Počítání dnů inkubace v líhni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2021 10:47
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Nenašla jsem zde na diskuzi přesný výpočet dnů inkubace v umělé líhni.
Z diskuzí jsem pochopila, že den vložení vajec do líhně se počítá jako den nula.
18.den se sníží teplota, zvýší vlhkost ( píšu o líhnutí hrabavé drůbeže) a přestane se otáčet vejce. Jsou naležato na podlaze líhně, vyjmuté z kolébek.
Dneska mám 20.den. V líhni 40 vajíček, ani jedno naklované, chci ještě postříkat teplou vodou s troškou octa, odkryju, a překvapení: vylíhnuté kuře. Ostatní ani jeden klovanec do skořápky...
Vlastně jsem to doteď neřešila, takže další dotaz začátečníka: je 20. den už akorát, nebo se vylíhlo o den dříve? 🤔Teplotu a vlhkost jsem hlídala.

21.3.2021 12:12
frimico

XXX.XXX.243.27

ahoj
21 dní je klasika ale mě se také lihlo jedno na 20 dni a ostatní 21. A nebo také všechny 24 den,ale to bylo tím že mi fixloval teploměr a tak jim to trvalo trochu dýl.

21.3.2021 12:18
veraboskova

XXX.XXX.0.235

20tý den se mi líhnou většinou večer "signalizační kuřata". Jedno, dvě a ječí v líhni a burcují ostatní, že jako přes noc se na to jde. Hlavní "bramboračka" nastává v noci na 21 den.
Jestli je těch kuřat co se líhnou 20tý den pár, tak je to normální.
Jinak tak platí, že čerstvá vejce, dřív vylíhnutá kuřata.

21.3.2021 12:26
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Děkuji, takže budu očekávat tu bramboračku😉😊

21.3.2021 12:28
veraboskova

XXX.XXX.0.235

No jestli nejsou ostatní ještě ani naťukaná, tak se asi bramboračka opozdí

21.3.2021 12:55
honzapm

XXX.XXX.134.34

V Puisor 103 se mi Vlaščí průzkumníci líhnou 19. den.
To je většinou trapné, je to jeden-dva ks, tak musím dát plyšáka,
jinak pípají a chtějí ještě někoho.
Naprostá většina se líhne 20. den a 21. vyndám poslední a vypínám líheň.
Den nasazení = den nula.

Vlašky jsou rané plemeno, ostatní to mohou mít mírně jinak (v hodinách).

21.3.2021 13:58
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

veraboskova napsal(a):
No jestli nejsou ostatní ještě ani naťukaná, tak se asi bramboračka opozdí

Už je vyklubané druhé a třetí naklovnuté. Ono já na ty dírky dobře nevidím, mám je šikmo nastojato v těch roličkách WC papíru 😉

21.3.2021 13:58
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

honzapm napsal(a):
V Puisor 103 se mi Vlaščí průzkumníci líhnou 19. den.
To je většinou trapné, je to jeden-dva ks, tak musím dát plyšáka,
jinak pípají a chtějí ještě někoho.
Naprostá většina se líhne 20. den a 21. vyndám poslední a vypínám líheň.
Den nasazení = den nula.

Vlašky jsou rané plemeno, ostatní to mohou mít mírně jinak (v hodinách).

Díky. Mám tam českou kropenku.

21.3.2021 15:16
honzapm

XXX.XXX.134.34

petraodlesa napsal(a):
Díky. Mám tam českou kropenku.

Nebožtík p. Kalaš měl rád, když se věci nazývaly pravými jmény.
Máte tam Českou slepici.
Žádná Česká kropenka neexistuje.

Česká slepice je ve velké a zdrobnělé formě.
V obou formách je chována v několika rázech.

Ve velké formě je nejčastějším rázem Zlatě kropenatá.

Tudíž jediný správný název je Česká slepice zlatě kropenatá.

21.3.2021 15:40
frimico

XXX.XXX.243.27

Tedy Honzo
To je to samé jako by Vám když by jste měl doma bavoráka někdo tvrdil že neexistuje,protože se po planetě pohybuje jenBMW.Hlavně že se přeci líhnou a je z nich radost.Jak se jmenují odborně je vedlejší

22.3.2021 06:12
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

veraboskova napsal(a):
20tý den se mi líhnou většinou večer "signalizační kuřata". Jedno, dvě a ječí v líhni a burcují ostatní, že jako přes noc se na to jde. Hlavní "bramboračka" nastává v noci na 21 den.
Jestli je těch kuřat co se líhnou 20tý den pár, tak je to normální.
Jinak tak platí, že čerstvá vejce, dřív vylíhnutá kuřata.

Věrko, měla jste pravdu, hlavní "bramboračka" se odehrála dnes v noci.
Přehodila jsem malochy do druhé líhně k doschnutí, pomlžila zbylá vejce a zakryla.

Pro Honzapm: když napíšu "česká kropenka"... slyším nejdříve slovo "česká"... slepice česká, kropenka-kropenatá.
Jste náš učitel, dost jste nám začátečníkům pomohl....jsou učitelé přísní, puntíčkáři, od kterých se člověk naučí nejvíce. Ale život je o něčem jiném než o přesném názvosloví. Nemyslíte?
Hlavně že víme, o kterou se jedná.
Trabantu jsme za komančů říkali "pryskyřník pádivý", na Slezsku se slepici neřekne jinak než "kura"...Slova jsou v podstatě DOHODA o tom, co si pod určitým výrazem představíme. A dohod je mnoho, více než v naučném slovníku 😉

22.3.2021 07:15
Olánek

XXX.XXX.173.120

Petro,já když nechtě oslovím současnou manželku jménem té předchozí,tak se tváří nelibně ikdyž ví o co jde.

22.3.2021 08:31
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Olánek napsal(a):
Petro,já když nechtě oslovím současnou manželku jménem té předchozí,tak se tváří nelibně ikdyž ví o co jde.

Přesně 😂😂😂👍

22.3.2021 08:39
ančovička1

XXX.XXX.56.104

petraodlesa napsal(a):
Věrko, měla jste pravdu, hlavní "bramboračka" se odehrála dnes v noci.
Přehodila jsem malochy do druhé líhně k doschnutí, pomlžila zbylá vejce a zakryla.

Pro Honzapm: když napíšu "česká kropenka"... slyším nejdříve slovo "česká"... slepice česká, kropenka-kropenatá.
Jste náš učitel, dost jste nám začátečníkům pomohl....jsou učitelé přísní, puntíčkáři, od kterých se člověk naučí nejvíce. Ale život je o něčem jiném než o přesném názvosloví. Nemyslíte?
Hlavně že víme, o kterou se jedná.
Trabantu jsme za komančů říkali "pryskyřník pádivý", na Slezsku se slepici neřekne jinak než "kura"...Slova jsou v podstatě DOHODA o tom, co si pod určitým výrazem představíme. A dohod je mnoho, více než v naučném slovníku 😉

Tedy Petro, to jste tomu dala...velice dobre rady, hlavne pro ty zacatecniky..

29.3.2021 18:28
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

ančovička1 napsal(a):
Tedy Petro, to jste tomu dala...velice dobre rady, hlavne pro ty zacatecniky..

Slovíčkaření... věřím, že za padesát let se název ustálí na "kropenka"😊 a nezabrání tomu ani puntičkář...ale toho už se nedožiju, žejo 🙈😉

29.3.2021 18:44
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Já jsem dneska koukala na syna jak jelen. Přišel s tím, že si s kamarádem povídal o slepicích a že prý si chtějí koupit plivníka.
Tak na něj koukám co jako to je? A on mi povídá, že ayam cemani se překládá jako cemanský plivník

Přidejte reakci

Přidat smajlík