Suzi

XXX.XXX.210.42
Dobrý den, po pročtení několika diskuzí na ifauně jsem pochopila, že jediné co se zde řeší, jsou hádky. Jako člověk neznalý, ale velmi chtivý se učit a chovat šelmy, jsem asi rok zpět zkoušela sehnat informace o kočkách - serval a karakal a také jsem se dotazovala na ženetky tečkované. Setkala jsem se prakticky jen s názorem, že si mám rozmyslet takové zvíře, že to není hračka a podobně. a hned jako další na mě vybafli všichni s panem Navrátilem (od něho né, je špatný), ale nikdo mi nebyl schopný poradit, kde šelmičku sehnat, popřípadě jaké doklady k tomu je třeba, jak velké výběhy, aby měli maximální komfort a podobně. Mám doma dva velké psy (vím, že pes je něco jiného), ale také se o ně starám a nemám je jako hračky. Je zde nejaká možnost dozvědět se o možnostech získání šelmy, o jejím samotném chovu, o potřebných dokladech a podobně? Bydlím v RD a z obou stran mám sousedy a nechci aby na mě někdo někoho zavolal a mně chybělo například nějaké očkování nebo povolení a dostala sem pokutu nebo mi je nedej bože zabavili. V zoo se mi vysmáli - ať se prý proberu a vratím se ke svým psům.
Budu ráda za jakoukoliv seriozni radu, případně konkrétní nabídku zmiňovaných šelmiček.
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Http://eagri.cz/public/web/svs/portal/pohoda-zvirat-welfare/chov-zvirat-vyzadujici-zvlastni-peci/
když budete googlit, na netu je i přesný popis toho, jaké bydlení se považuje za minimální vyhovující, ale to se mi za vás teď hledat nechce.
Dobrý deň
Pokial ide o vyhovujúce chovné podmienky pre vami uvedené zvieratá, skutočne je dobré trochu pobehať po internete. Človek tam nájde fúru informácií či obrázkov pre inšpiráciu. Skúste zadať napr. "serval enclosure" alebo "serval gehege" a z obrázkov získate predstavu ako by mala klietka vyzerať. Takisto si určite dokážete vygoogliť pre vás potrebné informácie ohladne povolení vo vašej krajine, legislatívu a podobne.
Existujú aj doporučenia, ktoré vás uvedú do problematiky. Je to síce šité väčšinou na americké pomery ale ked dané informácie zladíte s vašou legislatívou tak na začiatok to nemusí byť zlé.
Napríklad manuál na chov malých mačiek
http://nagonline.net/763/zoo-standards-keeping-small-felids-captivity/
A taktiež slušné info o enrichmente:
www.cheetah.co.za/pdf/Serval%20Enrichment%20Document.pdf
Určite je toho ovela viac, len treba hladať.
Čo by ste si však mali ujasniť hned zkraja je filozofia vášho chovu. Chcete mať zviera ako miláčka ? Chcete mať na záhrade super chovné podmienky ale zvieratá budú nekontaktné? Chcete zvieratá rozmnožovať? Komu budete ponúkať prípadné odchovy?
Ono totiž vy možte mať pre chov excelentné podmienky, možete odchovávať zdravé koťata ale akonáhle ich predávate kdekomu a je vám jedno čo s nimi bude po odchode od vás, tak celá vaša povesť ide do kytek.
Aj preto sa ludia zo zoo často na súkromných chovatelov dívajú...nazvyme to...cez prsty. A argument, ktorý tu pred rokmi odznel - chov by si mal na seba zarobiť - je mnohokrát odborným kruhom proti srsti.
No... odpovedzte si na určité otázky, ujasnite si čo od chovu očakávate a potom sa rozhodnite. Prajem vám a vašim prípadným budúcim zvieratám, aby to všetko fungovalo ako má.
Suzi
napsal(a):
Dobrý den, po pročtení několika diskuzí na ifauně jsem pochopila, že jediné co se zde řeší, jsou hádky. Jako člověk neznalý, ale velmi chtivý se učit a chovat šelmy, jsem asi rok zpět zkoušela sehnat informace o kočkách - serval a karakal a také jsem se dotazovala na ženetky tečkované. Setkala jsem se prakticky jen s názorem, že si mám rozmyslet takové zvíře, že to není hračka a podobně. a hned jako další na mě vybafli všichni s panem Navrátilem (od něho né, je špatný), ale nikdo mi nebyl schopný poradit, kde šelmičku sehnat, popřípadě jaké doklady k tomu je třeba, jak velké výběhy, aby měli maximální komfort a podobně. Mám doma dva velké psy (vím, že pes je něco jiného), ale také se o ně starám a nemám je jako hračky. Je zde nejaká možnost dozvědět se o možnostech získání šelmy, o jejím samotném chovu, o potřebných dokladech a podobně? Bydlím v RD a z obou stran mám sousedy a nechci aby na mě někdo někoho zavolal a mně chybělo například nějaké očkování nebo povolení a dostala sem pokutu nebo mi je nedej bože zabavili. V zoo se mi vysmáli - ať se prý proberu a vratím se ke svým psům.
Budu ráda za jakoukoliv seriozni radu, případně konkrétní nabídku zmiňovaných šelmiček.
Děkuji
Dobrý den,
Máte plnou pravdu v uvodu,
Názor o rozmyšlení chovu šelem, který vám někdo sdělil je irelevantní, což určitě sama víte. Pokud však jste toho zde přečetla více a od jiných přispívajících, pravdy se doberete. Tu si potvrdíte návštěvou více soukromých chovu a jste " doma ".
Pak je již na vás, zda si získáte co nejvíce info a do chovu se pustíte.
Apropos, jistě jste zaznamenala, že ženetky tečkované máme jako jediní v soukromém chovu v ČR a letos odchov.
S pozdravem
RN
Suzi
napsal(a):
Děkuji
Zdravím,
ženetky jsou zajímavá zvířata jsou to ale opravdu smradoši s aktivitou převážně v noci.Krmením je lze donutit k jakési denní aktivitě ale stejně budou nejčilejší až po setmění.
Právě pro tyto vlastnosti se málo chovají a nejsou ve všeobecné oblibě.
Pokud vám to vyhovuje a jste schopna se o ně dobře postarat zkuste Polsko kde se nabízejí flaškáči i neflaškači.
V Čr nevím snad jen ty polské dovezené do čr
Suzi
napsal(a):
Děkuji
Zminujete ženetky. Není divu, že Vám nikdo ani neporadí, poněvadž v soukromém chovu v ČR je máme jediní.
Letos zustali celoročně v zimovišti, tj. místnost v RD u kuchyně s tím, abych je měl pod dohledem a vše si pořádně užil od porodu po odchov a tak se i stalo.
Loni jsem o mláďata ve venkovním výběhu přišel po 4 dnech.
Kouknuli na net, opět vidím, že co je tam psáno, je opis jeden od druhého.
Z vlastní praxe MOHU ŘÍCI:
Velice čistotné, chodí na kočičí WC.Nezapáchají ani nevylučují obranné žlázy dle literatury.
Snadno ochočitelné. Již staří Egyptané je pro tyto vlastnosti a schopnost lovu hlodavcu chovali ve svých domácnostech jako lovce hmyzu a hlodavcu.
Aktivní jsou během celého dne. ač večer se jejich aktivita zvýší.
Nejsou běžně k sehnání. Ale pokud se budu snažit, podaří se z EU si je dovést. Problémem je, že se nabízejí většinou v páru sourozeneckém.
Nejlépe se je vždy O VŠEM přesvědčit osobně u chovatele mající i odchov.
RN
Dodám:
ženetka tečkovaná ve především v dospělosti soumračný tvor a k tomuto životu je morfologicky uzpůsobena.Je vybavena pachovými žlazami které používá k značkování a v případě vylekání je používá podobně jako skunk.
Samci značkují i močí
Nemá plně zatahovací drápky takže při kontaktu celkem nepříjemně drápe.
Źe byla chována už v Egyptě je asi pravda traduje se ale zcela jistě né nijak výrazně spíš nahodile.
V egyptě se k hubení hlodavců chovala kočka a v Egyptě s určitou pravdědpodobností byla i započata domestikace kočky.
Kdyby byla ženetka masově chována a k chovu vhodná byla by dnes domestikována což se nestalo a ani nestane z výše uvedených důvodů.
Ženetky tečkovaná se vyskytuje krom severní Afriky taky ve Španělsku, Portugalsku a části Francie.
I když je v místě vyskytu hojná žádný masový chov se nekoná.
Jinak je to pěkné zvíře a v Polsku je nabízeno i v PETSHOPU.
Kdo má zájem najde si.