Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.10.2016 16:03
Biochemik

XXX.XXX.211.55

Zdravím.
Nedávno mi jedna osoba tvrdila, že chytila, kotě, kuny (mládě) a ochočil si jí téměř, jak kočku domácí.
Vaše názory, popřípadě zkušenosti ?

24.10.2016 16:10
lidule

XXX.XXX.117.206

Také jsem slyšela, že někdo měl ochočenou kunu která slyšela i na jméno... já si myslím, že pokud si ji člověk vypiplá od mláděte tak se nechá ochočit, jen to chce mít stále na paměti, že je to stále divoká šelma...

24.10.2016 17:46
atteam

XXX.XXX.153.238

Kuna v zásade funguje ako mazlík iba do určitého veku. Podla našich skúseností cca po roku začnú byť kuny dosť svojhlavé, kúsavé a nevrlé - ak sa teda jedná o nejaký človekom vynucovaný kontakt. Ludia majú tendenciu takéto nepoužitelné kuny potom zatvárať do voliér, což je v neprofesionálnych chovoch niekdey pre aktívne a človekom vychované zviera doslova pohromou. Na druhú stranu ak je "už nepoužitelná" kuna vypustená v dobrej vôli do lesa, jej šance na prežitie sú mizivé - skor či neskor sa stiahne k ludským obydliam, kde nájde zdroj potravy a pretože nemá strach pred človekom, končí.

Mladá človekom vychovaná kuna je roztomilá a hravá, ale dojde čas kedy potom jeden z tejto dvojice- väčšinou zviera - trpí.

Ale určite existujú aj vínimky

V prípade nálezu mladej kuny doporučujem odovzdať ju do záchrannej stanice, kde jej bude poskytnutá profesionálna starostlivosť.

Hastroš

25.10.2016 20:28
Hastroš

XXX.XXX.132.88

Biochemik napsal(a):
Zdravím.
Nedávno mi jedna osoba tvrdila, že chytila, kotě, kuny (mládě) a ochočil si jí téměř, jak kočku domácí.
Vaše názory, popřípadě zkušenosti ?

Ááá biochemik už se vybodl na křížení a teď vymýšlí, co by mu doma rodiče dovolili. Kotě kuny je fakt pecka.

5.11.2016 22:43
zbosace

XXX.XXX.28.112

Môžem v plnej miere potvrdiť info od atteam z vlastnej skúsenosti. Po buracke starej budovy sa ku mne dostala ešte slepá samička. Teda mala byť utopena a nalezcu som ukecal. Dva týždne ju kojila mačka ale to čo pri saní dokazuje mláďa kuny skrátka nevydržala. Prešli sme na kozie mlieko, prepelicie vajcia kuracie a kraličie maso a nakoniec macacie granule. Do roka to bola atrakcia a naučila sa aj na macaci postroj a vychádzky. Tie boli striedavo po vlastných a na mojom pleci. Po pár týždňoch začala veľmi podráždene reagovať na všetko čo bolo rýchlejšie a hlasnejšie. Nakoniec sa bála aj sustania lístia pod vlastnými nohami. Pri takomto strese vždy reagovala kusanim a neskôr sprevadzanym aj nepríjemným zvukom typickým pre kuny. Rany na mojom tele a vlastne celej rodiny pribúdali až sme s jej adaptáciou prestali. Bohužiaľ som zistil že toto zviera nikdy nebude môcť opustiť klietku a žiť samostatne. Nevedela zabíjať! Dávali sme jej živú potravu a ona si napríklad holuba obtocila svojim telom a spala. Holubovi sme museli dať žrať a piť a nakoniec šiel naspäť do holubnika. Nemohla byť ani vo voliere lebo tam dostávala záchvat hystérie a paniky. Nakoniec musela byť chovana len v pôvodnej klietke kde sa s ňou dalo "hrať" ale už len v zvaracskych rukaviciach. Kusanie je u kún prirodzené asi aj v komunikácii medzi jednotlivcami. Teda pri pareni určite lebo sa mi podarilo zachrániť aj dospelého samca ktorý z rovnakých dôvodov - agresia, mal byť zkozkovany. Teda jeho záchrana bola dosť finančne nákladná asi chcel majiteľ odškodniť všetkých ktorých Mišo pokusal. Pri pokuse o prvé parenie som skoro utrpel šok ja. Samec zdrapil našu Medžiku za zatylok a vláčil ju po klietke, konarocha ppoličkách ako korisť. No dalo to robotu ju od neho dostať späť. Ona sa vôbec nebranila a ožila až keď bola klietka so samcom zatvorená a ona vo svojej. Takže kto vám bude tvrdiť že má doma pet kunu niekoľko rokov nech vám to ukáže. Alebo aspoň ruky, prsty...

8.11.2016 18:58
Biochemik

XXX.XXX.211.55

Takže jste mi v podstatě potvrdili co jsem si myslel

Přidejte reakci

Přidat smajlík