Ženetka tečkovaná (Genetta genetta)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.6.2014 17:32
selmicka

XXX.XXX.248.245

Snad potěším zájemce o oxotické malé šelmy ,že máme již v chovu konečně po dlouhé době i pár těchto velmi krásných,malých šelmiček,import ze zahraničí.Zejména v USA mají tyto šelmičky jako rodinné mazlíčky. Jsou velmi temperamentní a využívaji celého prostoru ubykace.Rády šplhají.Baští především masitou potravu,hmyz, ale nepohrdou i ovocem,které jim chutná.Jsou to denní zvířátka a ve stálém pohybu.Časem opět umístíme, ,jak foto,tak video na našich stránkách.Případné dotazy zodpovím telefonicky.Kontakt na našich stránkách.

RNsmajlík

24.6.2014 08:41
selmicka

XXX.XXX.248.245

Tyto malé šelmičky,jsou vskutku velice krásné,přeženuli,připomínají malého levharta.Nejaktivnější jsou po ránu a k soumraku.Mám je ve velkém výběhu venku.Trvalo sice cca 10 dní, něž se adaptovaly a již ,když jsou venku z budky,sedí v klidu cca na pul m a klidně mě pozorují.Chovatel jim dával pouze kuřata s kostí,kterou oberou až na tu kost. Mně začaly baštit po cca 5 dnech i moučné červy a zobáky.Snad se naučí na sarančata a šváby,Zatím nee.Ani myš,kače si nevzaly.Ze zkušenosti se surikatami mohu říci,že se to snad podaří.Tam to bylo u prvního páru to samé.Již melou vše.

Poprosím,zda je zde někdo ,kdo je měl nebo dokonce má v chovu a podělil by se zde nebo na muj meil.o zkušenosti.

Děkuji za případnou odpověd.

RNsmajlík

26.6.2014 18:00
ribba

XXX.XXX.84.214

A vaše stránky tedy jsou jaké? Jestli se smím zeptat:)

26.6.2014 18:02
selmicka

XXX.XXX.248.245

ribba napsal(a):
A vaše stránky tedy jsou jaké? Jestli se smím zeptat:)

chovrysu.hys.cz

29.6.2014 11:23
selmicka

XXX.XXX.248.245

Stále se přesvědčuji,že se musí experimentovat a trpělivě zkoušet a zkoušet.Po tel poradě s chovatelem,který mi je prodal,mi bylo řečeno,že žraly pouze to kuře a ještě ovčí srdce.

Začaly už baštit i ta sarančata a šváby.Myši ,kačata stále nee...Což obě skupiny surikat baští již s přehledem.

Tyto malé šelmičky v přírodě loví právě ty hlodavce a ptáčata ,mimo jiné. Uvidím,zda je to " naučím".

Pokud je tu nějaký chovatel,co je v chovu má,poprosím o kontakt a nabízím stálou spolupráci.

RNsmajlík

29.6.2014 13:36
chondro

XXX.XXX.179.35

selmicka napsal(a):
Snad potěším zájemce o oxotické malé šelmy ,že máme již v chovu konečně po dlouhé době i pár těchto velmi krásných,malých šelmiček,import ze zahraničí.Zejména v USA mají tyto šelmičky jako rodinné mazlíčky. Jsou velmi temperamentní a využívaji celého prostoru ubykace.Rády šplhají.Baští především masitou potravu,hmyz, ale nepohrdou i ovocem,které jim chutná.Jsou to denní zvířátka a ve stálém pohybu.Časem opět umístíme, ,jak foto,tak video na našich stránkách.Případné dotazy zodpovím telefonicky.Kontakt na našich stránkách.

RNsmajlík

Kde jste přišel na ten blabol že ženetky jsou to denní zvířatka???Ženetky jsou zvířata aktiivující přirozeně od soumraku a v noci.Nejsou to surikaty ani mangusty!

Komu chcete odpovídat na dotazy když píšete blábolysmajlík

4.7.2014 19:48
selmicka

XXX.XXX.248.245

Tak nějak se pokusím podělit o info v chovu těchto krasavcu.Ač se na internetu presentuje,že se jedná o zvířata víceméně noční,tak snad mohu podotknout,že jsou k vidění i během dne.Což mohu dokázat,těm,o co to strojí.Vskutku nádherná stvoření..Uvidíte je u nás.
www.chovrysu.hys.cz.

RNsmajlík

4.7.2014 22:23
doutrklars

XXX.XXX.227.225

selmicka napsal(a):
Tak nějak se pokusím podělit o info v chovu těchto krasavcu.Ač se na internetu presentuje,že se jedná o zvířata víceméně noční,tak snad mohu podotknout,že jsou k vidění i během dne.Což mohu dokázat,těm,o co to strojí.Vskutku nádherná stvoření..Uvidíte je u nás.
www.chovrysu.hys.cz.

RNsmajlík

Možná mají hlad , pak jsou aktivní, dokud se nenežerou, tak je to i v přírodě zkuste je nakrmit a uvidíte, že se vše srovnásmajlík

5.7.2014 09:49
chondro

XXX.XXX.179.35

doutrklars napsal(a):
Možná mají hlad , pak jsou aktivní, dokud se nenežerou, tak je to i v přírodě zkuste je nakrmit a uvidíte, že se vše srovnásmajlík

Ano ženetka není druh s přirozenou denní aktivitou.Pan navrátil to neví jako že nic nového.

Obzvlášt dospělci se ve dne neradi ukazují a pokud tak k tomu mají důvod.Hlad je jeden s možnych chjo

5.7.2014 11:16
selmicka

XXX.XXX.248.245

Pokud se podíváme na informace dostupné na googlu,tak zjistíme,že je tam o této šelmične dost napsáno,avšak zjistíme,že pouze jedno a to samé,každý opisoval od prvního zdroje.
Tak i informace,že ženatka vychází a to většinou v páru ,na pruzkum i kolem 8 . 10 hod,ale i 12 - 14 hod.Již je běžné,že i 18 -20 hod i v těchto sluných a parných dnech, je z praxe v chovu,ač zatím krátké.Což mě překvapilo.Mohu je totiž sledovat jako duchodce i celý den,poněvadž z balkonu v klidu s kávou na ně vidím.A jako nový přírustek se snažím o nich zjistit vše,to co na nettu není.A o to jsem se zde podělil.Pokud budu brát v potaz informace z nettu,že se jedná o noční tvory,nabydu dojmu,že je přez den neuvidím.
Je uplně normální,že chovatel,než si pořídí zejmena velmi málopočetný druh a mám dojem,že v ČR to bude asi v soukromém chovu u nás vyjimka,tyto šelmičky,tak zjistí z nettu veškeré dostupné informace.Ale ještě doplnujicí informace u chovatele,co mu taková zvířata přenechá.

Pokud má chovatel v chovu vakoveverky létavé,tak jako já,ví,že je uvidí pouze v noci,až je tma.To u ženetek skutečně nefunguje.

Chovatel mi dokonce radil,že on krmí 4 x denně v malých dávkách.Já krmím ráno a na večer s tím,že mají k dispozici plnou misku zobáku a močných červu ,šváby s utrhanými hlavami ,,již neodlezou a sarančata s utrhanými zadními nohani,neodskáčí,neulétnou, ve velké a hluboké misce,aby přeci jenom neulezli.Berou pouze žívý hmyz,zatím mrtvý si nevzali.

Stále a pozvolna se snažím je naučit na jedonnení kuřata a kačata,tak ,,jak jsem naučil surikaty.Ty je baští bezproblému již.

Závěrem lze říci,že tyto nádherné šelmičky předčily má očekávání dle informací skrovných z nettu.

Ano,opět,praxe je pilířem každého chovatelství.Teorie je základem toho pilíře.

Uvítám,pokud přeci se mýlím a je i další chovatel v soukromém chovu těchto šelmiček,kdyby se mi ozval.

RNsmajlík

8.7.2014 00:41
rys.leo

XXX.XXX.51.182

Ja mam par Vakoveverek letavych a a Ty jsou aktivni hlavne navecer. Ale prez den normalne spacirujou... nerikam ze je to zázrak, ale abych se na ne chodil koukat v noci misto televize...to by me ani nehlo =)smajlík

11.7.2014 20:45
selmicka

XXX.XXX.248.245

Tak se nějak stále snažím přijít na to ,,jak tyto šelmičky rozkrmit.Když chovatel je krmil pouze stehny kuřat a srdcem beraním ,,jak mě informoval.Já se vždy snažím všem mým zvířatum poskytnout plnou škálu krmení ve vší pestrosti.Avšak u těchto šelmiček jsem stále byl neuspěšný.Je velice pěkné,pokud nastudujeme net o daném druhu a zjistíme v teorii,co zvířata potřebují,avšak zjistíme,že praxe je o něčem jiném.Napadlo mne předožit 2 denní kuřátka,celá.Nezájem.Potom jsem zkusil,je naporcovat. A světe div se.,zabralo to.Semlely 3 kusy beze zbytku.Ač se dočteme na netu o těchto šelmičkách,že "plení" chovy drubeže,tak u mně si celého kuřátka nevšimliy Právě nakrájeného na kousky si vzaly bez problému .

Co tímto chci říci? Snad to,že se něco píše a stále opisuje na netu,ale praxe v chovu je vždy zásadní. Mám radost,že mi začali prci baštit ,věřím,že konečně se rozbaští v plné škále možností bohatého krmení,co jim předložím.Šváby,zobáky,moučnáky,kačata,srdce,-

RNsmajlík

13.7.2014 10:42
selmicka

XXX.XXX.248.245

Snad muže být i zajimavé,pro některé chovatele ,má zmínka ,že pokus s nakrájením na kousky vyšel na 100 %.Tímto zpusobem již baští vše předložené.Srdce,kačata,kuřata,kuřátka jednodenní,hovězí.
Pokud jem předložil stehna v celku,tak se v tom porýpaly a něco pouze okously
Měsíc žraly minimum,cca polévkovou žličku moučných červu na celý den,zbytek dožraly v noci Lžička na den cca 6 g.Maso odhad 5 g .... to vše na 2 kusy zvířat.S tím,že 4 šváby a 10 zobáku.

Což bylo určitě velice málo a měsíc to trvalo,což se mi stále nelíbilo,ač kolegové mě ujištovali,že to chce čas a u těchto malých šelem to muže trval i 3 týdny. ,at to neřeším,hlady zvíře neumře.Já však jsem se s něčím takovým za 50 let chovu,ač jiných zvířátek nesetkal,proto mne to tak i iritovalo.Po tom měsíci jsem učinil pokus s těmy kousky a je to tu žerou.Sice mi nejde do hlavy,když v přírodě loví prý ptáky a plení ty chovy drubeže ve vesnicích ve své domovině,tam si to musí naporcovat sami.Ale je to jedno,pokus vyšel a mám radost.Poněvadž nyní sbaští vše zde uvedené cca ve váze na 2 kusy 0.35 kg,což je cca 6 x více a k tomu ty zobáky,šváby a stálou váhy moučnáku.

RNsmajlík

26.10.2014 11:21
selmicka

XXX.XXX.248.237

Dobrý den .

Čas plyne a pár ženetek je již měsíc v místnosti rodinného domu ,sousedící s pokojem a kuchyní.Místnost je určena jako zimoviště pro šelmičky ze zrušeného pokoje.Na podlaze je dlažba.Teplota v pokoji je 22 st C. U stropu cca 24 st.C. Mají volieru 12 m2 do stropu místnosti s radiátorem,na kterém se i rády vyhřívají,ač mají nad radiátorem cca 20 cm palandu v delce radiátoru,leží na tom rozpáleném radiátoru. Ač jsou od rodiču a já je získal cca na 9 měsících,tak jsou velmi klidné,nechají se i pohladit.Pokud odkryji víko budky,v klidu leží,nevylítnou a "nejančí",jako jiná zvířata.Velice mne překvapila čistota,kterou mají v ubykaci.Uklid je velice snadný,spočívá v odstranění cca 4 pevných extramentu z kočičího WC a 2 hrudek s močí.Okolí zustává čisté,ve WC nehrabou.Setřu u misky šmouhy od krve z mas a je hotovo.Pokud si vzpomenu na kočky,které tyto prostory obývaly,tak to nelze ani srovnat.Ženetky jsou prostě velmi čistotné,což mne velice překvapilo.Měl jsem obavy,že mne maželka i s nima "vyhodí" pro nesnesitelný zápach moče,trusu a navíc obraného mechanismu v podobě pižma.Rodina i přátelé usoudili,že se to s kočkami nedá přirovnat.Faktem je,že pokud je cca 16 st C,větrám dlouhodobě,pokud je zima ,větrám 2 x za den krátkodobě .Tuto místnost totiž sdílí i veverky prevestovy,mangusty liščí,trpasličí a pár surikat.Někdo nyní muže nabýt dojmu,že to musí být sakrblé ale smrad.No vuně to není pro nemilovníka zvířat,ale dá se to prý snést,říkají laici z velmi blízkého okolí i s rodinnými příslušníky ,,jak jsem již podotkl.Opět,kočky prý byly podstatně více cítít kočičincem.Prý.
Také podotknu,že trpělivostí a předkládáním ruzných mas se již dobře "rozežraly",.Sice na svoji velikost,cca menší kočky,spořádají dle posouzení např. se surikatami tak cca třetinu vučí své váze.Asi tak hrst krmení,zbytek nechají.Krmín nyní k večeru.Pokud zbytky ponechám ,,již si jich nevšímají.Pro zajimavost,mangustám to problém nečiní a semelou i zbytky.
Dovolil jsem se podělit se se skromnými zkušenostmi a tím možná i odpovědět i zde těm,co mi volají s ruznými dotazy na ženetky.Uvítám i případné chovatele,pokud u nás jsou,kdyby se mi ozvali.Je i prý již nyní udajně je s určitými potížemi získat.Kdysi je i nabízela jedna známá firma,ale prý je již v nabídce nemá,když jsem majitele oslovil.

Na základě svých skromných zkušeností mohu skutečně doporučit chov i v bytě ve větší volieře.Jsou to skutečně nádherné šelmičky,připomínajicí malé levharty.

RNsmajlík

21.11.2014 09:59
selmicka

XXX.XXX.248.237

Ženetky se v zimovišti bezproblému zabydlely a jsou již takřka ochočené s tím,že na zavolání obě přijdou k ruce a nechají se hladit na čumáku,ocase a zatím letmo na těle.
Jak jsem se již zmínil,máme je od rodiču ,neochočené a to byly již vzrostlá mládata.Zda bude možný i kontakt v braní do rukou uvidím,ale moc tomu ani nevěřím.
Již berou plnou škálu krmení.Sice to trvalo poměrně dlouho,ale trpělivost stálého předkádání a zkoušení se vyplatila.S největší oblibou berou veškerý hmyz a kuřecí krky a kuřecí srdce.Již druhým dnem berou i 2 denní a celá káčata.Již je nemusím krájet na kousky. V myších se porýpají,uvidím jak dále.Zato křepelky již semelou rozkrájené na čtvtky.Kuřecí prsa nakrájená na kousky vemou jako poslední a více méně je nechají bez povšimnutí.
Zmínil jsem se o tom proto,že když k nám přišly,žraly skoro 2 měsíme tak třetinu dávky než nyní a to pouze ta kuřata ,na která byla zvyklá a hmyz ,,jak se zminuji výše.
Pestrost krmení všech zvířat v zajetí by měla snad být zachována pro jejich zdraví i v zajetí.Alespon já se o to snažím a podařilo se.Pokud bych krmil pouze čistou svalovinou kuřecí,na což byly zvyklé od chovatele,tak by to asi dobré nebylo .Takto přijímají i minerály z kostí krku kuřat,celé křepelky ,,játra - vitamin A,ale i vnitřnosti křepelek.Tudíž nemusím pamatovat na dávkování vitaminu a v pestrosti stravy se přibližuji k napodobení v přírodních podmínkách.

Jsou to vskutku nádherná a užasná zvířata,která předčila mé očekávání.Než jsem si je pořídil,rozhodoval jsem se skoro 2 roky a rozhodnutí bylo pro mne správné.
Prostě se staly mými oblíbenci.Samozřejmě až po rysech.

RNsmajlík

2.3.2015 17:00
selmicka

XXX.XXX.248.237

Tak se zmíním, že obě ženetky se již nechají bezproblému hladit po celém těle.Většinu času tráví spolu.Jsou velice klidné, zvědavé a přijdou na zavolání.
Jak byla zmínka víše.Jsou odchovaní rodiči a přišly k nám na necelém roce.Že si tak bezproblému zvykly je pro mne zajimavé.Čas, který jsem jim v "chočení" věnoval, byl řádově 5 - 10 min obden i to někdy ne.

2.3.2015 17:09
selmicka

XXX.XXX.248.237

F.

5.3.2015 17:32
cherry1402

XXX.XXX.38.222

selmicka napsal(a):
Tak se zmíním, že obě ženetky se již nechají bezproblému hladit po celém těle.Většinu času tráví spolu.Jsou velice klidné, zvědavé a přijdou na zavolání.
Jak byla zmínka víše.Jsou odchovaní rodiči a přišly k nám na necelém roce.Že si tak bezproblému zvykly je pro mne zajimavé.Čas, který jsem jim v "chočení" věnoval, byl řádově 5 - 10 min obden i to někdy ne.

Proč je na té fotce serval zahraničního chovatele, když je řeč o ženetkách?

5.3.2015 21:10
cherry1402

XXX.XXX.38.222

Pane Navrátile, děkuji Vám za Váš hlas a červenou tlapku, těší mě, že máte novou zábavu

6.3.2015 14:59
rys.leo

XXX.XXX.217.156

Již několikrát jsem se dotazoval, proč zde zveřejnuje pod svým jménem zvířata a tváře cizích a ne své. Klasika- bez odpovědi.
Vrchol všeho byla vložená fotka rodiny Jardy JOO se zvířaty, která byla stáhnuta z jejich
w. stránek. Přiznám se, prásknul jsem mu to, když jsem tam byl na kávě a on se mohl přeskočit z drzosti člověka, kterého nezná a on si sem dává jeho fotky.
Myslím si, že Roman bude náležitě poučen, že tohle se nedělá.
Nepřijde mi pěkné se chlubit cizím peřím. A když už vkládám cizí fotky, měl bych napsat: Foto není mé, sebral jsem ho na webu... bla bla bla.

7.3.2015 09:04
selmicka

XXX.XXX.248.237

Foto níže je od věhlasného chovatele a velmi známého drezéra velkých predátoru, kteréžto jméno zde bylo zmíněno.
S jeho souhlasem a osobní známosti, tak, jak i v minulosti se stalo.
A několikráte jsem se opakoval, že souhlas majitelu k umístění fot mám.
Pokud byla přidána fotka z jiných chovu v minulosti, než našeho, byla VŽDY se souhlasem majitelu.
Fota mi byla majiteli zaslána na muj meil s tím, že je mohu kdykoliv použít.
Tímto všem majitelum fot děkuji, poněvadž vím, že i zde někdy to tu čtou.

7.3.2015 11:53
selmicka

XXX.XXX.248.237

Zpět k ženetkám.
Páč vlákno je o těchto nádherných šelmičkách.
A ZŘEJMĚ V SOUKROMÝCH CHOVECH JSOU VELMI VZÁCNOU VYJIMKOU.v čr ZATÍM O NIKOM NEVÍME.
Pokud by tu to někdo četl a tyto díblíky má, uvitám kontakt na muj meil.
Děkuji

RN

8.4.2016 11:29
selmicka

XXX.XXX.248.241

Ženetky mne neustále překvapují.

Časem, který běží mílovými kroky, jsou kontaktnější, na zavolání přiběhnou, berou si z ruky nebo z misky, u které mohu stát cca 20 cm a oni spokojeně baští hmyz, který milují.
Jak čas běží, mohu s jistotou tvrdit, že vubec nezapáchají a stále jsou velmi čistotné a používají stále WC.
Je zajimavé, že jsem nikdy za celou dobu nezaznamenal použití jejich pižmo žláz, což je zejmena ocenitelné v chovu v bytových podmínkách.

Ce se mi za celou dobu nepodařilo, je rozkrmení pestrou stravou, tak, jako jsem rozkrmil časem 2 páry surikat o 2 páry mangust, kteří již maší širokou plejádu krmení.

ŽENETKY BAŠTÍ POUZE KRKY KUŘAT, HLAVU A SVALOVINU Z KUŘETE NEE.JEDNODENNÍ KUŘÁTKA A KAČATA ANO.POTKANY MALÉ ANO.s VELKOU CHUTÍ BEROU MALÁ MORČATA.
HMYZ JE SAMOZŘEJMOSTÍ.ZOBÁKY, MOUČNÁKY A NĚKOLIK DRUHU ŠVÁBU.

Ač kolegyně v Polsku říká, že jí bezproblému berou i kusy kuřat.To samé chovatel, od kterého jsem získal pár.

Možná to muže být i tím, že denně dostatek hmyzu jim dávám a ten vždy upřednostnují s tím, že cca v 10 hod ráno krmím a pár vystartuje k snídaní do 3 min při předložení hmyzu, ač je zalezlý v budkách.

Snad stojí i za zmínku, že se nám narodila mládata a 8 dní již spokojeně prospívají a matka je vzorná rodička.Otec parkuje v druhé budce a není žádným problémem pro zdárný odchov mládat.Tedy snad, zatím. Nikde se mi nepodařilo získat informace o odchovu.V ČR jsme asi jediní.Tak vše probíhá pokus - omyl.

Již dnem porodu byla tři mládata v jedné budce, jedno v druhé u samce.Samice spokojeně a bez zájmu sídlila na palandě a nejevila žádný zájem o mne při vstupu k ní, ani o mládata.Čekal jsem asi 1 hod a nic.
Rychlé rozhodnutí.
Mládata jsem dal k samci a nechal vše přírodě.Po mém příjezdu cca za 8 hod jsem našel mládata s matkou v boudě, kde byla porozena tři mládata.Byla tam všechna 4.Takže samice přenesla celý vrh do druhé budky.Samec leží ve své budce a matka odchovává v budce druhé v plnné pohodě páru.

Od té doby je vše ok a matka sedí jako přibitá a mládata není vubec již slyšet.
Perfektně přibývají na váze.

Budu doufat, že celý pruběh odchovu proběhne bez nepředvídatelných událostí a mládata zdárně samice vyvede z budky a budou nadále dobře prosperovat.

RN

8.4.2016 20:07
lucias

XXX.XXX.173.128

Veliká gratulace! Držíme palce, ať je všechno v pořádku

9.4.2016 08:36
selmicka

XXX.XXX.248.241

Díky.

Příroda je nevyspytatelná a ve většině případu je to na ní.
Samozřejmě i chovatel má svuj nemalý podíl.
Poslední slovo má ta příroda.

9.4.2016 11:59
atteam

XXX.XXX.153.238

Hodne zdaru.

11.7.2016 19:49
selmicka

XXX.XXX.248.241

Máme doma jednoho kluka, který má přes 3 měsíce a je stále s mámou. Otec se přidává ke hrám zejména večer. To si celá rodinka hraje, Opět mě překvapili tím, že pro ně není problém běhat po slabých větvích cca 1,5 cm a to jako veverky, je to rychlost. Dost často odpočívá celá rodinka schoulena k sobě.Stále si oba rodiče s mládětem dokáži hrát i hodinu.
Kluk vše okoukal od mámy, at je to krmení a výběr krmiva dle matky.Pokud je pestro v misce, máma veme kus a odeběhne.Mládě letí za ní, kouká ji na žrádlo a veme si jej. Samozřejmě, že žere i sám z misky hmyz, potkany, srdce kuřat atd.
Na WC kočičí chodí jako rodiče. Je zvídavý bez problému se nechá hladit a kontakt je jako s rodiči.
Povahově je jiný než kočky. Prostě užasný tvor, který mě stále dokáže překvapit.

11.2.2017 17:47
selmicka

XXX.XXX.248.218

Druhý odchov od stejných rodiču jako první muj se podařil koncem 2016 a poslední mládě, holku, odvezli do Litvy 8.2.2017.
Vzala si ji chovatelka exot. zvířat, která uskutečnuje volný chov po bytě s tím, že má volně v bytě pár Fenku berberských ( viz. její foto ve vlákně Fenek ) Ženetku chce taktéž chovat volně v bytě, jak je patrné i z fotky, kterou přikládám.

Uvidím, jak se ji to podaří.

RN

14.2.2017 11:25
selmicka

XXX.XXX.248.218

selmicka napsal(a):
www.chovrysu.hys.cz.

RNsmajlík

Ne, že jsou vidět během dne a to stále ( ač mají 2 boudy, ale v těch" bydlí" pouze při odchovu ) a jsou i aktivní, což za dobu chovu mohu potvrdit a určitě i ti, co je chovají.

Jeden kolega ze zahraničí dovezl již více kusu.

A dokonce se bez problému páří během dne ( dnes např.11,15 hod, včera 15,00 hod...) během večera určitě také, velký lomoz v ubykaci tomu vždy napovídá.

15.2.2017 18:51
selmicka

XXX.XXX.248.218

Určitě bude zajímavá informace, že ženetky pokračují dnešním dnem v páření. Opět, jak odešlo poslední mládě, druhým dnem se začaly pářit. ( Vypadá to, že se vždy páří na zemi ) Ač noční zvířata prý, tak zase během všedního dne, ale proč to vše píšu?

Krátce před 16 hod se pářily opět na zemi vehementně, jako kočky i se stejnými projevy. Zajímavé na tom všem je, že jsem pul m od nich čistil s větším lomozem ostatní ubikace a oni mne vůbec nevnímaly.
Vzpomenu si, že jsem v začátku chovu o tři vrhy přišel, až přesun na stálo do bytu vše vyřešil a mají 2 x do roka mladé a to již druhým rokem.
V bytě jim to asi perfektně svědčí, ochočili se dokonale a jsou plně na veškerý provoz zvyklý, nic je nevyruší, ničeho si nevšímají a " jedou " si svou.

Zminuji to proto, že mi to připadá velmi zajímavé, poněvadž mangusty, surikaty to tak nemají. Tam je stále reakce uprchu, vylezení a sledování co se děje, při jakémkoliv pohnutí nebo lomozu.

Prostě ženetky umí stále překvapit, jak jsem se již zmínil v jiném příspěvku víše.

RN

19.2.2017 15:46
selmicka

XXX.XXX.248.218

Ženetky ukončily včera páření a opět se věnovaly manželským povinnostem při pokládání obkladu v jejich místnosti mojí maličkostí. Vubec jsem jim nevadil a to zase odpoledne v14,00 hod.
Pokud se spolehnu pouze na net, na jednotlivé články o těchto šelmičkách, opět zjistím, že gro je opisováno jeden od druhého a nic nového.

Pokud je mám v chovu a sleduji jejich život pravidelně, zjistím, že jejich aktivity v pruběhu dne jsou uplně normální.Až však v noci ožívají skutečně naplno a to je i kongo, co v nocí dokáží.

Pokud vše proběhne jako při minulých odchovech, za 2 měsíce mám nová mláďata.

20.2.2017 16:43
selmicka

XXX.XXX.248.218

Zajímavostí určitě je, že ZOO Dvur Králové po delší době zaznamenala uspěch v chovu Ženetek tečkovaných a odchovala 1 mládě v roce 2016.

V anketě návštěvníku na Facebooku o nejoblíbenější mládě roku obsadila ženetka. samička Zuzy 1. místo.2. místo patřilo nosorožci a místo 3. žirafě Oliveru.

V mediích odchov ženetky v ZOO Dvur Králové v roce 2016 a jejich prvoodchov je presentován jako uspěch.

Gratuluji.

RN

4.4.2017 13:18
selmicka

XXX.XXX.248.233

Ženetky se mají k světu a koncem dubna se narodí nová mláďata. Snad je odchovám jako předchozí vrhy. Ale nikdy neříkej nikdy.
Za dobu co je chovám, tak jejich kontaktnost se i více prohloubila. Bude to asi i tím, že jsem jim předělal výběh, který je nyní i pro mne v pohybu u nich zásadně lepší a věnuji se jim i více, něž dříve.
Co se týče krmení, taj jsem jim ubral dávky hmyzu a rozjedly se na jednodenní kuřatech. Nyní podíl krmné dávky činí kuřátka, potkani, myši, kuřecí krky.
Na přilepšenou denně ten hmyz. Nějak si oblíbili šváby Blaberus gigantea a craniferm, což jim denně ty 4 kusy na hlavu dám. Dávám je živé a oni okamžitě loví. Otázka pár vteřin.

Současný způsob krmení je i pro mne nyní podstatně snazší, zejména časově. I pro případ krmení náhradníkem, pokud bych zustal z nějakých příčin mimo "provoz", což v mém věku muže být kdykoliv. Nyní stačí z mrazáku vyndat krmení - brouci se mohou již i vyloučit - a je nakrmeno.
Též mají rádi i zmražené cvrčky, sarančata.
Pro nového majitele je již výhodou, že mláďata o de mne již budou naučena na stejný zbusob krmení. Samozřejmě opět budou odchována pod rodiči, ochočená, kontaktní.

Případní zájemci mohou zavolat a nezávazně se přijet podívat a případně si rezervovat mládě.

6.4.2017 04:13
chondro

XXX.XXX.18.197

Tak krom toho že víme jak to s těmi "odchovy" tohoto delegáta je je celé vlákno snůškou nesmyslů, vymyšlených tvrzení a podobně

13.4.2017 18:42
janekhok1

XXX.XXX.248.237

My co pana selmicku navštěvujeme, víme jak to s jeho odchovy je. My je vždy vidíme.To je pravda. Popřejeme panu Romanovi opět aby se mu očekávaný další odchov u ženetek podařil.

15.4.2017 17:58
selmicka

XXX.XXX.248.233

Foto z Litvy.

Mládě je již plně ochočené a v kontaktu s fenkem. Viz. video víše.

22.4.2017 15:28
chondro

XXX.XXX.18.197

janekhok1 napsal(a):
My co pana selmicku navštěvujeme, víme jak to s jeho odchovy je. My je vždy vidíme.To je pravda. Popřejeme panu Romanovi opět aby se mu očekávaný další odchov u ženetek podařil.

Navrátil, nevštěvujeme sami sebe co

23.4.2017 10:42
selmicka

XXX.XXX.248.233

Narodila se mláďata ženetek. Zájemce muže přijet se domluvit o rezervaci mláděte. Mládata budou ochočená.

23.4.2017 14:43
chondro

XXX.XXX.18.197

Aha a kolik jste už "prodal" těch flaškáčů z Polska?

20.7.2017 12:56
selmicka

XXX.XXX.248.220

Naše mládě nar.2016 v bývalém státě SSSR.

Je už plně ochočené i se skamarádilo s Fenkami berberskými majitelky.

6.11.2018 15:18
selmicka

XXX.XXX.248.239

Mládata narozená u nás 9/2018.

Máma spokojeně z boudy pozoruje, jak ji držím mládata.

2.7.2019 20:45
selmicka

XXX.XXX.0.1

Stále je možnost získat mládě z mého chovu, ochočené a vymazlené .Odchované rodiči Odchov rodiči je výhodnější , než odchov na flašce. Protože mláďata získají imunitu z mleziva kojící matky i další vitamíny v pruběhu stálého kojení, které náhražka mléka není schopna zajistit. Za několik let, co mláďata odchovávám jsem se přesvědčil, že je velkou výhodou mít pár ochočený, který si nechá od porodu manipulovat s mláďaty dle potřeb chovatele.

Je i pro budoucnost v zájmových chovech nutno dobré podotknou, že tato krásná cibetkovitá šelma nespadá do CITES a nepodléhá opatřením, která se připravují v chovech šelem i malých pro chovatele v ČR.
V povolení chovu kočkovitých šelem bude mnoho výrazných omezení a zákazu odchovu mládat.i malých , kočkovitých šelem .

Jsem přesvědčen, že Ženetky budou alternativou pro zájmový chov ,kterých se tato opatření netýkají. Zejména je skutečností, že tyto šelmy lze bez problému chovat v bytě . Při běžném uklidu nezapáchají. Jsou čistotné a chodí na kočičí WC.

21.11.2019 12:00
selmicka

XXX.XXX.248.231

Vzhledem k četným tel. dotazum shrnu poznatky v chovu ženetek za skoro 6 let chovu a odchovu mláďata.

Choval jsem snad všechna zvířata od hmyzu ,rybiček , tera, ptáky, až po exot. savce . Za tu dobu 60 let chovatele mohu říci, že ženetka splnuje veškeré předpoklady chovu jak ve venkovním výběhu , tak doma.
Zejména pro chov v bytě je podstatné, že lze v místnosti pracovat, až tak, že poběží sbíječka, jsou klidní a leží na svých místech a vůbec je to nestresuje.
Dají se snadno ochočit.

Já mám pár ochočený, odchov pod rodiči. Což je velmi výhodné a několikráte jsem se při odchovu přesvědčil, že ideální. Kdyby byly ve venkovním výběhu a ne v bytě, jak je chovám, o mláďata bych přišel. Ochočení je velkou výhodou, poněvadž mohu zasáhnout v případě problému i těsně po porodu .Nechají se sebou manipulovat i v pruběhu porodu a posléze i s mláďaty. Což chovatel ocení v případě podávání léku, kontroly mládat i pokud by samice měla nedostatek mléka, lze přikrmovat u matky a ne odebrat na flašku. Odpadá v případě odběru na flašku řehole krmení začínající po 2 hod po dobu 24 hod do odstavu mládat. A mláďata pijíci i od matky v mléce získávají potřebné vitamíny a mlezivo pro získání imunity. Což je pro jejich budoucí život výhodou.

Je velmi výhodné, že mláďata odchované rodiči od ochočeného páru a návštěv chovatele v pruběhu odchovu mláďata , získávají od rodiču nejspíše podněty ke vztahu k chovateli. Prostě vidí, že rodiče nemají unikovou vzdálenost, tak to tak dělají také. Lidsky řečeno. Prostě se ochočí a jsou vymazlená, pokud se jím chovatel více věnuje.

Odchov.

Pokud mám pár v bytě , pod častým dohledem a mohu v případě problému zasáhnout, většinou je pak bezproblémový. Zmíním se, že jsem o tři odchovy v začátcích chovu přišel, poněvadž byly ženetky chovány ve venkovní voliéře. Rozhodl jsem se pro chov v bytě . Od té doby se odchovy daří. Je i pravdou , že jsem musel několikráte zasáhnout a vyřešit situaci , aby mláďata přežila ,má pak chovatel větší pocit zadostiučinění, že pomohl mláďatům, která by v přírodě podlehla přírodnímu výběru. A i výzva, která před ním stála, zda zásah bude uspěšný , se naplnila uspěchem. Odchovem.

Ve vrhu bývají 2 - 5 mládat. Většinou 2. 2 x do roka.

Krmení

Moje ženetky se naučily baštit po delší době více mas. Jednodenní kuřátka, káčata, potkany i dospělé, myši, holata myší a potkanu, krky, křídla kuřecí, krutí, kachní, hmyz.
Když k nám přišly, braly jen kuřecí ,červy, křídla a nic víc. Trvalo cca 3 měsíce, než se postupně naučily baštit více druhu krmiva.

Závěrem

Velmi atraktivní, cibetkovitá šelma ,klidné povahy mezi psem, kočkou, koč. šelmou vhodná i do bytu při splnění určitých podmínek.
Případní zájemci uvažující o chovu ženetky se mohou po tel. domluvě přijet podívat a vše vidět na vlastní oči.

Elwire

21.11.2019 13:06
Elwire

XXX.XXX.11.157

Byla jsem se osobně podívat na chov ženetek u pana chovatele a musím říct, že je má ochočené a žijí v pěkném výběhu. Dokonce jsem si jednu ženetku mohla pohladit. Jsou kontaktní, zvědavé, zvyklé na lidský kontakt. Taky jsem ráda, že mi byly zodpovězeny všechny dotazy. Přece jenom u nás není moc chovatelů, přitom se tato krásná, specifická šelma chovala nejen v Egyptě, ale i ve středověké Francii, než ji nahradila kočka. Plánují chov v bytě, s tím, že bude mít vlastní místnost se vším, co potřebuje k životu, ale aby byla začleněná do rodiny. Ženetka se dá ochočit, ale přitom ji musíme respektovat jako šelmu.

Tímto bych chtěla poděkovat panu Navrátilovi za návštěvu a doufat, že se mi poštěstí tuto nádhernou šelmičku vlastnit.

zvířátka7

2.1.2020 19:37
zvířátka7

XXX.XXX.215.185

dobrý den, ráda bych se zeptala jestli potřebuji pro chov ženetek zvláštní povolení.

Elwire

2.1.2020 22:13
Elwire

XXX.XXX.153.117

Dobrý den, ano na chov je třeba povolení z krajské veterinární správy.

30.3.2020 00:45
Filipovský Filip

XXX.XXX.64.12

Dobrý den dá se ženetka stále sehnat?

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík