Úplný zákaz chovu šelem?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2021 04:41
Thadeas

XXX.XXX.34.239

Dobrý den,chci se jen zeptat,jak jste to pochopili vy s tou legislativou?.
Četl jsem,že naše ministerstvo zdravotnictví si vzalo inspiraci od sousedů a dalších zemí doporučené
již Krajskou veterialni správou míry,co se týče velikostí venkovních výběhů,včetně vnitřních ubikací,které mají být na metry čtvereční dnešním rokem o něco větší. Ze zvědavosti jsem je porovnával u malých velkých koček.
Jenom by mě zajímalo, když pan Toman médiím řekl,že zatím se u nás úplný zakaz chovu nemůže schválit,poněvadž by nebylo kam dát na dožití veškeré šelmy ze soukromých chovů,tak je toto zpřísnění (aspoň já to tak pochopil) prozatímní,než zvířata u všech postupně dožijí.
V úmluvě zvířat,vyžadující zvláštní péči je i tuším že zákaz rozmnožování v těchto chovech.
Takze mi právě potom moc nejde do hlavy, že chtějí zavést jakýsi školení,nebo kurz ,kterým se budu muset osvědčit,že jsem způsobilý ty kočko. šelmy chovat....... Chápal bych to ,kdyby chovy pokračovali dále, ale takhle mi to připadá, že to chtějí nechat všechno dostárnout a pak to už nechat jenom na ZOO.
Když budu chtít auto,taky si musím napřed udělat řidičský průkaz, takže to proškolení je i logické a podle mě i žádoucí ...... ale auta pojedou dále, soukromé chovy už asi ne.........
Jinak, já žádné šelmy nechovám, ale zajímá mě to.A o to víc, když jsem už pár druhů z nich,měl možnost vidět zblízka . Rád se o nich dozvím více od zkušených, jen mi je líto, že na to doplatí i ti,co to chovají s velikým nadšením..

23.7.2021 11:03
chondro

XXX.XXX.227.52

Zdravím,
no, až budu mít více času vyjídřím se k tomu.Dle nové novely platí zákaz ROZMNOŹOVÁNÍ a DOVOZU všech tzv velkých koček + puma +gepard + rys (všechny taxony).
Ozývají se hlasy že novela je zmršená a chtěla by novelizovat tak se uvidí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.7.2021 18:52

chondro napsal(a):
Zdravím,
no, až budu mít více času vyjídřím se k tomu.Dle nové novely platí zákaz ROZMNOŹOVÁNÍ a DOVOZU všech tzv velkých koček + puma +gepard + rys (všechny taxony).
Ozývají se hlasy že novela je zmršená a chtěla by novelizovat tak se uvidí.

Takže z případného odchovu v ČR, byl- li by jaký, je možno legálně velkou šelmu koupit?

27.7.2021 09:49
chondro

XXX.XXX.227.52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Takže z případného odchovu v ČR, byl- li by jaký, je možno legálně velkou šelmu koupit?

Jako že ilegální (nezákonný)odchov by bylo možné legálně koupit?

27.7.2021 10:04

chondro napsal(a):
Jako že ilegální (nezákonný)odchov by bylo možné legálně koupit?

Ne, že jsem myslel, že jako soukromý chovatel už člověk nemá šanci další velkou šelmu získat, a podle Vašeho příspěvku, pokud by to byl odchov v ČR, by to možné bylo? Jenže on vlastně platí ten zákaz rozmnožování, takže bez šance? Nelegální chov vůbec neberu v úvahu

28.7.2021 08:25
chondro

XXX.XXX.227.52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ne, že jsem myslel, že jako soukromý chovatel už člověk nemá šanci další velkou šelmu získat, a podle Vašeho příspěvku, pokud by to byl odchov v ČR, by to možné bylo? Jenže on vlastně platí ten zákaz rozmnožování, takže bez šance? Nelegální chov vůbec neberu v úvahu

nic takového jsem nepsal.Napsal jsem ž u jmenovaných taxonů je v novele nově zákaz odchovu(rozmnožování) a dovozu.Kombinací těchto dvou změn v zákonu dojde k postupnému vymizení těchto šelem ze soukromých chovů.

28.7.2021 15:44
Thadeas

XXX.XXX.38.6

chondro napsal(a):
nic takového jsem nepsal.Napsal jsem ž u jmenovaných taxonů je v novele nově zákaz odchovu(rozmnožování) a dovozu.Kombinací těchto dvou změn v zákonu dojde k postupnému vymizení těchto šelem ze soukromých chovů.

Dobry den.
Tak jsem to právě pochopil já,že ta novela vlastně zamezí dalším novým chovům šelem skrz těch dvouch zákazů:(dovoz,rozmnožování). A všem současným chovatelům,co mají teda veškeré potřeby zvířete a povolení v pořádku,ta zvířata nechají, ale, už to budou zároveň také jejich poslední,jelikož další se už nenarodí,tak jak jste napsal,vymizí.
A ty povinné statní zkoužky,co mají lidi naučit jak se řádně starat o šelmy jsou ale přece i pro lidi,co chtějí chovat ne? A nebo to bylo asi myšlené něco jako znovu proškolení pro zoology,jinak nevím..

31.7.2021 10:07
selmicka

XXX.XXX.248.243

Thadeas napsal(a):
Dobry den.
Tak jsem to právě pochopil já,že ta novela vlastně zamezí dalším novým chovům šelem skrz těch dvouch zákazů:(dovoz,rozmnožování). A všem současným chovatelům,co mají teda veškeré potřeby zvířete a povolení v pořádku,ta zvířata nechají, ale, už to budou zároveň také jejich poslední,jelikož další se už nenarodí,tak jak jste napsal,vymizí.
A ty povinné statní zkoužky,co mají lidi naučit jak se řádně starat o šelmy jsou ale přece i pro lidi,co chtějí chovat ne? A nebo to bylo asi myšlené něco jako znovu proškolení pro zoology,jinak nevím..

Dobrý den.
¨
Pochopil jste vše správně.

Povinné zkoušky, jak píšete v prostoru chovu koč. šelem v soukromých rukou stávajících chovatelů by měly ASI zpříjemnit dožití šelem v rukou těch chovatelů, které mají praxi v chovu šelem i více než 50 let? Nevím.
Úsměv.

A je to již bezpředmětné.
Chov šelem v soukromých rukou je již minulostí. Současnost je vzpomínka na minulost.

Dodám. strávili jsme 2 dny u chovatele koč . šelem, který si ponechal na dožití všechny šelmy. I on to má na dožití , tak jako já, za pár? Kdo ví.
Pomíjím veliké náklady na udržení chovu, bez možnosti odchovat a prodat mládata.

Já vše vyřešil ukončením chovu koč. šelem a ponechal si drobotinu.

Pěkný den přeje

RN

2.8.2021 10:17
chondro

XXX.XXX.227.52

Thadeas napsal(a):
Dobry den.

Zdravím,
nepochopil jste to zcela. Novela nezakazuje odchovy u všech kočkovitých šelem ale jen u těch výše jmenovaných.
Takže všechny druhy ocelotů,caracal, serval, a další malé kočky nemají v novele diskutované omezení.
Takže bych to nenazval koncem chovu šelem ale výraznou redukcí.
Jedná se hlavně o velké šelmy kde politici vyslyšeli "hlas lidu".Né každy byl v klidu z toho že v jeho obci mohl skoro kdekdo chovat na dvorku lva.Naše zákony byly z hlediska běžného občana v tomto až příliš liberální.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2021 20:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.183

chondro napsal(a):
Zdravím,
nepochopil jste to zcela. Novela nezakazuje odchovy u všech kočkovitých šelem ale jen u těch výše jmenovaných.
Takže všechny druhy ocelotů,caracal, serval, a další malé kočky nemají v novele diskutované omezení.
Takže bych to nenazval koncem chovu šelem ale výraznou redukcí.
Jedná se hlavně o velké šelmy kde politici vyslyšeli "hlas lidu".Né každy byl v klidu z toho že v jeho obci mohl skoro kdekdo chovat na dvorku lva.Naše zákony byly z hlediska běžného občana v tomto až příliš liberální.

Takhke to začíná a zakazem velkych krajt to bude pokračovat.... Grrrr

13.8.2021 18:51
Thadeas

XXX.XXX.33.212

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Takhke to začíná a zakazem velkych krajt to bude pokračovat.... Grrrr

Zákazem snad ne...Uvidíme co přinese budoucnost. Doufam,ze v něčem se to vrátí zpátky.Těch zákazů a příkazů a omezení je v poslední době moc,až to není hezké.(Všeobecně myšleno)

21.11.2021 20:51
Milá. K

XXX.XXX.41.178

Přijde mi to všechno postavené na hlavu :(. Pro majitele jedné šelmy je 6 denní kurz v Praze za 40.000,kc + náklady na ubytování, dovolená atd. Nelogické. KVS je u nás co rok, vše ok a ještě tohle. Kdo byl už na tom školení? Jaká byla účast. Tohle je pro nás co jsme majiteli jedné šelmy likvidační. Tak kde asi ty šelmy skončí. Nikdo je chtít nebude protože tohle si může dovolit člověk který má se selmou chovatelské ambice a i tam je to investice do ničeho :(.

buteo

28.2.2022 16:27
buteo

XXX.XXX.40.122

Dobrý den! Souhlasím, že novela je zmršená, hodně se na tom podepsali poslanci svými pozměňováky. Jinak dáváme dohromady prostředky a lidi k vybudování azylu pro nechtěné či zabavené šelmy. k dispozici je objekt v Žíkovech u Sušice, zámeček, hospodáčské budovy a 180ha pozemků. Kdo se chcete přidat, pište!

8.7.2022 13:49
Milá. K

XXX.XXX.9.119

Dobrý den.
Víte někdo jestli je něco nového v této věci.
Nechceme své šelmy vzdát a chceme ji u nás nechat dožít. Ale také nechci zbytečně vyhodit 30.000,Kč + náklady ... Za školení,které je pro nás majitele jedné šelmy zbytečné. Nechci a ani si další šelmu už vzhledem k mému věku nepořídím. Tak že hledáme společně s ostatními majiteli jedné selmynějakou alternativu .

8.7.2022 14:34

Zákon 501/2020

§ 14d

Kurz k péči o vybrané druhy šelem a lidoopy
(1) Chovatel vybraných druhů šelem nebo lidoopů je povinen úspěšně vykonat zkoušku a mít osvědčení o způsobilosti k péči o vybrané druhy šelem nebo lidoopy, nebo zajistit, aby péči o vybrané druhy šelem nebo lidoopy vykonávala osoba s tímto osvědčením. Osvědčení o způsobilosti k péči o vybrané druhy šelem nebo lidoopy vydává ministerstvo a lze je získat až po úspěšném vykonání zkoušky.

(2) Chovatel vybraných druhů šelem nebo lidoopů, který osobně nezajišťuje péči o tato zvířata, je povinen určit alespoň 1 osobu odpovědnou za péči o vybrané druhy šelem nebo lidoopy, která je držitelem osvědčení podle odstavce 1.

(3) Další osoby, které provádějí činnosti související s chovem a péčí o vybrané druhy šelem nebo lidoopy, musí osoba odpovědná za péči o vybrané druhy šelem nebo lidoopy poučit tak, aby uvedené činnosti prováděly kvalifikovaným způsobem. Chovatel vybraných druhů šelem nebo lidoopů je povinen uchovávat osvědčení o odborné způsobilosti osoby odpovědné za péči o vybrané druhy šelem nebo lidoopy a vést dokumentaci o poučení osob, které provádějí činnosti související s chovem a péčí o vybrané druhy šelem nebo lidoopy, uchovávat ji od doby zahájení činnosti těchto osob související s chovem a péčí o vybrané druhy šelem nebo lidoopy, a to ještě po dobu 3 let ode dne ukončení této činnosti.

(4) Povinnosti uvedené v odstavcích 1 a 2 se nevztahují na

a) zoologické zahrady a jejich zaměstnance při výkonu jejich zaměstnání,

b) záchranné stanice a jejich zaměstnance při výkonu jejich zaměstnání,

c) osoby, které získaly střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru chovatel cizokrajných zvířat, nebo osoby, které získaly vysokoškolské vzdělání ve studijním programu nebo v oblasti vzdělávání zemědělství se zaměřením na chovatelství, pokud byl jejich součástí předmět chov cizokrajných zvířat nebo chov exotických zvířat, nebo

d) osoby, které získaly profesní kvalifikaci pro činnost chovatele cizokrajných zvířat podle zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání29).

Technicky by mělo stačit, kdybyste vybrali pár jedinců ze svého středu jednochovatelů (kupříkladu v každém okrese jednoho) a složili se jim na ten kurz a osvědčení. Tito vybraní jedinci by vám jednotlivcům potom garantovali chov, řádně by vás na základě své kvalifikace poučili o náležitostech chovu a chodili na pravidelné kontroly (aby tu péči mohli garantovat). A samozřejmě byli k ruce veškerým KVS a podobným úředníkům, a to i v místě chovu.

To je ale moje soukromá teorie.

zoorekvalifikace

7.10.2022 15:19
zoorekvalifikace

XXX.XXX.34.76

1. srpna 2022 nabyla účinnosti vyhláška č. 213/2022 Sb., o ochraně vybraných druhů šelem a lidoopů při chovu. Tato vyhláška upravuje podmínky chovu vybraných druhů šelem a lidoopů, požadavky na konstrukci, zabezpečení, velikost a vybavení prostor, podmínky ustájení a požadavky na pomůcky, krmení a napájení vybraných druhů šelem a lidoopů. Vyhlášku 213/2022 Sb. najdete ZDE.
Zároveň Vás informujeme o konání KURZU PRO CHOVATELE ŠELEM od 10. do 15. prosince 2022.
Jeho absolvování u vzdělávací instituce akreditované Ministerstvem zemědělství ČR a následné předložení osvědčení z kurzu je nyní nejen nedílnou součástí žádosti o schválení chovatelského zařízení pro vybrané druhy šelem a lidoopy, ale od 1. 2. 2023 i povinností pro stávající chovatele.
Stávající chovatelé, registrovaní před datem nabytí účinnosti novely zákona (tedy 1. 2. 2021), nemusí až do 1. 2. 2023 psát test, stačit bude pouze účast na kurzu. (Nutné předložení dokladu dle zákona.)
LEKTOŘI KURZU
Již třetí běh se koná v prosinci 2022 a účastníci kurzu se mohou těšit na hvězdné lektorské obsazení ve složení:
• MVDr. Roman Vodička – hlavní veterinář pražské ZOO,
• Ing. Renata Masopustová – dlouholetá chovatelka zvířat v pražské ZOO,
• Ing. Sylvie Ucová – z vědeckého orgánu CITES, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR,
• MVDr. Martin Janošík – ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat SVS Praha.

STRUKTURA KURZU
Kurz se skládá ze tří modulů – modul A v délce 36 hodin je společný pro chovatele šelem i lidoopů a samotné jeho absolvování nestačí pro získání osvědčení. K němu je nutné volitelně přidat modul B (v případě chovu šelem) nebo C (pro případ chovu lidoopů). V této chvíli jsou vypsané termíny pro modul A a B.

Termín konání:
Modul A: 10. až 13. prosince 2022 9,00 – 17,00 h
Modul B: 14. až 15. prosince 2022 9,00 – 17,00 h

zoorekvalifikace

7.10.2022 17:57
zoorekvalifikace

XXX.XXX.34.76

1. srpna 2022 nabyla účinnosti vyhláška č. 213/2022 Sb., o ochraně vybraných druhů šelem a lidoopů při chovu. Tato vyhláška upravuje podmínky chovu vybraných druhů šelem a lidoopů, požadavky na konstrukci, zabezpečení, velikost a vybavení prostor, podmínky ustájení a požadavky na pomůcky, krmení a napájení vybraných druhů šelem a lidoopů. Vyhlášku 213/2022 Sb. najdete ZDE.
Zároveň Vás informujeme o konání KURZU PRO CHOVATELE ŠELEM od 10. do 15. prosince 2022.
Jeho absolvování u vzdělávací instituce akreditované Ministerstvem zemědělství ČR a následné předložení osvědčení z kurzu je nyní nejen nedílnou součástí žádosti o schválení chovatelského zařízení pro vybrané druhy šelem a lidoopy, ale od 1. 2. 2023 i povinností pro stávající chovatele.
Stávající chovatelé, registrovaní před datem nabytí účinnosti novely zákona (tedy 1. 2. 2021), nemusí až do 1. 2. 2023 psát test, stačit bude pouze účast na kurzu. (Nutné předložení dokladu dle zákona.)
LEKTOŘI KURZU
Již třetí běh se koná v prosinci 2022 a účastníci kurzu se mohou těšit na hvězdné lektorské obsazení ve složení:
• Ing. Sylvie Ucová – z vědeckého orgánu CITES, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR,
• MVDr. Martin Janošík – ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat SVS Praha.

STRUKTURA KURZU
Kurz se skládá ze tří modulů – modul A v délce 36 hodin je společný pro chovatele šelem i lidoopů a samotné jeho absolvování nestačí pro získání osvědčení. K němu je nutné volitelně přidat modul B (v případě chovu šelem) nebo C (pro případ chovu lidoopů). V této chvíli jsou vypsané termíny pro modul A a B.

Termín konání:

PŘIHLÁŠKA MODUL A
PŘIHLÁŠKA MODUL B

7.10.2022 18:24
Milá. K

XXX.XXX.41.89

zoorekvalifikace napsal(a):
LEKTOŘI KURZU

STRUKTURA KURZU

Termín konání:

Zajímalo by nás co již povolení máme a nemusíme skládat zkoušky, proč není umožněno kurs absolvovat online?
V dnešní době by to neměl být problém!
Kurz pořádáte jen v Praze ? A komu během týdenního pobytu v Praze máme naše zvířata svěřit?
Děkujeme za odpověď

Přidejte reakci

Přidat smajlík