viac potrebných zložiek, keďže je určená hlavne rastúcim kuriatkam, Nutrimix nosnice obsahuje navyše hlavne draho zaplatené vápno. Keď idete po cene... Ak redukujete alebo vyhodíte rybiu múčku, pridajte tuk-slnečnicu 5-10% (určite radšej ako pluchatý ovos), slnečnicu sliepky milujú. Nutrimix hľadajte zásadne 20kg balenia, nie kilovky.

5.4.2019 11:19

pokud je potřeba přidat tuk, místo extrahovaného sojového šrotu se může dát extrudovaná soja. ta je jen tepelně upravená, ale není extrahovaná, je tam 20% tuku.

5.4.2019 11:19
Toony

XXX.XXX.95.242

díky moc

5.4.2019 11:21
laying hen

XXX.XXX.166.107

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
pokud je potřeba přidat tuk, místo extrahovaného sojového šrotu se může dát extrudovaná soja. ta je jen tepelně upravená, ale není extrahovaná, je tam 20% tuku.

Extrudovaná sója, ak je navyše nonGMO je krmivo s najvyššou stráviteľnosťou, vyššou ako maso, udáva sa 92%, navyše má 20% oleja, veľa kyseliny linolovej, ktorá vplýva na veľkosť vajec.

5.4.2019 11:31
laying hen

XXX.XXX.166.107

Skúste zistiť, či nezoženiete kukuričné DDGS, ja to bohužiaľ zohnať neviem. Hrach má málo metionínu a veľa lyzínu, DDGS presne naopak. Ideálna kombinácia + Nutrimix... Ani sóju Vám nebude treba.

5.4.2019 14:18
Toony

XXX.XXX.95.242

Ok zkusím pohledat.

tady je recept jednoho velice respektovaného farmáře z Ameriky J. Salatin je jeho jméno. Celosvětově uznávaný a velice vzdělaný pán. Napsal x knih +desítky let praxe.
Ze 100%
52%kukuřice
29% soyovy extrudovany srot
11% pošrotovaný oves
1% dolomitický vápenec
1% Nutro balancer (podle mě neco jako Nutrimix
3,5% rybí moučka
0,1% mořská řasa.

Krmí tím jak nosnice, tak brojlery.
Bohužel, když to spočtu tak "můj" mix vychází levněji.
Chci jít cestou vlastního mixu, protože vím jistě, že bude kvalitnější(vyšší obsah bílkovin + vím co do toho dávám) a ještě za lepší peníze než většina komerčních směsí.

5.4.2019 15:10
laying hen

XXX.XXX.234.221

Nemoze byt jedine krmivo vhodne pre brojlera a nosnicu, brojler vyzaduje cca 0.9p. Vapnika, nosnica 3.5-4.2p. Jedine ze im dava osobitne grit,skrupiny,lastury... V amerike sa pestuje na mraky kukurica a menej psenica,je tam aj lacnejsia,farbi zltko,ale ma malo a nekvalitny protein,ovela horsie ako psenica.

5.4.2019 15:38
Toony

XXX.XXX.1.140

Vápník jim dává v podobě drcenych mušlí zvlášť.

5.4.2019 17:04
Toony

XXX.XXX.1.140

Vápník jim dává v podobě drcenych mušlí zvlášť. Ale znovu sem se dival do knížky. Ten recept ma pro brojlery. Pro nosnice to nema přesně specifikované.

5.4.2019 23:37
honzapm

XXX.XXX.182.25

Laying Hen - prosím, když je rybí moučka z celých ryb, tak by, teoreticky,
nějaký vápník obsahovat měla, ne?

6.4.2019 07:10
laying hen

XXX.XXX.158.210

Samozrejme,že obsahuje, ale málo, podľa internetových tabuliek obsah vápnika v rybom mase je max. 5,2gr/kg, čo je O.52%. Ak tam budú pomleté aj kosti a nech je ich 10% z celkovej hmotnosti ryby, tak bude obsah vápnika dajme tomu 4%. Čiže ak by chcela mať nosnica dostatok vápnika,musela by žrať iba ryby celé pomleté s kosťami. Pre nenosivé sliepky by musel obsah rybej múčky v zmesi byť 25%, ak by už neobsahovala iný vápnik. Všetko to sú čísla nereálne.

6.4.2019 13:21
honzapm

XXX.XXX.182.25

Děkuji, Laying Hene.
A ještě mám jeden dotaz - když Energys přidává do svých směsí krmné enzymy,
díky kterým je např. pšenice lépe stravitelná/využitelná, tudíž jí může dávat menší
množství, tak jak to funguje v případě, že nějaký chovatel nekrmí pouze směsí E.,
ale slepice mají k dispozici non-stop i právě třeba celou pšenici.
Je množství enzymů v té směsi "tak velké", že drůbež lépe využije všechnu přijatou
"pšenici" nebo to "stačí" jenom pro to množství-formu obsaženou ve směsi E.?
Děkuji.

6.4.2019 16:25
laying hen

XXX.XXX.158.210

Energys používa enzýmy fytáza kvoli stráviteľnosti hlavne fosforu, ktorý je z obilia inak využiteľný tak 30%. To znižuje potrebu pridania dikalcumfosfátu, čo je jedna z najdrahších surovín. Xylanáza umožńuje trávenie vlákniny,ktorú obsahuje pšenica 3%, takže nejaké dramatické zvýšenie stráviteľnosti u dospelej hydiny nebude, u kuriatok je to výraznejšie, preto aj u nich sa preferuje kukurica, kvoli stráviteľnosti. Riešením tohto problému je kŕmenie aspoň malého množstva fermentovaného krmiva kváskom/nie kvasnicami/. Tam bude tých enzýmov mraky.Aj iných enzýmov.

Přidejte reakci

Přidat smajlík