O 1,1 flaškáčoch obláčkoch, ktoré sú momentálne v ponuke sa toho tu už napísalo dosť. Ja si dovolím otvoriť túto tému ešte raz a naposledy a podeliť sa s vami o príhodu, ktoru si nemôžem nechať pre seba.
Cca koncom novembra sa mi v zahraničí, kde pôsobím, dostala do uší správa, že na internete sú na predaj koťata obláčkových leopardov, sú ešte v Indonézii, budú jediné v sukromnom chove v Europe. Stačí len vybaviť papiere a koťata doletia. Cena 9000 eur za pár. Trošku sa v problematike chovu šeliem už nejakých 30 rokov orientujem profesionálne takže som hned vedel že sa jedná o holý nezmysel...ale ok. Nahovoril som teda kamaráta, ktorý je rodilý mluvčí (moj prízvuk by odhalili) a ten kontaktoval firmu, ktorá tieto zvieratá ponúka. Samozrejme, obláčky sú k dispozícii v chove v Indonézii, stačí zaplatiť 1600 eur ako zálohu na vybavovanie papierov. Mailová i telefonická komunikácia prebiehala musím povedať na slušnej úrovni, na odpoveď sa nečakalo dlho, tvárili sme sa že zisťujeme podmienky dovozu do našej krajiny, človek na druhej strane drátu bol ochotný pomáhať čo bude v jeho silách....atd. Zažiadali sme o fotku koťať. Fotka prišla mailom a na nej dve obláčky vo veku cca 3 mesiace - a teda uznávam - trošku takí ušmudlaní na drevenej podlahe, no ano, čo by ste čakali od chovnej stanici v indonézskom pralese. Znovu nám bolo pripomenuté, že 1600 eur by bolo treba zaplatiť aby sa veci pohli. Poprosili sme firmu o ďalšie fotky. Prišli nám fotografie, kde nejaký šikmooký veterinár uspáva obláčka. K tomu bola správa - niečo v tom zmysle: "Včera sme vyšetrovali rodičov, tu sú fotky z vyšetrenia" jo...a že kedy asi tak zložíme tú zálohu, pretože záujem je velký. Nebyť kolegyne, ktorá sa vyjadrila, že to kludne môže byť reálne, hráme tú hru na posielanie fotiek doteraz.pretože sme sa bavili Kolegyni bolo vysvetlené že také fotky aké nám oni poslali si vygooglime do 5 minút. Kolegyna nás chcela dostať tak začala googliť. Latinský názov nám vyplul vela obrázkov ale ani jeden ten, ktorý sme hladali. Skúšali sme nemecky, anglicky, španielsky, francúzsky....stovky obrázkov ale tie čo sme hladali, ne. Kolegynka sa cítila byť na koni. Potom kolegu napadlo, aby sme sa nejako dopátrali k tomu ako sa povie leopard obláčkový po indonézsky. našli sme. Googel, obrázky....a ejhle. fotky "našich" koťat. A hned pod tým fotka veterinára. No neklikni na to. Otvorila sa nám stránka nejakej záchrannej stanice na Borneu. Celý text v tej hatlanine. Fotka našich obláčkov. No díky bohu za googl prekladač. Dozvedáme sa že na fotke sú dve mláďatká, ktoré našli nejakí vesničani v pralese.O mláďatá sa starajú miestni záchranári a zostanú v záchrannej stanici, pretože do prírody ich nebude možné vypustiť. ...a teraz pozor...dátum Oktober 2012. Klikáme na fotku veterinára, kopírujeme text, zapíname prekladač. Pán XY pri práci v záchrannej stanici - datum 9.september 2009 !!!!! Odkazy na obe fotky sme poslali na mail tej firme, ktorá s nami udržiavala priam vzorovú komunikáciu. Odvtedy sa neozvali. Asi majú pred vianocami a čerpajú celopodnikové volno.
Takže suma sumárum. Zavesím inzerát na inzerciu v Európe. V prípade záujmu posielam fotky z indonézie. Väčšina ludí v europe nevie ako sa povie indonézsky leopard takže fotky ktoré posielam sú "nevygooglitelné", zdá sa že na internete nie sú, kludne si dovolím tvrdiť že sú aktuálne. 1600 požadujem ako zálohu, rezerváciu. Viem si predstaviť, a niekto to tu už aj naznačil, že niekde na západe sú ludia, ktorí tých 1600 eur pošlú, možno s vedomím že o ne prídu, ale čo ak??? A možno nad stratou 1600 eur až tak nezaplačú. No a ja ked len jedného takéhoto blbca nájdem mesačne, tak mám docela slušný plat, navyše za to že iba mailujem a telefonujem.
Viem, pre mnohých z vás tento príbeh nie je ničím zvláštny, iba sa potvrdilo, že s prekupníkmi sa nemá význam baviť. Ale sú tu aj mladí neskúsení ludia, ktorí by na to mohli skočiť. A hlavne ked prebieha na ifaune komunikácia nasledovná:
17.12. dva týždne od vtedy čo sme nadviazali kontakt s "firmou" sa na nemeckej inzercii znovu objavil už tu spomínaný inzerát, kde ponúkali "naše obláčky". určite to boli tie naše, pretože flaškáči trojmesační 1,1 za 4500 kus...to by bola velká náhoda keby sa jednalo o iný vrh. Ano, chapem, síce sme boli v jednaní ale peniaze sme zatial neposlali tak ponuka trvala naďalej.
18.12. 2013 anonym na tunajšiu ifauna nemoderku napísal.
"V inzerci se objevila nabídka sněžného levharta. Nezajímá mě Evropa, ale jsou v USA např. soukromníky mimo chov koordinátorů vůbec chováni? Jaká je řádová cena za mládě.
Děkuji"
Za pol hodinu prichádza odpoveď
"z USA se sehnad dá,ze soukromých chovu.Avšak cena je ohromujicí. i 20000 Eur. kotě i více.
V nabídce nyní mám levhart obláčkový z nekoordinovaného soukromého chovu,pár - kotata 3 měsiční.
Pokud má někdo zájem ,Zavolá.. Cenu neuvádím,protočili by se kukadla.
Takže 17. ponúkajú nemci za 9000, 18. už aj čech za cenu že by sa protočila kukadla. Svoju nabítku spomenul iba tak medzi rečou v téme kde išlo o snežáka.
Niekto mu tam aj 9000 spomenul, ale dostalo sa mu urážok, Camerun a podobne.
21.12: sa nejaká slečna znovu zaujíma o obláčky. Od nicku selmicka dostáva odpoveď.
"Ten pán,se zmínil pouze 1 x na foru,že MÁ nabídku na obláčky a na ověření se pracuje. v týmové spolupráci. Nabídka přišla z ověřeného zdroje a nabídnutá cena odpovídá reálu.Žádný Camerun ,,jak na Německém servru.
Pokud má někdo zájem,tak si zavolá.
Takže záverom.
Pre šelmičku - odvolaj tým pátračov,, overili sme to za teba....ale to že je to bota to ty vieš, ty by si tam svoje prachy nikdy nevložil. I ked tu mladým básniš o overenom zdroji, blbneš im hlavy o týmovej práci, kontaktoch s odborníkmi a podobné bludy.
Alebo opakujem, že by bol v ponuke ešte jeden vrh pre európu?
Pre všetkých potencionálnych začínajúcich chovatelov. NIKDY NIKDY NIKDY sa nesnažte svoje vysnívané zvieratá získať cez nejakého pána, ktorý sa chce s vami baviť len telefonicky prípadne osobne, ktorý má známosti a overené zdroje napříč EU a všetko vám zabezpečí....NIKDY. Velmi by ste padli na hubu. Nakontaktujte sa sami na chovatela, sami si k nemu chodte pozrieť mláďatá, nepotrebujete k tomu nijaký doprovod.
Pre všetkých šelmárov-mazákov: Vám som nepovedal nič nové, omluvam sa za to že ste čítaním tohto príspevku stratili svoj drahocenný čas predvianočný :))))))
Veselé Vánoce
Konečně objasněno,že se JEDNÁ O PODVOD ,nejspíše kamerunského gengu .,jak jsem psal na nemod. diskuzi.
Pokud chce firma mně neznámá zálohu někam poslat ,,jedná se VŽDY O PODVOD.Již indicií je směšná cena,at se jedná o šelmu,opici,ale i sphynxe,psy atd. Jsou na všech servrech napříč Evropou.ale i prý mimo.
Pokud se jedná o skutečnost,musím ověřit,že se jedná o mládata chovatele.,jak tvrdí.Musí mí poslat nejen pár fotek stažených někde z netu,ale i svoji presentaci,adresu,a ww stránky.Abych se ujistil,že se jedná o konkretní osobu.Pokud TRVÁ na záloze ,nerespektuje platbu keš na místě a výsledná cena je i desetinová skutečné ceny zvířete.je to VŽDY PODVOD.
,
Pokud však se ujistím,že o podvod nejde,zajedu tam a uvidím na místě.Pokud se však nepohybuji v branži,nemám informace a kontakty,mohu naletět a projet se,tak ,,jak již byla zmínka z mé strany jinde o kamarádovi.
Kolega např, dováží exoty z Indonezíe.Nejdříve tam zaletí letadlem,zvířata vidí,vybere a nechá si je poslat letecky.
Pokud se týče mé skromné zmínky o obláčcích,tak se nejedná o německý server ,,jak jsem předeslal v prvotní reakci,že to je Camerun.
Zde jsou v nabídce v soukromém chovu mimo Evropu z německa cca 1300 km.Ano,byli by zřejmě k řešení,ale to tak,že tam zaletět po dohodnutí s majitelem a vyzvednout si je osobně a platit keš.
V Evropě se těžko najde šílenec do šelem v privátě ,který by investoval více jak 20000 Euro ,plus cesta letecky s uhradou za leteckou přepravu koček.
Ale niky neříkej nikdy.
Že to je nemožné?
Není.
Je v ČR chovatelka,která si slítla do USA pro šelmy,které v chovu v ČR má ona jediná.A to nepříbuzné.
Z mé strany ji patří obdiv.Přeji ji,aby se zadařil odchov.
selmicka
napsal(a):
Konečně objasněno,že se JEDNÁ O PODVOD ,nejspíše kamerunského gengu .,jak jsem psal na nemod. diskuzi.
Pokud chce firma mně neznámá zálohu někam poslat ,,jedná se VŽDY O PODVOD.Již indicií je směšná cena,at se jedná o šelmu,opici,ale i sphynxe,psy atd. Jsou na všech servrech napříč Evropou.ale i prý mimo.
Pokud se jedná o skutečnost,musím ověřit,že se jedná o mládata chovatele.,jak tvrdí.Musí mí poslat nejen pár fotek stažených někde z netu,ale i svoji presentaci,adresu,a ww stránky.Abych se ujistil,že se jedná o konkretní osobu.Pokud TRVÁ na záloze ,nerespektuje platbu keš na místě a výsledná cena je i desetinová skutečné ceny zvířete.je to VŽDY PODVOD.
,
Pokud však se ujistím,že o podvod nejde,zajedu tam a uvidím na místě.Pokud se však nepohybuji v branži,nemám informace a kontakty,mohu naletět a projet se,tak ,,jak již byla zmínka z mé strany jinde o kamarádovi.
Kolega např, dováží exoty z Indonezíe.Nejdříve tam zaletí letadlem,zvířata vidí,vybere a nechá si je poslat letecky.
Pokud se týče mé skromné zmínky o obláčcích,tak se nejedná o německý server ,,jak jsem předeslal v prvotní reakci,že to je Camerun.
Zde jsou v nabídce v soukromém chovu mimo Evropu z německa cca 1300 km.Ano,byli by zřejmě k řešení,ale to tak,že tam zaletět po dohodnutí s majitelem a vyzvednout si je osobně a platit keš.
V Evropě se těžko najde šílenec do šelem v privátě ,který by investoval více jak 20000 Euro ,plus cesta letecky s uhradou za leteckou přepravu koček.
Ale niky neříkej nikdy.
Že to je nemožné?
Není.
Je v ČR chovatelka,která si slítla do USA pro šelmy,které v chovu v ČR má ona jediná.A to nepříbuzné.
Z mé strany ji patří obdiv.Přeji ji,aby se zadařil odchov.
Takže vy tvrdíte že v ponuke sú.
Nikdy neříkej nikdy.
1300 km z nemecka? Mimo EU. To bude ukrajina alebo podobná krajina.
20 000 eček neni problém, osobne mi iný zdroj ponúkal tie obláčky za 35 000.
Vedeli by ste mi dať kontakt na majitela? Ja si to už nejako poriešim. Len mi tu prosím vás nenapíšte že vám mám zavolať a stretnúť sa s vami. Pošlite mi na mail kontakt a ostatné sa nemusíte starať. V januári idem zrovna na cestu do tých končín autom takže tam skočím vyplatím, naložím a jedu. Takto som viezol koňa z portugalska a to bolo viac než 1300 km a prežili sme to aj posádka aj kôň. A ked sa prevezem zbytočne, moja chyba ale berem to tak, že som si aspoň urobil výlet. Len vás o ten kontakt prosím.
Dakujem.
No to že sa predstavujete a dávate na seba kontakty, to vám slúži ku cti, samozrejme.
Ja vás nespájam s kamerunom - ten ponúkal za 4500, vy za pretočené kukadla.
Mojim príspevkom na začiatku som chcel varovať tých, ktorí ešte nemajú skúsenosti.
Na to vy stále tvrdošijne tvrdíte, že obláčky v ponuke sú k mání akurát že 1300 km z nemecka a za 20 000 - ne Kamerun. Práve preto, že dianie a odchovy sledujeme, tak nás táto informácia prekvapila a tak ako sme si overili tých za 4500 tak si chceme overiť týchto. Jediný, kto adresou na tento chov disponuje ste vy, tak mi ju prosím pošlite na mail a ostatné už nie je vaša starosť.
Ja tvrdím že klamete. O žiadnych obláčkoch nemáte ani páru. Nielenže ich nepredávate - to je jasné - vy nemáte ani len ten kontakt. Tak potom nepíšte do príspevkov vety "momentálně mám v nabídce", pretože to je lož.
doutrklars
napsal(a):
Dobrý den, je dobré že jste to tu všechno šelmičce napsal, my to o něm všechno víme jen se tváříme že ne at má radost . Prakticky se docela bavíme když tu nějakého troubu oblbuje
Ja viem, že vy a ešte pár ďalších to už roky viete. Pre vás - ako som už spomenul - to nebolo nič nové. Ale skutočne sem možno zabrúsi nejaký mladý chovatel, ktorý sa v problematike neorientuje, hladá niekoho kto by mu poradil, niekoho, kto by aspoň v začiatkoch formoval jeho názory. No a na takú dušu sa nalepí nejaký prekupník s cenami pretočených kukadiel - ktoré sú samozrejme bežné napříč evpropou, pre ktorého nič neni problém zohnať. Zdôrazní že treba chovať flaškáče, pretože to robí mnoho šelmárov v zahraničí, všetko je nenáročné na chov, na priestory .... no proste k blití.
V lepšom prípade sa mladý na to vykašle, ale v tom horšom sa stane členom toho slávneho týmu, o ktorom sa tu hovorí, a nešťastie je na svete. Ale hlavne si to odnesú zvieratá.
Preto som sa chcel o kauzu "obláčky" podeliť.
atteam
napsal(a):
Ja viem, že vy a ešte pár ďalších to už roky viete. Pre vás - ako som už spomenul - to nebolo nič nové. Ale skutočne sem možno zabrúsi nejaký mladý chovatel, ktorý sa v problematike neorientuje, hladá niekoho kto by mu poradil, niekoho, kto by aspoň v začiatkoch formoval jeho názory. No a na takú dušu sa nalepí nejaký prekupník s cenami pretočených kukadiel - ktoré sú samozrejme bežné napříč evpropou, pre ktorého nič neni problém zohnať. Zdôrazní že treba chovať flaškáče, pretože to robí mnoho šelmárov v zahraničí, všetko je nenáročné na chov, na priestory .... no proste k blití.
V lepšom prípade sa mladý na to vykašle, ale v tom horšom sa stane členom toho slávneho týmu, o ktorom sa tu hovorí, a nešťastie je na svete. Ale hlavne si to odnesú zvieratá.
Máte naprostou pravdu , je dobré , že to tu sleduje pár rozumných lidí a občas přispěějí , my už sem moc nepíšem, jelikož nás to znechutilo. On sem napíše slohovku jak z nějaké enciklopedie a nějaký ten trouba se vždicky najde, vubec si neuvědomuje co škody se timto jednáním napáchá . Už jen důsledek odchovu flaškáčů na mazliky. Je plno zvířat na mazliky o samotě a o klasický odchov skoro nenarazíte, u některých druhů vubec . Neni to jen problem šelem viz ary , amazonani atd......Smutné důsledky vysokých výdělků a uspokojení zájemců zvířátek na mazlení
atteam
napsal(a):
Tímto celkem krátkým příspěvkem se Vám podařili sesumírovat pětileté působení pana Navrátila nejen zde na ifauně. A jak už jsem psala v jiném tématu, žádná komunita nebo tým šelmařů , jejichž jménem pan RN promlouvá, neexistuje. To je jen v jeho hlavě. Samozřejmě, že s nějakými šelmaři spolupracuje, ale ti jsou taky známi svými nechutnými činy okolo šelem a v tomto případě platí "rovný rovného si hledá".
PS. Foto z mého chovu
Diskreditace = ztráta důvěry, autority, snížení něčí důvěryhodnosti.
Pane Navrátile, vždyť vy na své diskreditaci pracujete sám usilovně již více jako pět let. Zmiňovat Robina, nebo dalšího z Vašich nicků není ani zapotřebí.
A říkáte "skvělá reklama"..... ? No, když myslíte .....
Přeji všem slušným chovatelům, příjemné prožití svátků vánočních a úspěšný rok 2014
Z.G.
gazd
napsal(a):
Diskreditace = ztráta důvěry, autority, snížení něčí důvěryhodnosti.
Pane Navrátile, vždyť vy na své diskreditaci pracujete sám usilovně již více jako pět let. Zmiňovat Robina, nebo dalšího z Vašich nicků není ani zapotřebí.
A říkáte "skvělá reklama"..... ? No, když myslíte .....
Přeji všem slušným chovatelům, příjemné prožití svátků vánočních a úspěšný rok 2014
Z.G.
Dobrý den pane G. Dlouho jste se zde neobjevil, myslela jsem, že Vás tak, jako mnoho jiných, znechutilo to, co se zde v minulosti dělo, ale jak vidím, tak jste na šelmaře úplně nezanevřel. Přeji i Vám krásné svátky vánoční a úspěšný, nejen chovatelský, příští rok. A protože vím, že se Vám líbí oceloti, tak jednoho posílám
. Foceno je před týdnem.
Ok, som rád že som vám urobil reklamu, teraz budete mať na dvorku ešte viac narváno než doteraz. Je dobré, že existuje tým 10 fachmanov (Navrátil, Robin, šelmička...a sedem ďalších zvučných mien) kam sa môžu ísť starí pardi vypovídat. Ale asi sa jedná o iných starých pardov, pretože tí, ktorí ma kedysi ako mladíka učili, sa o vás moc pochvalne nevyjadrujú.
A takisto mi príde divné, že zatial sa tu za vás nijaký váč kamoš nepostavil. Nikto nenapísal jediný príspevok na vašu obranu. Netvrdím že musia vysedávať za počítačom denne, ale aspoň nejaký náznak súdržnosti s vami by tí vaši kumpáni mohli učiniť, ked už ste taká skvelá parta.
Ok, sadám do auta a fičím na Vánoce.
Všetkým rozumným chovatelom a ludom na úrovni želám príjemné sviatky.
A nie len im. Aj vám, pane navrátile.
atteam
napsal(a):
Ok, som rád že som vám urobil reklamu, teraz budete mať na dvorku ešte viac narváno než doteraz. Je dobré, že existuje tým 10 fachmanov (Navrátil, Robin, šelmička...a sedem ďalších zvučných mien) kam sa môžu ísť starí pardi vypovídat. Ale asi sa jedná o iných starých pardov, pretože tí, ktorí ma kedysi ako mladíka učili, sa o vás moc pochvalne nevyjadrujú.
A takisto mi príde divné, že zatial sa tu za vás nijaký váč kamoš nepostavil. Nikto nenapísal jediný príspevok na vašu obranu. Netvrdím že musia vysedávať za počítačom denne, ale aspoň nejaký náznak súdržnosti s vami by tí vaši kumpáni mohli učiniť, ked už ste taká skvelá parta.
Ok, sadám do auta a fičím na Vánoce.
Všetkým rozumným chovatelom a ludom na úrovni želám príjemné sviatky.
A nie len im. Aj vám, pane navrátile.
Přiznávám, že jste mě rozesmál. Jen bych dodala, že se mu ta skvělá parta jeho starých kumpánů poněkud smrskla na těch 10. Dříve jich bývalo mnohem víc, třeba Bohkon, Wanessa, Lachony, Skano, Joskaano, Zadeno, Pumikry, Drakon, Jaguaride, rys, Danuleho, Zodeala, Gennady, Harovan, manželé Adámkovi, jakýsi Bulhar a mnoho dalších, kromě šelmičky a nejpopulárnějšího Robina, se kterým jsme si zde všichni užili spoustu legrace
.
Přeji Vám bezpečnou cestu a pěkné svátky
Vážená paní Juttnerová.
Jak vyplynulo z dnešních mých mnoha příspěvku,jsem v "ráži",ale stále vím co píši
Projevila jste veliký zájem o moji samici kanadáka k další reprodukci.Bohužel nejste sama,zájem je veliký nejen z EU,za velmi vysoký peníz.Holčicce je 5 let a tudíž v plném rozkvětu a možnosti,možná i více méně štěstí se stát matkou,pokud bude sehnán partner nepříbuzný. Nedám ji. Tato možnost se mi naskytla.Pokud by se dovezli alespon 4 rysi kanadští z USA,tak cena by byla i zajimavá , jak pro Vás tak pro mne.
Tím by jsme snad i konečně ukončili trapné pusobení zde.Po osobním seznámením,popovídaním a možná i realizaci mé nabídky ,oba by jsme se přesvědčili,že reál našich snah nabyde skutečných podob.
Pokud by Vás moje nabídka i oslovila,zavolete a mužeme ji řešit.
Podotýkám,že na základě smlouvy s právním jištěním,nedodržení smlouvy pod výraznou sankci.
Mužete přizvat Vašeho právního zástupce a já svého.
Vždy jednám čestně,korektně a umluvy plním.
Oba víme,že kanadák je v Evropě,zejména v soukromých chovech stále velmi zajimavá šelma.
Odchov je odměnou každého chovatele.
Pokud Vás má nabidka irituje,neosloví,ba urazí ,omlouvám se.
V roce 2014 Vám přeji hodně uspěchu.
Slunce v duši a mír s námi.
RN
selmicka
napsal(a):
Vážená paní Juttnerová.
Jak vyplynulo z dnešních mých mnoha příspěvku,jsem v "ráži",ale stále vím co píši
Projevila jste veliký zájem o moji samici kanadáka k další reprodukci.Bohužel nejste sama,zájem je veliký nejen z EU,za velmi vysoký peníz.Holčicce je 5 let a tudíž v plném rozkvětu a možnosti,možná i více méně štěstí se stát matkou,pokud bude sehnán partner nepříbuzný. Nedám ji. Tato možnost se mi naskytla.Pokud by se dovezli alespon 4 rysi kanadští z USA,tak cena by byla i zajimavá , jak pro Vás tak pro mne.
Tím by jsme snad i konečně ukončili trapné pusobení zde.Po osobním seznámením,popovídaním a možná i realizaci mé nabídky ,oba by jsme se přesvědčili,že reál našich snah nabyde skutečných podob.
Pokud by Vás moje nabídka i oslovila,zavolete a mužeme ji řešit.
Podotýkám,že na základě smlouvy s právním jištěním,nedodržení smlouvy pod výraznou sankci.
Mužete přizvat Vašeho právního zástupce a já svého.
Vždy jednám čestně,korektně a umluvy plním.
Oba víme,že kanadák je v Evropě,zejména v soukromých chovech stále velmi zajimavá šelma.
Odchov je odměnou každého chovatele.
Pokud Vás má nabidka irituje,neosloví,ba urazí ,omlouvám se.
V roce 2014 Vám přeji hodně uspěchu.
Slunce v duši a mír s námi.
RN
Tohle je za 5 let první opravdu slušný příspěvek, který jste mi napsal. Nicméně , vzhledem k tomu, že pro mě nejste osobou neznámou, obávám se, že to zapříčinilo to vínko, které jste popil.
Pokud jde o Vaši samici RK, nebyl to z mé strany zájem(samice, které mám, mi stačí), ale spíše nabídka v zájmu té kočky. Plánujete-li ji dopárovat, pak je to v pořádku a chápu, že si ji chcete ponechat. Jde-li o Vaši nabídku na rysa z USA, nijak mě neirituje, ale jsem si jistá, že Váš způsob chovu a Vaše činy okolo šelem, se natolik rozcházejí s těmi mými, že jakákoliv spolupráce s Vámi, jako překupníkem, je pro mě nepřijatelná a osobní seznámení není nutné, krom toho mám nyní v chovu jiné priority. Já nikdy nenavštívím Vás a Vy zase mě a povídat si budeme nadále jen zde na diskuzích. Nicméně se sluší poděkovat za nabídku, takže děkuji a přeji Vám klidné svátky a vše dobré do nového roku. Vašim šelmám pak kvalitní stravu a štěstí.