Je mi nabízena šelma, kterou přivedli na svět císařem a ihned ji vzali ze strachu z matčina sežrání na flašku.
Poznamená to nějak do života, když neměla mlezivo?
Děkuji za Vaše názory a zkušenosti. S pozdravem Marek.
Dekuji Vam za nabidku, ale kote je jeste u chovatele na Slovensku a ke me se dostane uz jako cca 4 tydenni a ted mu je teprv 5 dni.
Jde mi o to, jestli pak ma do zivota treba oslabenou imunitu nebo neco...
Podle me, kdyz to vydrzi bez matcina mleziva do cca 3 tydnů veku, tak je vyhrano a pak si je začne vyrábět sám...nebo?
Vyrábět si ho rozhodně nezačne, to umí jen maminky v prvních dnech po porodu Mlezivo podporuje imunitu a u mláďat do jisté míry chrání trávicí trakt a napomáhá trávení. Pokud se mládě povede udržet ty tři až čtyři týdny na flašce, mohlo by už být v pohodě, takto odchovaných běhá po světě spousta. Ale měla jsem teď možnost vychovávat mrňouse od prvních hodin života (a že mi nebyl předán zrovna v životaschopném stavu) a myslím, že mlezivo mi pomohlo ho udržet při životě, takže můžu jen doporučit.
Asi jsem to spatne napsal, ja myslel, ze si zacne vyrabet ty protilatky sam.
Kdybych ho měl u sebe od narození, tak bych taky schanel mlezivo. Ale kdyz ho dovezu domu starsiho, tak uz se z nej max. poseere, ne?
Takže ho to do života na jeho zdravotnim stavu nijak nepoznamena? Odrazuje me od toho známej, aby mi nechcipl treba v roce na selhani imunity...?
Diky za vas cas.
rys.leo
napsal(a):
Asi jsem to spatne napsal, ja myslel, ze si zacne vyrabet ty protilatky sam.
Kdybych ho měl u sebe od narození, tak bych taky schanel mlezivo. Ale kdyz ho dovezu domu starsiho, tak uz se z nej max. poseere, ne?
Takže ho to do života na jeho zdravotnim stavu nijak nepoznamena? Odrazuje me od toho známej, aby mi nechcipl treba v roce na selhani imunity...?
Diky za vas cas.
Nepleťte si mlezivo s mateřským mlékem. Mlezivo kotě přijímá od matky zhruba první tři dny po narození a látky, které s ním přijme jsou základem dobré imunity do budoucna. Ty tři dny jsou nejdůležitější a jestli v té době mlezivo nedostalo, bude z hlediska imunity hodně podražené. Pak by, pokud se odchovává uměle, mělo být krmeno kotěcím mlékem buď samotným nebo přidat vaječný žloutek, ev. koňské sérum. Může se použít i ředěná Tatra, ale vyzkoušet a najít vhodný poměr Tatra-voda(kojenecká nebo převařená), aby mládě nemělo průjem. Takto odchovávat tak dlouho, jak by ho matka kojila v přírodě, s tím, že postupně budete přidávat maso. Srovnání s člověkem od jiné diskutující moc neberu, protože tohle je přece jen divoké zvíře a v přírodě se umělý odchov neděje tak, jako je to běžné u lidí. Osobně bych takové kotě nevzala, protože ta absence protilátek z mleziva v prvních dnech života, se může projevit kdykoliv v pozdějším(i dospělém) věku jakýmkoliv zdravotním problémem, který bude těžko řešitelný.