Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.7.2018 22:29

Dobrý den, předem upozornuji že nemám žádnou exotickou šelmu( ikdyž, přemýšlím do budoucna o psu dingo a ne z důvodu že budu mit neco "jineho" ale z důvodu že mám rada psy ale v přirozeném vzhledu, zdraví a taky důvod proč krmit syrovým masem), píšu z toho duvodu že mi to už nějakou dobu vrtá hlavou. A to co se mi vrtá hlavou je krmení šelem živým krmivem(či jak to nazvat?). Když jsem se ptala na názor přátel, příbuzných odpovedili vsichni totéž "myslím si že to je vhodné jak výživově tak na uchovaní pudů". V jedné diskuzi bylo napsano že krmí šelmy živým krmivem v některých Zoo ale v ranních hodinách nebo večer prý kvůli dětem. Nechci to zkoušet pouze zvědavost. Prosím názor chovatele.
Děkuji za vsechny odpovědi

PS: Navrátila znám, nejakou dobu na tuhle rubriku chodim.

17.7.2018 20:36
rys.leo

XXX.XXX.158.238

PS: je výborný
Já chovam lvi a rysa ze šelem a krmím mrtvou potravou.
Myslím si, že živá kořist nemá nic navíc. možná snad jen krev, ale nemyslim si, že by ta byla nejak pro zvířata nutricky nepostradatelná.

Navíc živá potrava je složitá v mejch očích na ''skladování''. Tu nenarvete do mrazáku

A potlačení pudu? Myslim si, že to v nich stejně nepotlačíte. A takový ty řeči, nekrmim živý slepice, aby mi pak neslovil tygr dítě, jsou jen nešelmařský bludy lidí z paneláku

Tot muj nazor na věc

PS: Navrátila taky bohužel znám.

17.7.2018 23:31
cherry1402

XXX.XXX.39.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, předem upozornuji že nemám žádnou exotickou šelmu( ikdyž, přemýšlím do budoucna o psu dingo a ne z důvodu že budu mit neco "jineho" ale z důvodu že mám rada psy ale v přirozeném vzhledu, zdraví a taky důvod proč krmit syrovým masem), píšu z toho duvodu že mi to už nějakou dobu vrtá hlavou. A to co se mi vrtá hlavou je krmení šelem živým krmivem(či jak to nazvat?). Když jsem se ptala na názor přátel, příbuzných odpovedili vsichni totéž "myslím si že to je vhodné jak výživově tak na uchovaní pudů". V jedné diskuzi bylo napsano že krmí šelmy živým krmivem v některých Zoo ale v ranních hodinách nebo večer prý kvůli dětem. Nechci to zkoušet pouze zvědavost. Prosím názor chovatele.
Děkuji za vsechny odpovědi

PS: Navrátila znám, nejakou dobu na tuhle rubriku chodim.

Krmení živou potravou je pro divoká zvířata samozřejmě přirozenější a vhodnější. Ulovená kořist je čerstvá, teplá a obsahuje všechny živiny, které šelma potřebuje, tedy srst nebo peří, svalovinu, vnitřnosti, čerstvou krev, kosti, mozek i obsah žaludku kořisti. Mražená potrava už zkrátka není to pravé ořechové a postrádá některé nutriční látky, které je vhodné nahrazovat potravními doplňky. Jak už napsal rys Leo, problém je živou potravu opatřit a uchovávat. V praxi je ale všechno jinak-podle zákona o týrání zvířat je zakázáno krmit živou potravou, jedinou výjimkou v tomto zákoně jsou hadi, kteří živou potravu mít musí. Ani v zoo se tedy nekrmí živým, pouze vyjímečně ze použije živá potrava v případě, že šelma z důvodu nemoci nežere a je třeba ji tzv. "nakopnout", aby dostala chuť k jídlu. Krmení živou potravou vs. divoké pudy je jen báchorka. Pudy šelmě zůstávají i když budete krmit potravou mrtvou. Já mám štěstí, že se ke mně do výběhu gepardů občas zatoulá zajíc nebo koroptev, takže je k dispozici čerstvé maso a ještě si i zaloví, i když u geparda je to záležitost 5 vteřin. I ocelot už si pochutnal na křečkovi polním, kuně nebo veverce. Ostatní se musí spokojit s neživou.

PS. Navrátila taky znám-kdo by ho neznal.

18.7.2018 08:09
chondro

XXX.XXX.227.52

Krmit lze nejen mraženou potravou jak je výše citováno ale taky čerstvě zabitou.Jsou zkušenosti, a to i v českých zoo kdy velmi dobrých výsledků kondice zvířat ale i odchovů bylo dosaženo krmením čerstvě zabitými králíky popř drůbeží.
Toto krmení ve všech bodech vyhovuje a není v rozporu s legislativou.Má i vliv na welfare chovu byt šelmy tuto potravu neloví mnohem více je zabaví při její konzumace.
Tento způsob krmení je samozřejmě mnohem náročnější pro chovatele at už finančně či celkově na management chovu.
Co by ale chovatel pro své miláčky neuděl že ano.

18.7.2018 16:08
cherry1402

XXX.XXX.59.197

chondro napsal(a):
Krmit lze nejen mraženou potravou jak je výše citováno ale taky čerstvě zabitou.Jsou zkušenosti, a to i v českých zoo kdy velmi dobrých výsledků kondice zvířat ale i odchovů bylo dosaženo krmením čerstvě zabitými králíky popř drůbeží.
Toto krmení ve všech bodech vyhovuje a není v rozporu s legislativou.Má i vliv na welfare chovu byt šelmy tuto potravu neloví mnohem více je zabaví při její konzumace.
Tento způsob krmení je samozřejmě mnohem náročnější pro chovatele at už finančně či celkově na management chovu.
Co by ale chovatel pro své miláčky neuděl že ano.

Vážím si vašich vědomostí z dřívějších diskuzí, ale pokud jde o krmení živou potravou, tentokrát pravdu nemáte: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-246.

19.7.2018 08:26
chondro

XXX.XXX.227.52

Zdravím,
není mi jasné kde v mém vstupu čtete o krmení živou potravou?Já píšu čerstvě zabité -chovatelem.Tím myslím že potrava je celá, čerstvá a neprojde procesem zmrazování.
Pokud to vnímáte jinak pak špatně chápete legislativu.

29.7.2018 22:25

Moc děkuji za odpovědi.
Tím že znám Navrátila jsem myslela to aby zase rys.leo nerozjel nesmyslnou diskuzi o ničem, proto jsem to psala aby zůstali cenné informace od chovatelů.

31.7.2018 22:53
rys.leo

XXX.XXX.158.238

Můžete mi sem dát odkaz na jednu nesmyslnou diskuzio nicem, kterou jsem zde rozjel?
Byl bych Vam za to vdecny, jinak to povazuji za vyplod choré mysli
Všimla jste si, že když ten diletant se nemicha do debaty, je klid? Pak není důvod ho řešit

5.8.2018 13:39

rys.leo napsal(a):
Můžete mi sem dát odkaz na jednu nesmyslnou diskuzio nicem, kterou jsem zde rozjel?
Byl bych Vam za to vdecny, jinak to povazuji za vyplod choré mysli
Všimla jste si, že když ten diletant se nemicha do debaty, je klid? Pak není důvod ho řešit

Pardon špatně jsem to vysvětlila.
Tu "diskuzi o ničem" jsem myslet to jak vždycky začne Navrátil se svými řečičky a vy s upozornění že lže( to je v poho) ale půlka diskuze jenom o Navrátilovi?.
A jaká to byla diskuze? Tuším o rysech.

5.8.2018 13:41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pardon špatně jsem to vysvětlila.
Tu "diskuzi o ničem" jsem myslet to jak vždycky začne Navrátil se svými řečičky a vy s upozornění že lže( to je v poho) ale půlka diskuze jenom o Navrátilovi?.
A jaká to byla diskuze? Tuším o rysech.

Omlovam se za chyby.

Přidejte reakci

Přidat smajlík