Dobrý den,
zajímaly by mě informace o chovu nyaly nížinné, zda je v česku nějaký soukromý chovatel, zdravotní problémy a hlavně stravování. Z dostupných informací se jedná o listožravý druh a především krmení přes zimu je pro mě velká neznámá. Ocením ovšem i další informace o mnou nezmíněných tématech. Předem děkuji za případné odpovědi a přeji pěkný den.
Valentkom zmienená Dvůr Králové je veľmoc v chove africkej fauny a zvlášť kopytníkov, najlepšie rady by sa určite dala získať tam.
Niekoľko chovateľov by v Česku byť malo, občas (i keď vzácne) sa objavujú ponuky v inzercii. Súkromný chov antilop je pomerne rozšírený i v Poľsku, i keď v súčasnej situácii by to bolo zložitejšie. Na zimu by pravdepodobne postačovala podobna potrava ako u iných antilop, doplnkovo by bolo vhodné pridávať granule pre listožravú zver (našiel som napr. toto https://bat-rodents.eu/granule-pro-zirafy-okapi-antilopy-10-mm).
Ďalšou alternatívou by mohla byť blízko príbuzná sitatunga, ktorá sa v chovoch vyskytuje častejšie, na rozdiel od nyaly by ale pravdepodobne vyžadovala vlhkejšie prostredie a prospela by prítomnosť menšej vodnej plochy.
jkdk
napsal(a):
Valentkom zmienená Dvůr Králové je veľmoc v chove africkej fauny a zvlášť kopytníkov, najlepšie rady by sa určite dala získať tam.
Niekoľko chovateľov by v Česku byť malo, občas (i keď vzácne) sa objavujú ponuky v inzercii. Súkromný chov antilop je pomerne rozšírený i v Poľsku, i keď v súčasnej situácii by to bolo zložitejšie. Na zimu by pravdepodobne postačovala podobna potrava ako u iných antilop, doplnkovo by bolo vhodné pridávať granule pre listožravú zver (našiel som napr. toto https://bat-rodents.eu/granule-pro-zirafy-okapi-antilopy-10-mm).
Ďalšou alternatívou by mohla byť blízko príbuzná sitatunga, ktorá sa v chovoch vyskytuje častejšie, na rozdiel od nyaly by ale pravdepodobne vyžadovala vlhkejšie prostredie a prospela by prítomnosť menšej vodnej plochy.
To máte pravdu. Dvůr kralove maju najväčšie skúsenosti nielen s antilopami ale aj s inými kopytníkmi. S tou sitatungou podľa mňa tiež máte pravdu nakoľko sú to antilopy ktoré zijú v bažinách. Jiriafrika musíte zvážit aké máte možnosti priestorové a samozrejme treba zvážit aj finančné možnosti. Prajem vam aby sa vám to vydarilo.
Dobrý den,
děkuji za rady, obvzlášť za odkaz na granule pro listožravou zvěř. Ano, do Dvora určitě napíši hned, jak si na to udělám čas. Nad sitatungou (a ne úplně příbuznou, ovšm způsobem života podobnou voduškou červenou) jsem také přemýšlel, ovšem kvůli umístění pozemku na kterém by teoreticky byly je problém s vodou (Viděl jsem sice výběh sitatung bez vodní plochy, ale dle mého by ji mít měli.), takže bych chtěl spíše nyalu, která se mi líbí i o něco více, i když se jedná o hodně podobné druhy. A k mínusum sitatungy přidávám ještě to že má poddruhy a nevím, jak moc by se mi podařilo sehnat čistokrevné jedince a ne hybridy dvou a více poddruhů. Ještě jednou mockrát děkuji a za případné další rady či připomínky budu jedině rád.
S poddruhmi sitatungy by to také zložité byť nemalo, v európskych zoologických záhradách sa chová poddruh T. spekii gratus (https://zootierliste.de/?klasse=1&ordnung=121&familie=12114&art=1160829), situácia u súkromných chovateľov by mala byť rovnaká.
Každopádne prajem s nyalou veľa úspechov, či už ohľadom obstarávania alebo ohľadom chovu.
Dobrý den děkuji za informace oledně poddruhů u sitatungy a teké za přání, sice to ještě určitě 2 roky, možná i déle potrvá, ale informace scháním už teď. Je pravda že s obstaráváním (hlavně samice) mám trochu strach, ale snad to nějak dopadne a budu se moci radovat z těchto úžasných antilop.