Když na ifaunu přijde nový čtenář , mělo by se mu na ní zalíbit a měl by se vracet, vrátí se pokud najde co hledal. jsou tu nové oddělení , tak proč si je hned zkraje hezky nevyzdobit. Začnu drápkatýma opičkama, které jsou v mém chovu asi nejvíc zastoupeni, vložim jen druhy které mam a doufam že další kolegové přidají zas druhy v jejich drženíTak hned na začátek nejmenší zástupce Kosman zakrslý / Callithrix pygmaea/
Kosman bělovousý /Callithrix jacchus/ toho času s miminkem, foto miminka vložim později
Tamarín sedlový /Saguinus fuscicollis/, tet maji zrovna již 7 měsíční prcky
Dobrý den já mam 2 měsíční dvojčata zakrsláčů, přemýšlim ještě o jednom páru, tak asi jeden kus budu třeba měnit
Dobrý večer, ten náš je asi půl roku starý a samička nejspíš brzy porodí dalšího potomka nebo potomky. Je už pěkně kulatá a odpočívá s prověšeným bříškem ve větvích. Zatím netuším, co je Tchibo zač, ale vypadá na samičku. Do budoucna bych ráda ještě jiný druh kosmanů. Máte odchovy třeba od bělovousáčů? Ti mě lákají asi nejvíc.
Jeden sourozenec byl bohužel zraněný na ručičce, neudržel se na rodičích, tak zkončil v inkubátoru. Ale mlíčko mu chutná , tak snad to bude dobré
Ahoj jo máš pravdu známe to také pořád je co dělat,a myslím že dočkáš.Tak ještě přidáme
cherry1402
napsal(a):
Opičky máte krásné a ty Vaše sůvy jsou taky super. Hodně jste se "rozmnožil".
Ať se Vám v nové roce daří!
Dobrý den paní J. děkujeme za vřelá písmenka.Tak snažíme se,jak s opičkama tak i nyní s těma sůvama také a jsou fakt super.Koukám na kočky u Vás a pořád přemýšlíme i tímto směrem s jedním párem pro rados
svetopicek
napsal(a):
Dobrý den paní J. děkujeme za vřelá písmenka.Tak snažíme se,jak s opičkama tak i nyní s těma sůvama také a jsou fakt super.Koukám na kočky u Vás a pořád přemýšlíme i tímto směrem s jedním párem pro rados
To je dobře, že uvažujete i tímto směrem. Dobrých chovatelů není nikdy dost!Snad mi zadavatel tématu odpustí, když Vám pošlu něco pro inspiraci. Je to focené dnes, tak je kočičák trochu zahalený do mlhy.
dob124
napsal(a):
Tak to bohužel nevím... Sám bych je chtěl v brzké budoucnosti začít chovat.
Ono se sem tam něco i objeví, ale kdo ví proč jsou na prodej , a jetli vubec je to do chovu vhodné , taky člověk může jen utratit plno peněz za zvířata jen na dívání, což už se mi bohužel taky stalo. Jde o spoustu peněz a člověk musí být opatrný
Vím, byl jsem na návštěvě. Malpí rodinka kouzelná, chovatelé příjemní lidé. S Vámi jsem si v minulosti vyměnil pár emailů ohledně opičáků. U mě stále přetrvává problém s místem, proto alespoň zatím stále sbírám informace kde se dá. Podobně mě uchvátili i drápkaté opičky, ale trochu mám obavy z komplikovaného krmení a podávání vitamínů. Malpy mě uchvátili pro jejich chytrost, ale mám strach, když bude jeden/jedna, jak by snášel(a) občasnou samotu (práce atpod.)
Problem se samotou je stejná u všech opiček ne jen u malp, i ty drápkaté je nutné chovat v páru , ale je pravdou že např. na tamaríny žlutoruké by jste vystačil s třetinovou volierou než na malpy , znam spoustu chovatelů , kteří třeba jen pár drápkatých / rodinku/ chovaji v paneláku , ale ani malpa, nebo makak na to vhodný neni
Zpět k tématu: krátký dokument z Rio De Janeira, kde Kosmánci Bělovousáči svou rozpínavostí vytlačují domácí Lvíčky Zlaté. Všimněte si na konci Kosmanů Ušatých a tzv. "hybridních kosmanů", kteří vznikli míšením Bělouvousáčů s Ušatýma.
Omluvte horší kvalitu.
http://www.youtube.com/watch?v=XCmfDTo0fdM&feature=youtu.be
dob124
napsal(a):
Vím, byl jsem na návštěvě. Malpí rodinka kouzelná, chovatelé příjemní lidé. S Vámi jsem si v minulosti vyměnil pár emailů ohledně opičáků. U mě stále přetrvává problém s místem, proto alespoň zatím stále sbírám informace kde se dá. Podobně mě uchvátili i drápkaté opičky, ale trochu mám obavy z komplikovaného krmení a podávání vitamínů. Malpy mě uchvátili pro jejich chytrost, ale mám strach, když bude jeden/jedna, jak by snášel(a) občasnou samotu (práce atpod.)
Zdravím,
co se týče chovu drápkatých opiček, zřejmě bych se zas až tolik nebál toho krmení. Pokud si studujete dostupnou literaturu tak jistě základně víte co se jim dává. Důležíté je, že je musíte krmit ráno, odpoledne a večer. Někteří chovatelé krmí dvakrát denně a to bez problému. My jsme krmili třikrát. Ráno opičky dostaly speciální kašičku a odpoledne ovoce a večer hmyz plus další várku ovoce. Je dost důležité přemýšlet při krmení a když má člověk na opičky hodně čas tak jim dávat menší dávky vícekrát denně, což asi nemáte, ale i tak je vhodné nenacpat opičkám vše hned ráno a pak až někdy kolem 6 když se vracíte z práce. K chovu malp a´t už páru nebo skupiny nezapomeňte zbudovat hlavně odolnou volier-výběh. Při budování zázemí udělejte vše co nejpevněji a důkladně. Sebemnší škvírka při dávání dlaždic na zem či zeď se Vám do budoucna může vymstít. Ony hned vše prozkoumají a demontují, demolují. Jsou extrémně inteligentní a někdy trochu zákeřné. Pokud jsou ve skupině, fungují jako jedno tělo. Jsou schopné vás v mžiku obrat o cokoliv. Hodinky, brýle. Někdy aby dosáhli toho co chtějí ony jsou schopny přeedstírat nemoc. Jsou to úžasná zvířata a fascinují mne svojí vynalézavostí a inteligencí. V Americe jsou velice popu,lární, ale já osobně tvrdím, že nejsou vhodné jako mazlíci. Ze začátku je vše OK, ale jak přechází do puberty a jsou dospělí, jsou hodně nevrlí a můžou ublížit. Kousnutí dost bolí :D Sehnat kvalitní opičky je v celé EU obr problém!! Hodně chovatelů si mládata nechavájí. Mohou žít v docela velkých skupinách, navíc malpy jsou na trhu nedeostatkem, takže i proto si je nechávají doma!!
Děkuji za reakci. S tím ochočováním si myslím, že je to na člověku kolik jí věnuje času. Co pozoruju na netu tak existují x-leté funkční soužití malp s lidmi. Samozřejmě, když bude celý den zavřená/ý sama, tak se moc kamarádit nebude chtít a bude to podrážděný a vystresovaný tvor. Na druhou stranu pokud je člověk smířen s velmi náročným chovem a věnuje zvířeti potřebný čas, tak to může fungovat ke spokojenosti obou.
Dobrý den , to co napsal HORADNY ,stim bych naprosto souhlasil, u dráprakých opiček je to o tom , osvojit si nějaké zásady a pravidla, co se týče přísunu vitamínů a minerálních látek, bez čeeho chov neni možný a pravidelnost krmení, nelze opravdu třeba občas krmit jednou denně. U těch malp je to opravdu složité , koupíte si třeba mládě , bude mazlivé , ale opravdu tam dochází k výkyvu nálad a hlavně když to nečekáte, jedna věc je , když vam k životu stačí, že si opičkapřijde na vaše rameno pro pamlsek , nemá důvod Vam ubližovat , jiná , když třeba něco umí , Vy to po něm chcete dochází ke kontaktu, bezdůvodně vyjede aniž by jste to čekal . Mě třeba můj sameček sundal kůži na malíčku skoro na kost. Choval jsem ho jako malého doma ve volierce a od jara jsem ho nosil ven do velké voliery skotačit . Byl zvyklý, když jsem do volierky vložil ruce , lehl si do nich a nechal se ven odnést, když pak měl jít domu , tak se mu mnohdy nechtělo , nakonec to vygradovalo tim kousancem. Já ho nemam na výcvik tudíž jsem ho už k ničemu nenutil jsme ,,přátelé,, dál , dokonce k němu můžou cizí, nekouše , ale nestojí o žádné kontakty.Máte vubec představu, kolik je v zajetí opic pořízených jako roztomilých mazliků a dnes jsou z nich vztelý nervozové ke kterým se mnohdy nedá ani přiblížit ? Dělá jim přímo radost , že se jich páníček bojí.
To bohužel vím, např. v USA a UK existují pro tyhle "odpadlé mazlíky" obrovské útulky, kam je lidé odkládají, protože v některých státech lze opice koupit v obdobě našeho zverimexu bez nějakých povolení atd. :( Taky tam stihli vzniknout četné organizace bojující proti možnosti chovu těchto zvířat v domácích podmínkách. Lidí co nedomyslí náročnost chovu, nebo dlouhověkost opiček je tam potom odkládají. Stejně jako ty nezvladatelné, které si koupí jako roztomilé prcky na které pak nemají čas. Přitom i na jejich poměry jsou celkem drahé cca 4 až 6 tis dolarů.
Na druhou stranu např. na stránkách junglefriends jsou popsány případy, kdy si odložené opice po soužití cca 10-20let s lidmi z žalu rozkousala nožičky až ji je museli amputovat, nebo další co tesknila po svojí lidské rodině až zemřela žalem:(
Samozřejmě by bylo lepší chovat rodinku, ale když je celkem problém je sehnat, byl by člověk rád i za tu jednu-jednoho. S nějakým tím kousancem člověk asi i počítat musí, stejně jako u jiných savců.
odkaz na útulek v USA
http://www.junglefriends.org/