Valentko

XXX.XXX.216.179
Chcel by som sa spýtať či niekto nevie poradiť s chovom pumy. Nejaké základné info. Napríklad by ma ešte zaujímalo čo také mláďa stojí a koľko toho dospelá puma zožerie denne. A je puma vhodná aj pre začiatočníkov? Za info ďakujem.
Valentko

XXX.XXX.216.179
Nepýtam sa preto že by som chcel pumu chovať ale len tak zo zaujímavosti. Tieto zvieratá sa mi veľmi páčia a ich chov musí byť veľmi zaujímavý.
Znáte kanál I_am_puma?
týpek tam točí videa s velkýma kočkama a sem tam sem tam se o nich rozkecá
https://www.youtube.com/channel/UCvph04Sh9CFKAw-gA6y-brQ/videos
ale za ně, mít doma takovýdle zvíře je jak hrát ruskou ruletu s automatem
Valentko

XXX.XXX.216.179
Ďakujem za typ ale tie videá som si pozrel a všetiy sú v ruštine. Škoda.
Valentko

XXX.XXX.216.179
Ja si myslím že tým šelmám je najlepšie v divočine a nie v niekoho obývačke. Ale zase je pravda že keď niekto má k tým zvieratám vzťah a baví ho to a má všetko v poriadku a tá šelma sa u ňho nemá zle a má zabezpečené veci ktoré potrebuje že to neni až také zlé. Ale určite neni dobré keď sa niekomu v posteli váľa puma. Proste sú to vrcholový predátori a ľudia by sa tak k nim mali správať.
buteo

XXX.XXX.153.217
Myslím si, že každý, kdo koketuje s myšlenkou na chov nějakého netradičního druhu zvířete, by mohl začít tím, že si najde brigádu buď v některé zoo (třeba i v soukromé), kde dané zvíře chovají, nebo u soukromého chovatele. Nestačí přijít jednou na návštěvu a "pokec". Je potřeba aspoň měsíc u těch zvířat dělat. Všechno, od drhnutí klecí a vyvážení zbytků a trusu, mytí misek, přípravy krmiva, až třeba po 24hodinové pozorování odněkud, odkud zvířata neruší. Možná po takovéhle stáži zájemce zjistí, že radši zůstane nadšeným návštěvníkem u jiných chovatelů. Nebo naopak pozná, že dané zvíře je pro něj přesně to pravé, má dost prostoru a peněz, a jde do toho. A je úplně fuk, jestli ho nadchl chov pumy, krajty kobercové, nebo třeba harckých kanárů. Každé zvíře je úžasné. Takže pokud tazatel obdivuje pumy, doporučuju výše nastíněnou cestu. A hodně štěstí!
buteo máte pravdu!
Já jsem chtěl morče, tak jsem dělal měsíc na pile, abych zjistil, jak se vyrábějí piliny, pak jsem byl měsíc ve zverimexu a pozoroval jsem je, jak úchyla přes sklo, aby o mě nevěděli a pak jsem jim myl měsíc napaječky a uklízel již zmiňované piliny. A pak přišla jak píšete příprava krmiva. Nechtěl jsem nic podcenit, tak jsem objel 17 zverimexů a zjistil jsem, že každý tu směs zrní sype z jiné světové strany.
Takže jsem se rozhodl chovat Dogu... při dotazu chovateli, jestli bych s nimi mohl měsíc bydlet a pozorovat štěnata, mi řekl, že jsem blboun a ať si koupím radši morče.
Co ted???
lupus4
napsal(a):
No chlapče, čím dříve přijdeš na to, že je lepší být zajímavý tím, že něco znáš a umíš, než jen tím "mít" něco, co jen tak někdo nemá, tím pro tebe lépe...
chov šelem v "ubikacích" schválených SVS není nic jiného, než týrání zvířat...
Jenže taky se může stát, že si tohle budeš řikat celej život a pak až na bude už pozdě zjistíš že si udělal chybu která už se nedá napravit... A to je to nejhorší co může bejt..
Když na to člověk má hlavu a srdce .............
Neb Domov bez mazla( ) je pouhým příbytkem..