Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2021 21:06
selmicka

XXX.XXX.248.243

Vlákno jsem založil pro zájemce, kteří uvažují nebo mají vážný zájem o chov těchto malých, akčních predátorů.

Surikaty jsou zvířata skupinová. Z toho plyne, že nejmenší skupina k chovu musí být 2 jednici. Je jedno zda, pár nebo 2 samci , 2 samice. Kdo si je pořídí, měl by mít i jasno, pro jaký chov se rozhodne.

Zdůrazním: chov jednotlivce v žádném případě.

Mám zájem odchovávat mladé ?
Tak stačí pořídit si pouze pár. Protože sestavený pár se stává alfa párem ( jako u vlků ) odchovává pouze on mladé. I když si chovatel nechá v expozici co největší množství mladých surikat do dospělosti s tím, že si je ponechá, rodičovský pár alfa bude odchovávat a samice rodit mladé.
Pokud by se stalo, že se potomek mužského pohlaví rozhodne to změnit, mladé se matce narodí ,tak otec je zabije. ( nemám to v praxi vyzkoušené, informace se traduje v literatuře a filmech o surikatkách )
.
Já mám v současnosti 2 nepříbuzné páry chované v bytě. Byt jsem zvolil z důvodu stálé kontroly při odchovu mladých.

Ve venkovních výbězích byl u mne problém s odchovem mladých. Ten samý problém mají i někteří chovatelé s kterými přijdu do kontaktu. Chov v bytě mám již cca šestým rokem a od té doby nemám ani jediný úhyn mladých surikatek.

Chov podléhá povolení KVS .Chov zvířat ve zvláštní péči. Zpoplatnění 1000 Kč na dobu 3 let.

Toto vlákno jsem založil z důvodu píšících a volajících zájemců, kteří hledají informace. Zde naleznou základní info o které žádají .

Možnost mi zavolat po 20,00 hod. Návštěva možná po tel. domluvě.

Závěrem: Ze zkušeností vím, že skutečný zájemce o informace VŽDY zavolá. Z toho plyne, že nebudu zde reagovat na žádné anonymy, zavádějící otázky cílené k uniku mimo téma.

Pěkný den

RN

26.2.2021 00:00
selmicka

XXX.XXX.248.243

Stává se i , že rodiče vynesou mladé z "nory" ve věku 3 a více dní a ponechají je i několik hodin na místě . Pokud se tak stává v ubikaci s venkovním výběhem ( po porodu chovatel neznemožní
rodičům mladé vynést ven ) o mladé vždy přichází, pokud je ve venkovním výběhu chladno.
V bytě je to bez problému ,pokud je v místnosti pokojová teplota 20 - 22 st. C.

Příklad jedné z možností uhynu mladých surikatek.

viz. foto v bytě

S pozdravem

RN

27.5.2021 15:42
selmicka

XXX.XXX.248.243

Ahoj všem.

Čas plyne jako voda." Coronavirové" období se dotklo i chovatelů.
Někoho více, jiného méně. Je to zkouška pro " Trvalý a pevný vztah " s chovatelstvím.

Co nás neporazí, to nás posílí.

Ti co chovají cokoliv mnoho desítek let určitě ví o čem mluvím.
Bude zase lépe. Jako vždy.

Zpět k surikatám.

V předchozích příspěvcích jsem se zmínil o vynášení mládat mimo noru.
Mám sestavený nový pár. Až na 2,5 letech měly první mladé. Nyní mají druhý vrh a to 6 ks. Ale vždy je roztahaly na prostoru 1,5 místnosti a to pokaždé a několikrát denně každý kus jinde. Provedl jsem druhý den opatření v zmenšení odchovného prostoru na 2 m2 . Což se osvědčilo. Sice je vytahají také, ale již méně a jsou většinou i pohromadě. V místnosti jsem zvedl teplotu na 23 st. C .

Je faktem, že u druhých páru surikat to tak dramatické nebývalo a měli celý prostor 1,5 místnosti vždy k odchovu k dispozici. Vždy odchov proběhl na 100 % a to v počtu nemalém.

V tomto případě nového páru jsem měl obavy o zdárný odchov. Roztahaná mládata byla studenější a méně aktivní. Což jmenovaný můj zásah do odchovu odstranil.

Opět se potvrdila má zkušenost s dohledem chovatele nad celým odchovem při ruce s řešením k docílení zdárného odchovu.
Vše nyní probíhá bez zásadních problému.
Po mnoha odchovech od několika páru mohu říci, že každý odchov je pokaždé jiný. Každý pár je individualitou.

Mějte se všichni ok.

S pozdravem RN

27.6.2021 08:52
selmicka

XXX.XXX.248.243

Ahoj všem milovníkům surikat.

Čas plyne .
Všech šest prcků surikat prospívá bez problémů a mají se čile k světu.
Trvalo týden po porodu a učiněných opatření, než se vše sladilo do normálního a klidového režimu rodiny surikat.
To znamená, že již nebyla mládata roztahána po místnosti a s neustálými zvukovými projevy dávala najevo nespokojenost. Po tom týdnu vzorně sedělo všech 6 malých v boudě a takřka nemukaly celé dny . A tak tomu bylo do prvního výlezu pro prozkoumání okolí.
2 x jsem byl po 4 dnech mimo domov a mimo dohled na odchov .Rodinka si poradila ( základem je teplo, což ve venkovním výběhu je na rodičích a štěstí, zda je odnesou do teplého prostoru včas, než prostydnou ....,uhyn? Ve většině případech asi ano....).

Opět se mi potvrdila zkušenost odchovu surikat v bytě jako nejlepší řešení pro zdárný odchov zájmového chovu .

Samozřejmě, že tím nechci nikomu podsouvat surikaty do bytu.
Úskalí takového chovu nese sebou samozřejmě zápach, at děláte co děláte.
Určitě není nad chov a to ve větší skupině ve venkovním výběhu propojeného se zimovištěm. ( Velmi finančně nákladná záležitost vybudování výběhu a ročního provozu takového zařízení )
Před porodem uzavřu výstup ven a mám podmínky jako v bytě.

Ano takový ideální chov mají v ZOO a je to nejlepší způsob chovu jak pro zvířata sama , tak pro chovatele.

Alternativa v bytě je možností si užívat surikatek i doma i pravidelných odchovů.

Pěkný den všem

RN

Přidejte reakci

Přidat smajlík