Dobrý den, než nám začly padat husy, že nemohly na nohy, o žádném odčervování jsme neslyšeli. Jeli jsme k veterinářovi, dal nám přípravek na odčervení (jméno nevím) a k tomu vitamíny A,D,E. Taky nám řekl, že je to nějaký parazit v žaludku. Jedno house pošlo. Bylo na tom dost špatně, ostatní husy, to zdá se, rozchodí. Asi preventivně bych nic nedávala, ale jakmile začnou husy špatně chodit, hned bych to řešila, není nač čekat.
Dobrý den, pokud jste s housaty denně v kontaktu, preventivně bych nic nedával, protože jakákoli chemie prevetivně oslabuje. Vlasovka husí nemusí být ve vašem výběhu, z ostatních parazitů u mne se občas objeví syngamóza. K odčervení drůbeže kupuji u veterináře Panacur (učinná látka je Fenbendazolum).
Dobrý den, mě když husa nemohla na nohy, tak jsem jí vyřízla žabku na jazyku a druhý den lepší a třetí den super. U kačeny jsem to měla zrovna tak. Ale zkušenosti také teprve sbírám, mám je prvním rokem. Ale pravda je i to, že parazita v žaludku neměli. Také mi byl doporučen přípravek plastin.
Tzv. žabka je takový tukový váček před kořenem jazyka a jak se houseti vytvoří, zduří a husa nemůže žrát a pomatu umírá hlady. Někdo říká, že je to z nedostatku vitamínů, ale nic moc víc jsem o tom nenašla. Vidět to není, jen zkušený chovatel to pozná ze spodu jazyka. No ale vyříznout se to prý musí. Prvním příznakem je kulhání nebo posedávání. A žerou míň jak ostatní. Moje husa ani nekulhala, ale ztrácela rovnováhu a dělala kotrmelce přes záda. No a rozřezává se to podél jazyka asi 1 cm žiletkou a do hloubky tak pod kůži, ono se to vyvalí. Je to takový tuhý žlutý váček a musí se vytáhnout. Nejlépe chytit jazyk do hadru, říznout a pak se to namaže sádlem a dá pít čistá slaná voda. Dejte si do googlu žabky u hus nebo kachen. Jsou tam i obrázky