Učenlivé, kontaktní zvíře na spasení trávy ve svahu (možná lama)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2021 10:49
Laila11

XXX.XXX.38.18

Ahoj, potřebuji poradit (dotaz je za kamarádku)
Mám za chalupou svah, normálně tam rostou kopřivy a občas ostružiny, ale teď jsme je všechny posekaly a zaryli do země, takže je tam hlína. Na jaře zasadíme trávu. Nahoře nad svahem je dům a pod svahem rovný pás se stromy, u kterého je potok. Svah není velký a mám možnost to propojit ještě na rovnou louku. Tudíž místa je dost.

Chci zvířátko, které bude spásat trávu a bude odolné a nenáročné. Zároveň ale chci, aby bylo učenlivé, mazlivé a kontaktní. Chtěla bych s ním například chodit na procházky na ruce, učit ho různé triky a kdyby to bylo větší zvíře, tak aby mě třeba v zimě za sebou táhlo na sáňkách či v létě na malém vozíku. Nebo třeba nosit menší náklad či občas vozit malé děti. Také chci mít pozemek čistý a nerozšlapaný. Aby kálely jen na jedno místo.

Je tu ale háček, na chalupě jsem od pátku do neděle. V týdnu za ním mohu dojíždět jednou až dvakrát týdně. Zbytek dní by se o ně staral soused. Napadla mě třeba lama (samozřejmě bych měla dvě či tři). Myslíte, že by byla vhodná? Dále pak třeba oslík nebo malé ovečky. Ale nejvíce se mi líbí lama, chtěla jsem jí už jako dítě. Jinak bych jim tam udělala přístřešek, část plochy zpevnila aby měly suché místo, v zimě samozřejmě seno a každý den čerstvá voda. Byla bych také moc ráda za rady, jak se o lamu či jiné zvíře starat, co potřebuje za krmení atd. Také třeba jak jí něco naučit a jestli je lepší alpaka, lama krotká, vikuňa nebo guanako.
Díky za odpovědi

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2021 10:52

Lama neni kontaktni a nema dost fyzicke sily na tahani voziku apod, max noseni bremen, v domovine s nimi cestovali tak, ze naklad presouvali na zastavkach mezi ostatni zvirata, aby je nevysilili. Trus odkladaji do pruhu, kterym se pote pri pastve vyhybaji jeste nekolik let.

2.2.2021 11:17
MajkaP

XXX.XXX.21.249

Kontaktní zvíře bude trpět, když s ním nebudete a z nekontaktního kontaktní neuděláte po víkendech. Zmáčený travnatý svah vám rozšlape každé větší zvíře.

Blatnyusacekrouskovy

2.2.2021 11:33
Blatnyusacekrouskovy

XXX.XXX.165.10

Laila11 napsal(a):
Mám za chalupou svah, normálně tam rostou kopřivy a občas ostružiny, ale teď jsme je všechny posekaly a zaryli do země, takže je tam hlína. Na jaře zasadíme trávu. Nahoře nad svahem je dům a pod svahem rovný pás se stromy, u kterého je potok. Svah není velký a mám možnost to propojit ještě na rovnou louku. Tudíž místa je dost.

Chci zvířátko, které bude spásat trávu a bude odolné a nenáročné. Zároveň ale chci, aby bylo učenlivé, mazlivé a kontaktní. Chtěla bych s ním například chodit na procházky na ruce, učit ho různé triky a kdyby to bylo větší zvíře, tak aby mě třeba v zimě za sebou táhlo na sáňkách či v létě na malém vozíku. Nebo třeba nosit menší náklad či občas vozit malé děti. Také chci mít pozemek čistý a nerozšlapaný. Aby kálely jen na jedno místo.

Je tu ale háček, na chalupě jsem od pátku do neděle. V týdnu za ním mohu dojíždět jednou až dvakrát týdně. Zbytek dní by se o ně staral soused. Napadla mě třeba lama (samozřejmě bych měla dvě či tři). Myslíte, že by byla vhodná? Dále pak třeba oslík nebo malé ovečky. Ale nejvíce se mi líbí lama, chtěla jsem jí už jako dítě. Jinak bych jim tam udělala přístřešek, část plochy zpevnila aby měly suché místo, v zimě samozřejmě seno a každý den čerstvá voda. Byla bych také moc ráda za rady, jak se o lamu či jiné zvíře starat, co potřebuje za krmení atd. Také třeba jak jí něco naučit a jestli je lepší alpaka, lama krotká, vikuňa nebo guanako.
Díky za odpovědi

Za mě. Kozy.spasovou vše.V kazdom případě 2.budou přítulný. Může si s níma hrát manžel. Do každé ruky 1.Postavit kadibudku. Budete chodit na jedno místo. Proti rozcochnani země, položit asvalt. A JE TO!

2.2.2021 11:56
Laila11

XXX.XXX.38.18

Zatím ve všech článcích a videích lamy dost chválí např. https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/lama-krotka-alpaka-chov.A190422_081114_hobby-mazlicci_bma
https://www.ireceptar.cz/zvirata/domaci-milacek-lama.html

A v dalších a dalších článcích. Kozy nechci, dříve sem je měla ale naprosto zničili celý výběh a to jsem měla 5 menších koz na hektaru, z toho byla dost velká část zpevněná.

arte.P

2.2.2021 12:02
arte.P

XXX.XXX.252.215

Laila11 napsal(a):
Zatím ve všech článcích a videích lamy dost chválí např. https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/lama-krotka-alpaka-chov.A190422_081114_hobby-mazlicci_bma
https://www.ireceptar.cz/zvirata/domaci-milacek-lama.html

A v dalších a dalších článcích. Kozy nechci, dříve sem je měla ale naprosto zničili celý výběh a to jsem měla 5 menších koz na hektaru, z toho byla dost velká část zpevněná.

Co chcete Vy je jedno ne? Ptáte se přece za kamarádku, tý by se třeba kozy zrovna líbily. Podle mně by představu dobře splňovalo prase, je inteligentní, čistotné, učenlivé, mazlivé, i ten vozík utáhne a když dobře vyberete plemeno bude se pěkně pást a zvládne i zimu

2.2.2021 12:22

Laila11 napsal(a):

Díky za odpovědi

Dotaz je za kamarádku a - "Mám za chalupou svah" si trochu odporuje.

2.2.2021 12:23
Laila11

XXX.XXX.38.18

Píše to kamarádka, ne já. Jen tenhle komentář píši já. Kamarádce se stalo to s těmi kozami.

arte.P

2.2.2021 12:28
arte.P

XXX.XXX.252.215

Laila11 napsal(a):
Píše to kamarádka, ne já. Jen tenhle komentář píši já. Kamarádce se stalo to s těmi kozami.

Aha, ale to potom v úvodním dotazu, kde píše Vaše kamarádka za kamarádku, tak to tedy vlastně píše za Vás? nebo jak to tedy chápat? Velice zamotaná situace.

2.2.2021 12:44
Laila11

XXX.XXX.38.18

Trošku zamotané to je, takže text píšeme spolu, já napsala první větu u prvního příspěvku, zbytek (to mám za chaloupou..) napsala kamarádka. Druhý příspěvek napsala sama, třetí a tento příspěvek píši já.

arte.P

2.2.2021 12:50
arte.P

XXX.XXX.252.215

Laila11 napsal(a):
Trošku zamotané to je, takže text píšeme spolu, já napsala první větu u prvního příspěvku, zbytek (to mám za chaloupou..) napsala kamarádka. Druhý příspěvek napsala sama, třetí a tento příspěvek píši já.

Pane jo, na to si budu muset nakreslit ňáký schéma, abych se v tom vyznala

Každopádně lamu ne, lama není mazlíček, kouše, fluše, a dokáže si důrazně střežit území, může to být dost nebezpečné zvíře.

Bláznivkablazniva

2.2.2021 12:55
Bláznivkablazniva

XXX.XXX.162.170

Už vím. Laila 11 píše za kamarádku. Laila 11 bude jezdit a makat. rajtovat svy kozy či co na pozemek ty kámošky. Ta kámoška zase píše sem za lailu 11.aby se doplňovaly, kočky jedny. A nasbíral y rozumy.Pak při hlazení svých koz si to vysvětlí. Já bych byla pro to dát i lamy, prase, ovečky a bude to pěknýa hlavně užitečný pro všechny.

Bláznivkablazniva

2.2.2021 13:11
Bláznivkablazniva

XXX.XXX.162.170

Konečně vysvětlení. Laila 11 první příspěvek. První věta. U ní sedí kámoška. Napsala zbytek prvního příspěvků. Druhý příspěvek píše kámoška, už to umí sama. Třetí píše laila 11. Kámoška proběhla z póza te chalupy, jak píše. Obě píši z jednoho zdroje IP3818. Úplně jasný. No nee? Šikula jedna laila 11. Nemusí se stydět za sebe ani kámošku poněvadž to vysvětlila.

8.6.2021 11:11
rohlix

XXX.XXX.219.197

postřehy k lamám, máme 3 za podobným účelem (spásání trávy a mazlení a lamatrekking)

- svah vám lama rozdupe a nakonec tam nic neporoste (máme jeden svah rozdupanej)
- lama je kontaktní a po ochočení je to celkem mazlíček, ale ochočíte ji jen svou přítomností
- ochočená lama nefluše, nekope, flusáním dává najevo že se jí neco nelíbí (dle chování už se dá poznat co bude)
- lama okusuje stromy, listy a větve - máme je v sadu tak vím co škody napáchá
- pozemek lama nezhuntuje tak jako osel (váha) kozy (okus) ovce (kadí všude)
- káliště - na větších pozemcích více na malém pozemku jedno, které postupně posouvá
- procházky - s ochočenou lamou paráda
- sáně - odzoušeno s dobrým postrojem to jde, ale spíš po rovince
- vozíček - jsou vozíčky pro lamy i pro dospěláky, ale pouze po rovince
- náklad na hřbetě do 1/4 až 1/3 váhy lamy - je potřeba nosič
- vozit děti může, ale je to o důvěře v lamu (tam jsem se zatím nedostal, nemám sedlo a nemám na 100% ochočenou lamu) ale jinak je to běžné, dokonce jsou i závody dětí na lamách (v JA)
https://www.youtube.com/watch?v=liTU_mgmxFk

k výběru lam:
- domestikované jsou jen 2 druhy, Alpaka a Lama krotká

stádo
buď 1 samec a samice (více)
nebo jen samci
nebo jen samice

nedá se kombinovat více samců a samice dohromady.

je možné chovat vice samic a samců, ale odděleně

doporučené kanály na YT:
https://www.youtube.com/channel/UCCSv__DpRxEa0XuBiU-4vVg
https://www.youtube.com/channel/UCMoRo2E9oycR8SyNjnjo90g :D
https://www.youtube.com/channel/UCcCMK2jIYUo-NuMU_GwQuyQ - Brno Hády

na FB je dost k dohledání
Llama Training and Care a jiné...

knihy:
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/lamy-a-jejich-chov-37749852

veterinář:
https://www.krajicek-vet.cz/domu/

Přidejte reakci