Dobrý deň, priateľ mi volal, že našiel zrazenú jazvečicu a pri nej mláďa, ako sa oň máme postarať? Bývame v dome, chováme už psy, mačky, zajace a ovce. Môže ovčie mlieko? Aké je staré presne neviem. Zatiaľ je u kamarátky, kým prídeme z práce, takže dovtedy musím nazbierať nejaké informácie.
Prosím poraďte.
Ďakujem. Andrea.
Dobrý deň.
Ak s umelým odchovom nemáte skúsenosti, nechajte si poradiť od veterinára ku ktorému chodíte so psom. ten posúdi stav zvieraťa a určí čo treba robiť. Tu na diskusii vám ťažko niekto poradí bez toho aby videl ako je mláďa staré.
Už teraz rozmýšlajte čo urobíte s umelo odchovaným jazvecom v horizonte 3-4 mesiace. bacha na to, neni to sranda.
Ovčie mlieko NEPODÁVAŤ !
Prajem vela trpezlivosti a pevné bervy. dajte vedieť ako sa darí :).
Zdravím.
Odchov lahví - koupit u veterináře pro krmení psu, koček - jejich mládat. Také lze použít lahev s dudlikem nejmenšího formátu pro kojence.
Krmit po 3 hod, v noci po 5 hod, Předpokládám, že mádata již běhají, pokud byla u matky na procházce při sražení matky.
Podávat plnotučné mléko 9 % neslazené, ředěné 1:1 / koupí se v ČR v řetězcích /např. značka Tatra.Ohřát na cca 38 st.C
BUDE NUTNÁ TRPĚLIVOST, PONĚVADŽ MLÁDATA ZTRATILA MATKU A JSOU JIŽ VĚTŠÍ.aLE URČITĚ SE CHYTNOU A HLAD JE DONUTÍ.
HLÍDAT STOLICI, POKUD BY BYLA ŘIDKÁ, TEKUTÁ, PODÁVAT MLÉKO NEŘEDĚNÉ, pOKUD BY VYLA TUHÁ A ZNÁMKY ZÁCPY, MLÉKO VÍCE ZŘEDIT VODOU I 1 DÍL MLÉKA A 3 DÍLY VODY.
STANDARTNÍ STOLICE JE TUHA, JAKO VYMÁČKLÁ ZUBNÍ PASTA V BARVĚ ŽLUTÉ.
Odchov je poměrně snadný, pokud se jedná o zmíněnou šelmu, popřípadě mývaly, nosály, avšak velmi časově náročný.
V současnosti mám na flašce již pouze jedno mládě mývala, které je již rezervované,2 již si noví majitelé odvezli s tím, že si ja dokrmí sami.
Což se mi ulevilo, ale stačí i ten jeden dáblík na flašce.
Ten, kdo umělý odchov provedl, ví o čem je řeč.
Přeji trpělivost a at se Vám vše zadaří.
Pokud mládata zdárně odchováte, nebude problém ochočená zadat novým majitelum.Ač jezevec je jazevec, ale je to krásné zvíře.A získat jej ochočeného na lávi není sadné.
RN