Povolení zvířete ve zvláštní péči nutné.
Mýval chodí na WC na jedno místo a neznačkuje.Je čistotný a nezapáchá on, ani ubykace, pokud se alespon ob den vyčistí.
Chov mám přez 10 let s pravidelným odchovem.
Kupujicí, co si mládě odvezli jej měli ve většině případech na miláčka nebo k výcviku pro film.I na chov.
Ti, co mládě brali na miláčka i film, mi vyprávěli ruzné příhody s tím, že v bytě do dosažení dospělosti není chov problémem.Jak začne dospívat, je to raubíř.Zničí vše.
Ti co jej v bytě mají, mají prý velkou klec, kam je uzavírán, pokud není pod dohledem.
Určitě by mu bylo lépe v té největší volieře - výběhu, poněvadž je to velice akční tvor se zájmem o vše nové, vše musí prozkoumat.
Pozoruje se zájmem jakékoliv dění ve svém okolí.Domnívám se, že uzavřen v bytě v kleci po většinu dne, než si pániček s ním začné hrát, a to zřejmě jen chvilku, by se nudil.
Možná, že by mu to mohlo negativně pusobit na psychyku.
Za sebe ze zkušenosti.
Získal jsem chovného, čtyrletého samce, který byl z klece z venku.Když k nám příšel vypadl dost ušmudlaný, slepené chlupy, vypadané,.pohublý.Velmi, ale velmi agresivní.Nemohl jsem k němu rok.Rok trvalo, aby mně alespon trochu bral.Nechá se již pohladit i na čumáku, avšak přez mříže. Ale s opatrností.Proč toto píšu?
Byl odebrán na miláčka, ale majitel se mu zřejmě přestal věnovat, zavřel jej do klece, a to malé, což odpovídalo jeho zuboženému stavu v podobě slepené srsti.
Nyní je to nádherný, mohutný samec s lesklou a krásnou srstí a mnohočetný otec.
Za mne bych si dovolil poradit.
Mývala do bytu za mnou uvedených podmínek.Mít však i výběh venkovní, kam jej umístit, pokud na něj nemám čas nebo velmi málo.Pak bude vše zřejmě v pohodě.
Naše holka, zasloužilá matka má přez 3 roky a nechá se stále pohladit a je bezproblémová.Bylo vzata do chovu cca na 8 měsících od rodiču.
Jinak mýval ano,
jsou užasní.
RN
Dobrý deň, pridám svoje skúsenosti. Mýval je pomerne cholerické zviera, nezaleží na pohlaví ani na spôsobe odchovu (flaškový, púrirodzený), všetko je ok do druhého roku života, potom začne byť kúsavý. Človek ho môže pohladiť iba ak mýval chce a na branie do náruče či chôdzu na vodítku treba zabudnúť. Chov mývala v byte je čirý nerozum. Väčšina takto chovaných zvierat, ktoré som poznal, skončila neslávne - tí šťastnejší boli utratení. Správne bolo spomenuté - mýval je inteligentné, zvídavé a šikovné zviera (vražedná kombinácia :) a ak nie sú jeho potreby naplnené a nemá možnosti uplatnovať svoj intelekt, prichádzajú na rad psychické poruchy, abnormálne správanie, stereotypie...čo následne vedie k ešte väčšej agresivite. Videl som mývale zatvorené vo voliere v rohu obyváku, alebo v samostatnej izbe medzi štyrmi stenami bez kontaktu s okolitým svetom a kládol som si otázku, prečo človek, ktorý to má na svedomí, ešte nestojí pred súdom.
Takže zhrnuto : Mývala do bytu rozhodne nie, nanajvýš tak do priestrannej voliery na zahradu, pokial možno pár alebo dve sestry. A zabudnúť na to že to bude mazel jak napríklad kočka alebo pes. A čo sa týka "domestikácie" v byte...domestikácia je proces ktorý trvá niekolko tisíc rokov (viz. Google) takže počas vášho života to určite nestihnete
Prajem dobré rozhodnutie.
Děkuji za reakce
Mýval je moje oblíbené zvíře, ale na rovinu, raději se na něj budu koukat jak vesele běhá na National Geographic než bych na něj koukala jak se doma trápí
S tím že je to demoliční četa jsem počítala, ale v mém případě přichází v úvahu jen bytový chov (máme zahradu, v ní fůru místa, ale nemám srdce na to postavit voliéru a mýválka tam šoupnout).
Jak píšete o té "pubertě", tak toho jsem se bála, ale přemýšlela jsem nad kastrací (chtěla bych samečka), jestli by jeho chování neovlivnila, že by nebyl pak tolik dominantní.
Dále jsem řešila jak moc by cestoval k sousedům (počítám s tím že plot metr a půl pro něj nebude nějaká překážka), jestli by se držel svého "teritoria" nebo by byl jako kočka toulavá.
Píšete, že se budete na mývala raději dívat na N.G.
Pokud Vám toto bude stačit, tak učiníte nejlépe, jak pro sebe, tak zejména pro mývalka.
Ač vlastníte velkou zahradu, výběh ( píšete klec - tu zavrhuji V KAŽDÉM PŘÍPADĚ )zavrhujete s ohledem na srdce.
Právě co největší výběh, klidně i nad 50 m2 je pro mývaly v chovu ideální.Jsou velice aktivní čilý a skutečně plochu ve svých dovednostech využijí.Větší? Jistě lepší. V kleci by po pubertě nastaly určitě psychycké problémy.
S jiným zpusobem chovu si hlavu nelamte.Pochybuji, že by jste část zahrady obehnala bytelným plotem s el. ohradníkem, jak jste vznesla dotaz na výšku plotu.Mýval překoná jakoukoliv výšku a rozebere jakýkoliv plot, pokud není dostatečně pevný. Vybudovat plot s ohradníkem by Vás zřejmě finačně zaskočilo.
Snad i tyto informace pomohou v uvahách i jiným chovatelum, co o myšácích uvažuji.
Pěkný den
RN
aseineai
napsal(a):
Děkuji za reakce
Mýval je moje oblíbené zvíře, ale na rovinu, raději se na něj budu koukat jak vesele běhá na National Geographic než bych na něj koukala jak se doma trápí
S tím že je to demoliční četa jsem počítala, ale v mém případě přichází v úvahu jen bytový chov (máme zahradu, v ní fůru místa, ale nemám srdce na to postavit voliéru a mýválka tam šoupnout).
Jak píšete o té "pubertě", tak toho jsem se bála, ale přemýšlela jsem nad kastrací (chtěla bych samečka), jestli by jeho chování neovlivnila, že by nebyl pak tolik dominantní.
Dále jsem řešila jak moc by cestoval k sousedům (počítám s tím že plot metr a půl pro něj nebude nějaká překážka), jestli by se držel svého "teritoria" nebo by byl jako kočka toulavá.
Vaše rozhodnutie je rozumné.
Kastrácia ovplyvní správanie len do určitej miery. Mnoho ludí kastráciu doslova preceňuje a myslí si, že vykastrovaním sa z nerváka stane razom kluďas ale nie je to tak. Zviera sa chová podla toho, čo mu bolo do vienka dané geneticky, akým procesom výchovy prešlo a aké skúsenosti získalo. Kastrácia rieši plodnosť, prípadne sexuálne správanie, rozhodne však neodstraňuje zlozvyky a neupravuje povahu.
Plot meter a pol - pokial nie je betónový alebo aspoň z hladkého materiálu - a to po celom obvode pozemku vrátane branky, tak priemerný mýval ho prekoná za pár sekúnd. Chvílu by sa túlal po okolí až by narazil na nejakého dobráka (prípadne psa), ktorý by s ním urobil krátky proces. Teoreticky by sa váš mýval nemal dôvod vracať k vám domov. Dokrmoval by sa pri kontajneroch, plenil by kuríny v okolí, devastoval by záhradky...proste robil by všetko to, prečo ho obyvatelia USA A Kanady nemôžu vystáť. Na rozdiel od mačky má mýval šikovné packy a dostane sa takmer všade, všetko si otvorí, no proste pomsta susedom :)
Tá voliera (v prípade, že by bola dostatočne priestranná) by bola jediným rozumným riešením, ak by bola dobre zabezpečená proti úniku, ak by tam mal viacero možností zamestnať sa a ak by tam mal parťáka.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!