Drapkate opice-informace-literatura o chovu, krmeni Kosmanu a Tama
Kosman zakrslýDobry den, prosim o radu, nebo informace o chovu Drapkatych Opic, tedy Kosmanu a Tamarinu.Existuje nejaka literatura, knihy, publikace, ucebnice nebo aspon clanky, pokud mozno v cestine, kde je mozne zjistit vse potrebne k chovu Kosmanu a Tamarinu?Tedy v jak a v cem chovat?Velikost chovnych ubikaci ci volier, specifika krmeni-jak, cim a jak casto krmit?Proste vse co se chovu techto uzasnych zvirat tyka?Dekuji predem za jakekoliv informace.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, urcite existuje.Bohuzel mistni chovatele vam moc nepomůžou Chovatele co opicky chovaji, tak jsou velmi skoupy na informace, zrejme aby opicky nezacal chovat kde kdo, at uz se to tyka jesitnosti{tedy Opicky chovam jen ja, koukejte!}penez a nebo ochrany zvirat před nezodpovědnými chovateli.Co vim tak drapkate opice choval p.Dousa, tady pod nickem doutrklars, ale ten uz se chovem drápkatých opicek nezabyva a co vim tak ani není ochotny o nich uz ani s nikym komunikovat, proste to zrejme bere jako uzavřenou kapitolu, dalsi asi největší soukromy chovatel drápkatých opic je chovatel pan Stanislav Zelenka, ten ale bohužel nekomunikuje o drápkatých opicich s nikym, maximalne ze by jste meli druhy opicek které ještě nechova.Ostatni chovatele tady na webu vam vetsinou zacnou kazat o tom jak je chovatelstvi opic, nebo i jinych zvirat nezodpovedne a ze doporucuji se urcite do niceho takového nepoustet! Takze tady vetsinou nikdo není ochotny poradit, nebo pomoci.V lepsim pripade vam poradi aby jste si poridili morce, nebo psa V horsim vas tade zanou kamenovat Ja osobne muzu doporucit clanky zde primo na Ifaune - Opičky krásné, hravé, ale náročné ( I. az III. díl)Je tam mnoho uzitecnych informaci a rad o chovu drapkatych opic, dale potom knihy starsiho vydani od - Milan Kořínek Velká kniha pro chovatele savců z roku 2000, dale pak kniha od - Milan Korinek - Zoologická zahrada z roku 1999.- ta je mozna i mnohem obsahlejsi co se tyka podminek chovu exotickych zvirat{ty uz bohuzel nejsou v prodeji, ale daji se sehnat v antikvariatech, nebo na webu - trh knih a myslim ze jsem je zahledl i na sbazar}Nebo kniha od Ivan Kocourek - Drobní savci v teráriích a klecích, ta se da ještě porad koupit na www.robimaus.cz, dalsi uzasna a pomerne nova kniha je od od: Wolfgang Puschmann, Diether Zscheile, Karin Zscheile - Savci : chov zvířat v ZOO : zvířata v lidské péči, musim rict ze je to uzasna kniha, velmi podrobne napsana o chovu nejen drapkatych opic, ale i ostatnich exotyckych zvirat a jeste se da sehnat na E-shopu Zoo Dvur Kralove zde je adresa - http://www.shopzoo.cz/eshop/knihy-a-suvenyry/ Nize zkusim poslat obrazky knih, snad jsem aspon trochu poradil a pomohl
Moc dekuji, hned jsem se podivala na nett a nasla jsem tuto knihu na Ebay.Je fakt ze je trochu drazsi asi 50 - 60 liber, a nebo 120 - 160 dolaru, ale zase jsem o ni nasla same pozitivni recenze.Jde jen o to, ze je psana v anglictine a nejsem si jista zda je moje anglictina na takove urovni, abych vsemu dobre a spravne porozumnela Tak v nejhorsim pomuze slovnik a prekladac.Kazdopadne jeste jednou moc dekuji za informace, urcite pomuzou nejen me, ale i ostanim zajemcum a zacinajicim i pokrocilym chovatelum

Tady pridavam, dalsi webove stranky, s docela podrobnými informacemi o chovu Drápkatých opicek
https://tamarinpinci.webnode.cz/chov/ - Chov - Tamarín pinčí
http://www.tamarin.sk/?opica=tamarin-pinci-saguinus-oedipus - a Webove stranky ze Slovenska, taktez o chovu Drapkatych opicek, na obou webech je popsano vse docela podrobne a srozumitelne.

Dotaz pro OCHOTNE!Chovatele Drápkatých opic - nedavno me malinko zaskocil dotaz, kdy zajemce{obcane Ceske Republiky} o Drapkate opice, bydlici, pracujici a zijici v zahranici{United Kingdom - tedy Anglie}by si chtěli koupit Drapkate Opicky zde v Ceske Republice, bohuzel jsem jim ale neumel poradit co vse je potřeba vyridit, nebo co musí splnovat{tedy doklady Cites, ockovani, pripadne cipovani? Apod...} A hlavne kde?{Napadla me KVS - Krajska veterinarni sprava, pripadne - Statni veterinarni sprava}Aby si par, nebo skupinu legalne koupenych opicek zde v C.R. mohli zdarne odvezt do země kde ziji a pracuji a zdali to je vůbec mozne?Mate s timto někdo zkusenosti?A pripadne radu jak postupovat ?
Zdravím. Měl jsem pár tamarínů žlutorukých, ''domácího mazla'' kosmana bělovousého, a nyní mám párek tamarínů pinčích.
Drápkaté opice chová doma dost lidí, jen se nikde neprezentují
Marek.
Dobry vecer, tak to je naprosto super mohu i vas{rys.leo} poprosit o radu, nebo informace o chovu Drapkatych Opic, tedy Kosmanu a Tamarinu.Tedy zda existuje i nejaka jina dostupna literatura, knihy, publikace, ucebnice nebo aspon clanky, nez uvedli vyse uzivatele a chovatele, pokud mozno v cestine, ale není podminkou kde je mozne zjistit vse potrebne k chovu Kosmanu a Tamarinu?Pripadne jestli by jste se chtel podelit o informace z vlastniho chovu?Tedy v jak a v cem chovat?Velikost chovnych ubikaci ci volier, specifika krmeni-jak, cim a jak casto krmit?Proste vse co se chovu techto uzasnych zvirat tyka?Dekuji predem za jakekoliv informace.
no tak asi takhle. Chovám doma i šelmy a teorie nema s praxi moc společného. Takže, jestli chcete začit chovat, doporucuju navstivit chovatele. Ale ne jednoho ale vice a pak si vyberete jaky tip chovu je vam nejblizsi.
Ja jsem si telefonoval s jednym, pred tim, nez jsem si poridil zlutoruký tamariny. Řekl mi, že větve do teraria ošetrí savem a pak je vypaluje v peci v autokalovne aby zneskodnil bakteria atd... pak jsem navštívil chovatele. Utrhl větev ze stromu (nejlepe ovocnej) a sup s ni doteraria. Žadný vypalovaní=) Já sám každý týden dávám větve z ovocnáku do teria kvuli zeleni.
Na chovu není nic složitýho. Jak říkam, navstivit více chovatelů. Dá se s tim mazlit jako se všim a nebo se to dá tzv. pleskat raz dva =)
Já mám ve zdi zabudované terarium. Takže opice jsou za sklem, což je asi nejlepsí. V zimě kvůli vytapení, kvuli udržbě(mríže se na prd cistej), a hlavně na ně nikdo neprská!
Kdybych stavel volne stojici, tak treba z osb a ze stran skla nebo plexy.
Mám tam topení na termostat, který hlídá stálou teplotu. Na podlaze bezprašné hobliny a dřevěnou vlnu, ve které si hrají.
Krmím 3x denně. Ráno nemléčná kaše+všechny pridavky, jako jsou vitamíny..., odpoledne ovoce a zelenina a večer hmyz. Někdy pro zpestření uvarim testoviny, vajičko, čočku. Pamlsek mají piškoty.
Pijou vodu a kdyz v lete nejsem linej, tak jim chytnu mízu z břízy.
Tot vše! Každej krmí jinak. Já delam kazdy rano kasi cerstvou a znam lidi, který si kaši udelaj dopredu a rano jen nandaj.
Dekuji moc za pozitivni reakci a velmi uzitecne informace.Hodne chovatelu uvadi ze je nejlepší chovat opicky ve voliere za sklem, aby nedoslo k nakazeni opicek například chripkou apod.Protoze sko je ochrani, lepe drzi teplo a vhkost, tolik důležitou pro zdravy a udrzovany kozisek opicek, kdezto pletivo ne, navic se i lepe cisti, take nekteri chovatele uvedli, ze nejlepší je krmit opicky 2x az 3x denne, rano většinou kase, odpoledne ovoce a zelenina a vecer pak hmyz - sarančata, cvrcci...apod.Mohu se jen zeptat na vitaminy - Jake konkretne?Pripadne jejich prodejni nazev?, Nebo tedy pod jakym nazvem a kde je lze koupit?Dozvěděla jsem se ze hodne chovatelu krmi drapkate opice vitaminy urcenymi pro plazy - protože obsahuji hodne vapniku a vitaminu D, s tim ze uvedene vitaminy pridavaji rano do kase pro opicky, nevim ale zda je to pravda a, dale se uvadi krmeni nemléčnou, nejlepe ryzovou kasi, do které se pridava arabska guma, pripadne se da kase primo pro opice koupit napr.na - www.eshop.farmapython.cz, Mazuri Marmoset Jelly... viz - míchejte Marmoset Jelly s dětskou nemléčnou osmizrnnou kaší Nestlé v poměru 1:1 tu lze koupit v každém supermarketu. Lze použít i rýžovou nemléčnou kaši, ale nikdy ne různé příchutě mléčných kaší. Smíchejte Marmoset Jelly prášek s touto kaší ve váhovém poměru a uchovávejte v ledničce. Při přípravě kašičky vmíchejte na jednu polévkovou lžíci této směsi jednu kávovou lžičku Marmoset Gum...toliko citace z uvedeného webu.Hodne chovatelu uvadi ze je dulezite na kousky nakrájené nebo nastrouhané ovoce v co nejširším sortimentu. Ze zeleniny nejvice rajčata, paprika, okurky, mrkev, salát i další druhy. Jiny chovatel mi ale například uvedl, ze třeba pro opici není vhodna listova zelenina - tedy prave salat, neuvedl ale proc a take zadne citrusove ovoce - které pry zpusobuje odvapneni opicek, takze pry citrusama nekrmit.Dale jsem se dozvěděla ze je dobre krmeni doplnit o různé tvarohové a smetanové krémy, sýry, jogurty, dětské přesnídávky, kompoty{tady zase jini chovatele uvedli, ze slazene kompoty nejsou pro opicky vhodne kvůli obsazenemu cukru a neslazene zase opicky nechteji prijimat} dětské piškoty, syrová i vařená vejce a med. Jinak pry nejdulezitejsi, hlavni a opickama nejvic vitana je živočišná složka potravy kterou tvoří hmyz, zejména sarančata. Dále pak cvrčci, larvy potemníků, někdy i některé druhy švábů. Někdo přidáva i krájené drůbeží maso, vnitřnosti a malá myšátka.Zejména u tamarinu pincich, ale pry vseobecne tamarini prijimaji vice zivocisne potravy, oproti kosmanům.Take bych se chtěla zeptat na rostliny uvnitř voliery, ubikace ci velkého terária...uvadi se ze zive rostliny lepe drzi vlhkost, ale opicky ji dost nici, navíc spousta rostlin muze byt pro opicky jedovata, Takze jake druhy rostlin lze pouzit a ma tedy vyznam je vůbec používat? A nebo, jestli jsou vhodnejsi spise umelohmotne rostliny - kde mi ale jaksi unika vyznam těchto rostlin, protoze nejen ze nemohou drzet vhkost, ale hlavne je opicky mohou okusovat?Tedy jestli jsou urceny jen pro vizualni efekt a celkovou libivost voliery?
Dale jsem se dozvěděla ze pro opicky je dulezite, mit v ubikaci hodne ovocných vetvi po kterých budou behat a skákat, take nejaka lana a ptaci budky s upravenym vetsim otvorem, pripadne ruzne pletene kosiky, hnizda z travin, která lze koupit i ve zverimexech a kokosove skořápky, ktere nektery chovatele uzivaji jako misky napr pro hmyz, larvy potemniku, cvrcky a pod., nebo je vyuzivaji i samotne opicky při hrach.Misky - jake?Nerezove, umelohmotne, sklenene? Je pry dobre mit umistene ve větvích, protoze opice se pohybuji většinu svého casu prave ve větvích.Jinak na podlaze hodne chovatelu uvadi substrat, který se da poridit třeba v Baumaxu ci jinych podobných obchod.centrech, nebo bezprasne hobliny, drevenou vlnu, dale nekteri chovatele uvadi ze je lepsi mit rostovou a suplikovou podlahu, protoze opickam při krmeni padaji zbytky potravy a take trus, takze to vse rostem propadne a tim ze je podlaha suplikova tak se proste vytahne a lepe se i cisti?Není mi ale jasne zda to opickam pri obcasnem pobihani na zemi, nevadi, tedy jestli je to pro ne vhodne?A poslední co mne zajima je svetlo a teplo...Cim vsim opickam svitit a udržovat svetlo?Tedy nazev pod kterym se da koupit a kde?Jinak je mi jasne ze nejlepší je, pokud mají opicky pristup k slunicku, ale ne vždy je to mozne, napriklad jak je to v zime?Dekuji předem za jakekoliv další informace.
Jednoduche a vyzkousene: navstivte chovatele od ktereho budete mit opice a podle nej se zaridte podle toho, jak jsou opice zvykle. Tim to udelate jesnodussi i jim. Teorii mate zmaklou dobre, takze ted uz jen okoukat praxi. Mysky je zbytecne resit jake. Vam je taky jedno z ceho jite. Uz piplate moc detaily a prestavate pouzivat svuj vlastni rozum. To nemyslim ve zlem! Ale take jsem to mel podobne.
Jinak svetlo je nejlepsi vybojka s predradnikem primo pro opice.
Ještě jednou moc dekuji, ano mate pravdu, nejlepsi informace mi zrejme poskytne chovatel opicek od kterého si opicky poridim.Spise jsem se chtěla informovat které informace jsou spravne a tedy i pravdive{tedy co se tyka spravneho krmeni viz info o krmeni listova zelenina a citrusove plody apod.]aby opicky nestradali a měli co nejlepší podmínky a byly spokojene Dekuji tedy za poskytnute info a jiste i ostatní zajemci a chovatele uvítají informace zde poskytnute

Musim s radosti priznat, ze par slusnych a Ochotnych chovatelu tady na IFaune jeste porad je.Tedy Ochotnych poradit, nebo informovat a jsem za to moc rad.Rad bych se tedy I ja rad poradil viz prispevek nahore - Dotaz pro OCHOTNE!Chovatele Drápkatých opic - nedavno me malinko zaskocil dotaz, kdy zajemce{obcane Ceske Republiky} o Drapkate opice, bydlici, pracujici a zijici v zahranici{United Kingdom - tedy Anglie}by si chtěli koupit Drapkate Opicky zde v Ceske Republice, bohuzel jsem jim ale neumel poradit co vse je potřeba vyridit, nebo co musí splnovat{tedy doklady Cites, ockovani, pripadne cipovani? Apod...} A hlavne kde?{Napadla me KVS - Krajska veterinarni sprava, pripadne - Statni veterinarni sprava}Aby si par, nebo skupinu legalne koupenych opicek zde v C.R. mohli zdarne odvezt do země kde ziji a pracuji a zdali to je vůbec mozne?Mate s timto někdo zkusenosti?A pripadne radu jak postupovat ?
napsal(a):
Musim s radosti priznat, ze par slusnych a Ochotnych chovatelu tady na IFaune jeste porad je.Tedy Ochotnych poradit, nebo informovat a jsem za to moc rad.Rad bych se tedy I ja rad poradil viz prispevek nahore - Dotaz pro OCHOTNE!Chovatele Drápkatých opic - nedavno me malinko zaskocil dotaz, kdy zajemce{obcane Ceske Republiky} o Drapkate opice, bydlici, pracujici a zijici v zahranici{United Kingdom - tedy Anglie}by si chtěli koupit Drapkate Opicky zde v Ceske Republice, bohuzel jsem jim ale neumel poradit co vse je potřeba vyridit, nebo co musí splnovat{tedy doklady Cites, ockovani, pripadne cipovani? Apod...} A hlavne kde?{Napadla me KVS - Krajska veterinarni sprava, pripadne - Statni veterinarni sprava}Aby si par, nebo skupinu legalne koupenych opicek zde v C.R. mohli zdarne odvezt do země kde ziji a pracuji a zdali to je vůbec mozne?Mate s timto někdo zkusenosti?A pripadne radu jak postupovat ?
Zdravím, nevím jak je to v Anglii, ale třeba ve Francouzům stačila kupní smlouva a čipované zvíře. Italové chtějí registrační list, čip a kupní smlouvu. Toto by mělo platit i pro občany Velké Británie. Otázkou ovšem je povolení k převozu. V Schengenu je to ok, tam mého známého (Francouze v Německu) zastavila hlídka a kontrolovala mu kupní smlouvu a čip. To převážel do FR z ČR kosmany a vše bez problémů. Povolení k převozu vydává SVS a tam je důležité mít vůz splňující konkrétní podmínky - klima, oddělená část auta a pod. je i několik přepravců, kteří se tím zabývají.
Každopádně pokud se obrátíte SVS, dají vám přesné info jaký je konkrétní postup při převozu do konkrétní země.
Dobry den, i ja tedy trochu prispeji do diskuze, další knihy o chovu drápkatých opic jsou tyto, nize uvedene.Jsou sice v anglictine, ale zase docela srozumitelne napsane.Prvni kniha, je obsahlejsi complexnejsi co se informaci tyka a jsou na ni i lepsi recenze.Obe knihy se daji koupit na Amazon.com, nebo i na ebay.com.
Jak jiz uvedl YYY
Najkomplexnejšia kniha o drápkatých opičkach.
Uvedena kniha - Living new world monkeys - je od Philip Hershkovitz a vysla v roce 1977, takze se jedna o 41 let starou knihu, ale musim rict ze i když je staršího data vydani, asi porad se jedna o nejkomplexnejsi a nejobsahlejsi knihu, co se života, biologie a chovani drapkatych opicek tyka.Teda aspoň jsem nenasla zatím zadnou jinou literaturu, ktera by takto podrobne popisovala, vse co se života těchto opicek tyka.V této knize Philip Hershkovitz poskytuje nejdůkladnější a nejrozsáhlejší pojednání, které kdy bylo vydáno o opicích Noveho sveta{tedy drapkatych opic, vcetne Kosmanu, Tamarinu, lvicku a Kalimiko]. V knize je podrobný popis původu, evoluce, rozptýlení a chování a systematického uspořádání všech známých forem, žijících i vyhynulých. Během jedenácti let, Herskovic přezkoumal více než 3 100 exemplářů zachovaných v muzeu a příslušných fosilií primátů a pozoroval stovky zvířat nejen v zajetí ale tisice opicek v prirode.Je ale v anglictine, bohuzel, nikdo ji zatím do ceskeho jazyka neprelozil a zrejme uz neprelozi.Da se koupit napriklad na Ebay.com, kde jsem zahledla hned 4 tyto knihy k prodeji, cena se pohybuje od 84.94 - 178.33 dolaru tedy od 1,833.58 - 3,887.24 Korun ceskych.Jedna se o pomerne velikou a take tezkou knihu.Takze hned jsem si ji poridila a muzu ji vsem zajemcum a zacinajicim, ale i pokrocilym chovatelum doporucit.