Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
koupili jsem nový dům se zahradou a chci si pořídit pár exotických zvířat. Pozemek má 2500 m. Jedná se o rodinný dům stodolu a zahradu. S obou stran mám sousedy a proto se ptám ,které zvíře nedělá moc zvuku a smradu. Můžu si koupit párek lemuru, surikat, pštrosa emmu, pekinské prase, holandské kozičky, indické běžce, atd?
Byla bych ráda, kdyby mi nějaký chovatel poradil s čím nebudou mít sousedi problém.
M.Nb.

XXX.XXX.229.218
napsal(a):
Dobrý den,
koupili jsem nový dům se zahradou a chci si pořídit pár exotických zvířat. Pozemek má 2500 m. Jedná se o rodinný dům stodolu a zahradu. S obou stran mám sousedy a proto se ptám ,které zvíře nedělá moc zvuku a smradu. Můžu si koupit párek lemuru, surikat, pštrosa emmu, pekinské prase, holandské kozičky, indické běžce, atd?
Byla bych ráda, kdyby mi nějaký chovatel poradil s čím nebudou mít sousedi problém.
A proč se nezeptáte těch sousedů? pokud je soused prudič bude mít problém úplně se vším a máte zjištěno, že chov zvířat umožňuje územní plán atd...?Sousedi by nemuseli být nutně ten největší problém.

Na chov zvířat potřebuji územní plán :D Kamarádka má pštrosa emu a nikoho se neptala. Tak asi ty obyč hospodářská zvířata asi nikdo řešit nebude, ale lemura a surikaty . Sousedům prý zvířata nevadí ,ale bojím se aby později neměly problém s hlukem a smradem proto se zde ptám chovatelů. I když v dnešní době vám na internetu nikdo moc neporadí spíš vysměje nebo ještě vynadá
M.Nb.

XXX.XXX.229.218
napsal(a):
Na chov zvířat potřebuji územní plán :D Kamarádka má pštrosa emu a nikoho se neptala. Tak asi ty obyč hospodářská zvířata asi nikdo řešit nebude, ale lemura a surikaty . Sousedům prý zvířata nevadí ,ale bojím se aby později neměly problém s hlukem a smradem proto se zde ptám chovatelů. I když v dnešní době vám na internetu nikdo moc neporadí spíš vysměje nebo ještě vynadá
Ano, uzemní plán musí dovolovat chov hospodářských zvířat + KVS a další chov těch exotických, což Vám schválí až ve chvíli, kdy pro ně vybudujete předepsané zázemí a nejsem si jistá, jestli nemusíte někde prokazovat nějakou odbornou způsobilost, ale to Vám tu poradí jiní. Určitě bych si teda nepořizovala holandský kozy - řvou, smrděj, zdrhaj a všechno zničej, vlastní zkušenost, pokud bych jako soused z něčeho šílela, tak to jsou tyhle zakrslý zmetci .
S tím územním plánem je to pravda. Ve chvíli, kdy není žalobce, není ani soudce, ale vím o případu, kdy se chov sousedům nelíbil, šlo to na oficiální stížnost obci a stavebnímu úřadu, a pak se taky koukalo, jestli to ÚP v daném místě připouštěl, jaký typ zvířectva, a za jakých podmínek.
Jestli zvířata chcete mít venku, nutno aby snášeli např. jen v jednoduché boudě naše klimatické podmínky. Jinak musíte stavit další zateplený objekt a celkově se chov stává dost komplikovaným.
Ze snadněji chovatelných, nenáročných, relativně tichých zvířat mohu z osobních zkušeností jmenovat menší plemena ovcí - např. kamerunské či ouessantské (správě prý čteno: "visánské"), české husy, z exotičtějších třebas ten pštros emu nebo klokan rudokrký.

Pokud vím, žádáte o povolení k chovu zvířat vyžadujících zvláštní péči ( kromě psa, kočky a fretky tam spadají všechny šelmy, surikaty tím pádem také) a dokládáte vybudované chovné prostory a nutné zázemí, ale žádná odborná způsobilost vyžadována není.
V rámci běžného soukromého zájmového chovu několika kusů drůbeže není třeba žádné povolení. A minimálně u ovcí, koz a prasat bych se také dost divil. Většina těchto registrací a povolení se vztahuje k podnikatelské činnosti, chovu velkého počtu zvířat, evidovanému šlechtění atp. Alespoň dosud jsem to takto chápal:D
sharingan
napsal(a):
V rámci běžného soukromého zájmového chovu několika kusů drůbeže není třeba žádné povolení. A minimálně u ovcí, koz a prasat bych se také dost divil. Většina těchto registrací a povolení se vztahuje k podnikatelské činnosti, chovu velkého počtu zvířat, evidovanému šlechtění atp. Alespoň dosud jsem to takto chápal:D
Bohužel, zájmovým chov, pokud se nejedná třeba o chov prasete na porážku, podléhá evidenci. Takže, pokud si pořídíte dvě miniovečky pro radost, musí už od chovatelé mít stitky, vy musíte mít evidovane hospodářství a vést si stajovy deník. Dokonce, pokud by jste je půjčil sousedovi vypast přes sezonu zahradu, měl by mít hospodářství i on a přesun oba evidovat a hlásit. Podívejte, já vím, že to skoro nikdo nedělá, mi taky ne, ale pokud vás někdo uda a přijede vám kontrola, tak vám může dát pokutu až 50 tisíc.
juhaj
napsal(a):
Bohužel, zájmovým chov, pokud se nejedná třeba o chov prasete na porážku, podléhá evidenci. Takže, pokud si pořídíte dvě miniovečky pro radost, musí už od chovatelé mít stitky, vy musíte mít evidovane hospodářství a vést si stajovy deník. Dokonce, pokud by jste je půjčil sousedovi vypast přes sezonu zahradu, měl by mít hospodářství i on a přesun oba evidovat a hlásit. Podívejte, já vím, že to skoro nikdo nedělá, mi taky ne, ale pokud vás někdo uda a přijede vám kontrola, tak vám může dát pokutu až 50 tisíc.
Tak ještě přitvrdili. Už se musí hlásit i 1 prase, pokuta až do 1 milionu.
Podnikatel musí hlásit hospodářství nejméně týden před pořízením zvířat
Pokud to někoho zajímá, tak si zadejte evidence hospodářství, hned to vyjede i s popisem kde, co a jak.

Pokud tomu dobře rozumím ,tak kdybych měla surikaty v domě nebyl by to problém ,ale kdybych jim udělala výběh venku už je to problém. Asi se dám na krokodýly a malé opičky a vše budu mít uvnitř domu .
M.Nb.

XXX.XXX.254.24
napsal(a):
Pokud tomu dobře rozumím ,tak kdybych měla surikaty v domě nebyl by to problém ,ale kdybych jim udělala výběh venku už je to problém. Asi se dám na krokodýly a malé opičky a vše budu mít uvnitř domu .
Myslíte ty dotazy vážně, nebo máte prázdniny a nudíte se?

Na stránkách SVS jsou ke stažení všechny podmínky k chovu zvířat vyžadujících zvláštní péči - posledně mi trvalo asi dvě minuty ty směrnice najít - pro ty, co to myslí vážně nebo jen chtějí relevantní informace
sharingan
napsal(a):
Stále se domnívám, že je to holý nesmysl, a že zákon a vyhláška jsou pasovány na podnikatelské farmové chovy, genové rezervy, oficiální šlechtitelství apod. Milion pokuty za nenahlášeného pašíka na domácí výkrm a porážku...:D
Stačí zadat do vyhledavače: Zaevidování nového chovatele
Myslela jsem Zaevidováni nového chovatelé a jeho hospodářství. Tam je to popsáno dobře. Ale to je jedno. Radila jsem zadavatelce, při jejím počtu uvažovaných zvířat už je nebezpečí, že ji může někdo udat. Pokud se jí nechce číst odbornějši věcí, stačí rubrika ovce,kozy zde na IFauně a zadat hospodářství.
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý den.
Veškerá zvířata Vámi jmenovaná jsou vhodná k zájmovému chovu. Splní Vaše podmínky. Přijatelná hlučnost a při pravidelném čištění zápach z chovu neznatelný.
Je mnoho dalších druhů zvířat , která by splnila Vaše kritéria chovu.
Pokud máte standardní vztahy se sousedy, nebudou mít žádný problém.
Pro zvířata spadající do oblasti povolení chovu zvířat ve zvláštní péči, zažádáte o povolení chovu Vámi vybraného zvířete.
Výrazná omezení nastala v chovu kočkovitých šelem.
Jak si zvířata vyberete , zjistíte na KVS , jaké požadavky mají k povolení. A ty splníte.
Veškeré informace potřebné k povolení chovu získáte na KVS vašeho kraje.
Dodám, že vybudování výběhu ( od určitých m2 ) je třeba stavební povolení.
Pokud Vaše nadšení zůstane i přes nutná administrativní úskalí , vstoupíte do vod zájmových chovatelů.
Přeji Vám mnoho radosti a štěstí v chovu.
Pěkný den.
RN

selmicka
napsal(a):
Dobrý den.
Veškerá zvířata Vámi jmenovaná jsou vhodná k zájmovému chovu. Splní Vaše podmínky. Přijatelná hlučnost a při pravidelném čištění zápach z chovu neznatelný.
Pro zvířata spadající do oblasti povolení chovu zvířat ve zvláštní péči, zažádáte o povolení chovu Vámi vybraného zvířete.
Jak si zvířata vyberete , zjistíte na KVS , jaké požadavky mají k povolení. A ty splníte.
Pokud Vaše nadšení zůstane i přes nutná administrativní úskalí , vstoupíte do vod zájmových chovatelů.
Pěkný den.
RN
Zdravím :)
Čtu všechny vaše příspěvky jsou pro mě dost inspirativní Momentálně jsem se rozhodla vzdělávat a nakoupila mnoho literatůry než začnu. Děkuji za vaši reakci. Jsem jeden z vaších fanoušku zde
Můžete mi prosím zde ještě nějaké vypsat. Nejsem v tom takový odborník. Ty co jsem vypsala jsem uvedla jen proto ,že mi jsou známy,ale určitě se nebráním novým nápadům. Momentálně jsem ve stavu rozmýšlení nechci nic uspěchat a studuji i veškeré podmínky pro chov na KVS. Máme i finanční podmínky pro vybudování zateplených volier ,tak uvažuji i o papoušcích ara.
Děkuji Zuzana

selmicka
napsal(a):
Dobrý den.
Pěkný den.
RN
Můžete mi prosím ještě poradit ohledně surikat. Kdybych chtěla ,tak 2 x mladé a pak bych chtěla pouze aby žili v rodinné skupině dá se to. Třeba u zakrslých králiku mám kluky kastrované. Dá se to zařídit i u surikat ,že by byl otec a synové kastrování a vytvořili by rodinný klan třeba o 10 kusech. Četla jsem o životu surikat ,ale prostě já jsem ten chovatel č.1 jak jste je někde řadil podle čísel. Jsem chovatel ,který nechce odchovávat ,ale chce je mít jen pro své potěšení
napsal(a):
Můžete mi prosím ještě poradit ohledně surikat. Kdybych chtěla ,tak 2 x mladé a pak bych chtěla pouze aby žili v rodinné skupině dá se to. Třeba u zakrslých králiku mám kluky kastrované. Dá se to zařídit i u surikat ,že by byl otec a synové kastrování a vytvořili by rodinný klan třeba o 10 kusech. Četla jsem o životu surikat ,ale prostě já jsem ten chovatel č.1 jak jste je někde řadil podle čísel. Jsem chovatel ,který nechce odchovávat ,ale chce je mít jen pro své potěšení
Dobrý večer.
Pokud Vaše přání v chovu surikat by bylo chovat více kusu a nerozmnožovat ,že by jste si 2 x odchov ponechala a vytvořila rodinný klan, který by další potomky neměl. Necháte všechny kluky vykastrovat a Vaše představa a přání je splněno.
Je to sice nic proti etice, nic proti chovatelství, ale asi snad ojedinělé řešení.
Ale proč ne.
Snad se nenajde šprýmař nebo lépe mravokárce, který Vás zde rozcupuje, jak je zde na forech i běžné.
Ale je to na Vás. Nic proti ničemu.
Pěkný večer přeje
RN

Tak me je asi jedno co si o me mysli lidi na faune :)

Tak si pak nezapomeňte říct o další rady lidem, kterých si nevážíte 🤨

Tak pokus nechci mnozit a jen chovat je to ma osobni vec. :)

Podle zákona na ochranu zvířat proti týrání by mu měl chovatel dle možností umožnit prožít co nejvíce plnohodnotný život, včetně partnera/ skupiny i případného odchovu mláďat - zvlášť za aktuální situace, kdy se nad privátními chovy stahují pěkně temná mračna, mi statický chov bezdůvodně kastrovaných zvířat přijde.. poněkud směšný
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý večer,
nezlobte se na mě ,ale jen po přečtení Vašeho prvního příspěvku, se musím smát...párek lemurů, surikat,emmu, prase, kozičky.....
Základ je vybrat si zvíře, zjistit podmínky nutné pro chov. Včetně nákladů na krmení. Aby jste se pak nedivila, nakolik vyjde chov takového exotického zvířete..Rovnou zjistit jestli máte v okolí schopného veterináře, který rozezná pejska od surikaty a bude schopen v případě potřeby poradit.
Za druhé, pokud chcete zvířata pouze na chov, ne odchov. Tak je největší prasárná, pořídit si pár a jeden kus vykastrovat. Když už, tak si pořiďte skupinu buď samčí nebo samičí s ohledem na nároky zvířat. Případně jedince nevhodné k chovu. Ale pokud přijdete k alespoň trochu soudnému chovateli, a řeknete mu své plány, tak by Vás měl vyhnal mezi dveřmi..a ne, že Vám tu bude radit nesmyly, že to jde, klasicky pouze za účel zisku....Napadlo Vás vůbec, že musíte zajistit podmínky vhodné pro chov v zimních měsících?? Náklady na vytápění apod.?
RN

Zatim studuji literaturu, chysta se prestavba na vhodne ubikace. Momentalne vybirame vhodne druhy, studuji podminky na KVS ke kazdemu zvireti zvlast. Myslim si ze zrovna o me se bat nemusite:) Nejsem zbrkla a pokud vse nebude o.k nebude zadne zvire. Chapu vas , ze je zde plno prispevku od lidi co videly neco v zoo a pak to chcou jak male deti. Myslim , ze i o me odchovy se take bat nemusite radeji to proberu primo s chovately nez s anonymy na faune, kteri chteji byt za kazdou cenu za odborniky a vic nez pomahaji , tak napadaji nove chovatele :) Myslim , ze muzete klidne jit radit k dalsimu prispevku. :)

napsal(a):
Zatim studuji literaturu, chysta se prestavba na vhodne ubikace. Momentalne vybirame vhodne druhy, studuji podminky na KVS ke kazdemu zvireti zvlast. Myslim si ze zrovna o me se bat nemusite:) Nejsem zbrkla a pokud vse nebude o.k nebude zadne zvire. Chapu vas , ze je zde plno prispevku od lidi co videly neco v zoo a pak to chcou jak male deti. Myslim , ze i o me odchovy se take bat nemusite radeji to proberu primo s chovately nez s anonymy na faune, kteri chteji byt za kazdou cenu za odborniky a vic nez pomahaji , tak napadaji nove chovatele :) Myslim , ze muzete klidne jit radit k dalsimu prispevku. :)
Nezlobte se, ale váš první příspěvek vyzněl přesně tak, jak píšete - že někdo něco vidí v zoo a pak to chce za každou cenu. A nemůžu se nezeptat - proč jste tedy položil(a) dotaz na ifaunu, když jsou tady jenom anonymové? Protože se vám některé odpovědi nelíbily? Ale tak to tady (i v životě) chodí.

Položila jsem zde otázku jako laik na fauně. Už vím,že je lepší zeptat se přímo chovatelů a přečíst si KVS. Požádam o zrušení diskuze. Chybama se člověk učí

napsal(a):
Položila jsem zde otázku jako laik na fauně. Už vím,že je lepší zeptat se přímo chovatelů a přečíst si KVS. Požádam o zrušení diskuze. Chybama se člověk učí
No vidíte, a mně ifauna mockrát pomohla.
napsal(a):
Přesně jste to vystihla.
Ano, vždy se obrátit s dotazem na chovatele, veterináře, KVS. A vše co potřebujete o jakémkoliv zvířeti se dozvíte.
Zde odpovědi posoudí každý sám.
Rétorika zdejších diskutujících je v drtivé a valné většině jasná.
Ve většině případů se odborné rady nedočkáte.
Ale zdejší učast, pokud máte chov a diskutujete k věci a snažíte se poradit ,Vám určitě zaručí, že Vás budou zájemci ve valné většině kontaktovat přímo, bez diskuzí zde. Požádají o rady, návštěvu. Pokud je Váš chov zaujme, koupí i Vaše odchovy. At jednotlivci nebo kupující do zahraníčí všech státu EU.
Chybu jste neudělala. Pouze jste zjistila, jak určité promile "chovatelů" jedná se začínajicími chovateli ve veřejném prostoru informací.
At se Vám v budoucím chovu daří.
Chovu zdar.
RN

Zato vy jste jako obvykle názorově nekonzistentní a protiřečíte si už v několika prvních příspěvcích - chov kastrovaných solitéru bez problémů a případné odchovy snadno udá? Poradit se s KVS, kdy veterinář nerozliší morče od králíka nebo korálovku od kobry a navíc není oprávněn poskytovat informace o zvířatech, o kterých ví?
Dobrý večer.
Snad tyto řádky pomohou začínajícím chovatelům.
1. Obrátit se na chovatele daného zvířete, které jsem si vybral. Chovatel vždy uvítá zájemce ve svém chovu a chov mu ukáže .Zodpoví všechny dotazy, které zájemce položí.
Nemusí se zde snad ani zminovat, že oslovím alespon 3 chovatele daného druhu a posoudím jejich rady.
A nejlepší je i návštěva u nich a vše vidět na vlastní kukadla.
2. Pokud oslovím veterináře ( předpokládám, že jsem jeho klientem) ,VŽDY mi poradí, které zvíře je pro mé podmínky vhodné a splní mé představy. Tak , jak zde žádala zadávající. I poradí nad rámec vztahu vet. x klient. VŽDY! ( Alespon já a kolegové to tak máme ...)
3. KVS poradí VŽDY a ochotně se vším, co potřebuji znát k chovu zvířat pro povolení chovu KVS.
Závěrem: Vím, že takto učiní jen ti, co uvažují o skutečném chovu .Ti co zde chtějí prožít v drtivé anonymitě virtuální pseudochovatelské zážitky, budou vykoupáni ve spršce slov ,těch, co o chovu z praxe nic NEVÍ.
Ale to je právě ta zábava na diskuzích pro jedince, co se v daném chovu nepohybují, ale vše ví a vždy i poznají, že ten druhý co písne je přinejmenším slušně řečeno trouba....................
VOLBA JE NA VÁS. Jak si info získáte.
Pěkný večer.
RN

Abyste nemusel požádat admina o zvýšení počtu znaků na příspěvek - za chvíli vám na to ty sebeoslavné ódy a nekonečná zamyšlení nebude stačit 🤔