Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2014 13:21
selmicka

XXX.XXX.248.245

Pořídil jsem si pár surikat,který jsem včera dovezl.Jedná se o mladý pár 9 měsiční,nepříbuzný od zkušeného chovatele,kamaráda.Začínám s chovem těchto diblíku a velmi nejen mě překvapilo,že po vypuštění do výběhu začali ihned baštit,Byli klidní,nechali se pohladit,žádná známka stresu.
Do pul hod po vpuštění se ujali plnění manželských povinností.Byli v objetí cca přez pul hodiny.
Alespon pro mne je zajimavé,že žádná známka stresu a ,že šli tak rychle na to.
Byli seznámeni vpuštěním do přenostky k trnasportu ,nikdy se neviděli.Cesta domu trvala necelou hodinu.
Jsou užasní,stále v plnné aktivitě.Snad si ani neodpočinou.
Pěkná zvířátka.smajlík

19.1.2014 18:41
selmicka

XXX.XXX.248.245

Dovolím si sem dát dotaz ,,jako uplný začátečník,majicí surikaty 2 dny a obrátit se zde s prosbou o další informace od jiných již zkušených chovatelu.Sice jsem veškeré informace od zaměstnancu mého kamaráda i od něj získal,ač na mne koukali jako na blázna,dělajicího z toho snad i "vědu".Ale vždy se snažím všem svým zvířatum poskytnout i nemožné.
První dotaz"

Musím sypat např. Roboran nebo jiný adekvátní příparavek,když 12 hodin svítí UV lampa,kde pod zdrojem je teplota 27 st. C ?

Dále,mají vytápěnou podlpžku 50x50 cm a konstantní teplotou 30 st.C a je vidět,že si tepla užívají.Jsou na ní rozpláclé a nahřívají se. Mají i vytápěnou boudu na 30 st. a umělou noru v délce 2 m.
Domnívám se,pokud mají UV lampu,že doplnky nemusím dávat.
Dále bych se zeptal,čím vším ,mimo masitou a "broučí" potravu krmíte.
Vím,že v přírodě žerou i kořínky a udajně prý i ovoce.Vyzkoušel jsem kivi,mrkev,jabko,pomeranč,vařený brambor a velký nezájem.Ihned vhodím červy a jedou jako sjednaní.

Zatím krmím ráno,v poledne a večer a jsou stále při chuti.Musí se krmit 3 x denně? Nebo by stačilo ráno a večer.?

Budu se opakovat,bylo mi toho řečeno dost ,ale slyšet jiné zkušenosti není nikdy na škodu.

Děkuji za případné odpovědi.

RN

24.1.2014 21:12
atteam

XXX.XXX.153.238

selmicka napsal(a):
Dovolím si sem dát dotaz ,,jako uplný začátečník,majicí surikaty 2 dny a obrátit se zde s prosbou o další informace od jiných již zkušených chovatelu.Sice jsem veškeré informace od zaměstnancu mého kamaráda i od něj získal,ač na mne koukali jako na blázna,dělajicího z toho snad i "vědu".Ale vždy se snažím všem svým zvířatum poskytnout i nemožné.
První dotaz"

Musím sypat např. Roboran nebo jiný adekvátní příparavek,když 12 hodin svítí UV lampa,kde pod zdrojem je teplota 27 st. C ?

Dále,mají vytápěnou podlpžku 50x50 cm a konstantní teplotou 30 st.C a je vidět,že si tepla užívají.Jsou na ní rozpláclé a nahřívají se. Mají i vytápěnou boudu na 30 st. a umělou noru v délce 2 m.
Domnívám se,pokud mají UV lampu,že doplnky nemusím dávat.
Dále bych se zeptal,čím vším ,mimo masitou a "broučí" potravu krmíte.
Vím,že v přírodě žerou i kořínky a udajně prý i ovoce.Vyzkoušel jsem kivi,mrkev,jabko,pomeranč,vařený brambor a velký nezájem.Ihned vhodím červy a jedou jako sjednaní.

Zatím krmím ráno,v poledne a večer a jsou stále při chuti.Musí se krmit 3 x denně? Nebo by stačilo ráno a večer.?

Budu se opakovat,bylo mi toho řečeno dost ,ale slyšet jiné zkušenosti není nikdy na škodu.

Děkuji za případné odpovědi.

RN

- Roboran myslím neni treba ak je potrava pestrá, 27°C pod lampou je ok
- 30°C je možno zbytečne moc, kludne dávam na 20°C aby neboli rozmazlené, navyše ked pod lampou je 27
- živočíšna potrava - múčňáky, zofobasy, saranče, myšky, JDK, kuracie maso, hovadzie maso pomleté
- ovocie - podla individuálnej chuti - treba vyskúšať všetko, každý jedinec oblubuje niečo iné
- Stačí krmiť 2X denne
- Zväčšiť skupinu aspoň na 5 jedincov, počítať však s tým, že v rámci hierarchie to nebude vždy ružové
- Dostatok piesku na hrabanie - pozor na možnosť podhrabania. Kamene, výbežky - "pozorovatelne"
- Enrichment - červy zahrabávať
- Velmi doležité je udržovať hygienu a hlavne sucho. Surikaty sú bordelári, navyše citlivý bordelári, což je tá najhoršia kombinácia.

27.1.2014 11:05
selmicka

XXX.XXX.248.245

Surikaty mám přez zimu doma v místnosti pro zvířata s teplotou 22 st. C.Ubykace zasklená 1,5 x 1,5 m , předek mřížka s výhřevnými zdroji ,,jak jsem se zmínil. Velmi krátkodobá zkušenost mi potvrdila,že s rozkoší využívají topnou podložku s těmi 30 st. C a rozpláclé se vyhřívají ,,jak jsem se již zmínil v předešlém příspěvku. I krátkodobě se nahřívají pod UV lampou 100 W ,pod kterou je toplata těch. cca i 28 st.C.Spí v boudě s těmi 30 st. C . Je i výhodou,že mi chodí na WC do jednoho rohu,kde je vrstva bezprašných hoblin cca 10 cm . Takže i čištění ubykace je velmi snadné.Mají pevný trus.Jsou ochočené,nechají se hladit i již vzít do rukou.
Zatím krmím kuřaty 1 denními,kačaty,syrové kuřecí,srdíčka a játra kuřecí,šváby.,moučnými čertvy. Připravuji chov sarančat. Příležitostně ,,jak seženu ,tak také holata myší.
Jakékoliv ovoce zatím odmítají.

Vždy si ještě vemou i moučné červy cca 1 polévkovou lžíci na kus.Denně kočičí granule.
Krmím 2 x denně.
Jejich celodenní aktivita je stále v pohybu.Jsou užasní.V 19 ,oo hod se automaticky vypinají elektické zdroje a jdou spát do budky,kde se zapne topná podlážka.

Na jaře pujdou do venkovního výběhu cca 30 m2 s norami a zimovištěm ,taktéž vybaveným tepelnými zdroji.

Zatím se mi chov jeví jako snadný i v bytě,avšak určitě je velmi dobré mít i venkovní výběh, ,jak jsem se zmínil.Ikdyž v bytě mají UV záření ,,jako umělé sluníčko.

Uvidím dále ,,jak se bude dařit.Již však nyní zaznamenavám velký zájem návštěvníku.Určitě bude pohled na surikaty zajimavější ve venkovním výběhu a v budoucnosti i ve větším počtu,než v páru.

RNsmajlík

27.1.2014 20:36
maximus.jan

XXX.XXX.232.4

selmicka napsal(a):
Surikaty mám přez zimu doma v místnosti pro zvířata s teplotou 22 st. C.Ubykace zasklená 1,5 x 1,5 m , předek mřížka s výhřevnými zdroji ,,jak jsem se zmínil. Velmi krátkodobá zkušenost mi potvrdila,že s rozkoší využívají topnou podložku s těmi 30 st. C a rozpláclé se vyhřívají ,,jak jsem se již zmínil v předešlém příspěvku. I krátkodobě se nahřívají pod UV lampou 100 W ,pod kterou je toplata těch. cca i 28 st.C.Spí v boudě s těmi 30 st. C . Je i výhodou,že mi chodí na WC do jednoho rohu,kde je vrstva bezprašných hoblin cca 10 cm . Takže i čištění ubykace je velmi snadné.Mají pevný trus.Jsou ochočené,nechají se hladit i již vzít do rukou.
Zatím krmím kuřaty 1 denními,kačaty,syrové kuřecí,srdíčka a játra kuřecí,šváby.,moučnými čertvy. Připravuji chov sarančat. Příležitostně ,,jak seženu ,tak také holata myší.
Jakékoliv ovoce zatím odmítají.

Vždy si ještě vemou i moučné červy cca 1 polévkovou lžíci na kus.Denně kočičí granule.
Krmím 2 x denně.
Jejich celodenní aktivita je stále v pohybu.Jsou užasní.V 19 ,oo hod se automaticky vypinají elektické zdroje a jdou spát do budky,kde se zapne topná podlážka.

Na jaře pujdou do venkovního výběhu cca 30 m2 s norami a zimovištěm ,taktéž vybaveným tepelnými zdroji.

Zatím se mi chov jeví jako snadný i v bytě,avšak určitě je velmi dobré mít i venkovní výběh, ,jak jsem se zmínil.Ikdyž v bytě mají UV záření ,,jako umělé sluníčko.

Uvidím dále ,,jak se bude dařit.Již však nyní zaznamenavám velký zájem návštěvníku.Určitě bude pohled na surikaty zajimavější ve venkovním výběhu a v budoucnosti i ve větším počtu,než v páru.

RNsmajlík

Prosím jaká je cena surikat,děkuji za odpověď smajlík

28.1.2014 11:29
selmicka

XXX.XXX.248.245

maximus.jan napsal(a):
Prosím jaká je cena surikat,děkuji za odpověď smajlík

cena bývá na inzerci.

31.1.2014 16:17
selmicka

XXX.XXX.248.245

takže k tomu ovoci ..Je již i čas na experimentování.S ohromnou chutí se vrhají na hroznové víno a mandarinky.Uvidím,co vemou časem dále.Ale jabko,hruška,mrkev nee.

4.2.2014 22:35
prochazka.filip

XXX.XXX.110.110

Dobry den,take jsem poridil parek. Samecek se hladit nenecha hned startuje a samicka v pohode. Krmim 2x denne. Vecer kureci varene,zofobase,svaby,mysi. Rano zeleninu cinske zeli,ovoce jablka, pomerance, mandarinky. Mrkev mi nevezmou. Jsou u jidla nezadrzitelni. Mate nekdo vyzkousene mnozstvi? Me prijde ze kdybych jim tam dal 5kilo masa ze to sezerou a nechci je precpavat. Teplo jim take hovi na vyhrivane podlaze 1/4 vybehu 1/1m na 35st.C se vyvaluji bez starosti a veget. Mate zkusenosti s UV-B zarivkami? Cetl jsem ze od exo terry jsou nic moc ze je lepsi Bright Sun |Desert? Sice drazsi, ale podle statistik uplne o necem jinem. Nejake zkusenosti ci poznatky? U leguana jsem mel od exo terry a vse v pohode. Nevim jak u surikat abych neco nepodcenil. Placam se v clankach a uz mi to asi leze na mozek. Diky predem za odpovedi.

5.2.2014 08:33
selmicka

XXX.XXX.248.245

UVB mám 100 W pro surikaty od : Farma Python na dobírku a ok.

9.4.2014 11:29
selmicka

XXX.XXX.248.238

Tak v boudě neustále švitoří mládata.Nechci tam lést a rušit samici,poněvadž se samcem nějak na sebe u vstupu utočili a stále hrabali a lítali .Samec stále rušil samici a samice v budce řvala a hrabala.Měl jsem strach,aby mláda při hrabání nezabila a dal samce mimo. Je už klid.Občasné švitoření mládat ,dost často slyšitelné.

Poprosím o případou radu,pokud by se zkušený chovatel surikat našel.

1. Zatím samice nevylezla ven snad se ani napít.Místo kolem misky s vodou se jeví jako netknuté.Je to třetí den.Žrát zájem také nemá.Ač jsem ji dneska otvorem do boudy vstrčil saranče a kače. Oba razantně popadla a vtáhla do budky.Snad je sežrala.
Udává se,že společně dominatní pár surikat vychovává mladé.Překvapila mne oboustranná averze nebo co to je.Pokusím se cca 14 dní počkat a dát samce zpět a uvidím,co budou dělat.Je to dobrý nápad?
2. S tím žraním.Při odchovu - samice se krmí sama nebo snad zustává v noře a samec jí nosí žrádlo.Nikde to není k dohledání.

Dám snad poznatek.že mývalice nežrala skoro týden po porodu,pouze "seděla" na mládatech.Což jsem viděl u jednoho vrhu,ostatní tak nebyly.Tak se surikatami nemám žádné zkušenosti a je to první odchov.Nerad bych něco podělal.

Děkuji za případnou odpověd od zkušeného chovatele.Na srandy a případné utoky nereaguji.

10.4.2014 08:44
selmicka

XXX.XXX.248.238

Tak na základě praxe jsem zjistil,že žere až čtvrtý den. Pokud nepočítám ten 3. den mnou předložený do budky. Je vše OK.

30.4.2014 10:01
selmicka

XXX.XXX.248.245

Tak jsou 4 mládata ,3 týdny stará.Už baští a vylézají s mámou z "nory" .I mladí jsou bezproblemu kontaktní a berou si z ruky.Za celou dlouhou "karieru" chovatele jsem nazažil to,aby jsem pár sestavil "na tvrdo" ,pul hodiny po dovozu a vpuštění do nového teritoria se pářil a měl mladata v nejvyšší počtu.Velice mne surikaty vším překvapily .Počítal jsem,že to bude vše složitější.Mohu ,ač po velmi krátkém čase chovu těchto dibliku konstatovat,že jsou užasní,přítulní,bezproblémoví chovanci ,vhodní skutečně i do bytu za určitých podmínek,které lze splnit.

30.4.2014 15:11
raduz

XXX.XXX.117.39

selmicka napsal(a):
Tak jsou 4 mládata ,3 týdny stará.Už baští a vylézají s mámou z "nory" .I mladí jsou bezproblemu kontaktní a berou si z ruky.Za celou dlouhou "karieru" chovatele jsem nazažil to,aby jsem pár sestavil "na tvrdo" ,pul hodiny po dovozu a vpuštění do nového teritoria se pářil a měl mladata v nejvyšší počtu.Velice mne surikaty vším překvapily .Počítal jsem,že to bude vše složitější.Mohu ,ač po velmi krátkém čase chovu těchto dibliku konstatovat,že jsou užasní,přítulní,bezproblémoví chovanci ,vhodní skutečně i do bytu za určitých podmínek,které lze splnit.

No nechci Vám tedy nijak kazit radost z odchovu a blahopřeji k pěknému úspěchu, ale po 3 týdnech říct, že jsou surikaty bezproblémoví chovanci a jsou vhodní do bytu to je teda odvaha.Docela by mě zajímalo jaké určité podmínky máte na mysli.

30.4.2014 16:15
selmicka

XXX.XXX.248.245

Podmínky do bytu ?

1. Zejména tolerance rodiny.Značkují.Cítit jsou.Ač ti co ja mají tvrdí,že při denním uklidu nesmrdí.Mně nesmrdí žádné zvíře,nevnímám to již za ta leta.Ale chápu,že nemilovník zvířat to vnímá a zejména cítí jinak.

proto bych na 1. místě dal tu toleranci.

2. Ideál proti eliminaci pachu zejména ze značkujicí moči je dlažba a obklady do výše 50 cm.Zamezíme tím i hrabání a ničení výběhu.Snadný uklid běžnými .dezinfekčními prostředky.

Já to mám řešené tak,že je přepažena jedna místnost do výšky 80 cm,dlažba,obklad,budka do které vedou 2 trubky pruměru 10 cm drenážní.Ty neustále surikaty využívají jako "nory",zejména mládata se zatím zdržují v těchto prostorech.Dále 60 cm umělé mraveniště,vyhřevná podlážka 50x50 cm,na které se rády vyhřívají a 100 W UV lampa v zimních měsících. .Nic moc složitého.

Krmení jsem již popsal.-

V objektu teplo a sucho.Já mám ubykace ve zrušených 2 pokojích,které jsem poskytl zvířatum.

Na základě praxe více jak 50 let v chovu zvířat,zejména exot. si právě dovolím tvrdit i za 3 měsíce chovu,že se jedná o nenáročné chovance ve všem ,při dodržení určitých opatřeních,které jsem zmínil.

Vím,že ti co se také rozhodnou pro tyto dibliky ,.mi dají za pravdu a budou mít radost z exotických,přítulných,milých,kontaktních miláčku.

Závěrem přidám.Již jsem dobudoval v druhé místnosti další výběh na zimu a čekám do měsíce další,nepříbuzný pár ze zahraničí.

V létě , po vyvedení mládat ,pujdou obě skupiny do velkých venkovních výběhu.To je již ale jiná kapitola chovu ,netýkajicí se chovu v bytě.

V každém případě je dobré jim poskytnout i venkovní výběh se vším všudy ,.,jako všem zvířatum.

30.4.2014 17:36
selmicka

XXX.XXX.248.245

Řekl jsem A - chov v bytě
Dopovím Z -

Surikaty jsou skupinová zvířata se svoji hyrearchií v popředí rodičovského páru ,který se pouze rozmnožuje.Pokud se stane jinak,dominatní samec mládata syna zabije.Žijí ve velkých skupinách.14 dní po porodu přichází opět matka rodu do říje a je nakrytá a tak to "jde" celý rok.S výchovou pomáhá celá smečka i kojí ostatní sam
ice.Z toho plyne i to,že do roka je více mladých z odchovu.S tím musím počítat.Bud získám kupujicí nebo si mladé nechávám.To je i velkou výhodou.Pokud mám velký ,venkovní výběh a dokonce dva ,pro dvě skupiny,nemusím řešit co s mládaty.Naopal.Pokud mi chodí návštěvy a surikaty jsou velký "tahák", tak nic řešit nemusím a je pěkný pohled,pokud bude běhat ve výběhu 10 či 30 surikat ( pokud je neprodám ) nebo pouze pár.S krmení si poradím,to je to nejmenší.

Takto to muže fungovat velmi dobře.Pokud však chovám psy nebo kočky, ,jiná zvířata ,řešení je problémem ,kam s mládaty,pokud se nejedná o skrm nebo "pekáčová" .Né pro všechny chovatele to musí být problém ,né u každých plemen.Ale to je již uděl chovatelství.

Možná,že tato zmínka někoho i zaujme.

30.4.2014 18:29
raduz

XXX.XXX.117.39

selmicka napsal(a):
Podmínky do bytu ?

1. Zejména tolerance rodiny.Značkují.Cítit jsou.Ač ti co ja mají tvrdí,že při denním uklidu nesmrdí.Mně nesmrdí žádné zvíře,nevnímám to již za ta leta.Ale chápu,že nemilovník zvířat to vnímá a zejména cítí jinak.

proto bych na 1. místě dal tu toleranci.

2. Ideál proti eliminaci pachu zejména ze značkujicí moči je dlažba a obklady do výše 50 cm.Zamezíme tím i hrabání a ničení výběhu.Snadný uklid běžnými .dezinfekčními prostředky.

Já to mám řešené tak,že je přepažena jedna místnost do výšky 80 cm,dlažba,obklad,budka do které vedou 2 trubky pruměru 10 cm drenážní.Ty neustále surikaty využívají jako "nory",zejména mládata se zatím zdržují v těchto prostorech.Dále 60 cm umělé mraveniště,vyhřevná podlážka 50x50 cm,na které se rády vyhřívají a 100 W UV lampa v zimních měsících. .Nic moc složitého.

Krmení jsem již popsal.-

V objektu teplo a sucho.Já mám ubykace ve zrušených 2 pokojích,které jsem poskytl zvířatum.

Na základě praxe více jak 50 let v chovu zvířat,zejména exot. si právě dovolím tvrdit i za 3 měsíce chovu,že se jedná o nenáročné chovance ve všem ,při dodržení určitých opatřeních,které jsem zmínil.

Vím,že ti co se také rozhodnou pro tyto dibliky ,.mi dají za pravdu a budou mít radost z exotických,přítulných,milých,kontaktních miláčku.

Závěrem přidám.Již jsem dobudoval v druhé místnosti další výběh na zimu a čekám do měsíce další,nepříbuzný pár ze zahraničí.

V létě , po vyvedení mládat ,pujdou obě skupiny do velkých venkovních výběhu.To je již ale jiná kapitola chovu ,netýkajicí se chovu v bytě.

V každém případě je dobré jim poskytnout i venkovní výběh se vším všudy ,.,jako všem zvířatum.

No v tom případě, se ale nebavíme o zvířeti vhodném pro chov v bytu. Ono byt a dvě chovatelské místnosti je docela rozdíl.Proto jste mě touhle větou docela zaskočil. Pod pojmem ideální mazlíček do bytu si tedy surikatu rozhodně nepředstavuji proto jsem se zeptal.

30.4.2014 18:43
selmicka

XXX.XXX.248.245

"Ideální mazlíček je pouze plyšový nebo gumový.

Každé zvíře má své nároky a je mu potřeba vytvořit je i v chovu v bytě.Což u surikat je velmi dobře možné,pokud budu chovat pouze 1 pár,řeší to chovatelé jinak než já,možná,že se někdo podělí o zkušenosti.
O chovu surikat se na netu zmínka z praxe nenajde a je to škoda pro ty zájemce o tyto užasné tvorečky s velkým srdcem.
Učit se musí každý sám.smajlík

30.4.2014 18:46
raduz

XXX.XXX.117.39

No tak to jsem zvědavý, který nadšenec se zde podělí o své zkušenosti s chovem surikat v bytě...takový pár surikat v obývacím pokoji to musí být opravdu ideální mazlíček.Doufám, že se tady zas nenajde nějaký trouba který se toho hned chytí.

30.4.2014 19:12
selmicka

XXX.XXX.248.245

já doufám,že se někdo najde a třeba i ta paní,co má na netu informace o mazlíčcích,páru mangust,velmi zajimavé.Dokazujicí,že lze v bytě chovat i exotická zvířátka,pokud někdo po nich zatouží a je schopen pro ně udělat maximum.
Určitě by to nebylo na škodu se zmínit.
Apropos,případné domněnky,že se mládě respektivě mládata prodají za každou cenu a každému,kdo se ozve jsou zcestné,Určitě by to zde někdo mohl i potvrdit.smajlíksmajlík

30.4.2014 20:03
atteam

XXX.XXX.153.238

Tak ja osobne si myslím že surikata je absolutne nevhodná do bytu. To že sa najde niekto , kto takto trýzni zvieratá, ešte neznamená, že je to normálne.
Pod pojmom "vhodný do bytu" si totiž mnoho ludí predstaví zvieratko, ktoré spôsobne spí v pelíšku než príde páníček z roboty, potrebu vykonáva na kočičí záchod alebo chodí vzorne do parku na vychádzky. Neničí, nedemoluje, neprekáža, nesmrdí.... ale to surikata rozhodne nie je.
Ak by sa aj našiel dobrodruh, ktorý si nechá zdevastovať byt, prechcat koberce, je ochotný niekolkokrát denne odpratávať nedojedené zvyšky mäsa spod skrine a podobne, tak zviera bude trpieť nedostatkom čerstvého vzduchu a slnka.
A navyše obmedzovať surikatu v hrabaní je ako obmedzovať rybu v plávaní. Surikaty pracujú takmer neustále, sú na to nastavené psychycky. Ak surikate odopriete možnosť budovať tunely tak za pár rokov z nej bude pošahaný jedinec neschopný normálneho života. Je na šikovnosti chovatela ako to vymyslí, ale surikata potrebuje minimálne pol metra zeminy na "prácu". Inak je s ňou konec.

Aj ja dúfam, že sa nenájde NIKTO, kto by koketoval s myšlienkou chovať surikatu v byte.

30.4.2014 20:08
chondro

XXX.XXX.179.35

Pokud z bytu hodláme udělat pěknej chlíveček je vhodné a žádoucí pořidit si surrikat páreček!

30.4.2014 20:45
selmicka

XXX.XXX.248.245

ja zase věřím a vím,že ten kdo bude mít zájem tyto nádherná stvoření chtít v bytě mít,cestu si najde.Ti chovatele co ví o čem mluví,co chov mají nebo i ti,co je v bytě mají.A tím se přesvědčí ,,jak chov v bytě možno i vésti ve prospěch těch zvířátek.A tím uvidí na vlastní oči jak lze surikatkám dopřát takřka vše i doma.Názor je názor,zejména těch,co je nemají a neví o čem mluví.Ikdyž se tu zřejmě nikdo nepodělí,tak vytrvalý zájemce se časem vše dozví a na většinu i sám příjde.smajlíksmajlík

30.4.2014 21:18
lucias

XXX.XXX.173.128

No tak jo, přidám svoji zkušenost. Pár surikat jako spolubydlící mám doma. Ovšem jak píše zadavatel, jde to jen za určitých podmínek. Část obývacího pokoje je vkusně přebudována na surikatí výběh. Okna jsou situována na jihozápad, takže mají spoustu sluníčka, na podlaze je vrstva bezprašného křemičitého písku + různě obměňované pařezy na surikatí průzkum a zábavu. Pokud jsme doma, jsou surikatky volně v bytě a víceméně neškodí, protože se od nás prakticky nehnou, do všeho kecají a hrají si. Problém nejsou ani dva psi, co s námi sdílí domácnost. Samička je částečně uměle odchovaná, ale tak, aby byla v kontaktu se smečkou a dokonce jako čtyřměsíční své mámě asistovala při výchově sourozenců. Samec je mladší, přišel jako asi půlroční, neochočený. Po třech měsících je kontaktní, chodí si lehat člověku na klín a hraje si s námi, jen se odmítá nechat brát do ruky, ovšem k tomu ho nikdo nenutí. Samička se mnou chodí bez problémů volně na zahradu, kde se od nás vzdálí max. tak na 5 metrů a stále si nás hlídá.
Oba chodí vykonávat potřebu na určené místo prakticky spolehlivě, pouze když jim omylem zavřu výběh třeba při úklidu, stane se někdy nějaká nehoda smajlík. A při pravidelném úklidu je v bytě opravdu mnohem více cítit třeba kocour.
Co říci na závěr... Surikaty jsou tvorové s mimořádnou inteligencí a pokud jim dáte, co potřebují a budete se jim opravdu věnovat, prostě vás zahrnou do svého společenství a dají vám spoustu lásky. Ale je třeba počítat s tím, že to není domestikované zvíře, přetvořené lidmi. Je to kamarád pro toho, kdo je ochoten jim něco obětovat a hlavně se jim snažit porozumět. Rozhodně to není plyšák na hraní pro někoho, kdo jen touží po exotickém domácím mazlíčkovi.

30.4.2014 21:24
selmicka

XXX.XXX.248.245

Musím poděkovat,že jste se vyjádřil se svými zkušenostmi.Je to dobře právě pro ty,co po surikatkách touží,ale stále váhají a info je skutečně spíše nula.Já se rozhodoval cca 2 roky ,info sporé a ruznilo se,tak jsem šel do toho.Právě na základě tohoto vlákna se mi začínali i ozývat chovatelé surikat.Všem díky.smajlíksmajlík

30.4.2014 21:37
atteam

XXX.XXX.153.238

lucias napsal(a):
No tak jo, přidám svoji zkušenost. Pár surikat jako spolubydlící mám doma. Ovšem jak píše zadavatel, jde to jen za určitých podmínek. Část obývacího pokoje je vkusně přebudována na surikatí výběh. Okna jsou situována na jihozápad, takže mají spoustu sluníčka, na podlaze je vrstva bezprašného křemičitého písku + různě obměňované pařezy na surikatí průzkum a zábavu. Pokud jsme doma, jsou surikatky volně v bytě a víceméně neškodí, protože se od nás prakticky nehnou, do všeho kecají a hrají si. Problém nejsou ani dva psi, co s námi sdílí domácnost. Samička je částečně uměle odchovaná, ale tak, aby byla v kontaktu se smečkou a dokonce jako čtyřměsíční své mámě asistovala při výchově sourozenců. Samec je mladší, přišel jako asi půlroční, neochočený. Po třech měsících je kontaktní, chodí si lehat člověku na klín a hraje si s námi, jen se odmítá nechat brát do ruky, ovšem k tomu ho nikdo nenutí. Samička se mnou chodí bez problémů volně na zahradu, kde se od nás vzdálí max. tak na 5 metrů a stále si nás hlídá.
Oba chodí vykonávat potřebu na určené místo prakticky spolehlivě, pouze když jim omylem zavřu výběh třeba při úklidu, stane se někdy nějaká nehoda smajlík. A při pravidelném úklidu je v bytě opravdu mnohem více cítit třeba kocour.
Co říci na závěr... Surikaty jsou tvorové s mimořádnou inteligencí a pokud jim dáte, co potřebují a budete se jim opravdu věnovat, prostě vás zahrnou do svého společenství a dají vám spoustu lásky. Ale je třeba počítat s tím, že to není domestikované zvíře, přetvořené lidmi. Je to kamarád pro toho, kdo je ochoten jim něco obětovat a hlavně se jim snažit porozumět. Rozhodně to není plyšák na hraní pro někoho, kdo jen touží po exotickém domácím mazlíčkovi.

Mal by som dve otázky:

1) Ako dlho už takto tie surikaty chováte?
2) Kolko metrov štvorcových ste ukrojili z obýváku v prospech surikat?

1.5.2014 09:53
selmicka

XXX.XXX.248.245

snad bude i zajimavé,že Lucias je profesionální chovatel v jedné zoo v ČR s bohatými a letitými zkušenostmi nejen se surikatami.
V "práci" má také surikaty a z lásky k nim s bohatými zkušenostmi si "práci" v podobě surikat donesl i domu.
Je velmi dobré,pokud někdo napíše takový i sem na základě bohaté praxe v chovu,natož profesionální.
Patří mu pak dík a to zejména začátečníku.smajlík

1.5.2014 17:47
lucias

XXX.XXX.173.128

atteam napsal(a):
Mal by som dve otázky:

1) Ako dlho už takto tie surikaty chováte?
2) Kolko metrov štvorcových ste ukrojili z obýváku v prospech surikat?

1) Dost dlouho na to nabrat zkušenosti s jejich chovem a pak velmi pečlivě zvážit, jestli domů ano či ne. I tak jsem si u samičky, kterou jsem za tímto účelem částečně odchovala uměle, nechávala zadní vrátka a snažila jsem se ji neizolovat úplně od její rodiny. Pokud bych viděla, že má s ,,domácím" životem problém, okamžitě bych to vzdala, ovšem problém nenastal. (Pro šťouraly - nebyla u nás sama, o pár měsíců později přišel její mladší bráška, který byl odchován uměle ze zdravotních důvodů a poté ho nahradil stávající nepříbuzný samec)
2) Mám štěstí, že žijeme ve starém rodinném domě s hodně velkými místnostmi. Surikatí výběh tvoří kruhový arkýř o průměru cca 4 m, ještě rozčleněný různě vyvýšenými stanovišti, odkud se dá pozorovat dění venku, odpočívat a hrát si. Stejně jsou ale surikatky zavřené jen pár hodin denně, jinak se podílí na rodinném životě smajlík. Zajímavé je, že pokud není nikdo doma a výběh je otevřený, stejně jsou převážně tam.

1.5.2014 18:06
selmicka

XXX.XXX.248.245

lucias napsal(a):
1) Dost dlouho na to nabrat zkušenosti s jejich chovem a pak velmi pečlivě zvážit, jestli domů ano či ne. I tak jsem si u samičky, kterou jsem za tímto účelem částečně odchovala uměle, nechávala zadní vrátka a snažila jsem se ji neizolovat úplně od její rodiny. Pokud bych viděla, že má s ,,domácím" životem problém, okamžitě bych to vzdala, ovšem problém nenastal. (Pro šťouraly - nebyla u nás sama, o pár měsíců později přišel její mladší bráška, který byl odchován uměle ze zdravotních důvodů a poté ho nahradil stávající nepříbuzný samec)
2) Mám štěstí, že žijeme ve starém rodinném domě s hodně velkými místnostmi. Surikatí výběh tvoří kruhový arkýř o průměru cca 4 m, ještě rozčleněný různě vyvýšenými stanovišti, odkud se dá pozorovat dění venku, odpočívat a hrát si. Stejně jsou ale surikatky zavřené jen pár hodin denně, jinak se podílí na rodinném životě smajlík. Zajímavé je, že pokud není nikdo doma a výběh je otevřený, stejně jsou převážně tam.

Vaše poznatky jsou velmi zajimavé a jsem přesvědčen,že pomohou nejen začínajicím chovatelum surikat.Zejména je velmi zajimavé ,,jak popisujete chování páru na volno v bytě,což by se běžný čtenář nikde ani nedozvěděl.Ano i já začínam poznávat možnosti surikat a pokud je vypustím z jejich výběhu jsou samozřejmě velmi zvědavé a již se i naučily návratu do ubykace,pokud se tak rozhodnu.Umí stále překvapovat.Netušil jsem,že dokáží,co dokáží.Měl jsem doměnku,že se jedná z chovatelského hlediska o takové" myši" ale velmi zajimavé dibliky.Ani jsem nepočítal,že odchov a chov bude snadný.Ikdyž za sebe budou mít výběhy velice veliké venku ,,až jak mládata dorostou,cupitají všichni ven.Pokud jsou však celý rok pouze doma,což nemusí být vždy pokud je balkon,lze jim dopřát sluneční lázen taktéž,v zimě tu UV lampu a budou spokojené,což dokáží právě tím bezstarostným,přáteským ,zvídavým chováním a zejména potomstvem.Pokud se zvířata rozmnožují ,,jsou prý spokojená.Pokud si najdete chvilku opět a napíšete něco zajimavého i opět sem,tak dobře nejen pro mne ( jme v tel. i meil styku ) tak zejména pro zájemce co hledají nevšední chovance.A surikaty tuto představu plnně naplní.Až je někdo bude mít,pochopí,co tu oba píšeme.smajlíksmajlík

6.5.2014 19:07
selmicka

XXX.XXX.248.245

snad si dovolím i informaci.Do cca 14 dní na našich stránkách bude i video s mládaty a mámou.Snad i potěším milovníky těchto nádherných a milých dibliku.

RNsmajlík

20.5.2014 16:33
selmicka

XXX.XXX.248.245

Přidám další zkušenost.

At jako uplný lak ,při pořízení páru surikat, ,jsem byl velice překvapen nestresovaností zvířat,okamžitému baštění a páření ,,jak jsem se zmínil v uvodu.,tak musím přitat i tuto zkušenost.
Ta je právě uplně opačná.Pár jsem po prodeji mládat přemístil do nové ,vnitřní ubykace pro vyčištění první vnitřní ubykace v které byly..S tím,že po 15.5.2014 pujdou již do velkého ,venkovního výběhu.A ono ejhle.Přemístění do velkého vnitřního a nového výběhu zapříčinilo stres takového rozsahu,že nevylézaly skoro 3 dny.Denně jsem je cca po 1 hod kontroloval s tím,že byly usalašeny v boudičce nebo sporadicky v potrubí k běhání ,imitace nor.Vubec nic nežraly,byly lekavé a pokud vylezly snažily se opěl rychle zalést.Bohužel vykonávaly i potřebu malou do budky.Tak jsem musel ji vytírat,aby nebyly mokré od moče a i nepáchly.Jinak ,pokud se otevřelo víko a provedla kontrola byly velmi čílé a moc fit.Stres prostě zapracoval.Trvalo to 3 dny s tím,že si pouze vzaly močné červy až po 3 dnech a nic víc ,,jako běžně.Normálně začaly žrát po 6 dnech.Z toho se mohu domnívat,že stres byl u nich 6 dní,než "najely" do "normálu'.Ven pujdou až za týden.Uvidím,zda se to bude zase opakovat.

Jo,je vidět,že chovatel se učí stále a to co platí jednou,nemusí platit podruhé,to co u jednoho jedince u druhého jinak.Prostě příroda nás stále překvapuje a to je pěkné na chovatelství.smajlík

27.5.2014 09:09
selmicka

XXX.XXX.248.245

video je už na našich stránkách

2.6.2014 10:50
selmicka

XXX.XXX.248.245

Snad bude i zajimavé,pro ty chovatele,co uvažují o surikatkách,tak jako tomu bylo delší dobu u mne,než jsem se do chovu pustil.

Öd včera jsou ve venkovním výběhu cca 12 m2 se vsupem tunely v délce cca 7 m do zimoviště cca o ploše 3m2 s vytápěním.Zatím držím teplotu na 20 st . C přez den - spínací hodiny v režimu topení 12 hod.Vzhledem masivní izolaci v tl. 30 cm je uník tepla minimální a spotřeba za den byla 0.6 KW . Tj. výhřev zimoviště na 20 st. C - topný větrák 1000 W s termostatem a solo budky na 30 st. C - topná podlážka 25 W . ( mám solo odpočtové hodiny spotřeby el. energie pouze na surikaty ) . V zimovišti předkládám krmení a vodu.Ven dostávají kuřatka a vodu. .Byly přemístěny v caa 19 hod. A ráno sežraly vše,co jim bylo předloženo ,bezezbytku.
Žádný stres ,,jako v druhém zde zmíněném přemístěním.

Opět dle mého je zajimavé,že jak jsem se zmínil minule,nežraly přez týden.Nyní žraly opět okamžitě s tím,že se ládovaly ,,jako by nežraly 14 dní.což se i říci dá,poněvadž příjem krmiva byl měnší.o cca 50 % než se přemístily v druhém sledu.

Užívají si prostoru a sluníčka.Avšak ve velkém prostoru se staly plaššími.Otázkou bude,zda si je vubec ještě budeme moci hladit.Uvidím časem,zatím jsou ve výběhu pouze od včera večer.
Užívají si i té budky,kam si "Odskočí" nahřát se,zejména po ránu.než vyleze sluníčko.

Velmi rychle se uměly orientovat ve velkém a novém prostředí a pochopily,kde mají předložené žrádlo.

Opět mne tato stvořeníčka velmim překvapila,s tím,že najely na "mletí" žrádla v den přemístění s čímž jsem ale vubec nepočítal.
Sice mi 2 chovatelé se zmínili,že četli studii z USA o surikatkách,že jsou prý chytřejší než opice.Nějak se mi to nezdá,pokud někdo o tom něco ví ,uvítám informace.

Tímto jsem zde chtěl i pomoci všem těm,co mi volají ohledně surikat po vyjití mé informace o záznamu na další vrh a vrh od nového páru. v inzerci ifauny.

Bude i umístěno video z venkovního výběhu na našich stránkách.

26.10.2014 17:47
selmicka

XXX.XXX.248.237

Dobrý den.

Video na našich stránkách z venkovních výběhu 2 páru surikat je k vidění.Nastává zima a surikatky se přesunuly do místnosti jim určené,souvisejicí s kuchyní,samozřejmě oddělené dveřmi.Výběh v zimovišti v rodinném domku mají vykachličkovaný a na podlaze je dlažba a v místě,kam chodí vykonávat potřebu,je písek a kočičí stelivo.Čištění je tudíž velice snadné s tím,že lopatkou na kočičí extramenty odstraním cca 4 pevné výkaly a je uklizeno.Muže se však i stát,že značkují určité místo,to pak setřu hadrem.Větrání ráno a na večer pootevřeným oknem.Samozřejmostí je UVB lampa 100 W svítící ve třech cyklech po 2 hod s pauzou 1,5 na spínací hodiny.Velmi rády se nahřívají.Také podlážka 25 W je dobrá,poněvadž se na ní rozplácnou a s rozkoší se nahřívají.Také na spínací hodiny v cyklech samých ,,jako UVB. Jsou podstatně plašší ,než klidasové ženetky,ale pokud vlezu do výběhu,uklidní se a vylezou s tím,že si berou bezproblému z ruky,nechají se pohladit a jsme již na chvíli kamarády.Pokud odejdu a vrátím se kdykoliv jindy,vše se opakuje.Nezbytností jsou i trubky ,imitujicí jejich nory s budkou,ve které spí.
Co se potravy týče jsem se zminoval již výše,ale experimentovat je na snadě i asi zajimavé.Jídelníček jsme rozšířili o křepelky,vlašské ořechy,,jedlé kaštany,buráky,dětské piškoty .Ořechy dostávají na chut 2 x týdně 2 ořechy a kaštan na kus. Semelou to okamžitě.Prostě, ,jak chovatele surikat říkají ,,jsou to popelnice.

Ač "táhnu " teprve druhou zimní sezonu v zimovištích v bytě,mohu s jistou říci,že za určitých podmínek ,,jak se mimochodem i zde vyjádřila kolegyně.lze surikaty bezproblému chovat i v bytě.Opět podotku,že při základní hygyeně je zápach podstatně nižší,než u koček.To mluvím z vlastní praxe.Kočky již nemám,na jejich místě jsou exotické šelmičky.I rodina již podstatně méně nadává,že je to cítit.Opět se vyjadřují i návštěvy,že zápách je snesitelný ,oproti kočkám,co jsme v bytě chovali.
Přijde po zimě opět jaro a já jim mohu dopřát opět velké venkovní výběhy se sluníčkem a všemožnými podněty,což je určitě pro ně zajimavější a lepší ,než 4 stěny v bytě.

Dovolil jsem si napsat zatím krátkodobé mé zkušenosti s těmito užasnými tvorečky i pro ty zájemce,co mě často žádají o radu v chovu.V rebublice je více chovatelu surikat.kteří chovy vedou i desítky let a jejich zkušenosti jsou několikanásobně větší než ty moje.Snad budou i souhlasit s tím ,co jsem se snažil zde sdělit.
Prostě surikatky nemají chybu.

Míša Mallorca

28.11.2015 00:02
Míša Mallorca

XXX.XXX.172.57

Dobrý den!
Uvažuji o chovu surikat - ovšem! Žiju na Mallorce a proto se ptám - bylo by možné je chovat celoročně venku? Myslim tím bez nějakého vytápění, žárovek apod. Četla jsem, že v pásmech, kde žijí, se teplota pohybuje v létě do 40C, v zimě klesá az k 0C, uhrn srazek za rok se různí, v některých oblastech až 3000mm, jinde jen 200mm. Na Mallorce máme průměrně 300mm/rok. Samozřejmě by měly suché budky, prostor se stříškou i bez...atd. Sluníčka máme opravdu hodně, my (lidésmajlík zalézáme do stínu jak to jen jde!
Jsem ráda, ze paní psala, že se psy není problém (máme 2 psy)...jak se snesou s kočkami? Ví někdo? A další věc - v přírodě jsou prý jejich nepřáteli dravci...asi bych jim tedy musela zastřešit (pletivem?) vyběh - bydlíme dost na samotě, u nás v baráku vyvedli mláďata sokoli, loni poštolky, každý den vídáme cca 9 luňáků červených kroužit nad barákem...
No zkrátka prosím o radu i názor...bylo by to možné?
Předem díky a zdravím!

28.11.2015 08:58
selmicka

XXX.XXX.248.241

Dobrý den.

Pokud jim postavíte velký výběh 50 plus m2.Tak ve vašem regionu nemusíte více řešit.
Surikaty si poradí jako ve své domovině.Jsou te velice společenská, učenlivá a hlavně chytrá zvířata.

Píšete zmínu o sokolech.Sokol loví ve vzduchu.Poštolka by mohla zautočit na mládata, ale jsem přesvědčen, že by neuspěla vzhledem soudržnosti komunity surikat.Lunák nemá také asi šanci.S kočkami domácími by si surikaty poradily také.

Pokud by v budoucnu vznikla anomálie v chovu s kterou se nepočítalo, budete ji řešit následně.

Za mne takovýto chov by byl ideál pro surikaty i chovatele.

Podmínky mám stísněné tím, že je každoročně odchytávám zimoviště x venkovní výběh.

At Vám na Malorce svítí sluníčko co nejvíce.

RN

Míša Mallorca

28.11.2015 10:37
Míša Mallorca

XXX.XXX.223.9

Zdravím a děkuji za odpověď!
Prostor není problém, prostoru je, kam oko dohlédnesmajlík! Ovšem - musel by se celý vyběh vybetonovat? Protože jinak (kdybychom vyběh jen oplotili, treba i s podezdívkou) by se asi podhrabaly, ne? Nebo treba je dát zpočátku do menšího vybetonovaného výběhu a až by si zvykly (za jak dlouho?), přemístit je do většího přírodního výběhu? A snad by už pak neutekly...? Chápejte - nechci, aby utekly nejen kvůli sobě, ale i kvůli přírodě (zatahovat do ekosystému cizí druhy!). Jak máte řešený letní venkovní vybeh vy? S pevnou podlahou (beton apod.)?
Ještě k tomu počasí - v zimě se stane (sice výjimečně, ale stane), ze třeba par dní slunce nesvítí a nebudou se moct vyhřát - poradí si s tím? Teď např. je stále kolem 18-20C ve stínu, v noci kolem 10C... V lednu nebo únoru je chladněji, ale když svítí, tak pres den i my chodíme v tričku, večer si zapálíme kamna...ale Surikaty se zachumlají do budky, ne? Dáváte nějaké stelivo?
No, ještě asi budu mít spoustu otázeksmajlík, tak prosím o trpělivostsmajlík.
Jo, přírodní krmivo (kachňata, myši apod.) jim dáváte živé? Nebo usmrcené?
Děkuji děkuji děkuji...

28.11.2015 11:46
selmicka

XXX.XXX.248.241

Já mám venkovní výběhy podložený silničními panely 15 cm síla cca.V minulosti sloužily technologickému řešení mimo zvířata a já využil místa bez nutnosti betonování.
Jsou velmi zvídavé a činorodé, ty surikatky, prohrabou se i cihlovou zdí, říkají kolegové.

Snad největší výběh v Evropě na skupinu surikat má ZOO Dvur Králové a nevím, jak mají spodek výběhu řešen.Vzhledem, že informace jsou takové, že výběh stál nějaký milion, mohu se pouze domnívat, že řešení bylo v zamezení podhrabání surikat provedeno.¨

Možná, že na tuto otázku by Vám mohla odpovědět profesionální chovatelka lucias, která zde přispěla svými zkušenostmi.

Pokud postávíte i výběh o 100 m2 plus, což je ideální zejména pro rodinku surikat, pokud máte nadbytek místa, jak jste se zmínila, máte vyřešeno několik věcí.

¨1. Případná mládata si mužete nechávat v rodinném klanu, který si vše vyřeší sám.

2. pohled do velkého výběhu na skupinu 20 až 40 surikat je uchvatný a zřejmě si jej v ČR žádný soukromý chovatel nesplní, ač mi volal kolega, který snad takovou skupinku buduje.A vzhledem k jeho možnostem prostorovým a finačním věřím, že tomu tak bude.Již má více jak několik surikat ve výběhu.

3. ve velkém prostoru je více pohybu pro klan surikat, přirozenější prostředí a řešení případných problému je na nich.

4. uklid takřka odpadá, příroda se z velké části postará

5. zápach určitě za 0

6. nory si vybudují sami nebo do zámrzné hloubky jim mužete pomoci s umístěním nory umělé s vtupem trubkami.

7. z bodu 6 zřejmě vyplyne nepotřeba řešení topení v noře vzhledem klimatu Malorky.Popřípadě lze umístit výhřevnou podlážku o 25W - 50 w, která zabezpečí dostatečné teplo v noře.Regulace na cca 25 st C bude stačit.

Já dávám do budek slámu, měním ji za 3 dny.
Pokud dáte živé krmivo, je okamžitě uloveno během cca 5 vteřin, poněvadž se surikaty naučí na krmení a ví, že ho nesete.Poradí si i s dospělým potkanem.
Mám již i chov potkanu, křečku.Upřednostnují hmyz, který jim já dopřávám v podobě největších švábu světa - madagaskarských, kteří dorustaji i 7 cm, dále jsou další velké druhy, které chovám ve velkém množství k vuli surikatám.Moučné červy a zopobas dávám denně.
V přírodě se prý jejich jídelníček sestává z větší části z hmyzu, což mi možná potvrzuje pozorování při lovu hmyzu, kde jsou uplně nepříčetní, jak si to užívají.Ostatní krmení berou s chutí, ale u hmyzu je patrný rozdíl.

RN

Míša Mallorca

29.11.2015 10:30
Míša Mallorca

XXX.XXX.193.112

Díky moc! To je právě můj ideál - aby si mohly vybudovat nory samy podle libostismajlík! Ale nevím, jestli to riskovat (případný útěk)... Taky jsem myslela jen odhrabat hlínu po obvodu výběhu az na skálu (protože prakticky po celé Mallorce je - kromě hlubokých údolí apod.- jen asi 0,5-0,8m hlíny a pak začínají skály) a na skále postavit po obvodu zídku...ovšem jestli se prohrabou i cihlovou zdí, tak tato idea asi padá...navíc ty skály jsou takové drobivé (krumpáčem se dají docela dobře rozsekat). Takže by se asi prohrabaly skrz...no jsou to pěkné rošťandysmajlík! Jinak u nás prakticky nemrzne (loni vůbec, predloni to asi 2 nebo 3 noci kleslo pod 0, někdy se ale stane - jako asi před 4 lety - ze bylo snad týden dobre minus 3 nebo 4 stupně), takže zamrzna hloubka není...

Prosím tímto chovatelku Lucias - nemohla byste mi prosím poradit, jak vyřešit technicky ten vyběh?
Děkuji a zdravím!

30.11.2015 13:16
selmicka

XXX.XXX.248.241

Jednal jsem s vedoucím pracovníkem technické udržby mnou zmíněné ZOO.

Ano je největší v Evropě.
Vzhledem k rozsáhlé ploše výběhu, ohraničeném komunikací, zabezpečení proti podhrabání sítí surikat neřešili a vše je ok.
Shodli jsme s v názoru, že pro Vás by bylo řešení do té hloubky na skalní masiv spustit sítě po obvodu výběhu.Vzledem k velikosti výběhu cca nad 100m2 by surikaty pod sít neměli hrabat v hloubce těch cc80 cm.A měla by jste vše vyřešené, Nory si zhotoví sami.

Pokud se rozhodnete výběh vybudovat, uvítám zmínku, jak jste jej technicky vyřešili s fotem.

Pěkný den

RN

30.1.2016 21:25
selmicka

XXX.XXX.248.241

Opět čekáme další porod 12 - 14.1.2016 Od stálého, dominatního páru.
Snad se opět zadaří.
RN

31.1.2016 16:29
chondro

XXX.XXX.18.197

selmicka napsal(a):
Snad se opět zadaří.
RN

Hm 12 - 14.1.2016...se někdo načeká
Pozor na podvodníky!

31.1.2016 18:42
atteam

XXX.XXX.153.238

selmicka napsal(a):
Snad se opět zadaří.
RN

Tak jak, p. Navrátil, zadarilo sa ? Už majú tri týždne, ne?

31.1.2016 20:32
rys.leo

XXX.XXX.158.238

On je schopen teď sehnat měsiční mladě z roku 2014
Já věděl, že to není uplne nemožnej blbec

21.2.2016 17:16
selmicka

XXX.XXX.248.241

Tento příspěvek píšu pro všechny zájemce, kteří mě oslovují telefonicky s radami o chovu surikat.
Příspěvek je rozšířením pozdnatku z chovu těchto velmi zajimavých šelmiček na tomto vlákně.
Záměrem je z mé strany, aby případný zájemce o chov měl co nejvíce informací přímo od chovatele.
Tím se mi ušetří čas, který věnuji všem tázajicím v telefonních rozhovorech.Případně, pokud někdo zavolá, získá krátké informace s odkazem na toto vlákno.
Jsem přesvědčen, že je již zde napsáno dostatečně informací, nejen ode mne.

Jsou to vskutku velmi zajimavá stvoření, která umí neustále překvapovat.
Je zajimavostí, že každý odchov proběhne jinak.
Mládatum je nyní týden a mají se čile k světu.Samice ráno po porudu byla stále mimo boudu s mládaty a samec hlídkoval.S velkou chutí se oba nabaštili, což jsem zaznamenal poprvé a to na šestém odchovu.Mládata nebylo ani slyšet.3 dny jsem je vubec nerušil, ač oba rodiče prozkoumávali výběh nebo se slunili pod UV lampou, či se rozvalovali na topením.
Třetí den jsem vyčistil oba jejich výběhy, nejevili žádné známky stresu o mládata, jako by tam nebyla.Kontola z mé strany.Vše ok.Pruběžná kontrola nyní denně a mládata jsou stále v jednom a samém rohu na kupě.Hlasové projevy jsou neznatelné.Jsou dobře živena.Žádný problém.Pár je stále mimo ně, jak jsem uvedl v začátku.Naopak, pokud jdu do výběhu, přiběhnou za mnou, čekají na baštu, očichávají mi ruce a žadoní jídlo.Berou si oba z ruky.Pokud sednu, tak na mne vyskočí, do klína a očichávají.
Ač jsou od rodiču a získal jsem je cca na necelém roce, jsou již velmi krotcí a přítulní.Čas udělal své.Již se o mladé vubec nebojí, což pět odchovu byl problém, jak jsem psal v minulých příspěvcích.Velmi se o mládata báli, samice 3 dny skoro nevylézala z boudy a nežrala.Nyní je vše naopak.
Domnívám se, že čas, který jim stále denně věnuji po celou dobu, co je máme se vyplatil a oni mne již berou"za svého" a mohu si dělat bez starosti ve výběhu co potřebuji.

Ten, kdo chová jiné šelmy nebo šelmičky, ví, že něco podobného není snad ani možné.
Za sebe se zmíním o rysici kanadské, kterou jsem získal od rodiču cca na 1,5 roce a snažil jsem se stále, zda se podaří bližší kontak.Ne 2 m a již uši dolu a výpad.Rysové ostrovidi stále 0,5 m a unik.
Ženetky jsou již jako kočky domácí, ač jsou také na 9 měsicích dovezeni od rodiču.

Co z toho poznatku o surikatách ze zkušeností plyne?

Že není potřeba matkám mládata odebrat, pokud není zdravotní problém matky, aby byla ochočená.
Trpělivost, denní přítomnost chovatele a čas vše dokáže také.

Ano, skočí do klína, válejí se, ale braní do náruče jako kočku rády nemají.

Závěrem dodám, že jsem v začátku chovu nečekal, že tato zvířátka malá v postavě mají velké srdce.

Snad tento příspěvek bude přínosem těm, co uvažují o chovu surikatek, tak jako jsem uvažoval já, než jsem do chovu vstoupil.

Pěkný den všem milovníkum exotických zvířátek přeje

RN

21.2.2016 20:01
lucias

XXX.XXX.173.128

Jé, to se tak krásně čte... A navíc je to stoprocentní pravda. Mě takhle samice pasovala na, pečovací tetu" a klidně mě nechala mláďata přikrmovat, když její mlíko nestačilo. No a při dalším porodu asi cítila, že by mohl nastat problém, počkala na mě a mimina mi porodila na klíně. Problém opravdu byl a jen díky její stoprocentní důvěře jsem mohla včas zasáhnout. Opravdu stačí jen denní kontakt se skupinou, hodně trpělivosti a pochopení a zážitky s nimi jsou naprosto úžasné.

22.2.2016 18:35
selmicka

XXX.XXX.248.241

Snad bude i velmi dobré se zmínit a zejména zduraznit, že se jedná o velmi sociální zvířátka, uzsce zavislá na své rodině.
Ano, řekne si někdo, vždyt viděl nemálo pořadu o životě surikat ve volné přírodě.
Skutečností však z mé chovatelské praxe je poznatek, že většina zájemcu v telefonickém rozhovoru se mnou na toto uplně zapomíná a přeje si 1 mládě, odchované na flašce, aby bylo vymazlené.Domnívá se, že společnost človíčka mláděti surikatky bude stačit.
Není tomu tak.
Pokud sleduji denně jejich sociální chování a běžný rytmus jejich života a to nezávisle u dvou páru a to zejména v období, kdy jsou umístěny v zimovišti(každý pár má ubykaci v solo pokoji RD souvisejicí s kuchyní.Samozřejmě prostory dělí dveře).
Jsou neustále spolu, ač se vyhřívají pod UV lampou, na podlážce, šmejdí po výbězích atd.Prostě jedna duše a jedno tělo s nadsázkou.
Z těchto pozorování jsem dospěl k názoru, že když chovat surikaty, tak pouze pár nebo pokud neuvažuji o odchovu, tak sourozence, ač samce nebo samice.
Pokud touto cestou nemohu nebo nechci kráčet, surikaty si NEPOŘIZOVAT.

Pokud bych choval jednotlivce, bude mu chybět sociální naplnění instinktu nebo i možná, že nejde o instinkt, ale o něco "vyššího", možná že i myslí, což se již začínam spíše utvrzovat než jen domnívat.
Ty samé názory mi sdílí nejeden chovatel surikat.
Jsem přesvědčen, že osamocený kus bude strádat a nejspíše časem zahyne, poněvadž jeho psychika nenaplněna sociálními vazbami se hluboce naruší a spustí oslabení imunity a umrtí.
Uvítám, pokud by se zkušený chovatel surikatek k tomuto vyjádřil.

Nebojím se napsat, že chov jednoho jedince je TÝRÁNÍ.

Když jsem začínal, domníval jsem se, že chovatelé tvrdí, že musím odebrat nejlépe 2 kusy, protože jim jde o zisk v prodeji naráz 2 jedincu.

Avšak jsem se hluboce mýlil a sám jsem dospěl k tomu samému.Nejméně chov 2 kusu.

Já netvrdím, že by bylo dobré si odeme 2 kusy koupit, ale zdurazním, to co jsem napsal o týrání chovem jednoho jedince s tím,.že v KAŽDÉM případě musí nový majitel pořítit druhého jedince nebo má možnost si odebrat 2 mládata s tím, že mu nejde o odchov, jak jsem se zmínil v začátku tohoto příspěvku.
A je na něm, jak se rozhodne.

Pokud nemuže mít jedince 2, zmíním se mu, aby si pořídil jiné zvířátko, které lze chovat samotné.Výběr je dostatečný.

Chci věřit, že většina zájemcu mne pochopila a nechala a nechá si poradit s tím, že jedince dopáruje.

Jsem přesvědčen, že k mému sdělení by každý dospěl, pokud mu pujde o nejlepší podmínky a pohodu a to zejména psychickou jeho chovancu.

Předejde tím případnému sklamání a uhynu solo jedince.

RN

1.3.2016 12:55
saimiri

XXX.XXX.47.34

Zdravím
Poradil by někdo, kde sehnat duté korkové kmeny, nebo vhodnou alternativu? Připravuji velký venkovní výběh surikatám a chtěl bych jim tam dát několik těchto prolejzaček, jenže v prodejnách mají max dvoumetrové.. Za případné rady děkuji.

1.3.2016 17:58
lucias

XXX.XXX.173.128

Docela vhodná alternativa je vyrazit do lesa a kouknout se po různých dutých kmenech, pařezech atd. Dají se najít krásné kusy a člověka to stojí jen tu práci s odstěhováním domů a udivené pohledy sousedů, jestli je dotyčný úplně OK Surikatky navíc mají úžasnou zábavu s průzkumem něčeho, co voní přírodou. A navíc můžete mít něco v zásobě a pravidelně obměňovat.

1.3.2016 18:14
saimiri

XXX.XXX.47.34

Tak z lesa mám už nataháno fakt hodně různých samorostů a vykotlaných pařezů, ale duté delší kmeny jsou bohužel k nenalezení:( Tedy alespoň v okolních lesích.. A jako na potvoru je naše surikatky mají nejraději.

1.3.2016 19:06
selmicka

XXX.XXX.248.243

Souhlasím s paní Lucias, hledat v lese, ale je i pravdou, že není běžné duté kmeny najít.
Když na ně natrefím, tak jsou vždy vyhnilé a vskutku jde o ojedinělý nález.
Já jsem to vyřešil drenážními trubkami z řetězce v pruměru 10 cm,.Sice to není dekorativní řešení, ač lze trubku "oplácat" betonovou směsí a opískovat, čímž docílíte přírodního "vzezření".Z praxe to funguje perfektně.Surikatky si to užívají.Ve venkovním výběhu to mají v délce 6 m. V zimovišti jsem to nechal bez uprav. Ač jsem se snažil to vyřešit podobně, pouze natažením na trubku jemný nános, což se mi neosvědčilo, poněvadž surikatky rádi stále "pracují" a za týden se vše oloupalo.Aby tomu tak nebylo, musel bych beton udělat i v bytě, což jsem vyloučil a nechal pouze trubky.Splnily svuj učel pro surikaty a vzhledem k tomu, že se jedná o zimoviště, kam návštěvy nevodím, tak toto řešení z disainového pohledu pro mne dostačujicí.Surikaty jsou nadšené.

Ano venku ve výbězích pro vřejnost je vše vyřešeno na efekt v přírodním stylu se snahou připomenout jejich biotop. Netvrdím, že se mi to podařilo na jedničku, ale návštěvám se výběhy i líbí.
Jak se zmínila paní Lucie, je to vše zadarmo za přičinění chovatele.

Nevím, zda jsem Vám svým sdělením poradil, ale vím, že pokud máte lásku k surikatkám, najdete vlastní řešení.

Přeji mnoho radosti a uspěchu v chovu surikatek.Jsou užasní.

Určitě budete se mnou s tímto souhlasit.

Pěkný věčer

RN

1.3.2016 19:46
saimiri

XXX.XXX.47.34

Tak řešení najdu každopádně, spíše tak zkouším štěstí, zda někdo neví kde podobné kmeny sehnat, nebo třeba nezná někoho, kdo je vyrábí.., já měl to štěstí, že jsem znal člověka, který dělal ze dřeva nádherné věci.. v podstatě našel v lese kus dřeva a viděl v něm ten výslední produkt.., fakt machr, jenže už mu bohužel zdraví neslouží, tak ho nebudu zatěžovat.
Veřejnost k nám nepouštím, takže tam je to mimo, ale drenážní trubku jim stejně dávat nebudu. Za prvé bych se bál je nechat pobíhat v plastu, který si myslím by mohl být rozebrán tou jejich pracovitostí a za druhé, klasických nor a tunelů budou mít hodně podzemních. Výběh dělám 150m2
proto hledám kmeny větších rozměrů..
Přesto děkuji za rady:).

1.3.2016 20:04
selmicka

XXX.XXX.248.243

Tož nemá chybu.

Dávám za 1.

RN

2.3.2016 11:05
selmicka

XXX.XXX.248.243

Pokud by jste ještě potřeboval nějaký kmen vyrobit s dutinou uprostřed i v délce 2 m a pruměru dle vaší představivosti, spojte se se mnou a máte jej míti.

RN

2.3.2016 15:41
raduz

XXX.XXX.117.39

saimiri napsal(a):
Tak řešení najdu každopádně, spíše tak zkouším štěstí, zda někdo neví kde podobné kmeny sehnat, nebo třeba nezná někoho, kdo je vyrábí.., já měl to štěstí, že jsem znal člověka, který dělal ze dřeva nádherné věci.. v podstatě našel v lese kus dřeva a viděl v něm ten výslední produkt.., fakt machr, jenže už mu bohužel zdraví neslouží, tak ho nebudu zatěžovat.
Veřejnost k nám nepouštím, takže tam je to mimo, ale drenážní trubku jim stejně dávat nebudu. Za prvé bych se bál je nechat pobíhat v plastu, který si myslím by mohl být rozebrán tou jejich pracovitostí a za druhé, klasických nor a tunelů budou mít hodně podzemních. Výběh dělám 150m2
proto hledám kmeny větších rozměrů..
Přesto děkuji za rady:).

Dobrý den,

nevím z jaké části ČR jste, ale určitě budete mít ve svém okolí pilu na zpracování dřeva..to je pro Vás nejednodušší možné řešení, porozhlédněte se po okolí a zajeďte se poptat přímo tam. V životě jsem za dutý kmen neutratil ani korunu, vždy jsem se pokud nebyl zrovna k dispozici z vlastního, dohodl přímo z lesáky a doma jsem jej pak upravil podle vlastních potřeb. Pravda na vesnici je to asi něco jiného než ve městě. Ale za pokus nic nedáte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík