Dobrý den všem, zvláště pak paní Věrě Jüttnerové.
O víkendu jsem měl možnost vidět a mazlit se s tříletým samcem geparda.
Ikdyž do dneštní doby jsem uvažoval o pořízení lva, setkání s gepardem zmněnilo můj názor a dokonce zapůsobil i na manželku, která byla zásadně proti.
Proto se chci zeptat na chov geparda, zvláště pak na jeho výchovu v porovnání třeba se psi.
Také na způsob krmení.
Myslím, že téma bude zajímat více lidí.
Děkuji mnohokrát Sedlák
loufan
napsal(a):
Ikdyž do dneštní doby jsem uvažoval o pořízení lva, setkání s gepardem zmněnilo můj názor a dokonce zapůsobil i na manželku, která byla zásadně proti.
Proto se chci zeptat na chov geparda, zvláště pak na jeho výchovu v porovnání třeba se psi.
Také na způsob krmení.
Děkuji mnohokrát Sedlák
Dobrý den , no já bych ještě počkal, třeba ještě potkáte super vymazleného levharta , nebo jaguára a zamilujete se zrovna tak , předce jen jen u šelmy to chce rozvahu , neni to na rok , na dva
loufan
napsal(a):
No nevím, jestli byla vaše odpověď myšlena ironick, nejspíš ano.
Levhrta ani jaguára bech si určitě nepořídil, pok o šelmách něco víte, tak vám nemusím psát proč.
No moc ironicky ne, mne je Vaše přijmení povědomé a před časem jste měl zájem o uplně jinou šelmu, což pochopitelně jen Vaše věc , na druhou stranu by pořízení šelmy měl zájemce opravdu zvážit a dětinsky si nemyslet že právě ta jeho bude naprosto stejná jako ta vymazlená co vyděl kdesi, to mi chovatelé určitě potvrdí, jinak Vam samozřejmě přeji hodně štěstí v pořízení
doutrklars
napsal(a):
Mimochodem levharta voděj v cirkuse JOJO po manéži na vodítku zcela bez bezpečnostní klece , takže ten by bezpochyby taky nebyl marný
Pane D., ochočený levhart na mazlení?? Nevím, jak moc odvážný jste Vy, ale za sebe říkám - nikdy.. Max. tak do jednoho roku věku, pak už bych to neriskovala.
loufan
napsal(a):
Také na způsob krmení.
Děkuji mnohokrát Sedlák
Dobrý den. Tuším, se kterým samcem jste měl možnost se mazlit, zas tak moc jich v republice není... Chov geparda se vůbec nedá srovnat s chovem psa, je to ve všech ohledech náročnější. Zrovna dnes jsem mluvila s několika lidmi s různých našich zoo a věřte, že jeden by nevěřil, na co všechno mohou gepardi reagovat negativně. Ono není v ČR moc lidí, kteří by na základě zkušeností mohli poradit, nejlepší je samozřejmě obrátit se na zoo, kde je mají, ale i tam mají s gepardy řadu potíží. Kdo se zoo spolupracuje více, tak o tom ví podrobně vše. Velký důraz je třeba klást na stravu, mají velice choulostivé zažívání. Nelze je krmit jen kuřaty, pestrá strava je nezbytná, důležitá je i denní dávka, její podcenění nebo přecenění se odrazí dříve či později na konstituci a náprava je obtížná. Psát sem o všech potížích, které může špatné krmení způsobit, by bylo na dlouho. Gepardi nejsou v tomto směru zdaleka tak odolní jako jiné šelmy.
K ochočení - nejlepší varianta je, když majitel kotěte(a rodičovského páru) může být denně s tím malým prckem v kontaktu. Vlastně by měl, pokud má být mládě ochočené. Není pak třeba žádného speciálního výcviku, který se praktikuje např. v arabských zemích za účelem vycvičení na lov zvěře. Denní kontakt s člověkem či více lidmi plně postačí do doby než si ho nový majitel odveze od chovatele a bude na něm dál pracovat pod vedením zkušeného chovatele. To je velmi stručná odpověď na Váš dotaz, pokud chcete vědět více nebo se zeptat na něco konkrétního, dle svých možností Vám odpovím.
cherry1402
napsal(a):
Pane D., ochočený levhart na mazlení?? Nevím, jak moc odvážný jste Vy, ale za sebe říkám - nikdy.. Max. tak do jednoho roku věku, pak už bych to neriskovala.
Dobrý den , vážně beru to, že by se člověk měl pro zvíře rozhodovat a plánovat trochu jinak , než podle toho co zrovna kde zajímavého zpatří, a nevážný v tom, že kdyby pan kolega toho levharta viděl, třeba by už geparda ani lechtěl a zkusil by levharta, nebezpečná je naprosto každá šelma a někdy může právě u šelem zdánlivé ochočení být docela zavádějící . To že šelma respektuje mne neznamená, že při mazlení v mé nepřítomnosti nenapadne třeba jiného člena rodiny , nebo návštěvu a za další pakliže si někdo chce pořídit šelmu na základě toho , že bude mít mazlika, myslim, že v 80 procentech dochází ke zklamání , super ochočená zvířata maji zpravidla lidé s letitýma zkušenostma v chovu případně výcviku, jelikož i malá chyba se jen velmi těžko napravuje , já sám se přiklánim k pořízení šelem na chov a když se třeba náhodou povede odchov , proč si nezkusit kotě ochočit a pokud bude podle mích představ tak si ho ponecham
doutrklars
napsal(a):
Dobrý den , vážně beru to, že by se člověk měl pro zvíře rozhodovat a plánovat trochu jinak , než podle toho co zrovna kde zajímavého zpatří, a nevážný v tom, že kdyby pan kolega toho levharta viděl, třeba by už geparda ani lechtěl a zkusil by levharta, nebezpečná je naprosto každá šelma a někdy může právě u šelem zdánlivé ochočení být docela zavádějící . To že šelma respektuje mne neznamená, že při mazlení v mé nepřítomnosti nenapadne třeba jiného člena rodiny , nebo návštěvu a za další pakliže si někdo chce pořídit šelmu na základě toho , že bude mít mazlika, myslim, že v 80 procentech dochází ke zklamání , super ochočená zvířata maji zpravidla lidé s letitýma zkušenostma v chovu případně výcviku, jelikož i malá chyba se jen velmi těžko napravuje , já sám se přiklánim k pořízení šelem na chov a když se třeba náhodou povede odchov , proč si nezkusit kotě ochočit a pokud bude podle mích představ tak si ho ponecham
Plně s Vámi souhlasím. On si málokdo uvědomuje, že neochočená šelma není na rozdíl od té ochočené nebezpečná, pokud je řádně zabezpečená a majitel má zkušenosti, aby věděl, jak s ní v případě nutnosti zacházet. Jednoduše je to tak proto, že za tou neochočenou nikdo nepůjde. Zranění hrozí vždy od té ochočené. Jestli si někdo myslí, že když si pořídí flaškáče, bude z něho něco jako přítulná domácí kočička, tak se mýlí. Na něco takového si počkáme ještě tisíce let. Jako příklad bych uvedla vlastního manžela, kterého nedávno jen tak plácnul ochočený gepard(nikoli náš vlastní) a udělal mu z obličeje a poloviny hlavy krvavý steak. Spravilo to 30 stehů. Tipla bych si, že to byl ten stejný gepard, se kterým se mazlil zadavatel tématu...Jóó, na cizí psy a cizí šelmy se zkrátka nesahá
. Já se po letech chovu už přikláním taky k neochočené šelmě a jen tak pro radost si, jak píšete, ochočit jedno mládě z vlastního odchovu pro sebe. Koupit šelmu, kterou ochočil někdo jiný, je vždy riziko, protože neznáte její chování od narození, reakce a zvyky. Je to sázka do loterie. Ještě přidávám foto toho ochoč. geparda, který poranil manžela - mně naštěstí nic neudělal a celkem jsme si rozuměli, ale opatrnost je vždy na místě.
Pořízení si geparda je určitě snem nejednoho člověka natož šelmaře už třeba jen pro to že nemá výsuvné drápy jako všechny kočky , tim se z kočkovitých šelem tak trochu vymyká a zaujímá samostatný rod. Tudíž většina zájemců vychází z toho , že Vás gepard nepoškrábe maximálně kousne ale více méně je bázlivější, takže toto tak často nehrozí , jako od jiných šelem. Málo kdo asi ví, že při lovu se gepard v běhu zakousne a kořist dobyje svýma silnýma končetinama, tudíž pakliže, se mu podaří třeba při hře chovaleli nebo návštěvě skočit do obličele aniž by kousl, nemusí to dopadnout dobře, ty nohy má opravdu enormě silné,doporučuji, zájemcům ko jakou koliv šelmu, až navštívíte některou zoo věnujte víc času pozorováním šelem a hlavně čtěte a čtěte i třeba cestopisy a věřte že na spoustu otázek přijdete samy
Nemyslim si, ze je způsob chování k majiteli až tak dalece danny druhem selmy, ale spise povahou zvirete a to jakou melo vychovu. Samozrejmosti je tak jak se tady vsude pise, respekt k tomuto zvireti, predchazeni krizovym situacim a moznym konfliktum, vzdy je nutno mit na zreteli, ze se muze stat neco neocekavaneho, proste cokoliv.
Obecne se rika, alespon to od zkusenych kolegu slysim vzdy, levhart je nevyzpytatelny, jaguar nejvice nebezpecny, nejblizsi kontakt s majitelem muze mit gepard. Z osobnich zkusenosti znam kamarada, ktery se choval k jaguarovi jak k velke domaci kocce, ja osobne nesedl gepardici pani kolegyne. Muj rys je v soucasne dobe zcela splachovaci, mohu s nim ve vybehu a v dome udelat prakticky cokoliv, v zime jsem mel ovsem obdobi, kdy jsem se nepriblizil na 1 m. I v prudke hre nebo dovadeni me moje zvire poradne nestiskne, presto pri kontaktu s lidmi, kteri se neboji a k ni chodi, uz rozlisuje a neboji se zmacknout. To same naopak, chodim k mlade pume, ktera je pomerne placha a od cizich si drzi odstup, ke me pristupuje stejne jako k jejimu majiteli, mazleni, hrani, tahani za ocas. Kdyz odejdu, jeste chvilku me hleda a na me ceka. Hral jsem si rovnez s levhartem i lvem, ktery vypadal naprosto neskodne. Do jeho klece jsem lezl s mensimi obavami nez ke kolegovu nemeckemu ovcaku.
Maly levhart byl takovy nevychovany spratek, pubertak, ale proste nevypadal nebezpecne a nehledel jsem na nejaky skrabanec, vse bylo ve hre. Naopak bych se nenadal u vyrovnane, vekem starsi gepardice, ze bude mit tendenci me kousnout. Jasna je jedna vec, nasupeny karakal vam neprovede to co nastvany tygr.
Zalezi na situaci, stavu a pohode zvirete, je treba vychazet ze zkusenosti a praxe majitele ci chovatele zvirete, ktere vam pred kontaktem preda. Vim o cem cherry mluvi, vzdy se na ni rad obratim o radu ci novou informaci, protoze je vzdy cemu se ucit a sbirat nazory druhych. Myslim, ze i takova studnice vedomosti, jako je I.R. s 50letou praxi /mimochodem moc zajimava kniha o selmach a lidech, autor tusim ruzicka /, je přistupen novym poznatkum k diskuzi. Kdyz na tomto foru pujde o vymenu nazoru a predavani zkusenosti zacinajicim nebo tem mene zkusenym, tak to ma byt a je to jen ku prospechu veci.
mejte se fajn
r.z.
Sk

XXX.XXX.63.199
Gepard je rozhodně správná volba. Geparda chovám už tři roky poslouchá mě jiné velké kočkovité šelmy neposlouchají navíc jako jediná vel. Koč. Šelm. přede. Určitě gepard