Chov kočkovitých šelem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.3.2018 23:11
Thadeas

XXX.XXX.22.41

Zdravím vás všechny. Jsem tu nově zaregistrován..

Chtěl bych se vás prosím optat, jestli se někdo nevěnuje kočkovitým šelmám.

Rád bych si o nich zakoupil nějakou vynikající literaturu. A k tomu nějaké zvlášť o Gepardech. Tyto exotické kočky mě velice fascinují a rád bych se o nich dozvěděl, co nejvíce informací. Od jejich narození, po jejich chov v zajetí, náchylnostem k nemocem, o jejich chovu, vztahů k lidem, k jiným zvířatům a vůbec, celkové soužití s lidmi i jinými zvířaty, sociálního chování, o jejich veškerých nemocech, povaze, potravě, (mají prý velice citlivé trávení), tématika, jak se o tyto kočkovité šelmy starat tak, aby měli velice pestrou stravu, samozřejmě kromě pozitivních věcech, by mě také zajímaly i ty negativní, jak moc dokážou být nebezpečné, popřípadě, by se mi i hodily i případy napadení člověka gepardy ( tyto kočky údajně nemají vysunovací drápy), dále ještě riziko otravy botulinem, protože když jsem to poprvé slyšel, tak se mi nechtělo věřit, že šelma může otrávit člověka, takovou informaci jsem slyšel poprvé v životě, no a k tomu ještě mě dále bude zajímat jejich integrace do přírody u mladých geparďat, pokuď je to vůbec možné.

Možná, že mě za to ukamenujete, ale já jsem toho názorů, že pokuď si někdo chová, jakoukoliv kočkovitou šelmu, nebo všeobecně jakékoliv ohrožené zvíře, na které jsou vyžadovány speciální předpisy, tak by měl mít zároveň povinnost, jim zajistit i potomstvo, kord, když je to ohrožený druh.

Ale snad, až na usurijský tygry, mi jeden bývalý chovatel lvů psal, že spolu moc šelmy nedokážou žít.Myslím samici + samci.

Zvažoval jsem do budoucna si tyto velmi hbité šelmy chovat, postavit baráček s velkých uzpůsobeným terénem, ve kterém by se cítili v naprosté vyrovnané pohodě. Vím, že tyto zvířata podléhají přísným zákonům Cites, stejně jako dalších několik set druhů zvířat. Proto by mě zajímalo i tohle. A soukromní chovatelé nejspíše budou úzce spolupracovat z různými veteriálními středisky. Proto je mi také jasné, že zatím mám několik důvodů, proč mohu zatím, jenom nad tím uvažovat. Také bych se rád dřív, nebo později chtěl navázat kontakty na chovatele, popřípadě Zoo, cirkusy a různé chovná střediska, kteří s nimi mají dlouhodobé zkušenosti, tak abych se dozvěděl něco i z osobních zkušeností, zážitků, které nejsou jenom napsané v knize a viděl to na vlastní oči v praxi. Gepardi prý neumí zrovna nejlépe šplhat na stromy, takže jim vyhovují větve, které jsou nízko.Co jsem se tak díval i na videa, tak se někdy stávají kořistí největší pětky kočkov. šelem a při běhu umí velmi dobře kličkovat, přičemž k tomu využívají ocas. Ještě jsem se tak dočetl, u geparda se náznak nepřátelství pozná tak, že začnou vrtět ocasem na stranu.V přírodě mi divocí gepardi případají vždy velice nenápadní a vždy ve střehu. Můj osobní názor na gepardy, bych jinak, mohl vyjádřit, jako "tichého zabijáka"

Zaujaly mě i menší šelmy a to Oceloti, Karakalové, Servelové, Rysové, ač jsou to malé šelmy, myslím si, že dokážou být, také velmi nebezpeční, tak třeba takový karakal, si ve volné přírodě(alespoň, co jsem, já viděl na videu), dokázal poradit se dvěmi většími šelmami velikosti vlka.

Tím nechci žádný druh upřenostňovat, všechny kočkovité šelmy jsou nádherné a každá z nich má trochu odlišnou povahu a vým způsobem vyjímečná. Co jsem viděl v jedné reportáži, tak údajně je snad nejnáročnější chov levhartů. Usurijští tygři jsou zase bohužel velice ohrožený druh, gepardi také a nechci to nijak zlehčovat, ale jsou na tom o něco lépe. Leopardy, Levharty, Jaguáry si občas pletu, ale mám dojem, že nejlépe po stromech umí šplat právě Leopardi, ovšem kdyby něco, tak mě když tak opravte, teď si tím nejsem jistý. Pumy se snad stávají nejčastější šelmou, kterou je možné chovat.

To naopak u lvů a teď nevím, jestli se to týká jenom lva, ale u lvic, které jsou vychováváni od mala, dochází prý k tomu, že toho člověka začnou považovat, ne jenom za svého milovaného živitele, ale dokonce za svého partnera.Netuším, co je na tom pravdy, ale zrovna do lvů bych tohle neřekl.

Musím se vám popravdě přiznat, že o tyto šelmy se zajímám krátkou dobu, proto nemám ani zlomek zkušeností. Teď si momentálně budu pořizovat malé koťátko(kočku domácí) a i o nich si budu muset, lecos nastudovat, zjistit veteriální očkování na odčervování, FIV, krmení atd... Takže, z toto můžete usoudit, jak na tom jsem. Nejsem možná, ještě ani na startu..

Jeden člověk, ze kterým jsem se i kvůli tomu dohadoval a nechtěl jsem si to připustit, ale nakonec jsem mu dal za pravdu, a že mi dal za můj názor na chov kočkovitých šelem pořádnou facku v argumentech, tak mi dal odpověď, že by bylo dobré, opravdu, si kromě informací z knich, také získávat co nejvíce informací od těch chovatelů, abych si utvořil na to názor a zjistil, jestli na to, vůbec mám.

No a rád bych ještě doplnil, že jistý pán z reportáže, kterého neznám, ale tuším že se jmenuje p. Svoboda tvrdil, že tyto zvířata nikdy nebudou šťastní v umělém chovu, někde na zahradě. Akorád není zahrada, jako zahrada. Já nemám na mysli rovný trávník, jeden strom a jeden balvan. Proto chci doplňit, jestli si vy osobně myslíte, že dokáže vůbec chovatel, například zmiňovaných gepardů uspokojit téměř veškeré jejich požadavky k žití? Gepardi se prý dožívají v divoké přírodě až o nějakých cca 7 - 8 let méně.

Takže, asi tak, určitě jsem toho spoustu zapoměl.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.3.2018 09:15

...ta koťat si pořídit dvě aby byly spokojené...

25.3.2018 18:21
rys.leo

XXX.XXX.158.238

lepší celou smečku aby byly jako v přírodě a ještě zebry a antilopy na krmení, že chameleonHugo?

25.3.2018 23:56
Thadeas

XXX.XXX.22.41

Dobrý den. Mám takový dojem, že Vás sem v jednom pořadu viděl na ČT, Čeští lvi", jestli se teda nepletu. Máte nádherného lva. Smím se zeptat, kolik je mu let na té fotce?

Mě by zajímalo, jak jsou všeobecně tyto exotické kočky náchylný na zimní období, když napadne například půl metru sněhu. Jestli je jejich výběh do jejich terénu nějak v zimě omezen, aby třeba neměli podchlazené ledviny, nebo něco. Přece jenom, zrovna lev v dospělosti asi už nebude mít tak hustou srst, jako lvíčata, samozřejmě až na hřívu, ta mu naopak vyroste :D.

26.3.2018 11:43

rys.leo napsal(a):
lepší celou smečku aby byly jako v přírodě a ještě zebry a antilopy na krmení, že chameleonHugo?

...nějak jsem Vás nepochopila, pán psal, že si bude pořizovat kotě...jak známo, tak kočky by jedné domácnosti by měly být vždy dvě...tudíž když si bude pořizovat kotě, tak je lepší si pořídit koťata hned dvě...

26.3.2018 16:00
rys.leo

XXX.XXX.158.238

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...nějak jsem Vás nepochopila, pán psal, že si bude pořizovat kotě...jak známo, tak kočky by jedné domácnosti by měly být vždy dvě...tudíž když si bude pořizovat kotě, tak je lepší si pořídit koťata hned dvě...

aha, tak asi moje chyba.
Já nepochopil, že jste myslela kotˇata kočky domácí. Skoro celý článek o šelmách a ještě v rubrice exotičtí savci, tak mi nějak uteklo, že pán psal, že bude začínat kočkou domácí. Moje chyba!

Jinak mi přijde divný se učit na kočce domácí, nebo celkově si ji pořizovat abych se naučil jak vychovat tygra?tak jsem píšícího pochopil... Nevim, je to čistě muj nazor, ale když chci dogu, tak si taky na prvních 8 let nepořídim čivavu a až pak dogu, ne? Když chci Aru, tak si taky první nekoupím andulku... nebo?

Já myslim, že na tom v celku nic není. Já měl zminovanou čivavu a drápkatý opičky a prostě jsem se rozhodl pro rysa- dodnes v 5ti letech chodí na vodítku a nechá se drbat od kohokoli a pak přišla přítelkyně se lvem. Pořídil jsem lva. Dnes mu jsou necelé dva roky a funguje uplně stejně jako ten rys. Jediný co člověk potřebuje je prostor na výběh, maso, čas a trpělivost

26.3.2018 16:16
rys.leo

XXX.XXX.158.238

Thadeas: Ano byl jsem to já. Kimbovi jsou ted necelé dva roky (cca 160kg) a fotka je stará asi týden. V pozadí jde vidět ještě zamrzlý rybník.

Tak u nás je to tak, že lev s námi spal do jeho 70kg v posteli a byla zrovna zima. Žili jsme jako eskymáci s vyplým topením, protože mu to vadilo a chtěl ven. Pak šel do výběhu a tam má zateplenou boudu 20m2 a tu jsme mu vytápěli. Ovšem Kimbo spal radši venku na mrazu. Pak jsem topení vypnul a už chodil dovnitř. Takže ted mu tam netopíme. Je tam o 2-3 stupně líp, než venku a to mu vyhovuje. Když sněží, tak spí i venku a ráno tam leží hromada sněhu a z ní koukaj jen oči a čumák A když prší, tak zásadně leží na palandě venku a očividně si libuje. Dneska už bych boudu udělal mnohem menší, jen aby si jí mohl sám zadýchat. Má v ní police a hračky a stejně je moc nevyužívá. Jediný plus má zateplená bouda v létě, že je v ní chládek a tak si tam celý den chrní. Kamarád má boudu jen z prken ztlučenou, takže jsou mezi a nikdy žádnej problém neměl. Lvovi už je tušim 16let

Nejsem žádnej odborník ale nadšenec s chutí což asi šlo vidět v tom pořadu na ČT
Marek.

26.3.2018 20:03

rys.leo napsal(a):
aha, tak asi moje chyba.
Já nepochopil, že jste myslela kotˇata kočky domácí. Skoro celý článek o šelmách a ještě v rubrice exotičtí savci, tak mi nějak uteklo, že pán psal, že bude začínat kočkou domácí. Moje chyba!

Jinak mi přijde divný se učit na kočce domácí, nebo celkově si ji pořizovat abych se naučil jak vychovat tygra?tak jsem píšícího pochopil... Nevim, je to čistě muj nazor, ale když chci dogu, tak si taky na prvních 8 let nepořídim čivavu a až pak dogu, ne? Když chci Aru, tak si taky první nekoupím andulku... nebo?

Já myslim, že na tom v celku nic není. Já měl zminovanou čivavu a drápkatý opičky a prostě jsem se rozhodl pro rysa- dodnes v 5ti letech chodí na vodítku a nechá se drbat od kohokoli a pak přišla přítelkyně se lvem. Pořídil jsem lva. Dnes mu jsou necelé dva roky a funguje uplně stejně jako ten rys. Jediný co člověk potřebuje je prostor na výběh, maso, čas a trpělivost

..nic se neděje...byl tam odstavec o pořízení kotěte kočky domácí, na to jsem reagovala...

28.3.2018 22:55
Thadeas

XXX.XXX.22.41

Zdravím,160 kg, tak to je ještě koťě. Lev může snad vážit až 300 kg. Lvice, myslím o něco méně.
Vy, když ho krmíte tím masem, co jsem četl, tak lev sní denně až 7 kg masa, ( nevím teda, kolikrát denně, po jakých porcích a jaké směse a druhy masa se jim musí dávat).

To mu asi ještě nějak musíte to maso porcovat a nenápadně dát mezi to maso nějaké vitamíny, ne? Viděl jsem, jednu paní, která si teda sice nechovala lva, ale měla naloženou mísu vyloženě malými, žlutými kuřátky, ještě z peřím, samozřejmě už byla usmrcená.

A jaký je to vůbec lev? Oni vypadají všichni, až na malinko odlišné zbarvení hřívy stejně.
Jinak, nevím, jak je to teda u lvů, ale ochočená lvice bude prý svého chovatele považovat za partnera, pokuď si jí ochočí.

Jinak viděl sem na YT, jednu voliéru přímo v baráku, myslím, že na pumy. Vedle ní byla malá kuchyňka, která sloužila na pokrmy pro pumy. Hned vedle mříže, za nimi byla ta voliéra no a nějak na protější straně byl nějaký východ, který vedl hned do samotného výběhu. Vypadalo to zajímavě. O tom zateplení jsem také něco četl.

No a co se týká chovu, tak mě je jasné, že to nemohu brát úplně doslova, to bych si musel odchovat všechny druhy kočkovitých šelem na světě, než bych se dostal, například ke gepardovi. Ovšem kočku domácí si teď momentálně reálně mohu pořídit a přemýšlel jsem, že si pořídím dvě a je to také především kvůli tomu, že si je pořídit chci.

Když se vrátím zpátky ke kočkovitým šelmám, tak mě zaujaly, kromě toho i Oceloti, Servelové a Karakalové. Rozhodně stojí za pozornost.U těch karakalů mě fascinuje, jak vysoko oni umí skákat. To bych do nich třeba nikdy neřekl.

Nad chovem lvů, nebo tygrů, kteří patří do té největší pětky za všech kočkov.šelem, jsem také přemýšlel, ale jak jsem už zmiňoval, všechno nejde hned, teoreticky o nich teď nevím ani ten zlomek. A u levhartů a jaguárů to bude stejné, neli -horší. .

Bylo by určitě hezké vidět ve svém výběhu, třeba takové Irbise.

Málokdo je zaslechl vydávat zvuky, jsou prý hodně nenápadní a tichý, bohužel v Kazachstánu chtějí pod horama, kde se jich tam ve volné přírodě spousta vyskytuje, stavět, nějaké turistické středisko, které je nejspíše začne ještě více zahubovat..

28.3.2018 23:22
Thadeas

XXX.XXX.22.41

Ještě jsem zapomněl na ryse.

27.4.2018 12:56
Thadeas

XXX.XXX.22.41

Zdravím, po měsíci jsem znova píšu, zakoupil jsem si 3 knihy, které se týkají těchto zvířat.
Kniha od p. Kuncla mám přečtenou, pěkně se to čte, niceméně tento pán tam často zmiňoval pozorování polokrotkých koček, lva, leoparda, pumu a zejména ryse, trochu mi to otevřelo oči, ovšem zatím neodradilo, jednou do budoucna chovat Panthery, nebo menší kočkovité šelmy (Americké pumy, gepardy), kniha odkazovala v krátkém úseku na chov kočkovitých šelem Adamsonovýmim, kterou jsem zatím nikde nenašel.

Pustil jsem se do druhé knihy, která je zase o zkušenostech s chovem drezérů tzv. Ringelovi. Zná někdo tyto lidi?

Obě knihy jsou od dvouch různých chovatelů(cirkusový drezér, zoolog), kteří asi budou mít dost odlišné názory na chov.

Jsou vůbec nějací chovatelé, kteří dělají takové ty exkurze, nebo na osobní domluvu, že vám jsou ochotni poskytnout informace, co se týče chovu, krmení, čištění, veteriny, ubikací, výběhů, zapezpečení?..No co nejvíce věcí, o kterých třeba nemám ani ponětí?.
Myslím si, že určitě není na škodu, tohle vidět na vlastní oči, aby se všeobecně člověk dostal do obrazu.

(PS: Ještě jsem pátral po literatuře malých primátů, zejména drápkatých a malpovitých. Sice jsou to úplně jiná zvířata, ale za pozornost určitě také stojí.).

28.4.2018 11:57

Thadeas napsal(a):
Zdravím, po měsíci jsem znova píšu, zakoupil jsem si 3 knihy, které se týkají těchto zvířat.
Kniha od p. Kuncla mám přečtenou, pěkně se to čte, niceméně tento pán tam často zmiňoval pozorování polokrotkých koček, lva, leoparda, pumu a zejména ryse, trochu mi to otevřelo oči, ovšem zatím neodradilo, jednou do budoucna chovat Panthery, nebo menší kočkovité šelmy (Americké pumy, gepardy), kniha odkazovala v krátkém úseku na chov kočkovitých šelem Adamsonovýmim, kterou jsem zatím nikde nenašel.

Pustil jsem se do druhé knihy, která je zase o zkušenostech s chovem drezérů tzv. Ringelovi. Zná někdo tyto lidi?

Obě knihy jsou od dvouch různých chovatelů(cirkusový drezér, zoolog), kteří asi budou mít dost odlišné názory na chov.

Jsou vůbec nějací chovatelé, kteří dělají takové ty exkurze, nebo na osobní domluvu, že vám jsou ochotni poskytnout informace, co se týče chovu, krmení, čištění, veteriny, ubikací, výběhů, zapezpečení?..No co nejvíce věcí, o kterých třeba nemám ani ponětí?.
Myslím si, že určitě není na škodu, tohle vidět na vlastní oči, aby se všeobecně člověk dostal do obrazu.

(PS: Ještě jsem pátral po literatuře malých primátů, zejména drápkatých a malpovitých. Sice jsou to úplně jiná zvířata, ale za pozornost určitě také stojí.).

...myslím si, že krom načtené odborné literatury, by tohle mělo být rovněž povinné - jít se podívat k chovateli toho kterého zvířete, které chcete chovat, protože jeho zkušenosti Vám žádná kniha nenahradí a navíc na vlastní oči uvidíte to, do čeho se chcete pustit a seznáte, zda na to opravdu máte a to po všech stránkách...

17.5.2018 21:22
Thadeas

XXX.XXX.22.41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...myslím si, že krom načtené odborné literatury, by tohle mělo být rovněž povinné - jít se podívat k chovateli toho kterého zvířete, které chcete chovat, protože jeho zkušenosti Vám žádná kniha nenahradí a navíc na vlastní oči uvidíte to, do čeho se chcete pustit a seznáte, zda na to opravdu máte a to po všech stránkách...

Zdravím.Rozumím Vám...Také si to na léto začínám plánovat. Zatím jsem jednu Chovatelku našel, i když jsem jí teda ještě nekontaktoval. Ovšem prohlídky šelem u mě budou opravdu zatím jenom, čistě z mojí zvědavosti. .

Jinak, je pravda, že dospělý lev je v divoké přírodě opravdu, když to
napíšu v uvozovkách "líný"?
Oni údajně moc často neloví, protože téměř veškerou tu potravu za ně loví lvice.

A lvice jsou zase naopak, neochotné se o potravu dělit se svými mláďaty, když jí je málo. Lev buď ochraňuje mláďata, třeba tím, že okřikne "svojí" lvici, když se nechce dělit s mláďaty o potravu a nebo ty mláďata usmrtí on sám.
U lvic je usmrcení mláďat nejčastějí, kvůli nedostatku mateřsk. mléka. Chápu to správně?
Na to, že to nejsou samotáři, mi to jejich sociální chování, připadá moc složité.

Gepardi prý také někdy žijí společně, ale prý jenom samci.

18.5.2018 15:24
chondro

XXX.XXX.227.52

Není dobré zvířatům přisuzovat lidské vlastnosti.Lvi samci loví né že né.O tom do jaké míry žijí tyto šelmy sociálně rozhoduje krom jiného potravní nabídka a populační hustota kořisti.
Tam kde je vysoká např na africké savaně žijou lvi v poměrně velké smečce naopak vyhynulý lev berberský ze severní Afriky kde byla populační hustota kořisti byla mnohem menší žil v menších seskupeních až samostatně.
Koalice mladých gepardích samců je známá skutečnost stejně jako to že lví samci musí během dospívání opustit smečku a tito většinou bratři žijí mimo smečku a zcela jistě jim lvice neloví!
Jsou známy i volné smečky rysů kanadských v době kdy kulminuje populace zajíce běláka a vlastně všechny šelmy žijí byt nějakou dobu sociálně jako mládata s matkou.
Lvi samci usmrcují lvíčata jiného samce po převzetí vůdcovství smečky.

Doporučuji studovat kvalitnější literaturu jak doposud!

19.5.2018 14:57

Thadeas napsal(a):
Zdravím.Rozumím Vám...Také si to na léto začínám plánovat. Zatím jsem jednu Chovatelku našel, i když jsem jí teda ještě nekontaktoval. Ovšem prohlídky šelem u mě budou opravdu zatím jenom, čistě z mojí zvědavosti. .

Jinak, je pravda, že dospělý lev je v divoké přírodě opravdu, když to
napíšu v uvozovkách "líný"?
Oni údajně moc často neloví, protože téměř veškerou tu potravu za ně loví lvice.

A lvice jsou zase naopak, neochotné se o potravu dělit se svými mláďaty, když jí je málo. Lev buď ochraňuje mláďata, třeba tím, že okřikne "svojí" lvici, když se nechce dělit s mláďaty o potravu a nebo ty mláďata usmrtí on sám.
U lvic je usmrcení mláďat nejčastějí, kvůli nedostatku mateřsk. mléka. Chápu to správně?
Na to, že to nejsou samotáři, mi to jejich sociální chování, připadá moc složité.

Gepardi prý také někdy žijí společně, ale prý jenom samci.

..chtělo by to nastudovat opravdu kvalitní literaturu - nechte si doporučit od chovatelů...

3.1.2019 13:38
bartko82

XXX.XXX.5.49

Dobry den, len by som sa chcel opytat,od kolkych tyzdnov si mozem zaobstarat mlada pumy americkej, stym ze by som ju chcel odchovat na flasy? A prosim Vas nema niekto kontakt na chovatela p.Krajzla?

Přidejte reakci

Přidat smajlík